Sladkorna bolezen

Kaj je sladkorna bolezen?
Sladkorna bolezen je bolezen pri kateri trebušna slinavka proizvaja premalo (ali nič) inzulina, ki uravnava količino glukoze.

Ločimo dva tipa sladkorne bolezni:

tip1 ali inzulin odvisni tip, ki je ponavadi deden.
tip2 ali inzulin neodvisen tip, ki je ponavadi posledica nepravilne prehrane.

Simptomi:
Pes glede na prejšnjo količino zaužite vode veliko več pije, lulal, na začetku bi več jedel-vendar apetit nato upade, pada v depresijo in bruha. Povečano pitje lahko opazite, če pes lula v spanju, vas ponoči zbuja za sprehod, ima pogosteje prazno posodo z vodo.
BOLEZEN LAHKO TRAJA VEČ MESECEV PREDEN VI TO OPAZITE!

Ukrepi:
Psa je potrebno peljati k veterinarju na pregled krvi in urina na podlagi katerega lahko ugotovimo ali je pes bolan. Normalna vrednost sladkorja naj bi bila od 4,4 do 7,2 mmol/L.
Če je sladkorna bolezen potrjena čaka psa in lastnika življenje z vsakodnevnim inzulinom in posebno prehrano.

Zdravljenje:
Kot prvo-SLADKORNA BOLEZEN NI OZDRAVLJIVA! Pes mora ob določeni uri dobiti PRAVILNO količiNo inzulina.Poleg tega pa ima pes posebno dieto in omejeno količino gibanja. Danes se dobijo tudi briketi namenjeni pasjim in mačjim diabetikom poleg vsega pa naj se psu kuha čim več zelenjave, riža ipd. Ob pravilnem doziranju in skrbi lahko pes doživi lepa, kvalitetna leta svojega življenja. Problem pa nastane, če se tega ne opazi in zdravljenje ni izvedeno.

Posledice
So lahko slepota, siva mrena, odpoved ledvic,koma in kot smo omenili na žalost smrt. Zato ob sumu sladkorne bolezni peljite pregledati kri in urin saj pregled ni tako zelo drag—>cena se giblje med 2000 in 7000sit.

 

Avtor: Tjaša Klemen – T.M.T