Za pesjanarje > FCI 2

Tosa Inu [Tosa]

(1/8) > >>

S1b:
Veliko slik in gradiva sem prebral o tej pasmi, pasma me je zelo navdušila tako po značuju in videzu in enkrat sm jo imel možnost spoznati na hrvaškem in lahko rečem samo pes in pol. Igriv,prijazen,zelo gibčen za svojo velikost in zelo ubogljiv... Zgodba o nastanku TOSA INU je dolga a legendarna kot pravijo japonci province TOSA, na Japonskem so že dolgo popularni pasji boji tako ilegalni kot legalni... Dolgo let nazaj naj bi vladale na Japonskem najbolše AKITE INU, ki so jih častili skoraj kot bogove, imeli in imajo jih za nacionalni simbol ki predstavlja lojalnost in moč.S tem so se ponašali prebivalci province Akite, ki so imeli pasmo za svojo. Provinca Tosa pa ni hotela zaostajati za njimi tako so naredili čisto svojo pasmo z križanji buldoga,mastifa itd... Tako je nastala pasma TOSA INU, velika,močna a vseno z neverjetno okretnostjo... Tosa inu je hitro postala najboljša "pretepaška" pasma na svetu. Kot sm že reku je bila ta pasma namenjena za pasje boje in tudi za lov, danes jo uporabljajo kot odličnega čuvaja in spremljevalca in tudi v modernih pasjih bojih. Moderni pasji boji potekajo tako, da psa oblečejo v posebni kimono tako da so zaščiteni pred udarci in da ne morejo ugrizniti, če pes med bojem zarenči je takoj diskvalificiran. Pes, ki prvi izrine drugega iz ringa je zmagovalec.

Standard naj bi bil 45kg-90kg in 55 cm ali več.
Zanima me če imate kake izkušnje,zgodbe ali karkoli o TOSA INU  ? :)

+1

scythe:
O Tosa Inu sicer nisem brala veliko - vendar vem nekaj stvari o Akita Inu. In glede na to, da sta daljna "bratranca" - huh. Na videz obe lepi pasmi (mogoče mi je Akita malček bolj všeč - odvisno od fotke  ;D ) - vendar po mojem mnenju samo v roke izkušenim kinologom. Obe pasmi sta več kot zahtevni in niti slučajno primerni za povprečnega pasjeljubca.

irenchy:
Te psi so mi po zunanjosti res prekrasni...do sedaj sem sečala 2 in to  na eazstavi ampak nisem imela pojma katera pasma bi to lahko bila ::)...zdele sem pa nekaj klikala pa vauu a to je ta, tosa inu se imenuje... ::) ;D.
po zunanjosti mi je prekrasna zdaj pa še karakter in vse bo potrebno predelati. Baje, da v sloveniji še vedno ni nobenega predstavnika te pasme, kve ve kaj več?

sem našla stran in letos planirajo mladičke :) :) :) :)
http://www.tosadog.com/news.php


lp

Tosy:
www.tosa-inu.com
http://www.tosainu.wz.cz/
http://www.tosainu.go.ro/
http://eukanuba.cz/CHSprezentace/tosainu.htm
http://www.geocities.com/hideo_tosa_dog/
...
So pa res izredno lepi in mišičasto ter skladno grajeni psi.  ;)

S1b:
aha meni so tosa inu zelo pri srcu, ne toliko po izgledu ampak bolj po karakterju. Sigurno bo ta pasma pri meni takoj, ko bom na svojem  ;D

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo