Psiček pojedel prevelik kos

bblaz · 2084

bblaz

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
: 09 Avgust 2010, 15:07:58
pozdravljeni,

Izgleda, da bom počasi na vsak del foruma napisal kakšno vprašanje.

Imam psička, mešančka starega 8 tednov, težak je približno 1,70kg(tako za predstavo). Danes sem kupil piščančje vratove in mu enega dal. V sekundi mi ga je izpulil iz roke in ga pogoltnil. Praktično nič nisem mogel narediti. Presenetil me je in že ga ni bilo več. Potem je malenkost zakašljal. Sedaj je pa čisto normalen. Piščančji vrat je bil dolg dobrih 10 cm in debel približno 2cm.

Kaj sedaj?? Videti je normalen, hodi, cvili, laja??
Bo zadevo prebavil?? Kako naj ukrepam oz. česa ne smem storiti v naslednjih urah??


lp,
b.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 09 Avgust 2010, 16:26:14
Opazuj. Če bruha ali je zaprt-potem bo potrebno veterinarju. Sicer pa je vse OK. Naslednjič pač nareži na kose, da boš miren

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 09 Avgust 2010, 16:46:45
Iz tega razloga se za VSE pse odsvetuje dajanje piščančjih vratov, ker njihova oblika sama po sebi psa vabi, da naj jih pogoltne, sploh če so zelo navdušeni. Odvisno je od psa. Tvoj je pokazal, da zna pogoltniti, kljub temu, da je majhen.
 Pridi v temo Surova hrana in med posti par strani nazaj poglej, sem na dolgo in piroko opisala, katere kosti se sme dajati in katere ne. Piščančji vratovi so že med odsvetovanimi.

POleg tega piščančji vratovi niso primerna hrana v večji količini, ker vsebujejo 70% kosti, otrej sama kost in nič mesa. Pa še nevarni za goltanje. Veliko bolj primerno je kupiti celega piščanca in cenovno tudi najbolj ugodno. Razrežeš na četrtine in serviraš. ALi pa za osem tednov starega za začetek kupi piščanjčja prsa s kostjo noter in in razreži na pol in serviraj. Takjo bo pes dejansko dobil meso in ne le kosti. Kosti v prehrani naj bo 10%, ne več. Vsak obrok ne rabi biti s kostmi (že prsa jih imajo 20%).

Dobro je tudi dati velik kos, da se bo kužek z njim matral, dol trgal, si s tacami pomagal. Ko poje količino, ki je za obrok primerna, vzameš, daš v hladilnik in nadaljevanje sledi v drugem obroku. Takjemu nadebudnežu komot kupiš (je zelo poceni) pol svinjskega vrata, gor bo malo mesa, mogoče rebrne kosti bodo štrelel ven... To daš na vrt in naj mali pleza po tem, cuka dol, se zabava. Se bo zaposlil mentalno in fizično. Pa še nevarno ni, ker se nič ne more pogoltniti.

Verjetno tvojemu psu ne bo nič in bo prebavil. Če bruhne ven, še bolje. Lahko da se bo malo napenjal pri kakanju naslednjič (ker je to preveč kosti). Vratov pa ne dajaj nikoli več, sploh ne razrezanih. Enostavno reci ne hvala.

Za surovo velja, da se hrani mladiče 3-4x na dan do nekje 3 meseca, potem lahko 3x. Dnevna količina (surovega mesa): 2-4% pričakovane ODRASLE idealne teže. Če pričakuješ, da bo pes tehtal 8 kg, od teh 8 kg računaj 2-4 % in to količino razdeli v 4 obroke čez dan.

Če želite hraniti brikete, je to vaša izbira, samo nikakor psu ne kuhajte makaronov/polent/rižev in zelenjav. To nima nobenih esencialnih nutrientov za razvoj mladiča ali bilo katerega psa, težko za prebavit in sploh neprimerno.



bblaz

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 09 Avgust 2010, 19:01:50
Hvala za vse informacije.
Klical sem tudi veterinarsko ambulanto. Nasvete sem dobil iste kot tukaj: pazit naslednje dni, predvsem izločanje. Drugače pa naj bi prebavil. Ostali vratovi so šli že v smeti.
Čara hvala za nasvet.
Taar hvala za nasvete o prehrani. Se jih bom naslednjič držal.


lp,
b.