(pre)groba igra

cuffyka · 1465

cuffyka

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
: 16 Avgust 2010, 21:52:58
H fantovi družini je pred kratkim prišla nova pridobitev - avstralski ovčar. Spoznavanje rednih in vikendaških "domačih" je potekalo počasi, tako da se nas je kar navadil. Na Blaža in name občasno še zarenči, če ne vidi kdo prihaja, a se stvar popravlja. Pretekli vikend pa je šla z mano še Lussy (prej je imel nek kužni kašelj in je bilo bolje da je počakala doma). Drug drugemu sta bila predstavljena pod budnim očesom lastnikov, vse skupaj pa je potekalo brez problemov. Psa sta se ujela brez problemov in se igrala toliko in toliko časa, nakar smo ju ločili, da se malo umirita. Kakorkoli že, če sta ko sta kasneje prišla skupaj sta se bolj ali manj solidno obnašala, potem se ji je pa mali začel metat z glavo pod noge na hrbet in jo na pol za hec na pol za res šavsat po nogah in za vrat. Tovrstna igra je bila vedno prekinjena, psa pa sta se potem normalno igrala naprej. Tudi zvečer, ko sta prinašala žogice, je vsak imel svojo, da sem jima jo metala vsakemu na svojo stran. Psa čez dan nista bila vedno skupaj ampak sta bila občasno ločena, kadar sta bila pa skupaj sta bila pa pod nadzorstvom. Drugega dne, pa je mali postal preveč nadležen in malo preveč zares šavsal Lussy. Le ta ga je posledično nekajkrat v resnejše opozorilo šavsnila nazaj. Vedno več ji je skušal dominirati in čeprav se običajno preda (tudi mladičkom) in se uleže na hrbet, se tokrat ni in je bežala pred njim. Psa sta potem večino časa ostala ločena. Takih izkušenj žal (ali pa na srečo) še nisem imela z mladički in ne vem koliko je samo "nedolžna igra" koliko pa zna to prerasti v resnejšo težavo. Zato prosim za kakršenkoli nasvet. Kako bi preprečila tako dogajanje? Ali je res bolj kot ne samo pasja igra ali je naznanilo na večje težave? Se bo sčasoma to izboljšalo ko bosta določila meje in položaj v krdelu? Psa bosta konec koncev preživela marsikateri konec tedna skupaj.



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #1 : 16 Avgust 2010, 22:15:41
Avstralci imajo precej grob način igre, ampak mislim, da je prav da se že od majhnega naučijo igrati tudi lepo. Svetujem, da igro dovolite dokler je prijetna za oba, če ne pa jo prekinete in daste oba psa na "time-out". Mislim, da bosta tako hitro ugotovila, da se nima smisla igrati grobo, ker se potem ne smeta več igrati.

Če je problem s čuvanjem "lastnine", pazite na to, da se ne boste igrali z igračkami, ju ne boste hranili ali enega izpostavljali pri božanju. Dokler nista prava prijatelja, je take dejavnike bolje izključiti, kakor pa izzvati prepir.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"