''Naravna'' hrana - hrana dostopna pasmi v času njenega razvoja

Lunette · 107021

Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #30 : 20 September 2010, 01:02:06
Kaili, kakšen deficit dobimo:)? Česa nam manjka? No, ogljikovih hidratov, to že vem.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #31 : 20 September 2010, 08:45:20
huh. Zanimiva debata je nastala.
No res me predvsem zanimajo vaše izkušnje in mišljenja. Tole o znanstvenih raziskavah sem dala že zdavnaj čez. In tako kot vetom tudi znanstvenikom ne verjamem več kaj dosti (imam pač svoje razloge zato). Sem namreč imela po ''Znanstvenih raziskavah'', vseh nujnih 80-10-10 in še katerih idejah (barf, raw, kuhanem, briketih...) dovolj izkušenj na svojih psih. So namreč iz 1 bolanega psa nastali 3 občutljivi. Ne trdim, da samo zaradi tega (ogromno je tu bogi genetski material) ampak sigurno je bilo potem slabše. Pa to ne v nekaj tednih... postopno v nekaj letih.

Ravno zato me zanimajo izkušnje drugih (osebno, ne iz študij) in mnenja kaj je za psa ti. ''naravno''. Ker res govorim o vrsti, ki se je od volka odcepila daleč nazaj in postala PES ravno zaradi svoje prilagodljivosti.

Da še konkretno povem svoj primer. Psica je imela hudo obliko alergije na hrano, na okolje, na svašta. Če bi res delala vse znanstvene teste, ki so se priporočali ne vem kako daleč bi šel znesek. No pa smo že leta 2001 odkrili surovo in podobno. Začeli hranit in rezultati so bili Super. Končno je bil napredek. Brez driske, brez ran. Ni da ni. Takrat je bila psica stara 3 leta.
Ker so bili rezultati v momentu ok, sem postopno še druga dva psa spravila na 80-10-10 (seveda smo prilagajali vsakemu posameznemu). Ni da ni. Tudi pes, ki je prej rahlo mehko kakal je kakal trdo. Psica brez težav (prej) je bila itak isto. No pa smo tako hranili nekaj let. Da nebi o tem kako so se potem postopno usi SESUL. Predvsem je nastradal želodec. Aja prva psica je za rakom poginila stara komaj 10let (naključje, slab primerek, slaba genetika...vse ob enem).

Sedaj sem na kombinirani hrani, ampak me še vedno zanima kaj vse je nekako normalno in ''naravno''. Rada jim dajam različno.




Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #32 : 20 September 2010, 09:16:28
To, da pes ne rabi OH in žit, pač še kaj razen mesa... no v to se ne dam več kar tako prepičat. Sigurno ni zdravo ga filat z vsem mogočim v enormnih količinah, nekaj pa vseeno rabi.
Tudi če smo že pri ''celem plenu''. En pes/volk načeloma ne podre velike divjadi. Za tak podvig je potrebno kardelo. Ko se to zgodi pa noben pes/volk ne dobi enakovrednega dela plena. Vsak član kardela lahko poje nekaj. Torej tu ni več plen cel ampak del plena. Navadno naj bi bilo da Alfa (glavni kakor koli) pa mladiči in priviligiranci jedo drobovino, pa vampe (predvsem z vsebino), pa dobre kose mesa... nekako kosti z mesom brez vsebine vampov pa dobijo tazadnji. Alfe so načeloma namenjene paritvam in zato rabijo dobro kondicijo. Vsi ostali so (iščem dober izraz) pehota... če jim kaj ni všeč lahko grejo mirno iskat svoje kardelo kjer bojo glavni. Nekako tako si jaz predstavljam divjino v naravi ne pod kontrolo človeka.

In zakaj sem v OH prepričana da delujejo pri mojih psih? Zato ker, ko so jedli surovo, pa ko so jedli brikete z vsaj 50% mesa ali več... no takrat so si sami neprimerno več OH poiskali sami. V naravi dobi pes sigurno nekaj ''naravno predelanih'' vlaknin z požiranjem iztrebkov raznih prežvekovalcev.  ;) In če ima dovolj močno kislino v želodcu, da prebavi kost sem prepičana, da je lupina od koruze dovolj mehka.
Torej v času surovega so moji psi dobesedno lačno iskali kakce srn (poje ogromno vlaknin in koruze...), pa divjega prašiča (krompir, pa buče...), od domačega konja pa so bili kakci aktualni samo takrat, ko je jedla dodatno porcijo žit, potem ne več...
Me pa preseneča sedaj, ko tega ne počno več (ne v takem obsegu).
Torej zanimivo je brat izkušnje posameznikov. S tem se tudi jaz učim, ker še vedno ne vem vsega. Lahko samo opazujem reakcije mojih mrcin.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #33 : 20 September 2010, 09:27:26
In če ima dovolj močno kislino v želodcu, da prebavi kost sem prepičana, da je lupina od koruze dovolj mehka.
Pred kratkim sem brala eno staro gradivo o šnavcerjih in notri je bilo so bile navedene tudi prehranske smernice (takrat briketi še niso bili tako popularni in se je predvsem "kuhalo") in je za škrobnate stvari pisalo, da če se jih že daje, jih je treba kuhat 3x dlje, kot za ljudi, ker psi škroba ne prebavljajo in je treba pač s postopkom kuhanja to spravit do prebavljivosti.

In kakor je moja psica sicer ponavadi "prebavila" (dajem zanalašč v narekovaje) kakšen pire krompir,.. me je ravno na morju presenetila, ko je požrla en kos (zanjo premalo) kuhanega krompirja in ga čez dva dni v celoti (cel kos) neprebavljenega izbruhala.

Je pa tudi res, da moja psica dostikrat bruha tudi po govedini. ;)



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #34 : 20 September 2010, 09:44:59
to da nekatere azijske pasme ne prenašajo visokoproteinske hrane - upam, da se ne misli le na visokoprot. brikete, za katere smo že ugotovili, da jih marsikdo ne prenaša

Za tibetanske pasme (izjema je shih tzu, ki ima drugačno pasemsko zgodovino) lahko potrdim iz prve roke, da je problem tudi meso, ne samo visokoproteinski briketi, še zlasti pri tibetanskih mastifih. To so zelo primarne pasme, ki so nastale s selekcijo že v Tibetu, kjer je hrane še za ljudi malo, za pse pa še toliko manj. Definitivno psi tam ne jedo mesa oziroma mogoče vsake kvatre enkrat kakšen ostanek, temveč večinoma tsampo (ječmen) in jakovo mleko. Lovit ne morejo, ker živijo priklenjeni na verige, pa tudi divjadi je tam veliko manj kot na primer pri nas.

Shih tzu je izjema, ker je pasma nastala iz tibetanskih psov na kitajskem dvoru, kjer je bil pasji standard veliko višji. Ohranil se je zapis, s čim so pse hranili. Ni jim bilo hudega, res ne. Evnuhi, ki so bili zadolženi za pse so med sabo tekmovali, kdo bo vzredil lepšega psa in tako ustregel cesarju/cesarici. Sem je spadala tudi izbrana hrana. Posledično shih tzu nima težav z visokoproteinsko hrano.

Kljub vsemu pa nekateri tibetanski terierji v Sloveniji jedo visokoproteinsko hrano in nimajo nobenih težav. Razlog je verjetno ta, da so na zahodu veliko dlje od npr. tibetanskih mastifov in se je organizem nekaterih posameznikov že prilagodil na proteinsko bogatejšo hrano. Nekaterih posameznikov zato, ker je še vedno veliko tibetanskih terierjev, ki takšne hrane ne prenesejo.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #35 : 20 September 2010, 10:17:04
No saj glede krompirja je nujno, da je obdelan. Tudi, ko najdejo ''naravno predelanega'' je toplotno in encimsko predelan  :P
Pravzaprav tudi za nas je bolje, če je res dovolj kuhan in ne al'dente.
To kar omenja kalsang mi je precej zanimivo. Dejansko najbrž res v samem razvoju pasme se nekje pozna kaj je za njih bolj ''naravno'' in ne ''volčje naravno''.
Prav tako je nekako znano, da npr. polarne pasme res bolje delujejo na ribah ravno zaradi vpliva okolja v katerem so se razvili.

Glede zobovja pa to- tudi ljudje imamo ''podočnike'' (sicer ne tako pasje) pa so eni prepričani, da je samo vegi za ljudi, ker smo nekoč v jamah jedli samo sadje, ali kako. ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #36 : 20 September 2010, 10:24:49
Tale tema je pa super in zanimivo razmišljate. Tudi sama se dostikrat vprašam, le kaj je naravna hrana za posamezno pasmo ...
Kot otrok sem brala npr. zgodbo o Lassie, pa Ovčarja Runota, tam je opisano, da je pes v glavnem dobil polento pa kislo mleko ali kruh namočen v mleko. Tudi na podeželju sem še kot otrok enkrat pomagala skrbeti za psičko pasme dalmatinec z mladiči - dobivala je le kruh v mleku :-\, pa je bil njen lastnik lovec ???.
Pa npr. že omenjeni planšarski psi - za te sem prebrala, da so živeli v glavnem ob mlečnih izdelkih in kaki polenti, občasno je bilo zanje tudi kaj mesa. Morda se je bolje godilo ovčarjem (ki so bolj moje področje) na velikih rančih v Ameriki ali pri nomadih, ki so se sami hranili pretežno z mesom. Vsekakor je morala biti pasja hrana v zgodovini zelo pod vplivom določenega človekovega okolja. In če je pes najstarejša udomačena žival, potem si težko predstavljam, da je še vedno genetsko disponiran za "volčjo" hrano.
Morda to še najbolj velja za pasme, živeče pri ljudstvih, ki so se preživljala večinoma z lovom, npr. Eskimi, Laponci ... kjer so si za preživetje res morali sami loviti hrano ali pa so dobili ostanke od lova.



inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #37 : 20 September 2010, 10:31:36

Glede zobovja pa to- tudi ljudje imamo ''podočnike'' (sicer ne tako pasje) pa so eni prepričani, da je samo vegi za ljudi, ker smo nekoč v jamah jedli samo sadje, ali kako. ;)

Ja, kar naj bojo tako prepričani ::). Saj so nas učili, da so bili moški dolgo časa najprej samo lovci, ženske in otroci pa nabiralci. Ko je prišel razvoj poljedelstva, se je pa itak civilizacija totalno spremenila, če ne kar deformirala :D.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #38 : 20 September 2010, 11:02:10
Ne zagovarjam, da je QL dajat psu samo kruh pa mleko. Mislim na daljše obdobje. Ne to da so 20-30 let nazaj tako delali. Takrat je pes že bil nekaterim nujno zlo.
Predvsem ciljam na čas, ko je pes bil pomočnik v pravem pomenu, ko so ga hranili ''dobro'', ker so ga potrebovali in si niso privoščili ''krmljenja pomij''.
Ko bereš stara priporočila kaj je npr. dober pastirski pes je najprej poudarjeno, da ne kolje. In priporočila kako ga to odvadit. Veliko dobrih pastirskih psov so vzgojile prav ovce ali koze same (s tem ko so 5 tedenskega mladiča preprosto dali med jagneta).
Predvsem ta del mi je najbolj zanimiv. Kako so vendar jedli ti psi, če pa se jih načrtno ni vzpodbujalo k surovem. Pa so se razvili v močne in ''nabite'' pasme, ki je sposobna obvladati medveda. Načeloma je pes z leti celo ''zorel''. In je dolgo opravljal svojo nalogo. Najbrž je bilo tistega časa tudi težko pridit do novega, boljšega psa in je bilo treba tega dobro naučenega psa obdržat čim dlje v dobri kondiciji. To da takšni psi koljejo srne mi je milo rečeno smešno. Koza se s srno prav učinkovito druži. In dober pastirski pes načeloma ne preganja kar vsega, kar pride mimo, ampak samo tistega, ki hoče tikat Njegovo ovco, ker pravzaprav on misli, da je ovca.
Lahko, da se motim, ampak tile pastirski psi so mi bili vedno zanimivi.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #39 : 20 September 2010, 11:14:20
Ja, ko sem napisala visokoproteinsko sem tudi mislila visokoproteinsko. Ne samo brikete z visoko vsebnostjo mesa ampak meso v kakršnikoli obliki. In ko sem omenila azijske ovčarje, nisem mislila na maremanca, ki je italijanski ali tam okrog nekje. Evropski pastirski so vseeno dobili nekaj več proteinov živalskega izvora. Če drugega ne pa mleko. Vsaj nekateri azijski pa so bili hranjeni skoraj izključno z žiti, nekateri menda celo s surovim fermentiranim ječmenom. lovili niso, ker tiste, ki so se namesto da bi pazili na živino odpravili na lov so po hitrem postopku potolkli. Tam ni bilo ograd, v katere bi se zapletla divjad, prav tako pa pastirji niso bili tako bogati, da bi poškodovano živino pofutrali psom, ampak so jo pojedli kar sami.

Zdej zobje...psi imajo seveda zversko zobovje, to se v borih nekaj 10 000 letih ne more spremeniti. Navsezadnje so zversko zobovje ohranile vse zveri, tudi tiste, ki so že zdavnaj prešle na mešano ali rastlinsko hrano. Samo...če bi primerjal zobe katerega koli psa z zobovjem volka, bi se pa razlika prav lepo videla.
Pa vkrižavanje volka: pasme, ki so imele volka vkrižanega pred nedavnim (recimo zadnjih nekaj stoletij) lahko naštejemo na prste. Tega so se izogibali vedno in povsod kot hudič križa, ker je prineslo s seboj preveč težav.
Še celo pri polarcih so genetske raziskave pokazale, da so ga vkrižavali veliko manj, kot je bilo splošno prepričanje (pri samojedih recimo volk sploh nikoli ni bil vkrižan).

Verjamem, da obstajajo v svetu navdušenci, ki futrajo surovo že dosti dlje kot 10 let in se jim obnese. Jih pa ni prav veliko. Bi rekla, da jih je primerljivo z drugim ekstremom, ki ponuja kot rešitev za vse pasje težave pasjo hrano povsem brez mesa (da ne bo kdo u luft skočil - meni se zdi ta zadnji ekstrem definitivno slabši). Sprašujem se, kje so vsi naši vrli BARFarji iz prejšnjih modnih ciklov. Prvi val, ki se ga spomnim je bil pred več kot 10 leti, pa se ne morem sponiti niti enega navdušenca, ki bi vztrajal izključno pri taki ali podobni hrani (so pa taki, ki dajejo občasno kot dodatek). V bistvu je 10 let premalo, rada bi videla take pse pri 15+ letih, skupaj s kakšno generacijo potomcev).
Pa sprašujem se, kaj tisti profiji počnejo s celimi štabi veterinarjev, če imajo tako oh in sploh zdrave pse. Za vse naše pse je vedno zadoščal en sam, tak čist primitiven vet, brez  tehnološke  opreme, pa še tega smo  načeloma rabili šele takrat enkrat po 13 letu starosti.

In ja, žitarice morajo biti za pse pravilno pripravljene. Znano je, da  psi silno radi kradejo šrot (za tiste ki ne vedo - to je grobo zmleta koruza) in da to tistim, ki ga požrejo preveč in prevečkrat tudi čisto konkretno škodi. Primerno pripravljena polenta je pa za večino povsem v redu.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #40 : 20 September 2010, 11:32:01
Lanabela, kaj točno si mislila s primerno pripravljeno polento? Zanima me zato, ker bi moja ciganka najraje glih samo polento jedla  ::)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #41 : 20 September 2010, 11:40:16
Predvsem se mora skuhati lepo počasi do mehkega.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #42 : 20 September 2010, 11:47:28

 Sprašujem se, kje so vsi naši vrli BARFarji iz prejšnjih modnih ciklov. Prvi val, ki se ga spomnim je bil pred več kot 10 leti, pa se ne morem sponiti niti enega navdušenca, ki bi vztrajal izključno pri taki ali podobni hrani (so pa taki, ki dajejo občasno kot dodatek).


maham iz ozadja  ;) Sej pravim Super dokler se ti pes zaradi preveč proteinov (s tem mislim tudi neobdelanih) ne Sesuje. Smo bili v prvem valu...pa nas je odplavilo nazaj-stran od samo surovega  :P

Primerno pripravljen šrot... eden od načinov je kuhan- polenta. Me je vedno prav presenetilo, da pa naši psi bolje prebavijo dejansko domači šrot (koruza mleta za živino) z domačga mlina, kot pa fino polento kupljeno za našo prehrano. Je pa sigurno fino, da zraven dobijo vseeno kaj mesnatega (kuhano, surovo, omočene birkete...), količina polente naj bo po možnosti manjša od mesnega dela. Priprav je lahko še vsaj 100. Mi smo jo tudi pekli. Izogibamo se pa vsem začimbam, soli,...dodajam samo zelenjavo in sadje za okus.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #43 : 20 September 2010, 11:56:32
Se strinjam. Vsekakor je polenta dodatek mesu in zelenjavi in ne obratno. (briketov načeloma ne mešam z drugo hrano)
Tudi pri nas raje uporabljamo bolj grobo mleto, nepredelano, tiste instant so bolj za en k...
Naši imajo  najraje bolj redko, tako v katero potem, ko se malo ohladi zmešam še malo skute.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #44 : 20 September 2010, 12:07:19
Mi omočene brikete zmešamo zraven takrat, ko imamo odprto vrečo ''visoko proteinskih'' 8)
Glede na to da Yo sprašuje za pomurko, ki nikoli najbrž ni poznala druge hrane pa so ji okusi tuji je bil to predlog, da psa navadi na kaj druga (morda tudi same brikete, če ji bo ustrezalo). Pač pomešaš ostalo k hrani, ki jo obožuje in počasi menjaš razmerje.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #45 : 20 September 2010, 12:19:21
Je za psa bolje, da je recimo en teden surovo, drug teden kuhano in tretji teden brikete ali da kar v enem tednu dobiva vse troje?



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #46 : 20 September 2010, 12:32:28
To tudi mene zanima. Morda je od psa do psa odvisno.
Sama sicer prakticiram, da se odločim kaj bo Osnovna prehrana (tisto kar vidim da mojim psom že več let odgovarja BP in tisto kar mi je bolj priročno) in ostalo mešam po občutku in dobavljivosti. Sigurno imajo več surovega na jedilniku takrat, ko imamo koline. In več kuhanega takrat, ko se razvajamo, ali pa ko prebolevamo virozice, driskice...večinoma pa brikete z raznimi olji, skuticami, jajčki...
Poskušam najti dober kompromis za njih in zame v prehrani... še vedno pa vrtam za novimi zadevami.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #47 : 20 September 2010, 12:54:22
Hehe, jaz imam sicer Grosupeljčanko, ni Pomurka  8) (ista pesem sicer).
Sprašujem, ker ji mešam med meso (včasih surovo, včasih kuhano) malo polente, krompirja, ostale hrane, ker ji je to všeč.
Briketov načeloma ne mara.


Jasi

  • *
    • Prispevkov: 54
    • Točke: 0
Odgovori #48 : 20 September 2010, 15:27:44
Živjo,
da se navežem na Kalsang, ker vas pridno berem in sem lastnica tibetanske terierke, ki je tudi visoko proteinski hrano, pa še kaj zraven  :)
Kot ste napisali že mnogi na tem forumu je veliko odvisno od psa kot posameznika.
Moje izkušnje pa so naslednje 14-letna TT-jka  Lola je zadnji 2 leti visoko-proteinske brikete in ji ustrezajo, saj je v obdobju, ko sva se prenehali ukvarjat z agilitijem zaradi njene starostne gluhosti pričela opazno hujšati. Seveda se ene vrste naveliča po kakšnem mesecu, tako da krožimo med Orijenom, Acano in Canidae. Prav tako je mešano kuhano hrano - večinoma ob vikendih, ko mi rata kuhat in prav tako dobi občasno surovo meso. In če ni zadovoljna z domačo ponudbo, gre na praznenje  sosedovega komposta...
13 letni TT samec Arki ima že od 8 leta probleme s sečnimi kamni, edina rešitev, da jih stabiliziramo so  briketi Hills C/D ali pa kuhana dieta po receptu Nanook. Tako ostali briketi, kot kuhane hrane so njegovo stanje bistveno poslabšali in glede na njegovo starost enostavno ne želim več poskušat česa novega.
Naš tretji 12 letni samec PON, pa ima že 2 letni sladkorno in mu ustreza zgolj Eukanuba diabeis, pa občasno kak priboljšek iz kuhane variante.
Ker pa je to forum o surovi hrani lahko samo povem našo »orto« izkušnjo izpred tedna dni. Sosed lovec je uplenil srnjaka in je zvečer za hišo notranje organe spravil v trdo plastično posodo, gor pa poveznil štor. Mojim »starčkom« se je ob vonju zmešalo tako, da so fleksice letele po cesti, ker nisem bila pripravljena za takšno reakcijo. Sosed je rekel, da bo zjutraj  odpeljal drobovino na mrhovišče za lisice, tako da sem sama zjutraj pse preventivno peljala na sprehod v drug konec proti Rašici. Nekje proti vrhu (2 km stran) sem tamala psa odpela… in oba sta ucvrla nazaj, tako hitro kot v najboljših letih. Preden sem prišla domov oz. na kraj zločina sta demolirala posodo in se nažrla vsebine. Sploh Arki je bil zelen in smrdeč… oprana sta končala v utilitiju in ves dan prespala, jedla nista naslednje 2 dni, ni pa imel noben kakšnih negativih posledic glede prebave, edino razglistenja sta bila deležna.
Lunette, če semem vprašat, katera pa je "tvoja" pasma?
lp vsem, J

Jasi


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #49 : 20 September 2010, 23:11:34

Pa sprašujem se, kaj tisti profiji počnejo s celimi štabi veterinarjev, če imajo tako oh in sploh zdrave pse.

Dala sem le kot primer. Psi niso bolni, ker redno tekmujejo in so v top formi, je pa za njih max poskrbljeno, ker oseba živi praktično profesionalno od psov, to pomeni da imajo dostop do preventivne fizioterapije in si predstavljam do bilo kake oskrbe, če bi bilo potrebno. Tudi senior je še vedno normalen, aktiven cucek.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #50 : 20 September 2010, 23:34:35
Me pa zanima, kako se nadomesti polen vamp živali, ki ga psi obožujejo.

Vsebine želodca večjih živali volkovi in kojoti ne pojedo, nikoli. Tako zgleda po obedu tropa kojotov (jelen):
http://dogfoodchat.com/forum/pictures/2200-raw-feeding-its-finest-caution-graphic-photos.html

Raziskava latvijskih volkov iz 2009:
http://www.eap.ee/public/Ecology/2009/issue_2/ecol-2009-2-141-152.pdf
Analizirali so 165 vsebin želodcev volkov, žal ne me vprašat, kako da so bezali po vsebini želodcev, očitno je volkov tam ko listja in trave. Listja in trave pa v želodcih niso našli oz. koliko je bilo zelenjavne vsebine v želodcu poglejte v tabelah 2, 3 in 4. POjavlja se le pri mlajših živalih in nikoli ne preseže 0.6% celotne vsebine.

To je pa vrstni red običajnega jedenja jelena, trop volkov:
http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/136/7/1923S
Immediately after killing an elk, wolves open the body cavity, using their canines and incisors, and remove and consume the internal organs such as the heart, lungs, liver, intestines, spleen, and kidneys. Consumed next are the large muscle masses of each leg. Wolves consume up to 10 kg of meat during initial feeding bouts and then rest in close proximity to the carcass for several hours before feeding again. With organs and major muscle mass consumed, wolves then pick the remaining tissue off ribs, leg bones, and hide. Using their carnassials to shear remainingmeat and crush hard-to-chewmaterials such as bone, tendon, cartilage, and hide, wolves continue to obtain nutritional derivatives from virtually all parts of ungulate carcasses. Wolves do not feed on the contents of the rumen; so this, along with the larger unbreakable bones and some of the hide, are often the only things remaining when wolves and associated scavengers are done.

Kot na zgornji sliki, ko so kojoti pojedli jelena,  na koncu ostane le vsebina želodca.

Fotogalerija, kako doga je jelenji vamp. Oziroma kako doga raztrese vsebino vampa in jo pusti.
http://rawfeddogs.net/Recipe/Green-Tripe



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #51 : 21 September 2010, 01:00:51
maham iz ozadja  ;) Sej pravim Super dokler se ti pes zaradi preveč proteinov (s tem mislim tudi neobdelanih) ne Sesuje. Smo bili v prvem valu...pa nas je odplavilo nazaj-stran od samo surovega  :P

Bi bila tako prijazna pa malo bolj natančno opisala svojo izkušnjo? Magari v surovi temi :)



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #52 : 21 September 2010, 08:09:22
Ja, Lunette, to tudi mene zanima. Kako točno so se psi hranili, kakšno meso, kosti, kdaj...?
Kako so se psi sesuli, v kakšnem smislu, kaj se je z njimi dogajalo?

Pa še vedno ne vem, tista tabela od začetka, o kakšnem deficitu je govora? Če je OH, potem ni panike.



Jasi

  • *
    • Prispevkov: 54
    • Točke: 0
Odgovori #53 : 21 September 2010, 08:37:34
Se pridružujrm prošnji , če je Lunette pripravljena opisat svojo izkušnjo.
Če je med vami še kdo, ki pa bi podal mnenje v koliki meri vpliva prehrana na življenjsko dobo psa, pa bi bilo sploh super. 
Agilitašica, ki so opisuje Taar piše, da hrani s surovem in njeni psi živijo cca 15 let, kolikor sem našla na forumu, pa so BCji. Moj prvi pes mešanec pudel/fox je živel 16 let pa je jedel bolj ko ne kuhano-nepopolno in tudi človeške ostanke, takrat še nismo bili osveščeni.
Moji seniorji so bili prvih 10 let na najrazličnejših briketih, ki so jih dobili na agility tekmah in sem šele na stara leta začela skrbet za njihovo prehrano... sama se sprašujem, če gre tudi za povezavo med telesno kondicijo psa in doseženo življenjsko dobo? Da ima genetika prste vmes, vem po mojih, ker poznam rodovnike in ozadje.
lp

Jasi


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #54 : 21 September 2010, 09:30:07
Zanimiva tema! Lahko povem izkušnjo znanke, ki je pred leti kupila kraševca pri vzreditelju, oz.človeku, ki je trdil, da svoje pse hrani izključno s surovim jagnječim mesom in to priporočal tudi njej. Priporočila so se držali, redno so kupovali jagnječe meso, pes je po nekaj letih izgubil skoraj vse zobe, potem pa ga je počasi sesulo kup različnih težav in bolezni, da so ga morali dokaj mladega uspavati.
Naše pse sem hranila vedno s tem, kar je bilo na tržišču mogoče kupiti. Pred leti ni bilo briketov, konzerve je izdelovala le Mirna Rovinj, kaj več se je dobilo v Italiji. Pred leti sem psom kuhala ali popekla različne vrste mesa, ki sem jim dodajala razne polente, testenine, zelenjavo,...S časom so se pojavili nekakšni kosmiči, ki si jih prelil z vodo in ponudil kot dodatek k mesu ali konzervi.
Potem pa so se pojavili briketi. No, vse to je dal skozi moj zlati prinašalec, ki je dočakal skoraj 14 let. Na koncu sem mu zopet kuhala in sicer skoraj izključno zdrob in osliča, ker drugega ni jedel (to je bilo zadnja dva meseca).
Vse ostale pse hranim z briketi, med vikendi dam kakšno konzervo, dodajam testenine, polento, dobivajo kozje mleko in kruh, jajca, sir, jogurt, skuto, smetano, goveje kosti (občasno), sami pa najdejo veliko sadja, ki ga z veseljem jedo.
Dobivajo tudi ostanke kosila (razen svinjskega), vendar ne kot obrok, ampak kot priboljšek v manjši količini. Zadnjič sem jim za štos pokazala skledo, v kateri so bili ostanki paradižnikove solate, na moje presenečenje so z veseljem pojedli in polizali, čeprav je bil notri tudi kis.
Skratka, naši psi poznajo vse vrste hrane, vendar so jim glavni in najpogostejši obrok briketi.
Labradorec je star 11 let, avstralca 3,5 in 2 leti, vsi so zdravi, nimajo prebavnih težav, dobro se počutijo.
Samojedka je umrla pri 9 letih, vendar je imela raka na mehurju.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #55 : 21 September 2010, 11:08:13
Glavna pri tem, kolikšna bo pričakovana življenska doba je genetika. Pes z dobro genetiko in nekaj malega sreče, bo dočakal lepo starost ob katerikoli vsaj približno normalni hrani. Bolj kot to, kaj konkretno dobi za jest se mi zdi pomembna pravilna telesna teža (= pri mladem psu taka, da ti veterinar ali pa sodnik na razstavi reče, da je pes malo presuh, v srednjih letih pa taka, da bi se omenjenima dvema zdel v redu) in dovolj gibanja. Pa seveda to, da ne leži v mrazu in vlagi na betonu.
 Naše zlate prinašalke so živele med 13 in 14 let, najstarejša pa skoraj 17. Jedle so starejše od začetka kuhano (približek tiste formule po tretjinah), kasneje pa večinoma brikete srednjega kakovostnega razreda + nekaj kuhanega ali ostankov. Naše samojedke živijo med 14 in 15 let, najstarejša je dočakala prek 17. Osnova so briketi, nekaj kuhanega, nekaj surovega, nekaj nabranega in nalovljenega. Tamala bratova mešanka je stara vsaj 18 let, zelo verjetno pa dobrih 19. Je izključno brikete, zadnjih par let visokokakovostne.
Pa še moje tri mačke, ki vse življenje žrejo brikete srednje kvalitete, zadnja leta pa žal nobenih drugih ne marajo kot whiskas, pa tapoceni konzerve in alpsko mleko, so še vse žive in že vse tri čez 20.


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #56 : 21 September 2010, 11:48:50
Lanabela : Glavna pri tem, kolikšna bo pričakovana življenska doba je genetika.  Tule bi se strinjala. Tudi naš pes je jedel zelo raznovrstno (briketi, kuhano, kdaj surovo, sadje in zelenjava), a smo bili pozorni, da je dobil primerne količine in seveda precej kakovostne. Zelo navdušeno je kradel predvsem rdeče sadje (maline,jagode,češnje), kdaj kakšna trava ??? ::), celo zemlja nekajkrat >:( : se mi zdi, da se psi kar znajdejo, če jim česa primanjkuje (govorim o vitaminih, mineralih...) Takrat sem ponavadi začela dodajat še kaj drugega v redno prehrano...
Nikoli ni bil debel, predvsem zaradi veliko gibanja in ne diet! :) Nihanja teže zagotovo vplivajo na zdravje, ne le prekomerna teža. Kot pri ljudeh.
Prva leta tudi briketi še niso bili toliko razširjeni, še manj se je vedelo o njihovi kakovosti, tako, da smo tudi to dali čez. Brez kakršnihkoli problemov (res nič) je dočakal  14.5 let, kar za labradorce (wanna-be) ni tako malo. Pa še potem je bil usoden rak in evtanazija :'(


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #57 : 21 September 2010, 14:14:55
Zanimiva tema! Lahko povem izkušnjo znanke, ki je pred leti kupila kraševca pri vzreditelju, oz.človeku, ki je trdil, da svoje pse hrani izključno s surovim jagnječim mesom in to priporočal tudi njej. Priporočila so se držali, redno so kupovali jagnječe meso, pes je po nekaj letih izgubil skoraj vse zobe, potem pa ga je počasi sesulo kup različnih težav in bolezni, da so ga morali dokaj mladega uspavati.
Ce so res hranili samo z mesom, potem ni to niti malo cudno ...  ::)

Sama svoji psici hranim mesano hrano, kar pomeni kvalitetne brikete (visokoproteinske), surovo "meso" (pac, poleg mesa tudi mehkejse kosti, hrustance in organe), pa tudi kuhano hrano dobiva (obcasno) in razlicne prehranske dodatke. Na mojo zalost sem nekoliko omejena z vrstami hrane, saj je psica alergik "na ni da ni".
Mislim, da se glede na "pasmo" in njene sicersnje zdravstvene tezave (erlihija 2x) drzi zelo fajn. Mesanka z dogo, stara cca. 10 let.
Podobno hranim svoje macke in dihurje, zgolj s to razliko, da ne dobivajo kuhane hrane in da dobivajo drugacne vrste mesa, predvsem perutnino, pa tudi jajca, ki jih Spela pac ne sme.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #58 : 22 September 2010, 22:30:37
Jasi moja pasma so z-mešanci ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #59 : 22 September 2010, 22:33:15
Ko sem ravno našla link
http://www.dlvkos.si/index.php?option=com_content&task=view&id=149&Itemid=287
sicer samo o kraševcu kot pastirju ovc. Kraševec kot nek srednje težek pes s cca. 30kg bi naj na dan pojedel nekje okoli 1kg rawfooda. To je 313 kg mesa (in kosti in drobovine…) na leto (če upoštevam dejstvo, da je 1 dan na teden post).  Jagnje ima klavno težo cca 20-30kg. Torej bi moral lastnik ovc na leto za 1 psa čuvaja črede reskirati vsaj 10 jagnet. V linku ki sem ga prilepila pa ima npr. gospod ki ima Agota 180 ovc veliko čredo. Pa Ago ni edini kraški čuvaj, ima tudi tornjake in mešance.
 Nekje na tej strani je tudi opis kako se mladega pašnega psa uči NE jesti surovega.
S preprostim izračunom ne verjamem, da ovčarji hranijo svoje pse samo z surovim(še najmanj samo z mesom). Zato nikakor ne verjamem, da bi pa vsaj 200 let nazaj pašni psi jedli surovo, ker so bile črede ovac dosti manjše in ni bilo hladilnikov. Ti isti lastniki so imeli dostikrat vsaj 2 psa in morda še enega pastirskega tipa ali npr. psa za prevoz mleka… vse na surovem? Ne morem verjet.
Zato mene zanima kaj so psi jedli nekje na sredini razvoja (ne 50let nazaj, ko so že ''mogli'' jest pomije in ostanke). Ne 15tisoč let nazaj, ko so bili še skoraj volkovi. Ampak takrat, ko so se pasme v določenem okolju formirale. Temu bi jaz rekla ''naravno'' za določen tip psa.
Kalsang je napisala točno to, kar sem imela v mislih, vendar samo za tibetanske pasme. Če kdo pozna še takšno zgodovino ''svoje'' pasme ali pasme za katero ve, me zanima točno to. Kaj so jedli takrat, ko so se razvili v pasmo. Sama dajem primer ovčarjev, ker mi je fascinantno, da pes, ki ne sme okusit krvi, se razvije v mrcino, brez ogromnega deleža surovih živalskih beljakovin.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.