Kaj pa je uravnoteženo? Ja, ne rabim linka od nanook, ker sem že brala o preračunavanju suhe snovi. Torej suha snov. A je potem surova kost=ista teža kostne moke??? Preračunaj, suho snov, to ni isto. Kosta mokja je zelo predelan produkt, najprej prekuhan, zelo dolgo, nato mlet, nato čisto izsušen! Če bi količino kosti, ki se priporoča, prekuhal, zmlel in pšosušil, bi dobil manjšo količino. 10 % kosti, ojoj, čista groza. Pri meni to pomeni nekaj s kostmi, torej NEK KOS MESA s kostmi, ne gole kosti> 2-3x na teden max. MOji kakci so vedno formirani in nikoli beli, trdi, da bi psi imeli zaprtje. Gleda se psa, okvirno priporočilo velja, da si nekdo, ki želi to hrano hranit, sploh zna ocenit, kaj je primerno. Ker če malo na začetek teme o surovem pogledaš, je bilo govora o hranjenju z vratovi n perutnicami!!! Kar bo zagotovo mnogo preveč kosti, ne dovolj hranljivo, boleče za kakat, skratka no go. Torej gleda se psa, opazuje kakec in prilagaja. Če mu kaj ne paše, se ne daje. Če hočemo hraniti bolj nemastno, damo za obrok vampe, pa bolj dietno meso. Isto, če hočemo količino kosti držat pri minimumu, damo nekajkrat tedensko za obrok vampe (ker je Ca:P: je približno 1:1) in recimo najmehkejše prsne kosti od piščanca. Vse se da prilagoditi. Nihče ne rabi vztrajat pri nobenih procentih, dani so za okvirno predstavo. Pa dani so zato, ker cena ljudi zavede in bi mogoče prevečkrat dali poceni organe, kar vodi v preveč vitamina A in D (ravno v eni knjigi za prehrano psov je anekdota, da je bilo v vzhodni Nemčijido padca zidu običajno, da psom dajali le organe in kake kosmiče in potem so fotke psov s temi deficiencami oz hkrati preveliko količino vit A in D) . Pri briketih se nič ne prilagaja, ker je skoz isto, hočeš ali nočeš, vrečo je treba porabit, pa je lahko kakec tak ali drugačen.
10% tudi izvira iz približne ocene celega plena (če te zanima, je o tem podrobno narejeno dosti diplomskih tudi na naši agronomiji na kozah in ovcah). In zakaj cel plen, zato ker če zmelješ cel plen dobiš razmerje Ca:P kot se priporoča v veterinarskih učbenikih (in se ga vsi briketi tudi držijo, mimogrede). Celo do 30% se priporoča za pse, ki začenjajo (prvih par dni!), ker imajo eni mehak kakec (ne vsi, ENI pa). Imajo pa mehak kakec nekateri, ki jedo kao kakovostne brikete, kot smo že ugotovili in to kronično in to dolgoročno.
In zdaj da se vrnem k izračunom od naook. Ne vem, na kaj ciljaš. Tisto je navodilo, kako izračunat suho maso. In kaj? Kaj na to pomeni, da naj delam doma hrano tako, da bo čim bolj podobna po izračunu suhe snovi kot je tabela vreče briketov? Ker od kje pa je to prav? A naj grem po rižev gluten na Kitajsko, alge, sojine luščine in mesno piščančjo moko v Kentucky? Tudi briketi se razlikujejo od a do ž in še se nove vrste pojavljajo ves čas. A je kje mogoče zlato pravilo uravnoteženosti? Kot vem, ga ni, ker če bi bilo, bi vsak veterinar ga znal zrecitirat vsakemu, ki bi ga zanimala domača hrana. Tudi mnogokrat so briketi čisto v temo brcnili, na primer s prevelikimi dozami kalcija še ne tako dolgo nazaj, da so velike pasme imele nepravilno rast udov.
Tudi jaz menim, da se deficiti hranjenja pokažejo na dolgi rok. Kot na primer kamen in obloge na zobeh, konstantna driska, iz tega sledeče možno pomanjkanje elektrolitov, pojav alergij, ki oreng zmanjšajo kakovost življenja, debelost. In če govorimo o dolgoročnih učinkih hrane, koliko časa si to dolgoročno merila, katere vrednosti si opazovala? Kaj so bile te slabe stvari? In še bolj pomembno, kaj točno si hranili kot ''surovo''? 80-10-10 verjetno ne.
In ja, študij o surovem preproto ni. Ni nobene longitudinalne študije, ki bi primerjala surovo in recimo brikete. Pod longitudinalno si jaz predstavljam več kot 5 let. Ampak veš kaj, niti ni nobene longitudinalne štuidije o briketih!!! Jaz sem v zadnjem času pregledala vso strokovno literaturo, res čisto vse žurnale in vse članke o prehrani pri psih in mačkah. Govorim o študijah, ki so narejena na univerzah in sprejete v akademske revije. Niti ena študija o briketih ni bila narejena kaj dosti dolgoročno, vse je šlo bolj za nekaj tednov. Merili so se prebavljivost, kakec, pa primernost za odpravo alergij ( in tukaj so neke brikete, ki naj bi pomagali pri alergijah primerjali z domačo izločevalno dieto, da bi videli, če so primerljivi!!!!). NIČ drugega. Torej striktno kemično merjenje parametrov, kemičnih sesatvin. Skoraj nič o opažanjih pri živalih. Kako potem vemo, da so pa briketi to to? Šele v zadnjih nekaj letih so začele kapljati študije o surovem. Najprej je seveda uradna veterina ponorela, skritizirala, to označila kot modo (ja ja, saj briketi so pa od leta 1950, a to je pa od zmeraj ali kaj?) Potem so udarili tam, kjer so lahko najprej dokazali. Šli so merit salmonelo in tako imaš najprej ene par študij le o tem, da so šli kupovat mlete mešanice surovega in merili prisotnost salmonele v hrani in nato v kakcih (naj dodam, da jaz ne hranim mlete in mlete kupljene hrane in da je bilo že dostikrat povedano, da ni tako kavostna, ker se lahko marsikaj prikrade zraven). Pa kaj, če so v kakcih salmonelo našli tudi po briketih (v istih študijah). Šele v letu 2009 in 2010 se pojavi ene par študij, kjer začnejo meriti prebavljivost surove hrane (ki je tako in tako najvišja). Drugih študij ni, zato ker moraš v ZDa, ko narediš ogrodje raziskave, najprej dobiti grant, torej finančno podporo za študijo, preden jo greš izvajat. In večinoma vsi oddelki za prehrano živali na fakultetah so sponzorirani od najmanj ene velike multinacionalke.
Bom pa jaz postavila obrnjeno vprašanje. Kje je kakšna študija, longitudinalna, kjer so prikazali napačnost/nezdravost surove hrane? Je tudi ni. In pod raziskavo si predstavljam kompletna ocena zdravja, vseh parametrov v krvi, stanje organov. Tvoje anekdotično ''sem sprobala'', ni dovolj, to NI raziskava.
In ja, če gledamo, da je ''uravnotežena'' hrana to, da se približamo sesatvinam na vreči briketov, potem je res, da je surova hrana nepredstavljiiva.
IN zdaj moje vprašanje: kaj in točno katerih sesatvin, mineralov, vitaminov primanjkuje v surovem 80-10-10. Točno me zanima kaj manjka. Kateri esencialen nutrient?
No, edini znanstveniki in edine študije, ki brez skruplov in problemov rečejo mačkam in psom karnivori, so biologi in znanstveni žurnali, ki sprejemajo študije o prehrani divjih mačk in kanidov v živalskih vrtovih. Oni brez problema vzamejo mačko ali psa za model razsikave prehranjevanja s celim plenom (za posplošitev na divje živali). Omeniš isto stvar pred panelom veterinarjev in si bogokleten.
Evaluation of nutrient digestibility and fecal characteristics of exotic felids fed horse- or beef-based diets: use of the domestic cat as a model for exotic felids
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/zoo.20275/abstractInfluence of feeding raw or extruded feline diets on nutrient digestibility and nitrogen metabolism of African wildcats (Felis lybica)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/zoo.20305/abstractNo, pa vseeno, stvari se premikajo, najnovejša študija o prebavljivosti surove hrane pri mačkah, iz 2009:
Compositional analysis and apparent macronutrient digestibility of four raw meat diets in domestic cats
http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/23/1_MeetingAbstracts/905.5IN edini veterinarski odgovor na kritiko surove hrane od kanadske vet. prakse, ki pacientom svetuje pori uvajanju surovega:
In support of bones and raw food diets
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC340283/?tool=pubmed