podgana

Šapa · 186803

Majchy

  • ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 5.608
    • Točke: 99
  • *love dogs*
Odgovori #30 : 06 Avgust 2007, 13:25:37
Ooo super. Kakšno prakso si pa imela, da si ju predstavila drugim?  :o

LP, Maja


SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #31 : 06 Avgust 2007, 13:29:49
Prakso za bodočo tršico biologije  :P


Majchy

  • ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 5.608
    • Točke: 99
  • *love dogs*
Odgovori #32 : 06 Avgust 2007, 13:39:02
Aha, super.  :D Najboljša mi je una ko vodo pije, pa taprva fotka.  :o

LP, Maja


SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #33 : 06 Avgust 2007, 20:16:30
He he, ne pije vode ampak tavha grah  :P Potopi se do ušesk v vodo in s tačkami potisne grah v gobček. To ji je tako všeč, da tudi ko se naje graha in ga ima dovolj, še vedno tavha in grah nese spravit. Potem pride Nikki in poje zalogo, ker je bolj boječka glede vode. Mora biti bolj plitva, da se ona spravi vanjo  ::)





Majchy

  • ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 5.608
    • Točke: 99
  • *love dogs*
Odgovori #34 : 06 Avgust 2007, 21:28:37
Ajaaaaa  :D :D :D Hahaha, kakšna faca.  :o

LP, Maja


SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com


Nuša Klinar

  • *
    • Prispevkov: 55
    • Točke: 0
Odgovori #35 : 15 Avgust 2007, 00:30:33
Regga super slikce, res sta fletni :) mi je pa zanimiv, da tudi tvojo vidim kako se potaplja za grahkom, namreč to skoraj povsod priporočajo kot eno izmed najboljših zabav za podgane, jst pa Majdo nikakor ne morem prpravt do tega, da bi prišla blizu vode (čeprav so tudi sicer zelo dobre plavalke)  :-\
Kakšni so bili pa kaj odzivi učencev na podgani? Res je super, da so ti to dovolil, namreč jst pogosto naletim na zelo negativne odzive ko povem, da imam podgano, čeprav ko se z njo srečajo pogosto spremenijo mnenje (ampak tisti "grozni" rep pa še vedno ostane)   ;)

Lp

Lp, Nuša


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #36 : 15 Avgust 2007, 10:06:19
No, mene so v tisti šoli že navajeni, da imam zmeraj (no, ne čisto zmeraj) kakšno živalco sabo  :D Tudi vse ure, ki sem jih vodila, so bile zastavljene tako, da sem jim najprej pokazala živali (imeli smo plazilce in dvoživke), potem pa smo na podlagi videnega, potipanega,...na podlagi izkušenj prišli do določenih ugotovitev  8)

Enkrat sem jim ježa prinesla, ker je revček skoraj zmrznil pozimi. Bil je še mladič in je očitno prezgodaj prišel iz brloga. Sem ga komaj odmrznila  :o. Potem pa je bil pri meni dokler ni zima minila. Učenci so bili jasno navdušeni nad malim Stinkijem.

Podgani sem jim prinesla, brez da bi se sploh kaj posebej menila z mentorico. Vedela sem da mi bo čas ostal in se mi je zdela zanimiva popestritev ure, hkrati se pa zavedam da ima veliko ljudi hude predsodke pred temi ljubkimi pametnimi živalcami-tudi moja mama. Mentorica, ki ji podgane niso pri srcu je spremenila svoje mnenje o tem kaj je grdo in kaj ni  :D Učenci pa so bili navdušeni. Ko sem vprašala, če bi ju kdo imel na rami, so bile vse roke v luft. Potem pa sta podganci veselo plezali po njih.

Kar se pa vode tiče, se ji je pa Nikki tudi raje izognila. Zdaj pa tudi sama tavha  :o Me je kar presenetila zadnjič! Probaj dati za začetek čisto malo vode v posodico. Ravno toliko da bo grah pokrit. Potem pa vsakič povečaj količino vode in po moje ji bo slej ko prej postalo všeč.


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #37 : 21 Avgust 2007, 10:20:17
Malo bolj konkretne informacije o teh ljubkih in pametnih živalcah  :D

Klasifikacija:

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Rodentia
Superfamily: Muroidea
Family: Muridae
Subfamily: Murinae
Genus: Rattus
Specis: Rattus norvegicus
             Rattus rattus

Podgano, ki jo imamo doma kot domačega ljubljenčka, uporabljajo pa jo tudi za laboratorijske poskuse, so vzredili iz sive podgane (Rattus norvegicus).
Podgane so nočne zivali. Prilagodljiva in živahna siva podgana se je razširila po celem svetu. V skupini živi do 200 živali, vodijo jih samci. Je vsejeda, kar pomeni da potrebuje tako rastlinsko, kot živalsko hrano. V iskanju hrane lahko prepotuje tudi 3 km na noč. Siva podgana je tudi izvrstna plavalka. V vodi lovi rake, ribe, vodne polže...
Je zelo spretna zival. Ravnotežje lovi z dolgim, večinoma golim repom.


Podgana kot hišni ljubljenček

Ko se odločamo za nakup podgane, se moramo zavedati, da so to zelo inteligentne in socialne živali. Nikoli ne smemo imeti le ene podgane v kletki, ampak vedno vsaj dve enakega spola. Ce podgane pravilno »vzgajamo« in socializiramo, postanejo zelo prijetni hišni ljubljenčki in redko ugriznejo. So zelo učljive in z lahkoto jih naucimo da se odzovejo na svoje ime ali pa kakšnega preprostega trika. Zelo rade imajo stik s človekom in ga ob vsaki priložnosti poiščejo. Podgane bodo potrebovale zelo veliko vase pozornosti. Potrebno jih je dnevno spuscati iz kletke in se z njimi ukvarjati (vsaj 3 ure na dan).




Samca ali samico?

Tako samec kot samica lahko postaneta cudovita hisna ljubljencka.
Samci so vecji in ko odrastejo tudi bolj mirni, pocasni in leni. Imajo mocnejsi telesni vonj kot samice ( vendar ne smrdijo!) in markirajo svoje ozemlje. Telesna teza: 300-800g
Samice so manjse in bolj zivahne. Imajo mehkejšo dlako. Telesna teza: 250-450g
Mladicki, tako samci kot samice, so zelo zivahni in igrivi.


Življenska doba

Življenska doba podgan je 2-4 leta. Spolno dozorijo pri 5-6 tednih (takrat moramo ločiti samce in samice), odrastejo pa pri 4-5 mesecih.



Kletka in ostala oprema
Kletka mora biti velika in prostorna. Priporočljivo je, da je višja kot pa širša, z večimi nadstropji. Najboljša izbira je kar kletka za činčile. Vanjo namestimo razna igrala, kot so tuneli, viseča mreža (podgane jo obožujejo), palisada, kolo, veje, vrvi...
Za nastilj lahko uporabimo žaganje ali pa briketirano žaganje.
V kletko namestimo tudi leseno ali plastično hišico. Vanjo lahko damo slamo, bombažne krpe, papirnate krpe, WC papir...Podgane si bodo iz tega naredile mehko in udobno gnezdo.





Čišcenje kletke ne bo zahtevno, saj podgane opravljajo potrebo na enem mestu. Lahko jih navadimo tudi na WC za glodavce in potrebo opravljajo samo tam. Iztrebke odstranimo na 1-3 dni, celo kletko pa je potrebno očistiti 1x na teden.
Akvarij ni tako dobra izbira, saj ni zracen. Vanj tudi ne moremo namestiti polic in igral. Podgane rade plezajo in raziskujejo, v akvariju pa jim je to onemogočeno.

Prehrana
Kaj naj bi bilo na dnevnem jedilniku podgane?
-   semenska mešanica za podgane
-   zelenjava: grah, brokoli, radič, brstični ohrovt, zelje, paprika, bučke, korenje,...
-   sadje: grozdje, lubenica, melona, banana, kivi, pomaranča, hruška, ananas, pomaranča (olje v lupini pomaranče pri samcih lahko povzroči poškodbo ledvic in raka, zato moramo krhle pomaranče prej oprati), jabolko,...
-   seno
-   regrat in trava (ko je sezona)

Občasno podgani ponudimo tudi meso, mačje ali pasje brikete, jajca, pišcančjo kost.


 


Česa podgane ne smejo jesti?
-   surovevega posušenega fižola
-   surovih arašidov
-   surovega krompirja
-   zelenih banan
-   surovega tofuja
-   divjih insektov

Paziti moramo da podgane ne dobivajo preveč beljakovinske hrane, saj to lahko povzroči probleme s kožo. V njihovi prehrani naj bi bilo okoli 14% beljakovin. Izogibati se moramo tudi priboljškom, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob.


Zdravstvene težave


Respiratorni problemi
Podgane prenašajo bakterijo mycoplasma pulmonis (myco). Če se ta namnoži, povzroči respiratorne probleme. Do tega pride zaradi stresa, menjave okolja, oslabljenega imunskega sistema, kaksne druge bolezni...
Simptomi:
- konstantno kihanje
- klikajoč zvok iz prsnega koša
- piskajoči zvok pri dihanju
- izguba telesne teže
- rdeč izcedek iz oči in smrčka
Podgano moramo nemudoma peljati k veterinarju. Če te bolezni ne zdravimo dovolj hitro lahko povzroči smrt živali.

Koža
Prekomerno praskanje, mesta brez dlake in kraste so posledica pršic ali uši. Garje ne moremo videti s prostim očesom, medtem ko uši lahko (majhne rdeče pike). Kraste se najpogosteje pojavijo na glavi, vratu in ramenih. Podgano peljite k veterinarju!
Praskanje in kraste so lahko tudi posledica alergije na proteine. Iz prehrane za nekaj časa umaknite beljakovinska živila ( meso, jajca, sir, oreščki, sončnična semena...), nato pa naj jih dobivajo v ustreznih količinah.
Bulice in otekline na repu in ušesih so posledica garij. Če okužbe ne zdravimo dovolj hitro, tvegamo trajno poškodbo ušes.

Bule in otekline
Tumorji so bolj pogosti pri samicah kot pri samcih. Po navadi so benigni, lahko pa tudi maligni (rak). Če je tumor benigen in ne moti živali, ga lahko pustimo. Če pa je maligen, ga je treba kirurško odstraniti.
Bula lahko pomeni tudi ognojek. Ta je na otip bolj trd in manj gibljiv pod kožo, kot tumor. Hitro se poveča. Zdravimo ga z antibiotiki. Zdravljenje lahko pospešimo s čiščenjem bulice, s fiziološko raztopino. Ko se odpre, moramo rano prav tako očistiti z fiziološko raztopino, da se ponovno ne zagnoji.

Težave z ravnotežjem in nošenje glavice postrani
Vzrokov za te težave je več:
-Vnetje srednjega ušesa (po navadi je vnetje na tej stopnji že precej hudo in če ga ne zdravimo dovolj hitro, se okužba lahko prenese na možgane)
-Kap
-Tumor hipofize (tu se pokaže še en znak in sicer, podgana ne more držati hrane s prvimi tackami)

Kri v urinu
Vzrok je lahko vnetje, ali pa poškodba ledvic in/ali mehurja. Če gre za vnetje, ga je potrebno zdraviti z antibiotiki. V času zdravljenja je priporočljiv počitek, žival naj zaužije čimveč tekočine in čimmanj beljakovinske hrane.

Ko boste kupovali podgano bodite pozorni na:
- oči morajo biti bistre in brez izcedka
- ušesa morajo biti čista, brez krast
- dlaka mora biti sijoča in gladka, ne sme biti mest brez dklake
- pri dihanju ne sme biti piskajočega zvoka
- zivalica mora biti živahna in radovedna

Parjenje in brejost
Samice so godne za parjenje vsakih 5-6 dni. Brejost traja 21-24 dni, skoti pa lahko tudi 18 mladičev.



Koristne spletne povezave:
http://www.fancy-rats.co.uk/home
http://www.ratbehavior.org/rats.html
http://www.dapper.com.au/index.htm
http://www.ratz.co.uk/index.html
http://www.rmca.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Rat

Toliko za sedaj, če pa koga še kaj zanima pa kar na dan z besedo  ;)

+1


mary

  • dog loverka
  • *
    • Prispevkov: 493
    • Točke: 11
  • Flat Coated Retrievers 4ever
Odgovori #38 : 21 Avgust 2007, 14:30:25
Citiraj
Nikoli ne smemo imeti le ene podgane v kletki, ampak vedno vsaj dve enakega spola.

Torej nakup le ene podgane ne pride v poštev?

So mi zelo zanimive živalce in že dolgo zbiram informacije, saj jih bom nekoč gotovo imela. Trenutno so problem starši (nikakor se ne morejo sprijazniti z njihovim repom  :-\ ::)), vendar mislim, da bodo popustili.

Lp, Marusa


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #39 : 21 Avgust 2007, 17:27:02
Jaz sem imela na začetku samo eno, pa je rabila res ogromno moje pozornosti. Samo ponoči je bila sama v kletki. Ker pa je včasih treba tudi na faks, službo,...ali pa dopust  ::) je fino če imaš dve podganici. Dela je isto, pa brez slabe vesti si lahko, če kdaj nimaš časa. Jaz moji brez problema pustim tudi 3 dni sami doma, le dovolj hrane in vode jima pustim. Gaja je name enako navezana tudi sedaj ko ima družbo, le še bolj živahna je  ;) Baje lahko postanejo tudi precej apatične če so same, ker so pač družabne živalce.

Ja, tudi pri meni doma se niso strinjali da bi prinesla podgano domov, pa sem jo vseeno. Mami je že marsikaj žaljivega rekla čez njiju, ampak se je počasi navadila. Zdaj ni več problema in jih sploh ne opazi več  8)

So pa to res pametne živalce. Jaz moji kosmatinki lahko s seboj vzamem tudi na sprehod ali na kakšen obisk, pa ful uživata ko imata koliko novega za raziskati.


Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #40 : 22 Avgust 2007, 11:38:50
Kar se tiče podgan imam jaz samca in koliko sem brala po internetu se samci ne prenašajo najbolje zato pride v poštev samo kombinacija:
samica x samica
samec x samica (seveda oba sterilizirana in kastrirana ali vsaj samec)
Če s svojo podgano preživimo vsaj eno uro na dan in se z njo ukvarjamo, je lahko tudi sama.

Zdaj imam pa jaz par vprašanj za vas podganjeljubce.  :)

Raula vzamem kdaj pa kdaj na sprehod s psom in veselo opazuje okolico. Zraven imam tudi torbico v katero ga dam, če slučajno pride do kakšne neljube situacije ali pa, ko mora na WC. Problem je le da pride iz torbe potem napol polulan. Zdaj sem pa v dilemi, ali dam samo več papirja (WC papir, robčki) noter, a se dobi kaj super vpojnega?
Pa še to, kdo uporablja oprsnico za svojo podgano? Moja ravno ne mora letat po sobi ker je prevelika in ima preveč skritih kotičkov.

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #41 : 22 Avgust 2007, 18:33:20
Jaz sem videla tudi več samcev skupaj. Je pa res, da pa odraslemu samcu ne moreč več pripeljati družbe in je skoraj nemogoče, da bi se sprejela. Če hočeš imeti dva samčka skupaj, morata biti oba mladička.

Oprsnico sem jaz kupila, pa je niti Gaji, niti Nikki nisem mogla gor dati. No, gor sem jo že dala, pa ju je tako grozno motila, da sem jo dol vzela in pospravila lepo v omaro  ;) Sem pa pol leta filala luknje in delala pregrade, da se zdaj ne moreta nikamor skriti. Pod kavč in pod posteljo ni problema, samo za omaro jima pa ne pustim, ker je polno kablov. Gaja je vsakič našla nov način, kako priti za omaro, tako da sem se kar namatrala  ::)

Drugače se pa meni najbolje obnesejo lesni briketi za podlago. Probaj s tem, ali pa z žaganjem.


Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #42 : 22 Avgust 2007, 22:03:29
In kaj je bla najboljša "fila" za luknje?  :P
Mah jaz imam sobo veliko skoraj 40m2, tako da ne vem če bi ga sploh lahko ujela, če bi se slučajno odločil da me ne mara več.  :D

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #43 : 22 Avgust 2007, 22:57:56
In kaj je bla najboljša "fila" za luknje?  :P

Uf...odvisno kakšne luknje  ;) Drugače sem pa v glavnem lesene dilce "pribijala" na omare, pa s kakšnim lesenim platami sem zafilala luknje ki so v omari-tam kjer imam recimo DVD in videorekorder, da ne more zadaj. Nekje imam papir  :o, nekje celo embalažo od soka, napolnjeno z vodo, ker ni bilo drugega pri roki  ::) To moram še malo popraviti he he. Za veliko stvari sem pa obupala in se sprijaznila s tem, da pač tam hodita oz. plezata  :P

Sem ju pa že od začetka navajala na ime (pokličeš po imenu in daš priboljšek), tako da ju zdaj pokličem in prideta  8)


Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #44 : 23 Avgust 2007, 07:41:53
Aha ga bom probala s priboljški na ime navadit. :)
Še to me zanima, s kerim šamponom jih skopaš? Raul je prav zaradi tiste namočene ritke v svoj urin začel zaudarjat in vonj se nikakor ne zgubi zato me zanima, če obstaja kaj kar bi blo okej za podgane umivat?

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #45 : 23 Avgust 2007, 08:29:09
Koliko je pa star? Drugače samci dobijo močnejši vonj, ko spolno dozorijo. Pri tem nobeno šamponiranje ne bo pomagalo  ;)

Jaz moji podgani ne kopam, ker se umijeta sami. Idino enkrat sem Gajo pod pipo hitr fliknla, ker je padla v posodo, v kateri je bil prašek za posodo pomivat  :-[ Jaz bi šla po šampon k veterinarju oz. bi vprašala veterinarja (ki se spozna na glodavce) za nasvet. Ampak pravim, šamponiranje po moje ne bo pomagalo, ker če bi bil umazan, bi se sam očistil.

Aja, katero hrano mu pa daješ? Kolega ki ima tudi samca pravi da ima njegov podganček po hrani od firme Hagen močnejši vonj.


Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #46 : 23 Avgust 2007, 22:27:22
Raul je star okrog 3 mesece.
Hrano ima pa od Prestige. Je pa res, da je ta hrana zdaj nova s tem da jo je že kakšen mesec in jo ima zlo rad. Večinoma sploh nič ne pusti.

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #47 : 23 Avgust 2007, 22:42:17
Ta hrana se meni zdi zelo v redu. Moji podgani jo obožujeta.

Mislim da ima tvoj podganček svoj vonj in nima veze s tem, da je je namočil v lužico  ;) Samice nimajo skoraj nič vonja, čeprav mojidve spita v viseči mreži iz blaga in tja tudi lulata. Mrežo jima zamenjam na tri dni, pa ni nobenih problemov.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #48 : 24 Avgust 2007, 17:26:37
Recimo da imas dve sestrici, kako se potem navezeta na človeka? Pa kako bi prenašali odsotnost druge, če bi samo eno vzela kam s seboj?
Podgance so moja želja že ohoho časa, pa bi verjetno prej še enega psa dobila kot pa njih. Mami je neomajna - bodo pri bajti podgane al pa ona, obojega ne morem imeti :D
Sem pa do zdaj res razmišljala le o eni, samo če jima je bolje v dvoje, ne smem temu oporekati :)



regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #49 : 26 Avgust 2007, 09:23:51
Veliko ljudi ima samo po eno podganico, ki ji nič ne manjka če se z njo ukvarjajo. Ampak jaz vidim kako je Gaja sedaj bolj zadovoljna ko ima družbo  :D

Glede navezanosti na človeka je pa tako, da se podgana naveže nate točno toliko, kolikor se z njo ukvarjaš. Ni važno ali imaš eno podgano, ali jih  imaš 10, ob enakem ukvarjanju bodo enako navezane na človeka.

No, jaz vzamem s seboj vedno obe podgani, ampak mislim da za kakšnih par urc ne bi smel biti problem če vzameš samo eno.

Ja tudi pri meni doma je bil ogenj v strehi. Mami se ni in ni mogla sprijazniti s tem da živi s podganami pod isto streho  :o Ampak po ene pol leta se je po moje mogla prav potruditi, da je lahko rekla da sta grdi ko ju je videla. Ker sta res srčkani  :P

Aja pa da še to  povem...najbolje je že od začetka imeti dve podgani (če se odločiš za dve), ker kasneje je težko navaditi starejši podgani eno na drugo. Moja Gaja je bila stara ene pol leta, ko sem ji pripeljala družbo, pa sem se kar namatrala da sem jih skup spravila. Tamalo je ene tri dni "pretepala"(brez poškodb), da jo je sprejela. Prijateljici pa sta postali šele potem, po parih mesecih. Zdaj se pa crkljata, grickata in ena drugo umivata ko sta v viseči mreži  ::) Prav fletno za pogledat  ;)


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #50 : 26 Avgust 2007, 09:31:26
No, js zaenkrat eno fajn omaro iščem, da jo boma s fotrom predelala. Mami ve, samo si noče priznat :)



Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #51 : 13 Oktober 2007, 19:39:15
Pozdravljeni!

Z Raulom imava problem. Na desni strani obraza in vratu ima ranice. Lahko od praskanja in pršic, ker ima hišico iz sena in kolikor sem brala se rade pojavijo v taki stelji (podoben primer sem vidla na TVju ko je to dobil morski prašiček). Zanima me če se je komu to že zgodilo in če imate kakšna domača zdravila? Vseeno pa greva v ponedeljek po vsej verjetnosti k veterinarju.

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #52 : 13 Oktober 2007, 19:57:02
Ojla

Verjetno so res pršice. Na sosednjem forumu je imela ena isti problem s svojim podgančkom in mu je veterinar predpisal antibiotike in sredstvo proti zajedavcem. Ti ga kar pelji k vetu, ker sam od sebe se ne bo pozdravil. Priporočam ti, da ga pelješ nekam, kjer se spoznajo na glodavce (Buba v Grosupljem, Mestni Log,...). Kam pa drugače voziš živalce?


Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #53 : 13 Oktober 2007, 21:27:34
Ojla

Verjetno so res pršice. Na sosednjem forumu je imela ena isti problem s svojim podgančkom in mu je veterinar predpisal antibiotike in sredstvo proti zajedavcem. Ti ga kar pelji k vetu, ker sam od sebe se ne bo pozdravil. Priporočam ti, da ga pelješ nekam, kjer se spoznajo na glodavce (Buba v Grosupljem, Mestni Log,...). Kam pa drugače voziš živalce?


V Tenetiše.

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #54 : 15 Oktober 2007, 17:18:49
No, midva sva ravno od veterinarja. Dobila sva ampulo v petek greva pa še na kontrolo. Upam da se bo stanje izboljšalo.

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #55 : 18 Oktober 2007, 14:04:35
Raulu se stanje vidno izboljšuje. Tudi apatičnost ga je minila in veselo teka po kletki. Jutri pa na ponovni pregled.  ;D

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


regga

  • *
    • Prispevkov: 280
    • Točke: 1
  • Enya
Odgovori #56 : 18 Oktober 2007, 15:27:20
No super  :) Pa malo povej kako se imata, a na ramo si ga že navadila?

Včeraj sem te po moje videla...Si bila s Chibo v Struževem?


Alya

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.343
    • Točke: 26
Odgovori #57 : 18 Oktober 2007, 19:32:30


Vrsta je poznana kot Azijska črna podgana, Ladijska podgana, Strešna podgana, Hišna podgana

Izhaja iz tropske Azije od koder se je razširila v 6-em stoletju po ostalem delu sveta s pomočjo evropskih ladij. Sedaj se raje zadržuje v toplejših področjih. Njena vrstnica rjava podgana (Rattus norvegicus), se zadržuje v hladnejših.

V primerjavi z rjavo podgano, je slabša plavalka, a bolj gibčna in spretnejša plezalka.

V dolžino zraste od 15 - 20 cm s 20 cm dolgim repom. Sodeč po slikah, v ujetništvu ostanejo manjše.

Je nočna in vsejeda žival. Najraje ima žitarice.

Živi od 2-3 leta.


Podgane nasplošno:


So zelo čiste živali. Ljudje jih napačno smatrajo kot umazane, saj živijo v kanalizacijah, ki jim nudijo ogromno hrane. Sami smo jih tja porinili. Hranijo se s stvarmi, ki jih sami jemo.
 
Zelo se navežejo na gospodarja. Odzivajo se na ime in lahko jih je naučiti marsikaj.

Potrebujejo veliko pozornosti. zelo rade so v stiku z gospodarjem. Sedijo mu  na ramenu ali v žepu. Fino je, če imate seboj kako plastično posodico. Na vsake toliko časa ji jo odpreš, da se pokaka, in zapreš.

Če se jim ne posveča dovolj, postanejo depresivne, zavlečejo se v kot in tam ždijo. Priporoča se nakup 2 istospolnih samičk, da se lahko igrata. Dva samca bi se znala pogrist, pri mešanem paru lahko pričakujemo ogromen naraščaj.
Lahko se sprva odločimo za nakup le ene, ki ji kasneje (če želimo) privoščimo še prijateljico. Brez problema sprejmejo družbo.
DOLOČITEV SPOLA: KLIK

So zelo radovedne, rade se veliko gibajo, zato jim usterzajo velike kletke s primerno opremo za plezanje in norčije.

Kletka naj bo čimbolj funkcionalna. Se pravi, da ima možnost snemljivih polic, ki jih bomo lahko čistili. V njej naj ne bo preveč stvari, ki bi to otežkočale.
Za opravljanje potrebe si sicer izberejo en del v kletki, a veliko markirajo in polivajo vodo, tako da je potrebno čiščenje kletke izvajati kar pogosto. Tudi če tekajo prosto po sobi, se zatečejo na njihov WC v kletko, ko morajo na potrebo.

PREHRANA

Podgane, misi, hrcki, ... ne rabijo tolko zelenjave kot npr. morski pujsi, kjer mora biti prehrana vecinoma vlakninska. So namrec vsejedi. Kar pa seveda spet ne pomeni, da bi morale zivet samo od semenskih mesanic...
Izogibat se je potrebno mastni hrani, sladkarijam, pijacam z mehurcki, kavi, zacinjeni hrani ...


DOBRO JE VEDETI:

- ko nosimo podgano na rami, se izogibamo parfumom in močnim deodorantom
- bodimo pozorni na sumljive bulice, izrastke. So dosti podvržene tumorjem in raku.
- najprimernejša starost mladičev je 4-5 mtednov

NEKAJ "PODGANJIH" SLIK:
KLIK


ZANIMIVOSTI

Nesebične podgane
Znanstvenika sta dokazala, da so podgane zelo nesebične in pripravljene pomagati neznanim živalim. Več o tem...

Podgana za varnost
Podgane naj bi izurili tudi za odkrivanje protipehotnih min ter celo za odkrivanje tuberkuloznih bolnikov.
Več o tem...

Podganji voh kot stereonaprava
Podganji voh deluje na podoben način kot stereotehnologija, zato lahko podgane že z enim ali dvema vdihoma ugotovijo izvor vonja. Več o tem...

Tudi podgane se hihitajo
Ko je Panksepp vključil ultrazvočni detektor in se začel igrati s podganami, je prišel do nepričakovanega odkritja: podgane so zelo žgečkljive in na žgečkanje se odzovejo z zvoki, ki bi jih lahko opisali kot hihitanje. Več o tem...

S podganami nad mine
Zaradi njihovih izrednih vohalnih sposobnosti urijo za odkrivanje min. Več o tem...

(slike so iz neta)


Lp Alja





TYASHY

  • *
    • Prispevkov: 2.173
    • Točke: 2
Odgovori #58 : 18 Oktober 2007, 20:22:39
Oj!
Luštna žvala, pa rep sploh ni tako grozen, v bistvu sploh NI grozen, zame...
Lp,Tjaša



Alya

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.343
    • Točke: 26
Odgovori #59 : 18 Oktober 2007, 20:30:54
Jaz bi podganico mela če bi mi dovolili! :-* ;D