alergijski testi

m_tejch · 60615

Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #60 : 26 November 2012, 17:51:44
Hja pa res :) če napišeš v strica googla zeae ti vrže vn žužeka. Mi ni šlo v kontekst. ::) Pa zna res bit koruza  :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nelli

  • *
    • Prispevkov: 268
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 26 November 2012, 17:57:32
Ne spoznam se na te inhalantne alergije - mi smo tudi delali test, ampak je pri nas vse negativno...
Mi pa je čudno, da je predpisala tako strogo dieto (konj). Velja, da če je pes na nekaj alergičen, je treba paziti tudi na prehrano, saj se alergije seštevajo in tako, če je alergičen na travo in še poje nekaj kar mu ne paše, je lahko še hujši izbruh...
Jaz mislim, da ga ne bi rabla dati na tako drastično dieto, če je alergija pristona res samo takrat, kot si napisala. Ok bi bila lahko bilokatera hipolergena hrana (Taste of the wild jagnjetina, Trainer konj in krompir, Farrado, Ziwipeak), seveda brez dodatkov in raznoraznih priboljškov. Strogo se držat samo določene hrane.

Se strinjam stabo,pred to dieto sva bila na acano apple že tri leta skoz + 1 obrok kuhana hrana v malih kolčinah nobenih problemov. Sedaj ko sva na  dieti 1/3 mesa in 2/3 OH že 14 dni, takoj po nekaj dneh se je začel praskat, mehko blato in bruhanje ,prdenje  zadah ust in nekaj izpuščajev na trebuščku, .   Sem poklicala zdravnico  rekla je da to verjetno ni od diete,sem še vztrajala par dni pa nič bolj ,danes mi je bruhal skoraj celo proseno kašo,ki jo je jedel včeraj,saj ne more sploh predelat tako količino OH
Tako da sem imela vsega že dovolj in sem ga danes peljala pri Starihovi Prva klinika rekla je naj greva nazaj na staro hrano acano ,da nima smisla bit na taki strogi dieti ,če ni imel prej nobenih težav z kožo.
za izvide je povedala če bi bila vzrok trava,bi imel težave v času cvetenja .
Pozna pa zdravnika v Mariboru ki delajo alergijske  teste in bo on osebno poklical v Španijo in se pozanimal .
Kašelj se je pomiril že pred dieto težave z dihanjem so še malo prisotne.
Da ne morejo ugotoviti vzroka, pa res ne vem kateremu veterinarju naj ga peljem .



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #62 : 26 November 2012, 18:17:17
Kakšen pa je kuža (kratkogobčen...)?
Ok gledam zdaj sestavo acane...not je oves pa če ti ga je prej vredu prebavljal zna bit neproblematičen za tvojega. Men tud teli izvidi nekaj časnovno ne gredo skupaj :-\ Čas cvetenja namreč se pri veliki večini ne sklada s časom pojava težav.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nelli

  • *
    • Prispevkov: 268
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 26 November 2012, 19:16:14
Lunete jaz imam yorkya ,na Acani eppele res ni bilo nobenih težav.Tudi mene je zbegalo tole z ovsom,pšenico,pira,rž in ječmen, in ni mi jasno da mi je svetovala dieto z ovsenimi kosmiči,ajdovo kašo in proseno kašo ,jaz sumim da se je začel praskat zaradi prevelike količine OH,res pa je da mu nikoli prej nisem dajala ovsenih kosmičev.
Tudi meni ni jasno glede teh trav in časovnega obdobja.
Danes sva preneha z dieto in šla nazaj na Acano upam da ne bo telo sedaj zaznalo v briketih ovs. 



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 26 November 2012, 19:22:52
Ja upam da ne bosta mela težav. Jaz bi se na vajinem mestu ognala teh stvari ki jih imaš napisane (preventivno). Vsaj za toliko časa da bo ok.
Če prav razumem je njegov problem samo backsnezing in kašljanje?

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nelli

  • *
    • Prispevkov: 268
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 26 November 2012, 19:34:54
praskat se je začel sedaj od kar je na dieti prej se ni.



nelli

  • *
    • Prispevkov: 268
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 26 November 2012, 19:40:38
 Ja pri nam je problem kašljanje in vzratno kihanje,izgleda pa kot neko hrkanje in dušenje .
lp



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #67 : 26 November 2012, 20:04:53
Oj joj. Bogi.
a zgleda takole? http://www.youtube.com/watch?v=8xS7kAideC0
Probajta rešit takole - http://www.youtube.com/watch?v=bbjv0YIm9LQ&feature=related
Pa NIČ panike zram delat pa se menti ''ojej bogi sej bo pa blablabla...''. Sam prideš mimo in prvo sama pomirjeno zadihaš in pokriješ smrček.
Kdaj pa kaj začnete kurit? Ker po času sodeč (če je samo reversesnezing) sklepam po moji pesi se je bolj pogosto pojavilo v prehodnem odbobju. Najprej hladni dnevi pa posledično takoj nadražen sapnik, ker ko blesava nori v takem vremenu in zram sope ko en penast konj. V stanovanju pa zarad prve kurjave in posledično suhega zraka znajo mal pršice pomagat pri draženju dihalnih poti. Skozi kurilno sezono pa se zadeva umiri (al pa se navadijo, ne vem). In pa mi smo ukinal ovratnice ker jo najmanjši pritisk na vrat draži do te meje da kašlja in kiha (najmanjši možen flexi pa še ta zlaufan od prejšne psice pa ji je premočen pritisk na vrat ::)).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nelli

  • *
    • Prispevkov: 268
    • Točke: 0
Odgovori #68 : 26 November 2012, 21:40:04
Ja tako zgleda to hrkanje včasih zraven še zakašlja kot bi se mu kaj zataknilo v grlu  , sami kašelj pa zgleda takole
 http://www.youtube.com/watch?v=mXHawseVuKE&feature=related lansko leto v istem času ga je imel v taki obliki
naredili so dijaskopijo na sapniku,slikali pluča in vzeli kri.
sapnikom je bilo vse ok,pluča so pa bila malo zasenčena kri je pokazala da gre za neko alergijo,dobila sva medrol ,terapija je bila ene 10 dni po tistem je bilo vse ok razen ko je norel da je malo zahrkal. V septembru zdajle pa je začel rahlo po malem pokašljevat v oktobru ko smo začeli kurit pa še bolj ampak ne tako močeno kot lansko leto.
Sicer me je zelo strah ampak ostanem mirna mu dam roko na nosek ali malo nežno masiram sapnik.
Tudi sama sem že pomislila ko se shladi pa deževje vlažen zrak potem centrala suhi zrak .
za vzratno kihanje pa nisva imela še nobenega pregleda,se pa psa uspava in pregleda nosna votlina bronhije ustana votlina namesto tega mi je dala psa na strogo dieto.
Če se bo stanje poslabšalo katerega veterinara priporočate za ta pregled?
Tudi moj ima oprsnico








Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #69 : 27 November 2012, 15:55:28
Če je samo toliko jaz sploh nebi delala preplaha in bi psu samo pomagala čez napad. Psi se sčasoma sami znajo pomirit in pohrka max 1x pa se umiri. Ampak samo če ti zraven mirno sodeluješ. Moji se zakašlja tak na vsake toliko ko nori ko zmešana in renči zraven. Jaz se hecam da ''rejli fura''. Divja pa kroge nabija zram pa 'grrrr grrrr grrrr grrrr rrrrr aaarrrrrr rrrr''  :D Itak da se ji pol zaleti pa začne takle hrkat.
Je pa prejšnja to isto delala in je vet hotu vse možne teste pa preglede pa operacije...Ker je bila menda že na meji da jo nese.  ::) Dokler nisem sama začela tole izvajat doma. NIČ božat sapnika. Sam smrček zaštopaš pa zadiha čez gobec. Takoj za tem se delaš da ni nič. Dokler smo polagali veliko pozornost na tole je psica postala zram panična in je sam še bolj hrkala do te meje da je mela že čist moder jezik  :-\ Skratka ti nič panike - pes miren  ;)
Jaz bi v vajinem primeru bolj polagala pozornost na tole in se čim več o backsnezingu pozanimala. Kar sploh ni nek znak za preplah. Pa res ni treba takoj za vsake džabe psa dajat pot narkozo pa slikat od-do  ;)
Po opisu sodeč meni tole sploh ne deluje kot alergija. Morda samo na prah kot tak, ker ga bitje, ki je 20cm nad tlemi največ vdihne.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #70 : 27 November 2012, 16:56:46
Našla še en link v katerem imaš prav koledar cvetenja najbolj pogostih alergenov
http://www.pozitivke.net/article.php/Seneni-Nahod-Alergijski-Rinitis
Aja pa ponavadi je alergija na inhalacijske alergena poznana pod seneni nahod. No zato men vajina diagnoza ne gre ''čez''. Ne časovno ne simptomsko. Moja je imela tipične znake senenega nahoda. Solzna, kihala ko vlka, smrkava ko da ma res en nahod...pri njej je bil še potem dodatek čohanja in izpuščajev.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nelli

  • *
    • Prispevkov: 268
    • Točke: 0
Odgovori #71 : 27 November 2012, 17:23:05
Zdaj se je popolnoma umirilo  vse skupaj :)Prej se je to dogajalo tudi ponoči med spanjem večkrat na noč in čez dan ko je bil čisto pri miru, jaz sam mu že probala nosnice zamašit ampak ne pomaga.Saj nebi delala panike ampak se je to vleklo od začetka septembra ,najprej kašelj intenzivno nato se kašelj umiril,potem pa  hrkanje.Včeraj je dobil svoje brikete in po dolgem času je tole noč spal mirno ker želoček ni bil tako polni.
Jaz sem šla v bistvu na VF zaradi intenzivnega kašlja pa so mi kar Kotnikovo dali ona pa takoj da ga moram dat na dieto.Ne ne nebom ga dala slikat.Bom se malo več pozanimala kako pomagat psu pri backnezingu.
Tudi sama dvomim da je to alergija.
Res ti hvala za vse, bom pogledala tale kolendr ,moj zelo mal hiha poleti sploh nima takih znakov.
Kašno pasmo imaš ti,ali ste vi tudi na kaki dieti?
Lp



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #72 : 27 November 2012, 17:44:35
Hja moja prejšnja je tudi iz spanja ''padla'' z napadi pa je res izzvenelo samo s tem da smo jo znali pomirit. Sicer je trajalo nekaj časa da smo zadevo sprakticirali pa da je psica začela zaupat in sodelovat (tak ene 3 leta pa vet ni ravno bil v pomoč ::)).
Ta zdj pa to že od začetka počne ampak, ker sem že v prvo mirno reagirala tudi danes pri 4 letih ni težav s tem. Pohrka pa mine in je to to. Zdaj ji niti ne rabim več pomagat. Če se ne zmore sama odkašljat/odkihat v ene 2 poskusih mirno pride do mene po pomoč pa je to to. Mojo znervira moker/mrzel zrak zunaj in suh v prostoru (v kombinaciji divjanja). Ene pa kaj drugega. Naštudiraš svojega psa pa je to to.
Mam pa že drugo pudlo. Prejšnja je bila na precej strogi dieti. Ta zdja pa za enkrat trkam, da ni. Je pa drugi moj pes na strogi dieti, ker ima težave s prebavo takoj ko poje kaj kar ni na njegovem jedilniku. Ampak shajamo brez problemov. Držimo se omejitev in si ''privoščimo'' tisto kar lahko  :)
Vidva se kar držita hrane, ki vama povzroča čim manj težav. Škoda je psa dajat na strogo dieto in vztrajat, če mu ne sede. Še najmanj fajn je da si zarad prehranskih ekstremov nakopljeta še preobčutljivost na hrano.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #73 : 27 November 2012, 17:54:02
Aja da ne bo vse o tem v alergijah samo še tale OT  ;)
Išči si po googlu (imaš ogromno o tem napisanega ;)) pod ''reverse sneezing'' ''back sneezing'' vse to ti je isto. Slovenski prevod bi bil najbrž nepovratno/vzvratno kihanje ali nekaj takega.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #74 : 27 Avgust 2014, 10:31:01
Sem šla po latinski imenih brskat. Tiste, ki imata pozitivne, pa imaš tule zraven slovenska imena. Če ti kaj bolj prav pridejo. Lolium – mnogocvetna ljulka , Phleum – mačji rep, Dactylis – pasja trava, Poa – latovka, Festuca – Živorodna bilnica, Cynodon – prstasti pesjak. To so bolj ali manj najbolj pogoste travniške cvetke, ki cvetijo samo do 21.6.. Morda samo kaka izjema, da sem jo spregledala. In mi je čudno, da so ti jih na testu zaznali, ker praviš da se čoha šele v jesenskem času prej pa ne.

Samo kot opozorilo tistim, ki jih zadeva - tele travce ne cvetijo samo do 21.6., ampak večina njih vztraja do jeseni.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #75 : 27 Avgust 2014, 18:23:34
Do takrat so najbolj intenzivne in v veliko večjem obsegu (ker se še ne kosi na veliko) in bi se pes alergičen nanje čohal že prej, ne pa samo jeseni. ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #76 : 28 Avgust 2014, 10:29:04
Mogoče pa jeseni izbruhne preobremenjenost organizma, prej telo nekak folga pucat. Ima moj tud skupino teh trav potrjeno pa je glih par dni nazaj en izpuščaj prišel, zato sem se sploh spravla tole temo gledat. Je letos prvo leto brez seruma in je ne glede na tole stanje odlično.



MaVer

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #77 : 08 September 2015, 16:14:02
Pozdravljeni!
Sem nova na forumu, ker do sedaj na srečo nismo imeli nobenih težav. V zadnjem letu pa so se te na žalost začele pojavljati. Sprva se je pojavila ranica na smrčku, odpadla dlaka po sklepih, vneta ušesa in oči. Po obisku veterinarja, kjer je prejela antibiotike predvsem zaradi rane, in inekcije proti alergiji (kortizon) se je stanje le malo izboljšalo, zato smo se odločili opraviti alergijske teste. In danes šok, psička je alergična na cvetni prah (3 od 5 stopnje) in pršice (4 od 5). Zaenkrat še ne vemo na kakšno obliko pršice saj rezultati le te še niso znani.
Nekako sumim, da gre bolj za prehransko pršico, zato bo potrebna menjava hrane. Uporablja kdo ali ve za katero vrsto briketov, ki je primerna ali bo potrebno brikete v celoti izključiti iz prehrane. Strah me je namreč, da s kuhano hrano nebi dobila dovolj potrebnih vitaminov?
Kaj storiti z ležišči? Naša Zara namreč sploh ne vleže če na tleh ni tepiha ali blazine. Kakšni predlogi kakšna podloga je primerna?



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #78 : 08 September 2015, 21:02:22
Brikete lahko zmrzneš in pred hranjenjem preliješ z vročo vodo. Alternativa je tudi surova hrana.
Glede postelje pa bo vrjetno potrebno najti tako, ki tolerira kakšno pranje na visoki temperaturi ali parno čiščenje ali kaj takega.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #79 : 09 September 2015, 11:57:26
Nekje je bila polemika, d aprelivanje briketov z vročo vodo uniči vitamine oz. zmanjša.
Lahko kuhaš, je pa fajn prej prebrat nekaj literature (je tudi nalinkano na tem forumu),

Kar se tiče sobne pršice, pa imamo v familiji 2 alergika. Rešitev je redno brisanje prahu z vlažno krpo, sesanje z zmogljivim sesalce, če je le možno z vodno filtracijo. Jogije ipd, pa v toplem letnem času pa z vodnim sesalcem ali termičnim. Če imaš po tleh itison, veliko tepihov, ki jih ne moreš prat v stroju je dober sesalec nujen. Pa seveda brisanje tal in zračenje.

Cvetni prah je pa hudir, že zaradi oči-no če nabaviš kaka pasja očala in če pes to tolerira. Vsekakor bolje kot srbeče, pekoče oči in nenehne kapljice. Tuširanje po sprehodu (če ima hude težave z blazinicami in kožo). Verjetno tudi kiha? In če je slučajno nastanjena zunaj, jo preselite v hišo, vsaj v času cvetenja na kar je pač alergična. Predvidevam, da so testirali posamezne trave in drevesa itd?

Sama bi zbrskala kaj o imunoterapiji. Vem, da in Madrid in Nabergoj imata neke "zvarke".

A na prehrambene vire nima alergij?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #80 : 09 September 2015, 22:51:21
Iz prve roke, ker imam psico z alergijo na prehransko pršico, hišno pršico in seneno pršico.
Brikete ima moja itak zaradi drugih alergenov že v štartu omejene. Nekateri ki ji sedejo so ''grain free'' pa ni pri njih prav nobene garancije, da notri ni pršice. Tveganje oz. reakcije so bile enake tudi na '''grain'' briketih. Torej. Vzamem paket. Direkt v skrinjo. In potem iz skrinje ven hranim. Prelivanje z vrelo vodo ne naredi koristi, ker psi so bolj, kot na pršico, kot tako, alergični na njene iztrebke/izločke (na beljakovine v izločkih). Vrela voda sicer določen delež pršice potamani, a ne pomaga proti izločkom. Torej zamrzovanje vsaj 3-7 dni (in več - toliko kot pač traja paket hrane v skrinji). Vedno pač popazim, da je nov paket hrane doma že prej. Tako, da je že zamrznjen vsaj 7 dni preden ga potrebujemo. Imam pa pse že tako ali tako redno na mešani prehrani. Torej kombiniram s surovo in kuhano. Pač nekoliko več časa vse skupaj pobere, a našim sede.

Kar se tiče hišne pršice. Pač klasični ukrepi za čiščenje hiše. Njena postelja pa je iz skaja, da jo lahko tedensko brišem z mokro krpo. Čez pa ima Vetbet (mehko, toplo, kosmato in zdrži ''zlorabe v   pralnem stroju ;) ) ali čez poletje kar kakšno staro posteljnino, da perem na vsake 7 dni. Če zamudim datum pranja psica ne želi več spat v svoji postelji. Tako, da če pozabim me sama spomne  ::) Ampak shajamo brez problemov.

Njena prehrana je v splošnem mnogo bolj pestra in ''eksotična'' kot pri ne-alergičnih psih. Tako, da se ne sekirava niti jaz niti psica  8)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


MaVer

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #81 : 17 September 2015, 16:55:30
Hvala za odgovore. Včeraj sem prejela dodatne izvide, kjer je prehranska pršica izključena, je pa potrjena alergija na hišno pršico v hujši obliki :(. Sem se pa odločila da imunoterapijo, vendar moremo na inekcije počakati 3 do 4 tedne. Ima katera izkušnje z imunoterapijo? Nisem najbolj navdušena nad tem, glede da bo 1 leto morala dobivati inekcije po 1 tedensko.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #82 : 18 September 2015, 09:02:26
Smo na serumu ze par let, sam zgleda na eni drugi sorti, ker smo ze po pol leta presli na injekcije 1x mesecno. Pri enih lahko imunoterapijo po par letih prekines, ampk pri nas zal ni ratalo tako da se pac pikamo, sem pa sicer nad zadevo navdsena, ker res deluje in ni potrebe po dodatnih ukrepih - globinsko ciscenje lezisc, tusiranje psa, zivcnost tebe in psa ko na kaj pozabis in zadeva izbruhne.. je pa pikico ful lahko dat in tezko zgresis, tako da ni nek bavbav.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #83 : 12 Januar 2016, 21:15:44
Je kdo imel izkušnje z PetSanus? Testiranje na prehrambene alergene in intolerance?
Ali pa s kom drugim? Vem za Nabergoja. Ampak me zanima, če so še druge opcije?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #84 : 13 Januar 2016, 09:19:24
Izkušenj s temi nimam, je pa baje testiranje na prehranske alergene precej manj zanesljivo kot na okoljske in pokaže še intolerance na vse možno, čeprav pes nima problemov s tem.