Ker se tudi jaz zanimam za to pasmo in imamv načrtu v bodočih letih sigurno enga perujčka kupiti, sem se že malo zanimala.
Jaz sem jih spoznala ker ima pasja frizerka pri kateri sem delala samca z tega legla ko je bilo pri nas v sloveniji. In itak ko enkrat vidiš takega psa v živo ne moreš da se nebi zaljubil

Edino kar sem zvedela okoli tega legla, pa naj me prosim popravijo če ni tako, starši so uvoženi direkt iz peruja. In pri teh psih ki izvirajo direktno iz tam, po možnosti z ceste, je karakter lahko problem. Tam morajo biti psi sposobni preživeti v divjini in se popolnoma drugače odzivajo na okolico kot en pes ki izvira iz človeške načrtovane vzreje. Tako da sem va je imla tudi ta znanka kar nekaj težav.
In tudi kolikor sem se pogovarjal naokoli malo z ljudmi, vsi svetujejo da vzameš psa iz psarne ki se ukvarja z vzrejo. Seveda moraš tudi potem karaker oceniti, tkao kot pri vsakem psu ki ga kupuješ, ampak načeloma so ti psi čisto ok.
No in da pridemo do glavnega

Kolikor sem jaz informacij do sedaj zbrala imajo res ta top psarne na Finskem, sem samo na hitro preetela nekaj psarn in res ni druge kot wow

Potem ima ena psarna ki vzreja tudi kitajčke, z danske, nekaj perujčkov iz finskih psarn in tudi ko gledaš njihve slike res neverjetni psi.
Kar se standarda tiče se še nisem spuščala v njega ker sigurno bo pes prišel k nam čele čez kakpne 3-4 leta

edino kar sem tako zasledila po kometarjih da naj bi bili ti finski perjčki preveč mišičasti in da kao je to že netipično za pasmo, ne vem kaj je res, meni s strašno všeč taki masivni in nabildani
Aja drugače pa imaš nekaj vzrediteljev mislim da na češkem, slovaškem, samo pojma nimam o njihovi vzreji...glede na kitajčke pa vem da je treba pri njih biti zelooooo pazljiv katero psarno izbiraš in moraš vedeti več o pasmi da veš na kaj biti pazljiv.
drugače pa moj nasvet, kontaktiraj čim več vzrediteljev in preko tega izveš marsikaj. Tudi jaz ti lahko dam nekaj linkov ki jih imam spravljenih.