Sej ti tud posplušuješ
ti praviš da se ti ne splača, čeprav imate svojo gmajno...in se ti bolj splača kurit na pelete? Kupuješ jih čez mejo pri jodlarjih 20% cenej kot pri nas...ok
( ubistvu bi jih lahko še cenejš dobil
če boš fejst priden ti povem kje
Glede gmajne- drva in kurjave.
1 kot prvo... če imaš svoj vir,primeren, ( vsaka gmajna tud ni primerna za drva) znaš delat, imaš primerno mehanizacijo + čas + si doma, ogrevaš veliko kvadraturo.
potem se ti tak način kurjave splača
2. če nimaš svojega vira( gmajne)- nimaš časa( npr delavnik od 7ih-17ih)kurit, nimaš časa delat, nimaš primerne mehanizacije + nisi usposobljen za tako delo...potem je tukaj že dilema kaj se ti splača( ker dejansko res zastonj noben ne curaha v gmajni)
ker kot prvo... če hočeš imet ogrevano potem zjutraj predno greš zakuriš ti do 17ih popoldan davno pogori... prideš domov v mraz..in moraš trikrat toliko drv not nametat da ogreješ kot če bi konstantno nekdo drva v peč metal. + da ta kurjava ful ni ekonomična ker se je ne da regulirat... ko zakuriš imaš za cca eno uro vroče ko s p.. potem ko ti pa pogori ti pa temperatura spet pade... stalno imaš nihanje in to za 10-15 stopinj.
+ da od bajte če ti je to edini način ogrevanja ne moreš it... ker če greš za dalj kot teden moraš imet v centralni antifriz...
da o svinjariji ne govorim...od dru od pepela... kurilnica je boh pomagaj... meni se je lani( ko sva imela kombinirano) dvakrat zabilo... cela štala...itd itd... drva so delo.. ko jih delaš, ko kuriš, ko pospravljaš...
( to je meni vse znano iz prakse- razen da je vir domač- oz. od tasta- pa tud pomagala sem jih delat... muka- ni simpl ...)
3. Sedaj na olje.... komot je , potuha je( ker dajo na obroke), temperatura je konstantna, sama investicija tud ni drastična ( npram peletam- gorilec +peč) olje.. moraš spremljat cene... pa še vedno pride dražje kot na drva... od bajte dejansko zgasneš za dalj časa in se vrneš v ogreto bajto( na knof tud ni treba pritiskat hodit za to obstaja sobni termostat), dela res nobenega svinjarije kot pri drvah tud ne
Midva sva ga letos za bajto požgala 1700 ltrov( ša še ni konec kurjave
)
pelete...investicija je kar konkretna+ pelete- moraš kupovat - tud vezane na nafto.. če gre nafta na sv trgu gor gre tud les-> peleti tudi...
ravno tako jih moraš v peč vsipat... in ravno tako imaš pepel in čiščenje...( to ima moj fotr... nasplošno sploh njegov biznis je ogrevanje in ogrevalna tehnika... tako da lahko trdim da vem za 100% kolk je investicije kako poteka) komot je ,ampak še vedno manj kot olje. amortizacija peči je definitivno daljša kot amortizacija napeljave na olje..
Pri nas je trenutno kurjava na olje... imam tud peč na trda goriva( krematorij- gre konkretno not), + v dnevno bova postavila še kamin na pelete( to zgolj zarad mene ker ne maram imet nobene svinjarije s pepelom-dimom- ali drvami v dnevni)
pa še to ta kamin ne bo imel ravno funkcije primarnega ogrevanja ampak bo v funkciji za dogrevanje oz prehodno obdobje oz zato k je pač fajn pozimi zvečer se pred kaminom valit.
Čeprav samo kmetijstvo... če imaš kolikor toliko se pa sigurno splača, če se le malo znajdeš...
pa ne govorim sedaj v primerjavi z vrtom...
Vrt je hobi... kolk se komu splača ... men se ne- to priznam, ker nisem ravno nek vesten vrtnar, in mi kar dost stvari pocrka... sadike če jih lih sam ne pridelaš tud niso poceni+ da pri nas kakšni orto potrošniki zelenjave tud nismo.
sadje....
eto od sadja imam jagode
, maline( k so mi mal v breme obirat ker so uni pajki not), Eno Viljamovko( k so me nategnil 3 leta že raste pa tud ene hruške nima gor) marelico- če ne bo crknila... jabuk- letos posajen je še majhen)
da ne posplošujemo moj vidik...
Od tega medveda se mi ne da...itak je bil v naprej odpisan( raje vidim , da temo spremenimo
)