Katera pasma bi bila primerna?

Gost · 14377

zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #30 : 09 Januar 2014, 17:11:11
Meni pa se zdi kakšna pasma iz FCI 8 vseeno bolj varna izbira za družinske psa kot FCI 1...

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #31 : 09 Januar 2014, 17:11:42
Res ne gre posploševat  :)

Sej ni bilo misljeno da si "kmet" po karakterju :D :D :D  ampak da imas tako delo, da je pes ves dan s tabo, plus seveda da si vzames cas tudi samo zanjga. V tem primeru je skoraj tako, kot da bi bil v stanovanju, ker sta itak locena samo cez noc...
Je pa res ful odvisno od psa samega. Ko smo imeli mi se pse zunaj, dejansko niso niti hoteli ostat notri, oz. jim je postalo hitro vroce in so hoteli ven (kadar sem jih uspela na crno pretihotapit v hiso, ko nobenega ni bilo doma :P)

(podobno kot z mackami - baje obstajajo prostozivecke, ki jim niti na misel ne pride, da bi sle ven, potem, ko enkrat pridobijo stanovanje - ampak jaz poznam same take, ki so ves cas na oknu in bi sle nazaj ven ;))

battito animale


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #32 : 09 Januar 2014, 17:18:24
Citiraj
Resnično koliko poznaš takih? In potem še koliko tistih, ki jim je vrt, boks potuha za ne-ukvarjanje s psom- v stilu saj ima ograjo?  Jaz, vem samo za eno osebo, ki se neglede na vse ukvarja s psom. Pa še tista ima psa v boksu zaradi staršev, ker še živi z njimi.
Jaz npr. sem ena od takih - čeprav je pa res da jih tudi jaz skoraj nič ne poznam.  :-[ Zavedam se, da bi bilo veliko boljše, če bi bil pes noter (več časa preživi z lastnikom, več se z njim ukvarjaš, in čisto preprosto ni ti treba v vsakem dežju in snegu zunaj zmrzovati), tudi če bi si znova kupila psa ne bi pristala na to da je zunaj. Ampak moj Dino je bil 4 leta v lastništvu drugih ljudi, mojih sosedov (živim v bloku in pesjak je za blokom  :-\ ), jaz nisem imela nič pri njegovem nakupu, čisto slučajno sva se potem spoznala in se je začela najina ''zgodba''.  :-* Šele zdaj, pred nekaj meseci je postal zares moj, ko so se njegovi lastniki preselili - in zdaj nevem koliko bi bilo smiselno ga seliti gor v stanovanje. Že 4 leta živi zunaj, tam je navajen in mu ni problem, gor vem da bi porabili ogromno časa in truda z navajanjem na mačke (ampak to je še najmanjši problem, prej ali slej se bodo že mogli navaditi), tudi že en dan mali problem je da bi ga mogla nositi ves čas gor in dol po stopnicah (živimo v najvišjem nadstropju) - ampak to tudi ni ravno neka težava, še največja težava so starši, ki so mnenja da če že toliko časa živi zunaj ga ne bomo zdaj selili noter, če je tam navajen - in če bi se jaz kregala in na to ne bi pristala dvomim da bi Dinota še kdaj videla, zato se mi zdi vseeno boljše da je tam in ima kar nekaj ukvarjanja na dan (že to da ''hodiva'' na online tečaj trikcev in da vsak teden ''našejpava''  :P 3 nove in še učenje starih, ker se jih ne nauči v enem tednu - nekaj pove o tem koliko se z njim ukvarjam, pa še 3 sprehodi dnevno in veliko igre). Ven gre vsak dan 3krat (oz. 2krat če ne znese drugače, pa je en sprehod v takem primeru daljši) - tudi ob dežju in snegu, priznam pa da se večkrat ob takem vremenu vsedemo v avto in se odpeljemo do starih staršev, kjer ga zdivjam v hiši ali garaži in ga samo na potrebo peljem ven, pa je obema prav (ne mara hoje po dežju). Ko se bomo enkrat, v roku par let (po pravici nimam pojma kdaj) preselili na vas pa bo lahko veliko časa noter v hiši starih staršev (kjer že zdaj kraljuje ko smo tam), pa tudi pri nas je že bil in upam da bo lahko tudi še šel, glede na to da je to kmetija in da je ves čas nekdo zunaj in stari starši doma mu tudi tam ne bi smelo biti hudega, kljub temu da bo tudi zunaj, ne le noter.  :)
Saj ne da se moram zdaj braniti zakaj moj pes živi zunaj, ampak se mi ne zdi prav da se posplošuje in da so tisti ki imajo psa zunaj takoj napadani. Se pa absolutno strinjam da če je za izbirati noter/zunaj (brez vpliva staršev  :P ) bi pri večini psov absolutno izbrala noter, tudi sama si psa za zunaj ne mislim nikoli kupiti. Tudi poznam zelo malo oz. skoraj nobenega, ki bi se aktivno ukvarjal z zunanjim psom in tudi jaz nisem navdušena, ko mi kdo reče da si bo kupil psa za zunaj - ampak ni pa treba napadati vsakega ki ga ima tako.