Pasja inteligenca

Tosy · 2601

Tosy

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 25
: 02 Marec 2006, 08:32:10
Koliko je povezana z učljivostjo, kakšna je splošna lestvica, si prvo mesto res delita border in pritlikavi koder? Vsa ta vprašanja se tako mimogrede porajajo v glavi, pa se človek res vpraša kako je s tem. Je tudi zvitost ena izmed posledic visokega razuma? Včasih se mi zazdi tudi, da lahko res inteligenten pes že vnaprej predvidi kaj se bo zgodilo in ukrepa v pravi smeri.

No, lp  ;)

+1

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."


newfka

  • Newfs! I love them!!!
  • *
    • Prispevkov: 827
    • Točke: 15
  • Newfing through life!
Odgovori #1 : 02 Marec 2006, 14:38:04
Jaz inteligenco pri psih dojemam na mogoče za koga malce nenavaden način. Namreč po mojem mnenju je, kar se inteligence tiče, nemogoče primerjati recimo ovčarske pasme z molosi. Ovčarske pasme so imela večinoma popolnoma drugačno zgodovino, njihovo delo je bilo neprestano povezano s človekom in odvisno od njega, morale so z njim sodelovati in biti popoln delovni partner. Zato so se tudi njihove inteligenčne sposobnosti tako visoko razvile, s tem pa je povezana še izredna želja po delu in sodelovanju.
Molosi na drugi strani, pa niso bili tako odvisni od človekovih ukazov, morali so se znajti z lastno glavo in ukrepati po svoje, ko je dana situacija to zahtevala od njih (recimo razni planšarski psi in čuvaji, reševalci). Zato se tudi njihova inteligenčna raven - čeprav bi jaz temu rajši rekla "želja in učinkovitost v sodelovanju s človekom" - ni tako visoko razvila. Imajo pa zato drugo vrsto "inteligence" mnogo bolj razvito kot ovčarji - znajo razmišljat s svojo glavo, znajo se upreti, ko jim kaj ne paše in pod nobenim pogojem se ne vrtijo, kot jim gospodar žvižga. Iz tega vidika gledano se mi zdi krivično trditi, da so borderji inteligentnejši kot recimo nek njufi. Poanta je le v tem, da so borderji sposobnejši prej pokapirati nove ukaze in imajo izjemno voljo po delu in sodelovanju, njufi pa so po drugi strani samostojnejši, in se brigajo predvsem za svojo rit (beri: delajo, ko to sami hočejo in ko je nagrada)  :P, vse pa je posledica njihove vloge in načinu dela s človekom v zgodovini.

Sicer pa to je zdaj napisano na splošno. Seveda obstajajo izjeme. Tudi molosi so zelo učljivi in pripravljeni delati, ampak pač ne tako zelo kot ovčarji.  ;)
No, takšno je moje mišljenje, upam da dovolj razumljivo.  :)

Lp

+1

Old age means realizing you will never own all the dogs you wanted to.
Joe Gores

http://newfka.deviantart.com


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #2 : 02 Marec 2006, 19:41:51
Newfka ne bi se mogla bolj strinjat! Lepo napisano...

Resnično težko bi bilo pse na splošno razporejati na nek seznam po inteligenčnosti. Niti učljivost se mi ne zdi pravi pojem za razvrstitev. Dejansko bi moral biti pojem že zelo ozek, da ga lahko pri vsaki pasmi toliko raziščemo da pasmo postavimo na svoje mesto na lestvici. Recimo da se splošne stvari kot so dosežene višine ali povprečene teže psov. Kar se pa karakterja tiče je pa že na splošno težko najti neko povprečje pri pasmi sami. Nekaj splošnega je podano v standardu. Ampak ko spoznaš novofundlandce npr. pa vidiš...Neon npr. ni strasten ljubitelj plavanja, iz nekega legla pes kaže agresijo, Eli je pri dveh letih živahna in gibčna ter poskočna kot žoga... Kako naj z tega razberem povprečje. Prav takšen se mi zdi pojem inteligenca, ki je med drugim odvisna tudi koliko se s psom dela...sosedje imajo ovčarko, ki jo velikokrat imenujejo s pojmom neumna, neinteligenta...le zakaj...ker nihče ne dela z njo in je ne uči...pa dobiš psičko na samem in jo za dva briketa naučiš novega ukaza  ::) Neumnost  ??? Lahko bi kvečjemu izbrali podskupine v inteligenci (npr. "zmožnost" ali "hitrost" učenja v stiku s človkom ali "iznajdljivost oz. "sposobnost" preživetja brez pomoči lastnika...) in pse kvalificirali po tem. Pa tudi tu bi bile verjetno napake ko bi dobili psa ki je popolno nasprotje napisanemu  ::) Uglavnem je tole zelo zelo širok pojem o katerem se da razpravljat še pa še pa ne bomo prišli do zaključka katera pasma je najinteligenčnejša in katera najbolj "zabita".

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


Tosy

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 25
Odgovori #3 : 03 Marec 2006, 08:33:38
Joj, pa jaz popolnoma na podoben način razmišljam, samo neke trditve me zanimajo so ali niso resnične. Inteligenca je nekaj nedoumljivega. Tudi pri ljudeh je enako. Imata prav, kot, da bi recimo Mongolce primerjal z Japonci. Recimo obojni smo res močno razviti in delavni, ampak v različnih smereh. Za Japonce je tehnika, znanost, kultura ipd. največjega pomena in so na teh področjih izredni, pri Mongolcih pa je recimo dobro gospodarstvo, kulinarika... ;) Tudi primerjati predstavnike iste pasme je težko, kje se znajde dobro eden, kje drugi pa tudi ne po lestivici, ampak po dejanjih. Tudi ne v obliki tekmovanja, ampak raziskovanja. Inteligentnost si vsak predstavlja drugače, za ene je to učljivost za druge sposobnost, za tretje premetenost...Zame je to nek plod krasne karakteristike, ki ga pač ni mogoče opisati z besedami. Če živiš s psom jo lahko občutiš na tisoč različnih načinov, ampak sama je z besedami preprosto ne morem opisati.
Tudi recimo tibetančki imajo podobne interese. So precej samosvoji in samostojni, pa tudi samozavestni in v Lj na razstavi, je Tosy to pokazala, ko se je sredi ringa preprosto ustavila in za njo ni bilo več ničesar. Sodnik se je le nasmejal in dejal: "Značilno, vedno delajo tisto kar hočejo oni, ne kar hočemo mi." Pa ne bi mogel bolj zadeti bistva. Sama samo če pogledam v njene oči lahko vidim tisto njeno iskrivost, premetenost, nežnost tudi zvestobo in srečo ter nazadnje - inteligenco, ki pa je, kot si jo predstavljam sama pri sebi - pojem zase.

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."


mia+zar

  • *
    • Prispevkov: 213
    • Točke: 7
Odgovori #4 : 27 Avgust 2007, 08:53:14
v knjigi  Inteligenca psov je seznam najučljivejših psov, pa tudi inteligenčni testi za vašega psa.

If there ever comes a day when we can't be together keep me in your heart, I'll stay there forever.
(Winnie the Pooh)