Melona, mislim da nisi razumela.
1. meni se s temi "stvarmi" ni zgodilo nič takega, zaradi česar bi me ob njih kar naenkrat morala začet grabit panika.
2. se ne strinjam, da v tem kontekstu je razlika med stvarmi in živimi bitji - tudi štekarji imajo npr. lahko različne oblike,...
3. imaš otroke, ki se iz neznanih razlogov bojijo moških z brki, pa pse, ki se bojijo velikih ljudi močnejše postave,.......
.. govorila sem o tem, da strahov ne gre jemat posplošeno in tudi reakcije so zelo različne, čisto odvisno od posameznega živega bitja. Torej če se ti ne bojiš vseh, zato ker te je nekdo nekoč pošteno zmlatil, se boš mogoče bala ljudi, ki so po obnašanju podobni temu človeku.. ali pa tudi ne, vsekakor je pogosto, da se posiljene ženske bojijo moških nasploh, oz. imajo težave v odnosu z njimi, da so otroci pijancev občutljivi tudi na nekoga, ki se 1x letno napije na kakšnem žuru,.......... in pa čisto prirojena reaktivnost.. psi z močnim lovskim nagonom bodo prej reagirali na premikanje nekega bitja ali predmeta, kot tisti, ki ga nimajo,... ali psi z manjšo zmožnostjo samokontrole, bodo spet prej reagirali na neko situacijo, kot drugi.
Torej to, da se ti ne bojiš nikogar drugega, kot tistega, ki te je premlatil in se ti ne zdi normalno, da bi se nekdo pa bal potem vseh takih, nima nobene veze, ker je dejstvo, da smo živa bitja različna - imaš tudi take, ki se pa ne bojijo v takih primerih tisth, ki so jih poškodovali......

In nikjer nisem napisala nič o tem, da naj tako vedenje kar dopustimo. Seveda je treba delat na tem, da se ga odpravi, ampak fajn se je tega lotit na pravi način.