Nov slovenski spletni portal o pasjih pasmah

pasme psov · 79144

kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #150 : 12 Avgust 2011, 11:00:31
S pozitivno motivacijo se da vse pse uspešno šolati in to je dejstvo. Dejstvo je tudi, da bo isti vodnik pri šolanju beagla ali šicuja moral porabiti veliko več časa, energije, iznajdljivosti, če bo hotel isti rezultat doseči z malino ali borderjem. Se motim?

Da, se motiš.

Oziroma, odvisno kaj bi želel početi na primer s šicujem. Če vam je merilo visoka poslušnost in obramba, potem razen malin in še nekaterih ovčarskih pasem odpadejo vsi drugi, vključno z borderji. Meni na pamet ne pade, da bi želela isti rezultat doseči s šicujem. Če bi hotela delat visoko poslušnost, bi si omislila malino.

Prav tako, kar se tiče borderjev. Če bi hotela zmagovat na agilitiju ali frizbiju, bi si omislila njega.

Problem je v tem, da ste si za merilo izbrali ekstreme, s katerimi se lahko kosa zelo malo drugih pasem. Kot sem že napisala, bolje bi bilo pri vsaki pasmi navesti, za kaj so primerni.

Preprosto ni res, da se šicuji počasi učijo in da je pri njih treba biti vztrajen. Ne drži. Izredno uživajo v učenju različnih vaj, trikcev, po navadi se jaz prej naveličam kot moji psici. Bi se pa z njim ornk matral, če bi ga hotel naučiti obrambo. Pa tudi ne bi ratalo, ker kot prvo, šicu nima potrebnih nagonov, kot drugo pa nima dovolj velikega gobca, s katerim bi zagrabil rokav. Ali je potem ta pasma za en drek? Po mojem mnenju ne, glede na to, kaj uspešno počnem s svojima psicama in nisem edina med vodniki šicujev. So izvrstni psi terapevti, izredno prilagodljivi, potrpežljivi in zelo dovzetni za komunikacijo s človekom. Poznam na primer borderje, ki teh lastnosti nimajo in ne morejo biti terapevtski psi.

Vaše merilo za uporabnost in učljivost psov je enostavno preozko.

PS: Pa da ne boste mislili, v Ameriki so šicuji priljubljeni med agilitaši. Celo vzrejajo jih posebej za agiliti (primerne, lažje konstitucije in na daljših nogah) in ti ameriški šicuji laufajo kot zmešani. Tako da, vse je relativno. ;)



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #151 : 12 Avgust 2011, 11:25:28
Pa še nekaj bi dodala, kar pravzaprav nihče še ni napisal.

Pri tovrstnih opisih je treba paziti tudi zato, da se ne dela škoda tako visoko učljivim in delovnim pasmam kot so maline in borderji. Za borderje že velja, da so "najpametnejši psi na svetu" in marsikdo si ga omisli prav zaradi te fame, ne pa zato, ker bi hotel resno trenirati z njim. Podobna situacija je pri malinah. Vse več je teh sijajnih psov, ki so neizživeti, s katerimi se nič ne počne, ker si jih ljudje omislijo samo za družinske pse. Pač se jim zdi fajn, da imajo doma "najpametnejšega psa na svetu", z njim pa nič ne počnejo. In potem se temu "najpametnejšemu psu na svetu" meša od neizživetosti in dolgočasja in postane "najbolj naporen pes na svetu". Posledica tega je bilo v zadnjem času kar nekaj zapuščenih malin v slovenskih zavetiščih, ki se jim je iskalo nov dom.

Tovrstna fama "najpametnejših" in "najbolj butastih" nikomur ne koristi, ne tistim, ki se jih hvali in ne drugim, ki se jih v nič daje (oziroma, tem drugim mogoče po eni strani bolj koristi - si jih vsaj ne omišljajo naduti prepotentneži).

Zdaj, ko ste si omislili tovrsten portal, ste prevzeli tudi odgovornost za informacije, ki jih širite in za njihove posledice.



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #152 : 12 Avgust 2011, 11:32:07
Inanna imaš prav,to so še vedno delovne pasme,samo na lovskem področju.Je pa res,da se Basset Hounda pri nas za lov skoraj ne uporablja,Beagla pa ogromno.Še posebno to velja za gonjo divjadi.V tujini Basset Hounda za lov uporabljajo veliko več,vendar pretežno kot psa sledarja.V prvotne namene ga namreč ne morejo( Basset Hound je bil narejen za gonjo zajca in lisice iz nizkega grmičevja,kamor niso mogli iti visokonogi goniči)in kot tropski pes( pack hound) se je mogel razumeti z drugimi pasmami.Po svetu še obstaja nekaj tropov basetov za lov.V Ameriki za Field triale uporabljajo vsaj par ali pa tri pse v skupini.Pri nas je še to neizvedljivo,tako da morajo ti psi večinoma na lovu solirati,da se dokažejo.Na žalost pri nas poznamo samo en sistem preverjanja znanja pri goniču-sistem dela po Istrskem goniču,ki je znan specialist in solist za zajca.
Kar se pa Beaglov tiče-v Sloveniji nima nihče malo večjega tropa,ki bi na pogonih pokazal kako ti psi v resnici znajo "jagat".
Kalsang,se strinjam z tabo."Predalčkanje" in pripisovanje superlativov je pasmam vedno samo škodovalo in bolj malo koristilo.
Tjaša



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #153 : 12 Avgust 2011, 11:36:10
Citiraj
šolanju beagla ali šicuja moral porabiti veliko več časa, energije, iznajdljivosti, če bo hotel isti rezultat doseči z malino ali borderjem. Se motim?

Ja se. Najprej je odvisno, na katerem področju hočeš imeti rezultat, a recimo da se za začetek zadovoljimo z najosnovnejšimi vajami poslušnosti. Marsikdo z malinovci ne more narediti absolutno nič, ker ne obvlada njihove izjemne energije in nagonov. Tudi borderji niso tako zelo lahki za šolat, zlasti tisti, ki imajo zelo izrazit pašni nagon in tisti, ki so "nervozni" (ni povsem pravi izraz, a tisti, ki poznajo borderje bodo vedeli, kaj sem s tem mislila).
Sama za šolanje osnovne poslušnosti samojeda ali huskija porabim bistveno manj časa in energije kot za učenje istih vaj recimo zlatega prinašalca ali labradorca, pa še končni rezultat je boljši. Res pa je, da je potrebno veliko več iznajdljivosti.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #154 : 12 Avgust 2011, 11:57:29
Sedaj meni ni jasno, kaj je za vas solanje (psolusnosti, pasja dela?), kaj je treniranje (pasji sporti?)... katere dejavnosti spadajo pod kaj oz. ali je solanje zgolj faza, ko se psa uci, mu razlaga... in treniranje piljenje...?

Ne iscejo vsi pse samo za klasiko (pa se sled (glede na pse, s katerimi sem lahko delala) je bolj na dusi lovskim psom - kar sem prej v teoriji brala, kako naj bi zgledala sled in jo delala z ovcarskimi psi, sem v praksi videla sele z mladim lovskim psom, ki pa se sploh ni imel niti enega "nosnega" treninga za sabo - takrat se mi je "prikazala sledarska Marija" oz. sem ugotovila, da me niso nategovali "vsa ta leta" - tisto, kar sem morala ovcarske pse uciti, je lovski obvladal sam od sebe)... obstaja tisoc in ena pasja aktivnost oz. (ce zacnemo z nepokvarjenimi psi s strani malopridnih lastnikov...) vsi psi so lahko psi terapevti, samo najboljsi so po mojem lahko druzni psi, v ostale je lahko potrebno vloziti malo vec dela , "vse" pse se lahko nauciti preganjati divjad, a le doloceni lovski psi imajo v krvi ta pravo gonjo divjadi (od dviga naprej), vse pse se naceloma lahko nauci pasti ovce, a so le ovcarske, pastirske pasme ta boljse (pa se tu so velike razlike: eni bolj le cuvajo (pa se jih da nauciti tudi zbirati ovce), eni pomagajo pastirju se z zbiranjem nagonsko; z vsemi psi se lahko tece, tako da se jih da v vprego, a samo doloceni so najboljsi (tisti, ki so bili za to vzrejeni... pa niso to le polarci+, temvec tudi razne vecje pasme iz 2. FCI skupine, ki so pomagale cloveku pri prevazanju mleka z vozicki, vleki hlodov iz gpozda, vleki ribiskih mrez iz vode), kje so psi, ki naj bi imeli v krvi resevanje cloveka iz vode (pa po starih ovcarskih vodnikih, ljubiteljih spadajo med butaste; se da tega nauciti tudi druge pasme, a so le doloceni zares mocni, dobri plavalci, s pravim tipom dlake, s plavalno kozico...)... seveda jih je potrebno na zacetku pravilno usmeriti, nauciti, da delajo tako, kot je treba... enako pri lovskih psih oz. ceprav imajo dolocene nagone, jih je potrebno pravilno nauciti dela)...

Oz., ko boste dodelali terminologijo iz 1. odstavka, boste lazje razdelili po kosteh pse, ki so dobri za to in to delo (razdelitev po nagonih)... to je edina prava razdelitev, kjer se kupcu tocno pove, kaj lahko od psa pricakuje, kje bo imel tezave... Pomoc je seveda standard oz. razdelitev po FCI skupinah oz. druzni psi si ze po defoltu zasluzijo kaksno kost vec v odnosu do cloveka v primerjavi z drugimi pasmami.

Za prodajo bi jaz poleg "z rodovnikom" dodala rubriki, kjer se vnese rodovniska stevilka mame ter oceta in dopis, da se bo to dejansko preverilo. Ostalim ne bi dala moznosti oglasevanja, ker so ali steparji, ali pa malomarnezi, ki niso sposobni ne imeti nezelenih mladicev - po zakonu jih ne smejo producirati. Poleg tega bi omejila za vsakega prodajalca stevilo pasem (tako Matozi ne bi prisli zraven; ne mores imeti vseh pasem?!) - glede na to, kar ima registrirano. Ce pa ze zelite, da se podarjajo se mesanci, naj le-te spravljajo na vas portal le zavetisca (kjer napisejo, koliksna je taksa zavetisca, ki jo morajo placati posvojitelji), drustva... (Ce je to najboljsa resitev...? Nimam pojma.)

Nismo vsi ljudje za iste pasme (jaz nisem nikoli uspela toliko dobiti ven iz ovcarskih oz. mesancev z njimi, kot pa lovskih in mesancev z lovskimi... - "so mi blizje"; prav tako ne maram "histericnega lajanja" med delom psolusnosti oz. zelim, da pes vso svojo energijo da v poslusanje mene in ne sebe... (ratam zraven zivcna, ce je obratno...)). Tako je dobro zraven napisati tudi koliko pes laja, kdaj laja (med delom, kar tako v tri krasne, ali le, ko je potrebno), ali je skoz tiho... Po slikcah in opisih mi je bil zelo vsec pumi (ko sem iskala svojega prvega psa, sem imela nagledanega tudi pumija), a sem ostala le pri tem tj. da mi je vizuelno vsec (naj bi bili zelo lajajoci, kar ni zame) ;)


Caka vas nekaj let dela >:D, ce boste zares zavihali rokave zacensi z branjem, prepisovanjem, razumevanjem FCI standardov (se ne branim dodatka pri standardu se od ostalih standardov, s tem, da je jasno, kateri je kateri - za svojo pasmo sem to jaz ze naredila, da mi je tudi uvoz/izvoz ustreznih primerkov iz/v drzave drugih standardov lazji). Pa obiskom razstav, kjer si boste sami dobili ustrezne fotografije (pa prej se vprasajte lastnika, kdo je tisti primerek, ki je npr. dobil BOB, in kaj lahko od njih objavite razen slike psa)...


Samo to je le moje nedodelano mnenje (se bom vedno zal le ucila ;)).


amonra

  • *
    • Prispevkov: 278
    • Točke: 0
Odgovori #155 : 12 Avgust 2011, 14:13:25
Kot opazam je problem tega portala to da ocitno ni ene pasme s pravilnim opisom, kar je katastrofa >:(..ni fotografij tipicnih predstavnikov, ni pravilnih opisov standardov, ni pravilnih ocen o samem karakterju pasme, kar je po moje prioriteta pri izbiri psa in kot naslednja pomembna stvar ni niti pravilnih opisov dednih bolezni, torej po moje kot takšen je portal neuporaben če ne celo škodljiv. Vse te slikice pasem se itak da videt povsod tako da škoda, glede na vložen trud in rezultat je takšna packarija. Sama poznam zelo dobro dve pasmi in opisi so popolnoma zgrešeni, popolnoma. Sploh mi ni jasno kje ste pobirali te cvetke. Prav tako kot vidim so vsi ostali šokirani nad opisi drugih pasem, tako da v tem primeru priporočam da najprej pridobite podatke in standarde o pasmah in šele nato postavite portal.



Trini

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #156 : 12 Avgust 2011, 22:34:55
Sicer se na standarde psov ne spoznam preveč, ker imam doma mešanko, vas pa zelo lepo prosim, da popravite življenjsko dobo ;)



pasme psov

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #157 : 13 Avgust 2011, 11:02:09
Sicer se na standarde psov ne spoznam preveč, ker imam doma mešanko, vas pa zelo lepo prosim, da popravite življenjsko dobo ;)
Mi prosim sporočite, na katero pasmo mislite?



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #158 : 13 Avgust 2011, 11:59:20
Ne vem zakaj potreba po še eni spletni strani, kjer so predstavljene, bolje rečeno naštete pasme  ::)

Fino uslugo nam delate, govorim za lastnike bull pasem. Niso prijazni do drugih psov, največjo oceno so si pridobili za čuvaja? WTF? Vas povabim k sebi, da spoznate bull pasmo. Danes na netu res najdeš vse živo in mrtvo, ne moreš verjet vsemu kar piše, ampak če vidite, da se zadeve niste lotili pravilno, da nimate nikakšnega znanja prenehajte, ker delate samo škodo!!

Že stokrat rečeno, nimate pojma kaj delate, zato prenehajte.



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #159 : 13 Avgust 2011, 12:42:27

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #160 : 13 Avgust 2011, 13:06:32
Mene pa za razliko od ljubiteljev bullov prav nič ne moti, če pri lastnostih "mojih" pasem napisejo vse najslabše kar je možno. Hvala čast bogu, če bi napisali, da so trmasti, popolnoma neposlušni, jih je nemoče šolati, se notorično potepajo, so žleht do drugih psov, pobijajo divjad in drobnico....Mogoče se bi kakšen manj odločil za nakup samo zaradi njihove lepote. Ker so posledica nepremišljenih nakupov točno taki psi, kot sem zgoraj napisala.

Mene pri psih tipa bull nobena stvar ne bi bolj motila kot poudarjenje njihove izjemne prijaznosti, zanesljivosti in delovnih sposobnosti. Ker so to zahtevni psi za izbrane lastnike. Ker samo pri teh pridejo do izraza zgoraj naštete lastnosti. O tem, da ti psi niso zahtevni, me ne bo prepričal noben hudič. Že samo socializacija do drugih psov je zahtevna naloga. O tem, kaj lahko narediš iz bullov, če jih po neumnosti ali namenoma napačno treniraš raje ne bi....
Davor: daj pridi malo domov iz Kalifornije, pa poglej raje po domači deželici - koliko napadov s hudimi posledicami (za ljudi, ne za druge pse) so pri nas zagrešili psi tipa bull? Jaz se ne spomnim niti enega, pa vsako malenkost, v kateri je udeleženega kaj bulu podobnega napihnejo do neba.


ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #161 : 13 Avgust 2011, 13:09:06
Mi prosim sporočite, na katero pasmo mislite?
Pri vseh pasmah imate narobe napisano, ker se napiše življenJska doba ne življenska.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #162 : 13 Avgust 2011, 13:13:27
Ah Abby...da se pri vseh ostalih napakah obesiš na en J?


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #163 : 13 Avgust 2011, 13:25:37
Lanabela, to je Trini napisala  :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


pasme psov

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #164 : 13 Avgust 2011, 13:27:12
Pri vseh pasmah imate narobe napisano, ker se napiše življenJska doba ne življenska.
O hvala :) To pa nam je ušlo :)



ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #165 : 13 Avgust 2011, 13:34:28
Lanabela, to je Trini napisala  :P
Res je. Jaz sem samo razložila, ker niso razumeli njenega posta...



Janusa

  • *
    • Prispevkov: 142
    • Točke: 0
Odgovori #166 : 13 Avgust 2011, 17:01:14
Na internetu lahko najdeš karkoli. Če se človek potrudi, lahko najde tudi "Chihuahua kills entire family". :)
 

Moj point je bil drugje. Pri tej statistiki (in najbrž pri nobeni drugi) niso preverjali, ali je bil pes, ki je grizel, dejansko predstavnik točno določene pasme, ali ji je bil (po nepoznavalčevem mnenju) samo podoben. Kakršnekoli zaključke o katerikoli pasmi je po takšni statistiki čisto brezpredmetno delati.



Li Mei

  • *
    • Prispevkov: 96
    • Točke: 0
Odgovori #167 : 13 Avgust 2011, 17:50:20
Ta seznam ugrizov po pasmah je brezpredmeten, saj v statistiki niso zajeti rodovniški psi, ampak tudi vsi psi brez rodovnika. Med nemškimi ovčarji, zlatimi prinašalci itd. je torej le peščica psov (ali še manj), ki so dejansko te pasme, se pravi rodovniški, ostali pa so itak mešanci. Je bila že večkrat podana pobuda, da bi se pse vodilo dejansko po pasmah. Tako bi bil tudi rezultat pravi. In verjemi, da bi bil popolnoma drugačen  ;)

Ste pa malo zašli iz teme. Ali ni namen vašega portala opisati pasme psov? Sem mislila, da boste zavihali rokave in popravili kracarije, ki ste jih napisali. Dajte raje pogooglat FCI standarde in kakšnega vzreditelja, kot pa raznorazne statistike!



pasme psov

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #168 : 13 Avgust 2011, 18:04:23

Ste pa malo zašli iz teme. Ali ni namen vašega portala opisati pasme psov? Sem mislila, da boste zavihali rokave in popravili kracarije, ki ste jih napisali. Dajte raje pogooglat FCI standarde in kakšnega vzreditelja, kot pa raznorazne statistike!
Prav imate. Back to work. 8)



white rose

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 41
    • Točke: 1
Odgovori #169 : 13 Avgust 2011, 18:50:28
Jaz pa  Pasmam psov predlagam, da jim do njihove popolnosti manjka samo še zunanji sodelavec Davor in bo to to.


pasme psov

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #170 : 13 Avgust 2011, 19:47:04
Iz moje strani imate thumbs up, bi pa sam raje izbral možnost kjer lahko uporabniki sami dodajo lastne opise in slike pasem, pač glede na to da imamo tle šampionske primerke pudlov..etc , delal bi bilo vsekakor manj
Če bi vsak dodajal opise? To bi bilo šele kregarija  ;D
Načeloma pa lahko uporabniki dodajajo svoje slike, kot npr. tu spodaj
http://pasme-psov.si/index.php/breed/pregled_pasme/3/borderski_ovcar#tabs-2
Več kot jih bo za določeno pasmo, več različnih predstavnikov bodo obiskovalci lahko videli.

Predstavitvene slike (z belim ozadjem) pa so kar so  :-\



pasme psov

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #171 : 14 Avgust 2011, 10:11:49
Mislim, da smo zašli. A se nebi raje vrnili na prvotno temo (blatenje portala)? ;D



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #172 : 14 Avgust 2011, 21:55:22
Pametni se učijo od napak drugih... ostali pa...  ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #173 : 15 Avgust 2011, 12:54:02
Portal - opisi pasem so v mnogih primerih bogpomagaj.

Če želi kdorkoli svojo osebnostno majhnost kompenzirati s psom, bo psa vedno našel - vse pasme imajo tudi netipične primerke, genetika pač.

Mene pa v primerjavi s psi tipa bul (ki kakorkoli pogledam so urbani psi in v urbanem okolju ob primerno odgovornem lastniku zelo dobro funkcionirajo), najbolj skrbi osebno opažena rast navduševanja nad pastirskimi psi kot npr. kavkaški ovčar, pirenejski planinski pes (imam na sumu, da slednji zaradi pedigree-jeve reklame). Ko me sprašujejo kje bi ga kupili, pa jih povprašam o življenjskih pogojih, jih praktično nihče nima, da ne omenjam tega, da jih iščejo ljudje brez osnovnega znanja o psih.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #174 : 16 Avgust 2011, 16:51:14
Poljska zakona o prepovedi nima, ima samo obvezen nagobčnik in povodec v strogem centru večjih mest

Sem bila pred kratkim na Poljskem, Gdansk. Vecinoma so vsi psi na povodcih, nekateri na navadnih ovratnicah, nekateri na zateznik, nekateri na bodeckah (ne tako malo)... kolikor sem uspela videti. V starem sentru mesta, kjer je naslednji dan bila tudi Angela Merkel na srecanju z njihovim premierjem, je en v kavboja preoblecen moski s 3 aljaskimi malamuti in 1 novofundlandcem (vsi psi lepo ustimani) "prosjacil" na tej "dolgi ulici". Pa ni bil edini s psom v tem delu mesta.

Samo 1 pes je imel gor nagobcnik (plus bodecko).

Sicer imajo pa vedno ob otroskih igriscih, kamor psi ne smejo, se pasja ograjena igrisca (v parkih) s kosem za pasje iztrebke in klopcami za njihove lastnike. Zelo licno.

Po televiziji sem videla reklamo, kjer pritecejo ostali lastniki psov do tistega lastnika psa, kateri za svojim psom ni popucal... tega pri nas ni tj. izobrazevanja folka s strani drzave o pucanju iztrebkov za svojim psom (so le kazni). Prav tako imajo polno tabel, kjer pise, da moras cistiti za svojim psom... Glede tega (preventive) so dalec pred nami.

Sicer iztrebkov ni bilo ravno videti, a to ne pomeni, da nisem ravno v enega nagazila z balerinkami bez barve >:(


Sicer bi pa rekla, da je podobno s psi in mackami kot pri nas.


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #175 : 16 Avgust 2011, 17:07:11
Portal - opisi pasem so v mnogih primerih bogpomagaj.

Če želi kdorkoli svojo osebnostno majhnost kompenzirati s psom, bo psa vedno našel - vse pasme imajo tudi netipične primerke, genetika pač.

Mene pa v primerjavi s psi tipa bul (ki kakorkoli pogledam so urbani psi in v urbanem okolju ob primerno odgovornem lastniku zelo dobro funkcionirajo), najbolj skrbi osebno opažena rast navduševanja nad pastirskimi psi kot npr. kavkaški ovčar, pirenejski planinski pes (imam na sumu, da slednji zaradi pedigree-jeve reklame). Ko me sprašujejo kje bi ga kupili, pa jih povprašam o življenjskih pogojih, jih praktično nihče nima, da ne omenjam tega, da jih iščejo ljudje brez osnovnega znanja o psih.
To pa tudi jaz opažam. Sem srečala že kar nekaj ljudi, ki sploh še niso imeli psa, in so dejali, da bodo imeli pirenejca, ker je tako lep... ::) Seveda niso vedeli niti katere pasme je, le to, da je v eni reklami za pasjo hrano. "tisti Medo, a veš" Če bi bila verna, bi se začela križati. In sem malo razložila kakšna pasma je to itd...pa nobenega učinka, ker to menda ni pomembno, da bi že nekako :-X Nadaljevanje je bilo v smislu "koliko pa poje tak pes?!" :-X

Meni so blazno všeč in že dolga leta fantaziram, da ga bom nekoč imela...kdaj bo to, ne vem :D Če bo.
Vsekakor ne prej, dokler ne bomo imeli vsaj popolnoma zagrajenega travnika in po možnosti še kakšne ovce ali koze ;) Da izkušenj s temi psi sploh ne omenjam...jih nimam (še).


Trini

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #176 : 18 Avgust 2011, 11:10:47
Ah Abby...da se pri vseh ostalih napakah obesiš na en J?

Saj sem napisala, da se na standarde ne spoznam. Me pa motijo nedopustne slovnične napake na javnih portalih. In moja prošnja je bila zgolj dobronamerna.



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #177 : 23 Avgust 2011, 08:27:27
Tema je očiščena. Debata se lahko naduljuje o predlogih/ popravkih, ki jih imate za lastnike portala pasme psov.



all_

  • *
    • Prispevkov: 414
    • Točke: 0
Odgovori #178 : 23 Avgust 2011, 10:56:58
Vsekakor, ne moremo enačiti ocene sodelovanja z lastnikom nekega borderja ali belgijskega ovčarja z šicujem. Verjamem, da obstajajo primerki, ki so zelo učljivi in radi sodelujejo... Zato še ne moremo trditi, da so mopsi pasma, primerni za nekoga, ki bi si želel trenirati prej omenjene pasje športe.
Čeprav po videnih primerkih mopsov, bi z veseljem spremenili ocene. :)


Mene pa čist tko zanima koliko vas je, ki urejate to spletno stran oz. ste avtorji na njej? A je samo 1 človek in pač lepo slovensko uporabljaš množino tam kjer ni potrebna ali vas je res več?

Če vas je več, ne vem od kje toliko pomanjkljivosti. Malo je pa le treba delat, da se nekaj takega "zalaufa". A je pač nekdo rekel, da se s tem da služit?



all_

  • *
    • Prispevkov: 414
    • Točke: 0
Odgovori #179 : 23 Avgust 2011, 11:03:28
Nisem še prebrala cele teme, zato se opravičujem, če je kdo že to napisal.

Citiram iz vaše strani:
Citiraj
Zdravje pasme
displazija kolkov

Gre se za zdravje ASTja. Displazija je pomembna ja, kaj pa ataxia? Tole je nekaj nujnega za dat v opis.

Na ostale stvari vas je pa opozorila tudi Šapa, pa še kdo. Ker to kar pišete so bedarije. Ne vem kakšne vire ste uporabili, ampak niso kredibilni. Kar se tiče pa fotk, pa raje prosite vzreditelje za dovoljenja za objavo.