Trga pleničko

MynnCi · 4790

MynnCi

  • *
    • Prispevkov: 51
    • Točke: 0
: 17 November 2011, 09:53:17
Evo spet midve :)
Najina Gaiči se je sedaj pri 3,5 mesecih odločila, da bo uničila vsako pleničko, čez dan hodi lulat ven, vendar ko je sama doma jasno še ne zdrži 8 ur in ji pleničko pripraviva na isto mesto kot vedno... se ji pa čisto strga in jo raztrga na prafaktorje :) seveda v igri.
FUJ, NE ne pomagata, čim lahko steče in pleničko odnese v ležišče kjer jo razštefna.
No kakce je pa nehala jest svoje, takoj ko smo šli na Orijen brikete :)

Sedaj sva ji kupila ono podlago kamor se pleničko vpne vendar ne šteka da naj tja lula, no morda še bo sem ji šele danes to naštimala :D

A je še kateri mulc pleničke trgalm bojim se namreč da ne bo one vate požrla :O



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 17 November 2011, 10:34:39
Kaj pa če ji nakapljaš gor tiste kapljice, ki pomagajo psu povezat funkcijo pleničke s pleničko?

Sama sicer nimam nobenih izkušenj s tem - nismo nikoli dajali nobenih podlag, ampak preprosto pobrisali lužice ko smo prišli domov, vendar kar se tiče trganja in požiranja je pa čisto odvisno od psa do psa.

Kar se tiče samega trganja, nimaš kaj dosti narest (je to dokaj normalno obnašanje pasjih mladičev), saj ne moreš vplivat nanjo, ko te ni doma. Ko si doma ji lahko edino enostavno prepoveš da to počne - vzameš na način, ki ga ne bo razumela kot igro.

Moja psica še danes ko se spomni, kakšno od svojih "igrač" začne uničevat. Požre pa nikoli ne nič (enkrat je ponesreči požrla lateks glavo od ene igrače - ponesreči pa zato, ker sem ji jo hotela vzet iz gobca in jo je v tisti paniki pogoltnila - jo je čez ene 2 tedna potem tudi izbruhala neprebavljeno  ::)). So pa psi, ki požrejo marsikaj in ker pri tako mladem psu še ne moreš vedet, priporočam da pleničko rajši umaknete.



Sanaa

  • *
    • Prispevkov: 108
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 17 November 2011, 10:53:01
@MynnCi: Naša 2 mesečna pošast počne isto, namesto da bi lulala na plenice (tiste, ki se zalepijo na tla), jih napada in trga...rešili smo tako, da enostavno nimamo več plenic  ;D Pač lovimo momente, ko je treba lulat in šibamo pred hišo :)



MynnCi

  • *
    • Prispevkov: 51
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 18 November 2011, 08:04:50
Čeže drugega ne je lepo slišat, da nismo edini... tudi tale naša mala kužika je totalen monster! Pa tko luštna, sam... pa še vemo ne kakšni so starši, čeparv se odgovor ponuja na dlani, terrier mešan s terrierjem z mamo terrierko :)



MynnCi

  • *
    • Prispevkov: 51
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 18 November 2011, 08:12:19
Ja kaplice sem ji nakapala, sej na pleničko zna lulat hodit je zdele 1,5 meseca to pridno počela, zdej se je posmnila da jo bo zdemolirala... in tudi sicer je izjemno živahna psička, na momente kr mal preveč, komaj čakam pomad da greva v šoli, ker je prav tegotne sorte! pa ne rečem, če bi se ne ukvarjali z njo, se! zjutraj 45 minut psrehoda in žoganje, potem je sicer 8 ur sama, ampak ko pridem domov spet sprehod, topel obrok mal počitka, igranje, spet sprehod igranje malce učenja... ampak on je še vedno čisto odštekana :D



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 18 November 2011, 11:44:49
Moja je bila ista, kasneje se je umirila (odrasla) in je sedaj čisto drug pes.  ;)

Ne čakat pomladi, ker boste ogromno zamudili. Preberite si na internetu kaj lahko počnete z mladičkom že sedaj;
recimo;
http://www.youtube.com/watch?v=jS1uNtdKepk&feature=related

Na tejle strani najdeš mnogo koristnih informacij
http://www.kliker.si/

http://www.kliker.si/?q=node/223
http://www.kliker.si/?q=node/276
http://www.kliker.si/?q=node/257
http://www.kliker.si/?q=node/225
http://www.kliker.si/?q=node/276

Predvsem imej ves čas v glavi, da mladiček ne počne stvari zanalašč. Počne jih ker še ne ve kaj sme in česa ne in počne tisto, kar mu pade na pamet in kjer dobi zanj pozitivno potrditev, ki je ja, lahko tudi pozornost vodnika v obliki kreganja. In da se nauči kaj sme in česa ne, je potrebno ogromno potrpljenja, razumevanja in doslednosti (tudi vi niste znali npr. poštevanke ali pa se zavedali nevarnosti prometa pri 5. letih) in dostikrat je vodnik tisti, ki dela napake zaradi katerih se nam zdi, da imamo trmastega ali nagajivega psa, v resnici smo pa sami krivi, ker ga nezavedno potrjujemo v početju, ki se nam ne zdi ok.

Se pravi v konkretnem primeru mu pač ne dopuščat da se potrjuje v vedenju uničevanja pleničke. Kako se to naredi - je pa več variant.. nekatere so že napisane :)



MynnCi

  • *
    • Prispevkov: 51
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 18 November 2011, 15:19:19
najlepša hvala za linke in se kar lotimo, sicer s klikerjem ne znam delati vendar se bom pač navadila :) ali pa tudi brez... važno da pričnemo. Polomila sme ga ker je bila božica tako bolna in sem jo ves čas cartala in ji jasno vse dovolila, takrat ni delala "težav" sedaj ko je zdrava pa smo tam :) sicer... smo vsi presrečni da je zdrava.
Vem, da ne dela nalašč in tudi vem, da ga jaz velikokrat polomim, včasih tudi sem neprimerno huda, ali pač slabe volje ipd, no kot sem prebrala, kazen ne sme biti posledica naših napak... in to je živa resnica. ampak saj pravim nisem prfect človek se bom pa potrdila da tole našo damo lepo vzgojimo in ji obenem nudimo kar se da lepo in brezkrbno otroštvo :)
naj naj naj lepša hvala vam za vaše poste!



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 18 November 2011, 22:55:26
Samo na hitro, ker je izven teme.

Osnova klikerja je, da s klikom označiš tisto vedenje, ki se ti zdi primerno ali ga pričakuješ (lahko tudi samo približek temu vedenju - to še posebej na začetku) in potem z igro ali hrano takoj za klikom psa nagradiš. Potem ko pes že dobro izvaja neko vajo npr. to vajo poimenuješ s poveljem oz. po klikeraško, z namigom.. Na naslednji stopnji dodaš namig ko pes izvaja neko vedenje in kasneje tik predno - torej povelje, pes npr. izvede vajo, klik in nagrada. Seveda kadar pes ne naredi, ne dobi nagrade. Povsem preprosto.

To je na hitro ena taka osnova za delo s klikerjem, vendar je to bolj namig za sam kliker kot pripomoček.. pri vzgoji gre pa za kliker filozofijo, ki ne bazira toliko na klikanju samem kot na pravilnem reagiranju v posameznem primeru in pri vzgoji, ko pes nečesa ne naredi, ne gre samo zato, da pač ne dobi nagrade in ga ignoriramo, ampak za številne druge ukrepe, ki jih narediš v posamezni situaciji - včasih to pomeni tudi da mu na miren način fizično preprečimo da bi naredil kakšno neumnost, predvsem pa če delaš z mladim psom je osnova v tem, da mu zagotoviš okolje, v katerem bo imel na izbiro čimmanj motenj, ob katerih bi lahko razvijal neželjeno vedenje, hkrati pa ga v takem okolju potrjuješ v pravilnih izbirah toliko časa, dokler mu ne pridejo toliko v kri, da se kasneje v okolju z motnjami, na motnje sploh ne ozira.

Druga stvar, ki jo moraš ob vsem tem upoštevat in je na prvi pogled kontradiktorna prejšnjemu odstavku je pa socializacija in navajanje psa na različna okolja, predmete, živali, ljudi, situacije, zvoke,........ Če vzameš v obzir, da skušaš zagotoviti čimbolj kontrolirano okolje za navajanje psa in predvidiš plane a, b, c,. .kaj boš naredila v določeni situaciji, pa to pravzaprav niti ni tako nasprotno prej napisanem. Npr. pelješ psa na sprehod, zagleda na tleh neko svinjarijo in jo hoče požret. Če si zagotovila kontrolirano okolje, pomeni da imaš psa na vrvici, oči na pecljih in edino kar moraš narediti, je da psa preprosto odpelješ stran od motnje (če lahko, ga prej preusmeriš s klicom po imenu,..) in se ko je skoncentriran nate, z njim malo poigraš,..  A to je le en primer za predstavo, sicer je pa vse odvisno od posameznega psa,  posamezne situacije, ... 

In najbolj pomembno - nikoli ne dajaj psu "ukazov" kadar nisi prepričana da jih bo upošteval in ga ne moreš kontrolirat, saj se bo v primeru neupoštevanja potrjeval v ignoriranju.

In če se kdaj zmotiš,.. pač se. Vsak se, samo eni se večkrat, drugi manjkrat. eni pa ne bodo nikoli priznali. Samo pazi, da si priznaš in se potrudiš odpravit napako in vztrajaš. Se izplača  ;)



MynnCi

  • *
    • Prispevkov: 51
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 21 November 2011, 11:43:07
Živjo, ne morem verjeti! sicer pleničko še strga to boh pomagej ... vendar prej je bila popadljiva, napadalna, jezna... sedaj smo ubrali taktiko nagrajevanja, je kt angelček... druga kužika! :D:D:D
Se pravi ko grize noge, rečem glasno NE in če uboga jo nagradim (božanje, ali kakšen majcen proboljšek) to sicer ne vedno in vsakič vendar včasih in sedaj vsaj ko rečeš NE ne grize nog, se zapodi, vendar potem neha. :) Kar je ogromen napredek :)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 21 November 2011, 16:44:14
Super! Pazi edino da ne začne izkoriščat in grizt zato, da boš lahko rekla "ne" in bo ona potem dobila nagrado  ;D .. brez heca.. to se dejansko velikokrat dogaja  ;)



MynnCi

  • *
    • Prispevkov: 51
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 23 Januar 2012, 18:17:27
Res vam hvala za odgovore.
Moram povedati (da se tema zaključi)..... trgala je pleničko ker jo je motila :D ona pač sedaj raje zadrži. Meni se nekako zdi dolga, da zadrži 8-9 ur, ampak zadrži in NOČE pleničke! pol se pa pejt, jaz pa kupila oni wc, da sem vpela pleničko, sedaj je pa neče :D



fbShark

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 01 Marec 2013, 20:49:53
Moj je danes prvič raztrgal pleničko. Ko je sam doma še ima 2 plenički ampak tole danes me je presenetilo, da je raztrgal.  :-\ Očitno je bil jezen, ker je "bogi revež" sameval 6 ur.

*Amor Vincit Omnia*