Se malo delavnih prednosti velikih psov (ker se bere, da so cisto neuporabni):
- zgodovina: pri vlekah tovorov (drv iz gozda, ribiskih mrez, vozickov z mlekom...) pridejo v postev giganti: NF, veliki svicarji, bernci... pocasi, z mocjo in vztrajno
- sedaj:
a) odkopavanje tartufov (iskanje je bolj kot ne enakovredno za vse pse, ki imajo uporaben nos): 60 kg pes na priblizno isti globini le parkrat zamahne, pa je ze tam, medtem ko 40 kg in manj, koooopljejo (amplituda:frekvenca)
b) resevanje iz vode sicer delajo tudi z manjsimi psi (tezjimi od 30 kg), vendar je po mojem mnenju za to "ustvarjen" le(?) NF: velike plavutke s plavalno kozico, prava dlaka, mocni in vztrajni plavalci...
c) v weight pulling v ZDA je bil prvak tudi bernardinec
... niso neuporabni psi, samo lastnike morajo imeti, ki jih zanimajo zadeve, za katere so ti psi narejeni. Za kompanjone, terapevtske pse so lahko tudi idelani. Pa ne mislit, da ne znajo poskocit (tudi v 10. letu), noret kot zmesani, se naucit na stara leta kaksne za lastnika manj zelene zadeve tj. odpiranja zaprtih oken oz. "bolj star bolj nor"... In ce je pri skoraj 10 letih nas 60 kg pesjan zares dozorel, hmh, 1x med rojstvom in jesenjo mislim, da je bil, samo se tega zares ne spomnim. Je pa velika razlika med njegovo "hiperaktivnostjo" v zunanji temperaturi: zima je njegov edini pravi cas. Je pa tudi res, da letos prvic ni sel vec zraven na novoletni pohod na Kum, ker je ze lani potem pocival 2 dni. Letos je pa "uradno" v penziji (pa ga bo potrebno spet nekako zaposliti, ker zanj res velja "bolj star bolj nor"). Pa ta nas velikan je bil tisti, ki se je postavil pred mene, ko je proti meni pridrvela srna (jaz sem samo stala in opazovala...), on je tisti, ki je stopil pred mamo in prisleka, ki je prevec krilil... on je pes, ki sam od sebe stopi med nevarnost in svojega cloveka in ga je pripravljen zavarovati s sabo (tega se pri ljudeh ni ravno videti) in je res vreden obcudovanja.
Minuse ste pa sicer odlicno zadeli oz. s pomocjo velikega pesjana na drugi strani vrvice lazje sfilitriras ljudi na tiste, ki so vredni in tiste, ki niso vredni moje in pesjanove druzbe.
Avto sem pa kupila vecji, ker je bil majhen ze premajhen. Karakteristike, ki jih je moral imeti: 1) velik/prostoren, da je za 3 NF 2) da ima klimo, da se lahko peljem kamorkoli s psi kadarkoli 3) da ima tudi zadaj varovalne pasove, na katere lahko privezem pse