veliki psi?

pissdrunx · 18489

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #30 : 10 Januar 2012, 11:48:57
oh tudi (zelo) veliki psi imajo svoj čar, seveda. Kar mene najbolj moti pri njih je to, da ponavadi silno počasi dozorevajo, potem, ko enkrat dokončno dozorijo, so pa skoraj že starci - v starosti, ko so kakšni 20 kilci ravno v najboljši formi.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #31 : 10 Januar 2012, 13:40:40
Kot pravijo   "mali čovjek - velika kolica"  >:D >:D ( pa tud če ne znaš parkirat)
 ali pa mali čovjek- veliki pas... nek je treba podaljšek najdet :o :D :D ( pa tud če te vlači okol ,ko mačka mlade)
vizualnost pred potrebami ali pa potrebe pred vizualnostjo

 uporabnost  je pa nekje vmes.
 srednje velika kolica, in pa sredjne velik pes. >:D... je meni čisto  kompatibilno.

pa se nekateri zgražajo ,ko se pse z avtomobili primerja :D

(  v majhnih avtomobilih je ponavad tako, da je iz ene skrajnosti v drugo- predvsem šofer... ali je totalen drekač za volanom, ali pa čisto odpilen dirkač, pri tavelikih pa ponavad  naduti neotesanci  ali pa  štorasti drekači )

a še kdo opaža podobnost  >:D >:D >:D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #32 : 10 Januar 2012, 14:02:45
Se malo delavnih prednosti velikih psov (ker se bere, da so cisto neuporabni):
- zgodovina: pri vlekah tovorov (drv iz gozda, ribiskih mrez, vozickov z mlekom...) pridejo v postev giganti: NF, veliki svicarji, bernci... pocasi, z mocjo in vztrajno
- sedaj:
a) odkopavanje tartufov (iskanje je bolj kot ne enakovredno za vse pse, ki imajo uporaben nos): 60 kg pes na priblizno isti globini le parkrat zamahne, pa je ze tam, medtem ko 40 kg in manj, koooopljejo (amplituda:frekvenca)
b) resevanje iz vode sicer delajo tudi z manjsimi psi (tezjimi od 30 kg), vendar je po mojem mnenju za to "ustvarjen" le(?) NF: velike plavutke s plavalno kozico, prava dlaka, mocni in vztrajni plavalci...
c) v weight pulling v ZDA je bil prvak tudi bernardinec
... niso neuporabni psi, samo lastnike morajo imeti, ki jih zanimajo zadeve, za katere so ti psi narejeni. Za kompanjone, terapevtske pse so lahko tudi idelani. Pa ne mislit, da ne znajo poskocit (tudi v 10. letu), noret kot zmesani, se naucit na stara leta kaksne za lastnika manj zelene zadeve tj. odpiranja zaprtih oken oz. "bolj star bolj nor"... In ce je pri skoraj 10 letih nas 60 kg pesjan zares dozorel, hmh, 1x med rojstvom in jesenjo mislim, da je bil, samo se tega zares ne spomnim. Je pa velika razlika med njegovo "hiperaktivnostjo" v zunanji temperaturi: zima je njegov edini pravi cas. Je pa tudi res, da letos prvic ni sel vec zraven na novoletni pohod na Kum, ker je ze lani potem pocival 2 dni. Letos je pa "uradno" v penziji (pa ga bo potrebno spet nekako zaposliti, ker zanj res velja "bolj star bolj nor"). Pa ta nas velikan je bil tisti, ki se je postavil pred mene, ko je proti meni pridrvela srna (jaz sem samo stala in opazovala...), on je tisti, ki je stopil pred mamo in prisleka, ki je prevec krilil... on je pes, ki sam od sebe stopi med nevarnost in svojega cloveka in ga je pripravljen zavarovati s sabo (tega se pri ljudeh ni ravno videti) in je res vreden obcudovanja.

Minuse ste pa sicer odlicno zadeli oz. s pomocjo velikega pesjana na drugi strani vrvice lazje sfilitriras ljudi na tiste, ki so vredni in tiste, ki niso vredni moje in pesjanove druzbe.


Avto sem pa kupila vecji, ker je bil majhen ze premajhen. Karakteristike, ki jih je moral imeti: 1) velik/prostoren, da je za 3 NF 2) da ima klimo, da se lahko peljem kamorkoli s psi kadarkoli 3) da ima tudi zadaj varovalne pasove, na katere lahko privezem pse ;)



Jazz

  • *
    • Prispevkov: 628
    • Točke: 0
  • Pesjanska zasvojenka...
Odgovori #33 : 10 Januar 2012, 14:06:48
Jaz tudi malega psa (edino Lagotta, ki je izjema :P) ne bi imela. Sej so lušni, ampak mi ne potegnejo. Jih nekak ne ''dožiljam'' kot taprave pse. In sem še vedno zvesta velikim mrcinam  ::).
Trenutno imamo 45 kg psico, pa jo vseeno vzamemo s seboj. Letos smo z njo šli tudi na dopust, pa ni bilo problemov. ;D

Dogs are best friends ever!


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #34 : 10 Januar 2012, 14:25:53
Meni so pa všeč in majhni in veliki psi (ne bi šla sicer v neke ekstreme), ampak mi je pa zelo ustrezna kombinacija doma - cairn terierka (28,5cm/8kg) in kraški ovčar (62cm/30kg).
Oba psa sta izključno družabnika in oba sta fizično dovolj sposobna za to vlogo  :) Če grem v podrobnosti, mi je manjši pes všeč predvsem zaradi praktičnih stvari, ki so bile že napisane - povsod gre lahko zraven in ni nobenega problema, ker je lahko v najslabšem primeru tudi v naročju, je tudi bolj okretna (čeprav je pasma po sebi kar čokata) in tudi stroškov z vsakodnevnimi stvarmi je manj (hrana&oprema). Z veterinarjem je bilo stroškov zaenkrat veliko več, zaradi nekaterih (tudi dednih) napak.
Večji pes se mi zdi sicer manj praktičen za prevažat naokoli,  mi je pa zato lepši na pogled (tamali so mi sicer blazno simpatični, ampak neke pesniške lepote mi pa ravno ne izžarevajo  :P). Poleg tega je veliko bolj praktičen za kakšen canicross, kjer se masa psa dejansko pozna in sedaj, ko je naučen vleč, je tole postalo prava poezija. Veliko lažje z njim tudi delam poslušnost, ker mi je bolj "pri roki". Poleg tega je pa tudi bolj primeren za obstransko funkcijo čuvaja- ker izgleda "hud" (večji, lajajoč, z dlako in malo bolj resnim pogledom), ljudje ne vstopajo na dvorišče brez dovoljenja. Tamala psica glede tele teritorialnosti marsikdaj misli veliko bolj resno kot večji pes, pa je ljudje pač ne porajtajo, ker je majhna  ;)
Se mi pa glede velikosti zdi, da je tukaj še veliko več bolj pomembnih dejavnikov. Vsaj pri meni, kjer so mi všeč psi od 25-70cm, so veliko bolj pomembne še razne dedne bolezni, ki se lahko pojavijo (kar je konec koncev tudi povezano s stroški), karakter in glede na prvotno funkcijo in preddispoziji sploh ustreznost za moj življenjski stil  :)



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #35 : 10 Januar 2012, 15:14:56
Ne ne  ;D na avto nisem mislila v tem smislu da prevažaš psa :D... ampak splošno uporabo in karakter voznikov  na avtomobile  >:D.
npr se pelješ in dohitiš kolono... strnjeno... se sprašuješ  kaj za en drekač spet palamudi po cesti, da se cela horda cjazi za njim, prehitiš po par in ko končno prehitiš "izvor" kolone  ena majhna kripca not pa en xy naliman na tasprednjo šipo ves trd.
V tem smislu ;D

Glede prevažanja psov .. jih prevažam v prtlažniku karavana.. kao več udobja... ampak moja  psa sta bila najbolj srečna dokler je bila petka pri hiši( dokler ni šla v razhod) nekej jima ni všeč, da se v skrajno zadnjem delu avtomobila vozita...
 jima je bilo bolj  všeč na sedežih ::).

Sem pa to karakter lastnika psa in karakter voznika opazovala pred nedavnim ( z veliko mero strpnosti- sem imela ravno čas)
pred merkatorjem , se pripelje ena gospa   avto je imela res mini(  un  čist mini citroen ali  peugeot) 15 minut je parkiravala(  v parking velik, da bi jambo-jeta not parkiral  ::) ... ko se je končno sparkirala, pa začne zlagat ven cekarje- in to na sredo parkirišča- tako ,da nihče ni mogu mimo)  na koncu pa  še yorkija ven spusti  :D ... ene trikrat se ji je tisti yorki zapletel v vse cekarje, med njene noge   v marelo in ne vem kaj še vse predno sta se končno odpravila proč od avtomobila je trajal še 10 minut.
 Smešno...  vsaj meni....za crknit :o :D :D
 

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Janusa

  • *
    • Prispevkov: 142
    • Točke: 0
Odgovori #36 : 11 Januar 2012, 09:06:42
To s sedeži mi je nekam znano. Jaz sem tudi kdaj pa kdaj deležna pomenljivih pogledov, ko imam na zadnjem sedežu otroški stolček, v katerem sedi sine, poleg pa kraljuje gospodin pes (na oprsnici in na varnostnem pasu, seveda). Sta oba presrečna, še kekse se mi zdi, da si včasih bratsko delita, ampak ziher nisem, ker moram gledat na cesto (kje je tisti smajli, ki žvižga?).
Drugače pa, damayanti, sem razbrala v enem postu nazaj, da si svoje pse uvrstila med srednjevelike, pa ne vem, če bo to šlo  ;D...če je jackie kraševca uvrstila k velikim, pa jaz svojega airedalca tudi...pol bo gordon menda tudi velik, al ne?



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #37 : 11 Januar 2012, 09:21:27
Ko teži  teži, da bo šel v avto in mu eno okoli ušes pripeljem potem se kar precej skrči  >:D ali pa npr ko kaj "naštrika" in ve da jih bo vsaj minimalno slišal se tud kar konkretno zniža v plečno višino... zelo nizek rata... ;D


 ne vem kako ste jih definirale... meni je velik npr Doga, bernardinc...itd
 majhni so mi uni tanormalni.  Tja od  gležnja do kolen
 potem so pa tukaj še mini višina čevlja z visoko peto... za te je pa prostor v avtu zanemarljiv ker grejo itak v torbico... ali ti torbica zavzema prostor al je pa not še pes isti šmorn ;D




kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Janusa

  • *
    • Prispevkov: 142
    • Točke: 0
Odgovori #38 : 11 Januar 2012, 09:55:50
Citiraj
Ko teži  teži, da bo šel v avto in mu eno okoli ušes pripeljem potem se kar precej skrči  >:D
In potem ko je skrčen in ne zasede dosti prostora, mu pa dovoliš v avto, ane, ane?   :o ;D

Šalo na stran, te meje med velikostnimi skupinami so res nekako nedefinirane oz. stvar osebne percepcije. Jaz bi recimo k srednjim uvrstila španjele, šarpeje, buldoge ipd., kar je v velikosti labradorca, bokserja, škotskega ovčarja pa bi dala že k velikim. Doge in bernardince pa k zelo velikim ali xxl.







Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #39 : 11 Januar 2012, 10:06:54
Ma, to o velikosti je zelo relativno. Če samo doma gledam, je borzojka večja od mastina, pa čeprav ima on ene 60kg več kot ona...


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #40 : 11 Januar 2012, 11:38:59
In potem ko je skrčen in ne zasede dosti prostora, mu pa dovoliš v avto, ane, ane?   :o ;D

Ko zaprem prtlažnik se spet poveča >:(

 je pa prtlažnik  zaseden ,  za namorje moramo dat še trugo na  streho.

prav menjali smo avto zarad prtlažnika za novejši model... ampak je še vedno polhen.
Je pa zanimivo, da v prtlažniku nikoli nimata dovolj prostora prej  v petki na zadnjem sedežu sta imela pa oba dost prostora

glede definicije majhni srednji veliki... ja res relativno :D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #41 : 11 Januar 2012, 11:46:07
Mislim da je tu pomembnejša masa od plečne višine (veliki psi lažje telesne konstitucije nimajo toliko težav kot masivni psi enake  ali manjše višine)


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #42 : 11 Januar 2012, 12:13:46
Jaz sem težavo rešila z nakupom Pontiaca  :P Gre not 7 psov in 3 mačke, pa ker je star je cenejš kot nakup avtobusa  :o :P 8)


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #43 : 11 Januar 2012, 12:27:14
Jaz tudi malega psa (edino Lagotta, ki je izjema :P) ne bi imela. Sej so lušni, ampak mi ne potegnejo. Jih nekak ne ''dožiljam'' kot taprave pse. In sem še vedno zvesta velikim mrcinam  ::).
Trenutno imamo 45 kg psico, pa jo vseeno vzamemo s seboj. Letos smo z njo šli tudi na dopust, pa ni bilo problemov. ;D

Še nisi spoznala NLT ali pa PRT-orng pes, strup v mali flaški.  :P

Ja to tudi jaz kombiniram in sem skombinirala, Bina bo dobila za kompanjona oz. bo kar moj kompanjon, njen je šele v drugem planu, če bosta sploh kompanjona...nekaj malega 35CM in 10 kil...Ravno zaradi avta :) .

Tudi meni so Rotti, Nemške doge, argetinske doge blazno všeč, toliko da ne poletim po zraku, ampak ravno prostor v avtu, dvigovati poškodovanega psa, če sem sama in sam karakter, ki je ravnotako mogočen...no go.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!