Težave pri srečanjih z drugimi psi

McKruster · 116305

Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #300 : 13 Marec 2015, 12:31:54
Vse lepo in prav, ampak če mladič nima nobene možnosti se naučit kako komunicirat z ostalimi kdaj se umaknit, kdaj ne, nastane problem.
 In na povodcu je to težje, ker je zadaj lastnik, ki ga ščiti in ker so na povodcu je psov ki bi znali komunicirat  malo, žal. Ko srečamo neznanega psa z lastnikom  in mu rečem, da moje ne bodo naredile nič pa on odgovori moj pa bo. Mu odgovorim Ok počakaj na mestu in naše gredo okoli psa, če se mu pa približata rečem lastniku naj ga izpusti iz povodca seveda če ni v bližini ceste in se lepo povohajo včasih celo igrajo. In res nisem še doživela, da bi se moje morale branit, pa se veliko sprehajamo ne samo v domačem kraju tudi v tujini. Zato sem prepričana, da se psi še vedno znajo lepo sporazumet samo lastniki  ??? :'(.  Vsak ve in dela po svoje ampak osnova pasje psihologije ostaja enaka že stoletja.

Hja, če bi bili vsi lastniki psov tako uvidevni, potem bi bili naši sprehodi že kičasti ;) . Jaz sem doživela že vse sorte na sprehodih.

Pa brez skrbi, moj nezaupljivi pes je sicer precej vešč pasje komunikacije. A je zanj situacija, ko vanj rine neznan pes preveč stresna. Pa še ni doživel slabe izkušnje - vsaj ne take kot jo mi pojmujemo kot slaba. Brez skrbi, vem kaj rabijo psi, da se naučijo medsebojne komunikacije. Ampak, če pri občutljivemu psu pustiš, da se meni sam s psi, ki nimajo občutka in kar rinejo zraven, dobiš ven psa, ki se nauči braniti z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Saj jaz načeloma na sprehodih nimam težav, ker imam svoje pse pod kontrolo. Ampak, če cucek in lastnik kar rineta zraven, kljub jasnim znakom, da si moj pes srečanja ne želi, se pa ne konča tako zelo lepo. Mislim, saj on se vse zmeni - jasno in glasno pove psu, naj se spoka stran  :P . Ampak meni gre zelo na živce, da mora do teh situacij sploh prihajati. Mene druženje s tujci na sprehodu ne zanima, mojim psom je pa tudi bolj vseeno. Pasje družbe imata dovolj.

In ne govorim o psu, ki se  je zaradi slabih izkušenj ali pomanjkanja le teh začel razburjati. Govorim o psu, ki je že sam po sebi nezaupljiv. Sem štartala s tem, da bi se sam naučil kako in kaj pa žal ne gre. Tujim psom ne zaupa in pika. Ampak to ne pomeni, da se z nobenim psom ne druži ;) . Pse, ki znajo primerno komunicirati lahko tudi zelo hitro sprejme.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #301 : 13 Marec 2015, 13:18:12
Laki ima ful dober sistem za take nervozne, reaktivne pse. Če ji pes ni všeč, potem naredi okrog njega širok krog in ga niti ne pogleda. Če pa ji je všeč (kar ni ravno pogosto), potem je pa hec. Najprej gre na široko mimo njega, kar ga običajno vsaj malo pomiri. Potem se obrne in se počasi pod kotom približuje, pri čemer gleda stran in dela vse mogoče miritvene signale. Največji hec je pa ko pride povsem zraven našopirjenega psa, ki renči, šavsa v zrak....ona se pa čist mirno pred njim zavali na hrbet in če drugi pes do takrat še ni miren, se začne še valjat. Ga ni, ki nazadnje ne bi prišel zraven in skoraj vedno sledi igra.
Največji hec pa je, ko lastniki tistega psa potem rečejo kako silno podredljiva psička je Laki (še nisem imela bolj dominantne vražičke, ampak se zna naredit..., če se ji zahoče).


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #302 : 13 Marec 2015, 13:30:02
No, s takimi kot je Laki moj nima težav (se vanjo verjetno ne bi niti zagnal, samo previden bi bil). Ampak takih psov ne srečujem prav pogosto, žal.



MANDY

  • Gost
Odgovori #303 : 13 Marec 2015, 13:33:39
Hi Hi res ima dober sistem Laki.
 Pri nas je bila mlajša psička zelo nezaupljiva do drugih psov, nikoli ni sicer renčala ampak je lajala in se hitro skrila za mamo ali mene.  Pa sem jo malo za ušese   :), in ko vidim da dvigne ta svoj rep že rečem dol rep in ona ve, da se ne sme repenčit. Ampak, da smo do tega prišli je bilo kar nekaj dela (če bi ne bilo takšnih in drugačnih situacij bi jo ne naučila strpnosti) in opazila sem, da na našpičenega psa ki ga že s pogledom vidim da je dominanten ne laja, če pa srečamo bolj nesigurnega pa bi ona pokazala svojo moč, a ji ne pustim.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #304 : 13 Marec 2015, 13:47:42
Žal Roxy,  Laki je precej izbirčna in si tako predstavo privošči skoraj izključno s psi, ki imajo v sebi vsaj kanček polarnega ali bullastega. Ali pa so vsaj veliki in črni.


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #305 : 13 Marec 2015, 14:04:58
Res ni nič od tega - tak mini luškan in vsem všečen  :-X ... Skoraj ne morem verjeti kako tudi psi (poleg njihovih presranih lastnikov) delajo razliko med njim in Roxy. Pa tudi Roxy ni prav zelo velika in grozna. Vsi bi šli najprej in brez predsodkov k njemu. Prijazno in družabno Roxy bi pa kar obšli...



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #306 : 13 Marec 2015, 14:25:41
Pa veš kaj je štosno: če sem peljala tri spuščene psice in imela eno na povodcu, ker ni bila povsem zanesljiva, so tako otroci kot odrasli in psi vsi rinili točno v privezano.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #307 : 13 Marec 2015, 16:52:50
Ps: psi, ki živijo samo za svojega lastnika in nimajo svojega "privat" življenja, se ne znajo družiti s sovrstniki...so mi tako skrajno dolgočasni, da si jih sama ne želim imeti.

Rusi so znani pa točno po tem, lastnik je bog i batina, drugi psi pa so ali pa niso. S tem da bi "se ne znajo" zamenjali "jim ni ravno do tega". Buda se je z drugimi psi igral do nekje drugega leta, zdaj pa še samo s tamalo poredko ali pa s kakim posebnim izbrancem enkrat letno. Ko kak tuj pes pride do nas ga povoha samo taprvič, naslednjič ga samo pogleda s tistim "aja ti si, ok" in odluta naprej po svoje. Nezanesljiv zna biti povodcu zaradi parih zapletov s povodci in pa če pes na polno prileti v njega brez uvodnega kominuciranja ali pa prileti mimo in naprej, takrat ga pa poahtam ker bi se za njem zagnal in ne vem kaj bi bilo.

Ja res je bilo smešno, ko sem bila na sprehodu s (spuščeno) polletno Laki, najbolj srečna, če sem uspela srečat spuščenega, renčečega in nasršenega psa.  ker jih je v tistem času že zares hudo primanjkovalo.
Kako pa poteka učenje mladinca po metodi spuščenega, renčečega psa?



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #308 : 13 Marec 2015, 18:15:36
Mladiča, ki že zelo dobro obvlada srečanja z raznoraznimi kategorijami psov, tudi problematičnimi, preprosto pustim pri miru in se ne vmešavam. Renčečemu psu se izkušen mladič ne bo približal, postavil se bo glede na psa pod kotom ali pa bo šel mimo njega pod poudarjenim lokom, gledal bo stran...skratka pokazal bo renčečemu psu, da ga ne ogroža in da se ga tudi  ne boji. To našopirjenega psa pomiri. Potem je pa odvisno od obeh psov, lahko gresta drug mimo drugega, lahko pa začneta z običajnim spoznavnim ritualom.
Sem pa prej malo narobe napisala starost, običajno je mladič za tako srečanje dovolj "pameten" nekje pri osmih mesecih.
Seveda sem tam tudi jaz (in običajno tudi lastnik drugega psa) in se lahko seansa prekine, če postane prevroče. Za tiste, ki ne znajo dobro presoditi reakcij psov, ki ne poznajo svojega psa u nulo in ne vedo, koliko stresa lahko prenese brez posledic, za tiste, ki se bojijo psov in ki niso pripravljeni riskirat kakšne praske, tovrstna vzgoja seveda ni.
Na povodcu se tega ne da delat, ker se psa ne moreta gibati tako, kot veleva pasji bonton, pa tudi tisti, ki je agresiven je na povodcu še bolj. Tudi vlečenje vrvice za psom (enim ali obema) v tem primeru ni ravno priporočljivo, saj bo v primeru da se zapleteta prišlo do napada.
To, da mora imeti do takrat mladič dovolj dober odpoklic, da uboga tudi pod stresom je seveda jasno samo po sebi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #309 : 13 Marec 2015, 22:05:04
Zanimivo, da imam psico, ki ji pomenim malodane ogromno (vse bolj težko  :P)...pa ima ogromno svojega privat lajfa in je ravno prav družabna. Na momente osladna. Pozdravi vsakega ki si pozdrava želi. Ne sili v agresivce. Igra se pa samo s takimi, za katere ve, da je ne bodo zbijali po tleh. Privezana v urbanem okolju (kjer bi naj bila). Brez povodca ure in ure na terenu. Brez da bi silila vame. V pametnem radiusu. Za zanesljivim odpoklicem. Tadruga je bila pa vzgajana ''sej se bojo sami zmenli'' pa je seronja taka da jo daleč naokrog iščeš. ::)

Z navezanim psom se da socializacijo odlično opravljat.  ;) S tem, da je tu govora o slednih povodcih (ali flekxih ali popuščenem navadnem povodcu ali ograjeno področje... v kombinaciji z ravno prav sitnimi ali pa dobro narejenimi psi) da lahko igra z drugim psom dejansko pomeni nagrado in ne ''pridobljen žur prosto po prešernu''. Nikar pa res ne psov izolirat od vsega in vseh! Je pa še ena ogromna razlika, če imaš doma krdelo ali celo trop ali pa imaš ''edinca''. Razlika je tako ogromna, da se mora lastnik ''edinca'' pošteno bolj potrudit kot tisti, ki imajo/imamo doma mamo/hči, in/ali pa odrasle lepo narejene pse+mladič. Že ko imaš doma enega sitnega ''prvoselca'' in dobiš zraven še enega se stvar lahko pošteno zakomplicira.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #310 : 13 Marec 2015, 22:11:28
...
Sem pa prej malo narobe napisala starost, običajno je mladič za tako srečanje dovolj "pameten" nekje pri osmih mesecih.
...
To, da mora imeti do takrat mladič dovolj dober odpoklic, da uboga tudi pod stresom je seveda jasno samo po sebi.
Tole sem opazila nekoliko prepozno  ;) Do takrat pa vzgoja pri vas poteka kako?

Se pa razume, da je tole seveda normalno. Da če ima mladiček srečo in naleti na normalnega lastnika bo do 8 mesecev odpoklic in želja po sodelovanju dejansko nekaj samoumevnega. Mislim, pa da je takih srečic žal čisto premalo. Še manj je pa takih srečic, ki bi živele tako normalno krdelo življenje in bi imeli od kje vlečit zgled. Pa zraven dodam še take, ki niti štarta življenja niso imeli normalnega in so že v zgodnji socializaciji bili prikrajšani za marsikatero podlago za življenje.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #311 : 14 Marec 2015, 00:17:11
Ja vsi smo morali enkrat narediti prvega psa, če smo hoteli, da so se potem naslednji lahko učili pri njem, a ne.
Moj način vzgoje in socializacije ni primeren za široko uporabo, zato ga ne reklamiram. Tudi zato ne, ker je moj končni cilj je drugačen pes, kot si ga želi večina.
Ja, tipični predstavniki precejšnjega števila pasem so že po naravi zelo orientirani na enega vodnika in v drugih psih, tudi tistih, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu ne vidijo drugega kot tekmece, ki jih morajo po sili razmer tolerirati. Ker me zanimajo odnosi med psi, so zame taki psi dolgočasni in zato tudi imam pasme, ki jih imam.
Vprašanje je bilo, kako zgleda vzgoja po principu spuščenega agresivnega psa in to sem tudi povedala.
Do takrat pa nekako takole: Ker imam že pse, od katerih se mladič uči, imam "popust", če imaš samo enega psa, mora biti stikov z drugimi psi, ki niso mladiči, toliko več. Sicer pa delam odpoklic če je le mogoče  pri 7 tednih, hkrati delam povelje počakaj. Nagrade so v čimvečjem možnem delu življenske, hrana bolj za posebne uspehe in en par vaj in trikcev, ne preveč, ravno toliko, da se pes nauči sodelovati na njemu prijeten način. Majhen mladič je spuščen povsod, kjer je to mogoče. Če se je vsiljiv do tujih ljudi ali psov, ga poberem in nekaj časa nesem. Prav tako ga poberem in nesem, če srečamo preveč vsiljive ljudi ali pse, ki jim pri tej starosti še ni kos. Od vsega začetka se dela na tem, da mora privezane pse in ljudi, ki se zanj ne zmenijo pustiti pri miru, ima pa kolikor je mogoče veliko stikov z normalnimi spuščenimi odraslimi psi (se bojim, da bom imela pri prihodnjem mladiču velike težave pri iskanju le teh), tudi z drugimi ljudmi, h katerim lahko gre, če ga pokličejo in dokler se spodobno vede. Igra z drugimi mladiči tudi je, a je ni veliko in je vedno nadzorovana. In tako naprej, ko mladič odrašča, se ga postavlja pred vse težje izzive, toliko, kolikor pri svoji starosti in pri svojem značaju brez škode prenese.
Če delam od mladiča naprej, ponavadi ne rabim dolgega povodca ali pa samo za kratek čas v določenih fazah odraščanja. Če začnem delat z odraslim psom, vedno uporabljam dolg povodec, lahko tudi več let, če je potrebno.
Fleksi je primeren za že vzgojene pse tam, kjer zaradi zakona ali drugih razmer ne morejo biti spuščeni. Pri sami vzgoji pa ga ne uporabljam.
Povedati moram še, da si izbiram karakterno močne, samostojne, "dominantne" mladiče in da delam na tem, da njihovo samozavest in samostojnost še krepim, hkrati pa zahtevam, da se držijo postavljenih mej. Z negotovimi, plašnimi psi se dela drugače.


silver

  • *
    • Prispevkov: 4.236
    • Točke: 10
Odgovori #312 : 14 Marec 2015, 14:36:27
Koliko igre in druženja z drugimi psi pa je pametno omogočit zelo družabnemu in igrivemu odraslemu psu, medtem ko psa postopoma učiš dela s tabo ob motnjah (tekajoči psi so na vrhu lestvice)?



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #313 : 14 Marec 2015, 16:00:12
A pa pes rad sodeluje s tabo?

Če te pes ignorira oz. ga res težko zmotiviraš. Potem bi mu jaz omogočala druženje samo s takimi, ki ga ignorirajo in jih on popolnoma nič ne zanima, ne glede na to koliko jih vabi k igri...Čeprav, ko tako razmišljam, bi pazila, da ga ne bi h kakemu preveč zoprnemu spustila. Zna bit orng naluknjan. Ker vsiljive odrasle pse ostali ne tolerirajo toliko kot mladiče.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #314 : 14 Marec 2015, 17:59:40
Lahko imaš pse za nagrado. Če je kljub motnjam pozoren nate, potem mu dovoliš igro oziroma druženje. Po določenem času (ne prehitro, fino je če najdeš tak trenutek, ko ni povsem zatopljen v igro) ga iz igre odpokličeš, če uboga gre lahko nazaj, če ne ostane privezan in gresta stran. Nekako v tem smislu. Če odpoklic ni zanesljiv, naj vleče za seboj špago, da ga lahko dobiš iz igre, če te noče slišat. Igra mora biti vedno nadzorovana in jo prekineš takoj, ko postane divja oziroma ko se en od udeležencev ne počuti več dobro.
po mojih izkušnjah so drugi psi najbolj zanimivi tistim psom, ki jim druženja primanjkuje in pa tistim, ki niso navezani na vodnika in z njim ne znajo sodelovati.
Kot je mjapisala že Čara: pes je odrasel, zato je treba dobro paziti, da ne bo nadlegoval psov, ki jim ni do druženja ali se poskušal rangirat.


silver

  • *
    • Prispevkov: 4.236
    • Točke: 10
Odgovori #315 : 15 Marec 2015, 01:09:53
Hvala za nasvete. :)

Nasploh zelo rad sodeluje in obožuje trikce, agility, pa tudi samo igro z mano brez igrač, samo da se nori in nekaj dela. Problem je verjetno res premalo stikov z drugimi psi.. Živimo na vasi in pse na sprehodih res redko srečujeva, ko pa že sva med psi ga navadno ne spuščam ampak jih skušam izkoristit kot motnjo. Tudi na treningih je bil vedno v boksu, ko nisva delala. Tako da verjetno res ni nenavadno, da so mu zanimivi. 







Vixen

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
  • zverinica Taya
Odgovori #316 : 16 Marec 2015, 21:56:21
Dokler bo pes lahko izvajal NE-stvar jo pač bo  ;) Če nekaj nočeš, da dela mu pač ne omogočiš neumnosti. Torej pobege k drugemu psu preprečiš s slednim povodcem. In pa pač vaje za samokontrolo delat v okolju kjer to potrebujeta. Ne samo doma, ker potem zna samo ''samokontrola doma''. Pa pač se ne srečevat na pločnikih oz. tam potem debatkat pa se spuščat enega k drugemu. To pač naučiš tako, da se pes mora najprej umirit, delat s tabo, dajat kontakt itd(pač vaje za samokontrolo) za nagrado pa lahko gre rečit ''helou''. Ena taka luštna vaja je tudi tole https://www.youtube.com/watch?v=2ealapRYpMQ
Lih toliko, da ti roke ne podaljša ;) in pa da se en potrjuje s tistim ''čisto malo bliže cilju''. Lepo fiksiraš psa v tla in ga v miru učiš kar ti je cilj - mirno čakanje ob motnjah. Seveda pri čistih norcih je to dosti lažje če parkrat probaš s statisti in na primerni razdaliji. Opraviš kulturno srečanje in potem parkrat nagrado od tebe, tu in tam pa dovolenje za pozdrav. Lušna vaja tudi zaradi tega, ker če povodca ne fikriraš z nogami (ga normalno držiš v rokah) se čisto preveč ''kregaš s psom'' ker te dejansko fizično prestavlja. In namesto da poteka srečanje mirno...je tko kot je  :P Psu daš lahko potem s svojo mirnostjo zgled  ;) pa še čisto indiferentno ga lahko nagrajuješ ko je miren.

Hvala za nasvete.  ;D

Mogoče sam zadnjič malo nerodno zapisala...

Pri vzgoji res pazim, da sem čim bolj dosledna in da je ne res ne. In pri ostalih stvareh to kar drži. Samo kadar gre za druge pse, se je nič ne prime...   ::)

Pobegov k drugim psom praktično ni, ker na to zelo pazim. Je pa res, da velikokrat srečava spuščene pse, ki jo pridejo pozdravit in potem bi onadva norela (če bi lahko)... Če se hoče igrat z drugimi psi, pa točno tako kot si napisala, najprej se mora umiriti (kolikor toliko), narediva kakšen hiter in preprost trikec, ki ga rada izvaja, potem pa ji rečem 'pejt' in to pomeni, da zdaj je pa prosta.

In tudi glede samokontrole ji gre kar dobro, torej kar gre doma gre večinoma tudi zunaj, jo lahko samo pohvalim.  :) Včeraj mi je na sprehodu prav lepo izpljunila kurjo kost, ki jo je pobrala in pustila pri miru brikete, ki jih je nekdo nastavil potepuškim mačkam.
Se pa seveda strinjam, da bo treba na tem še veliko vadit.

Ko sem napisala, da začne noret in skakat kot zajček, če stojiva blizu kakšnega psa, pa sem imela v mislih predvsem pasjo šolo. V šoli drugače dela vaje še kar lepo, samo vsakih nekaj minut jo prime, da bi zbezljala do drugih psov.  :( Pa čeprav ji ne uspe še kar upa in poskuša.  :-\

Tale ideja iz videa je pa res genialna!!!  :o :o :o  Res hvala!!  ;D :)
Mislim, da se res preveč ''kregam s psom'', da bi bilo vzgojno, ker me res kar prestavlja.
Bom začela redno prakticirat in sporočim kakšen bo napredek. Samo upam da ne bom jaz letela po luftu, ker je Taya res en tank. Ona sploh porajta ne, jst mam pa vse prste podplute, pa kolena podrajsana...



simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #317 : 20 Marec 2015, 09:00:09
V nedeljo 29.3. 2015 organiziram delavnico na to temo.
Vabljeni vsi, ki imate probleme. Pišite mi na mail, katere težave imate, ker bom delavnico oblikovala tako, da bomo imeli poudarek na težavah udeležencev.


http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #318 : 20 Marec 2015, 09:04:33
A to se pride s psi al brez?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #319 : 20 Marec 2015, 09:06:55
Med vsemi prijavljenimi bom javila kdo naj pride s psi, da bomo tako pokrili čimveč težav.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji