Parjenje - pes ni "skočil"

Gost · 39054

ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #30 : 10 Februar 2012, 12:53:59
Pozdravljeni,

Danes smo naredili progresteronski test ki je pokazal 3.3, čeprav ima psica menstruacijo že 14 dan. Veterinar je izračunal, da naj bi bila psica najbolj "godna" šele v ponedeljek, to pa je 17. dan po začetku menstruaciji, ki jo sicer še vedno ima. Torej so se podrle teorije, da je psica najbolj godna 9- 13, 14 dan... ;)

Ker je bil samec doslej preveč neroden oz. neizkušen, bomo po vsej verjetnosti šli v umetno oploditev, razen če se kdo javi za "asistenco" čez vikend. :D na Celjskem koncu. Aja, pa pasma je srednji šnavcer. 

LP

Pes je bil "neroden" tudi ker še ni bil pravi dan. Mogoče bo zdaj šlo naravno ;) Pomoje je vredno probat. Še vedno ti ostane opcija umetno, če naravno ne bi šlo.



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #31 : 10 Februar 2012, 13:18:50
Bom še jaz pristavila moj piskerček glede na tole:

oba pa izhajata iz istega legla, prav tako je neizkušena tudi psica (prva paritev). Problem je v tem, da sta to edina dva samca te pasme v SLO, ki lahko parita z našo psico.

 Jaz bi se vprašala, če zadeva morda le ni dedna, glede na to, da kar dva psa iz istega legla ne znata skakat... Sicer glede na to, da ste ugotovili, da psica v resnici še ni pripravljena, je to mogoče razlog za nezanimanje drugega samca in bi jaz na vašem mestu s tem probala še enkrat. Če ne bi šlo pa glede na zgoraj napisano, ne bi šla v umetno osemenitev.

Kot lastnico angleškega buldoga me seveda tako pisanje moti (pač predvidevam, da je mišljena ta pasma znotraj pisanja, ker je vedno popljuvana glede teh stvari, tako kot udi francozi, mopsi, mastifi...), ker ni nobene pasme, ki ne bi mogla tekat, dehat, skakat, plavat, v kolikor je vzrejana tako kot je treba (da se ne pari psov z očitnimi napakami oziroma da je vzreja kontrolirana). Vsi vemo, kako poteka vzreja pri nas, kako se kontrolira vzreditelje oziroma se jih ne. Rezultat neodgovorne vzreje pri buldogih so tako lahko predstavniki pasme, ki težje dihajo, imajo probleme z okončinami... Tako kot je lahko rezultat neodgovorne vzreje pri nekaterih drugih pasmah npr. displazija, težave s srcem....
Potrebno ni spreminjati nobenega standarda, niti ukiniti nobene pasme, samo bedeti bi bilo treba nad paritvenimi kombinacijami in ne odobriti vzrejnega dovoljenja bolj ali manj vsakemu. Obvezno bi bilo treba predpisati več testov (buldogi npr. za vzrejno dovoljenje ne potrebujejo niti enega zdravstvenega testa, so edina pasma med molosi, ki ne potrebuje niti slikanja kolkov).
Potrebno bi bilo slediti Angležem, ki so predpisali, da psica ne sme imeti več kot dva carska reza.
In ja, moj buldog skače, teče, normalno diha, plavanja sicer še nismo sprobali, ampak tudi to nameravamo. Seveda poznamo tudi kakšnega, ki tega ne more, ker je rezultat neprimerne paritve ali zgolj nesreče. Tudi pri pasmah, ki ji ne bi ukinili oziroma spremenili standarda, ker po definiciji lahko tečejo, skačejo itd. je kar nekaj predstavnikov, ki imajo težave zaradi neodgovorne vzreje...
Priznam, konstitucija telesa buldoga ni taka, da bi se lahko po hitrosti primerjal s hrtom, ali tekel maraton. Tudi pri paritvah je potrebno kdaj asistirati, kdaj pa tudi ne. Tudi carski rez je potreben kdaj, ali pa ne.
In prosim ne žalit pasem, za katere ste si v glavah ustvarili neko mnenje, ali pa spoznali kakega nesrečnega predstavnika, ki je imel takšne ali drugačne probleme. Ker to, da se napiše, da bi bilo take pasme potrebno ukinit, je zame žalitev, ker sem v to pasmo zaljubljena do konca in še čez.

Standarda res ni treba spreminjati, bi bilo pa dobro, če si vzreditelji le tega ne bi interpretirali po svoje... Kakorkoli obračamo je veliko kratkogobčnih pasem "uničenih". Imajo hude probleme, ki jih ne bi rabili imeti in jih včasih tudi niso imeli. Imajo jih zdaj, ker se je preveč forsiralo kratke gobce pa gubice in podobne zadeve, ki naj bi bile luškane. Če ti je pasma ljuba, se verjetno strinjaš, da raje vidiš psa, ki lahko normalno živi, ne pa po 100 metrih pri 20°C omaga... Problem je v tem, ker teh predstavnikov ni samo nekaj kot pišeš, ampak vedno več...
Pa ne skočit spet v luft kako niso vsi psi teh pasem čisto fuč. Vem, da niso. Ampak bi bilo lepo, če tistih, ki so sploh ne bi bilo. Pa niso samo plod tistih neodgovornih vzrediteljev, ki jim je škoda denarja za pse, ampak tudi tistih, ki živijo v prepričanju, da je oteženo dihanje, kožne težave in carski rezi nekaj povsem normalnega...Oz. tega sploh ne vidijo kot težavo, ampak to sprejemajo kot del psa. A je tega res treba? Ali se je težko pomujat in za vzrejo izbirati pse in linije, ki teh težav nimajo? Take, katerih glava še gre skozi porodni kanal in je carski rez potreben samo še v skrajni sili...
Poznam sicer tudi sama predstavnike kratkogobčnih pasem, ki jim nič ne manjka. En angleški buldog je z mano v paru opravljal BBH, en mali mopsek pa je že stal na stopničkah v RO.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #32 : 10 Februar 2012, 13:22:09
Poznam sicer tudi sama predstavnike kratkogobčnih pasem, ki jim nič ne manjka. En angleški buldog je z mano v paru opravljal BBH, en mali mopsek pa je že stal na stopničkah v RO.

Mali mopsek je sicer legenda ;) ampak je bil operiran na nosni votlini (ne vem tocno, kaj in kje) zaradi otezenega dihanja...

battito animale


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #33 : 10 Februar 2012, 13:27:01
Verjetno mehko ali predolgo nebo ali kaj že počnejo... Ima pa tale mopsek tudi srečo za super pridne in delovne vodnike, ki skrbijo zanj tako da ne zabušava in ni predebel, kar je žal skoraj da pravilo pri telih "marsovčkih"  :-\

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


manchy

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #34 : 10 Februar 2012, 15:06:15
Roxy, se popolnoma strinjam... Tako kot sem napisala, potrebno je bolj odgovorno vzrejati, oziroma prepovedati vzrejo psov, ki za to niso. In zato sem tudi napisala, da se mi zdi poteza, da lahko ima samica samo dva carska reza, pravilna. Do carskega reza lahko pride, ker se lahko kotitev pri vsaki pasmi zalomi, ampak z omejitvijo bi vzreditelji pasem, za katere je carski rez "nujen" bili primorani za vzrejo izbirati psice, ki so prišle na svet po naravni poti in tako res selektivno vzrejati.
Isto glede vzdržljivosti... Hvalabogu debeli buldogi niso več zaželjeni (včasih je bilo na razstavah zaželjeno, da je pes čimbolj debel in nekateri so se tega žal držali). Prav tako se več ne potencira ogromnih nosnih gub in pretirava v odvečni koži. Še zmeraj pa je veliko na lastnikih, ki bi te pasme morali držati v kondiciji in jih ne pitati kot pujse.
In tako, kot sem tudi že napisala, pri nas se ne dela skoraj nobenih zdravstvenih testov (pri angležih), vzrediteljica na Nizozemskem recimo pa z vsakim psom, ki ga namerava imeti za vzrejo, naredi teste srca, širine sapnika, sluhovoda (nekateri buldogi imajo zožan sluhovod, kar vodi v pogosta vnetja), slika okončine... Ne uporablja psov, ki imajo cherry eye (moj buldog ga ima oziroma mu vsaka dva meseca skoči ven in mu ga sami popravimo, medtem ko sta dva brata potrebovala operacijo), ker se to dalje prenaša... Pri nas pa je žal še vedno, pa ne samo pri buldogih, "če za vzrejno ne rabimo testov, jih tudi na lastno pest ne bomo šli delat". Zelo žalostno... :-\ 
In tako bo ostalo pri vseh pasmah, če se pogoji ne bodo zaostrili oziroma če se vzreditelji ne bodo zamislili in resnično vzrejali samo s tistimi predstavniki pasme, iz katerih lahko pride samo najboljše...

Bulldogs... And nothing else...


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #35 : 10 Februar 2012, 16:47:36
Tukaj ne gre več zato, da pes ni skočil, ampak zato, da psica ni pripravljena. Lahko da se je lastnik psice zmotil v štetju, lahko da ima res podaljšano gonitev, lahko pa je narobe kaj drugega. Ene moje psice nismo mogli spariti, smo šli delat progesteronske teste (btw, v bolj  zahtevnih primerih en ni zadosti, ponavadi se jih dela več, da vidiš dinamiko) in se je pokazalo podobno podaljšano dviganje hormona, pa v tisti gonitvi sploh ni dosegel potrebne ravni.
Če se bo kaj takega zgodilo tudi v tem primeru, bi bilo dobro obiskati strokovnjaka za reprodukcijo - včasih gre za kakšno malenkost, ki se jo zlahka odpravi (tiste naše psice ne tisto ne naslednjo gonitev nismo sparili in je ostala brez mladičev - je bila že nekoliko stara za prvo leglo. Se je pa kasneje se zadeva očitno popravila, saj se je na stara leta brez problema parila in to s kastratom.


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #36 : 10 Februar 2012, 18:26:14
Pozdravljeni,

Danes smo naredili progresteronski test ki je pokazal 3.3, čeprav ima psica menstruacijo že 14 dan.

LP

Če je bil progestron danes zjutraj 3.3 ng/ml (ste dealali v AdriaLab?) in če predpostavimo, da bo naraščal "tipično" potem bi jaz sigurno poskusila s paritvijo v nedeljo, saj bo to zelo verjetno že po ovulaciji. Osebno ne bi čakala do ponedeljka (čeprav bo verjetno takrat res najbolj idealen čas). Ne pozabite da semenčice v psici brez problema preživijo nekaj dni (tudi en teden). Zakaj bi torej lovili "zadnji vlak" :), saj ne semenite z ohlajenim ali zamrznjenim semenom (tam pa je zgodba nekoliko drugačna). V ponedeljek svetujem še en progesteron in nato se glede na vrednost odločite ali je potrebna še ena paritev v torek ali ne ;).

Lp

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #37 : 10 Februar 2012, 18:59:20
Mali mopsek je sicer legenda ;) ampak je bil operiran na nosni votlini (ne vem tocno, kaj in kje) zaradi otezenega dihanja...

No, evo... A je res treba toliko tlačit nosove in otežit življenje psom?



Desobediencia

  • *
    • Prispevkov: 1.107
    • Točke: 2
Odgovori #38 : 11 Februar 2012, 03:25:50
Pozdravljeni,

Danes smo naredili progresteronski test ki je pokazal 3.3, čeprav ima psica menstruacijo že 14 dan. Veterinar je izračunal, da naj bi bila psica najbolj "godna" šele v ponedeljek, to pa je 17. dan po začetku menstruaciji, ki jo sicer še vedno ima. Torej so se podrle teorije, da je psica najbolj godna 9- 13, 14 dan... ;)
Mislim evo :) Tukaj bi pa samca ze najmanj kastrirali, ces da ni primeren za vzrejo :)
Pa se eno vprasanje za moraliste (upam da nisem koga uzalila).
Imate psico, samec pa je nevem, nekje na drugem kontinentu ali pac nekje, kamor ste morali psico peljati dalec na parjenje. Psica je na full, progesteron optimalen, na licu mesta pa se izkaze da je samec (ki ima zicer ze precej CH potomstva) malo "nesposoben" in da drugace kot umetno ne bo slo.
Se boste odlocili NE pariti in psico popokali nazaj na avion ter se vrnili domov in cakali naslednjo gonitev-za parjenje z drugim samcem da nebi unicevali pasme, ker potomcev takega psa pa nikakor nocete imeti in "to je za izlocit iz vzreje"? :P

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.


nata

  • Gost
Odgovori #39 : 11 Februar 2012, 05:40:07
Izbrisano na zahtevo uporabnika



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #40 : 11 Februar 2012, 12:08:48
Jaz sem tudi cinclala delati ali ne delati sedaj ko imamitak samca doma, pa mi časovno ni zneslo in žalim boga nism delali. AMPAK - sem pa u nulo spremljala in imam evidentirane dosedanje gonitve, pa na srečo je bila ena gonitev tudi ko smo bili na morju in je bil samec zraven tako da imam točno dneve kdaj je bil samec za akcijo in vse se poklapa z prejšnjimi gonitvami tako da. Če bi imela čas peljati samico na odvzem bi jo, čisto iz firbca, kar se pa smaih optimalnih dni tiče sem pa 99% ziher kdaj so :)

isto je blo za prejšnjo samico in sem točno vedela kdaj ima, pa sem za vsak alučaj itak šla edlati ker smo parili v tujini, pa se je izkazao da imam prav, in sem pač zagonila extra 120€ (ker itak sem ga 4x delala :))

Če pa nebi mela naštudirano kdaj so optimalni dnevi bi pa bil test obvezen itak. Saj to pravim da očitn v tem prmeru niso imeli nič naštudirano, tako da bi takoj v štartu morali delat progesteron. Pri nas psica tudi že 3 dan odmika rep, pa so optimalni dnevi šele 18 dan :):):)


Desobediencia

  • *
    • Prispevkov: 1.107
    • Točke: 2
Odgovori #41 : 11 Februar 2012, 14:14:48
Zato je pa progesteron zakon. In hitro se porusijo teorije o 11.-14. dnevu.

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #42 : 11 Februar 2012, 14:18:14
Meni se zdi testiranje čist brez veze, če ima psica redne in normalne gonitve, če samec ni več 100km daleč in če to ni ravno čisto zadnja gonitev, ko bi psica še lahko imela mladiče.  Včasih je kakšna gonitev tudi bolj medla, pa psica ni najbolj navdušena nad parjenem, naslednja gonitev je pa povsem ok.
Desa, v takem primeru kot s ga navedla bi šla vsekakor delat umetno, čeprav mi to nikakor ni všeč. Vedno lahko prestaviš selekcijo eno generacijo naprej - torej če mladiči iz tega legla ne bodo znali naravno parit, pač ne bodo imeli potomcev.


matjaz

  • Gost
Odgovori #43 : 12 Februar 2012, 19:42:14
Danes dopodlne sem peljal psico k samcu, do sedaj še nič, kar se tiče samca (nekaj sicer šlo mim, zgleda da se izčrpal). Jutri še nekrat progresteron, potem pa bomo vidl kako pa kaj, če ne bo šlo naravno, bomo probal umetno.

Če je bil v petek zjutraj progresteron 3.3, kakšen se lahko pričakuje jutri v ponedeljek..., kateri je optimalen.  A pol začne padat al kako?

LP



Jazz

  • *
    • Prispevkov: 628
    • Točke: 0
  • Pesjanska zasvojenka...
Odgovori #44 : 12 Februar 2012, 20:09:48
Če samec ni zainterisiran za psico, ki je v ''pravih dneh'' je z njem brez veze parit, pač nima nagona (in ker res ni ''kriza'', (npr. primer, ki ga je navedla Desobediencia, ko greš parit res daleč) je s takim samcem nesmiselno parit). Poglejte malo v tujini.. no, itak pa se vi sami odločite - imate itak sami svoj kriterij in razloge za paritev.  :)



lp, Jazz  :)

Dogs are best friends ever!


nata

  • Gost
Odgovori #45 : 12 Februar 2012, 20:14:56
Izbrisano na zahtevo uporabnika



Jazz

  • *
    • Prispevkov: 628
    • Točke: 0
  • Pesjanska zasvojenka...
Odgovori #46 : 12 Februar 2012, 20:25:17
matjaz
težko je rečt koliko bo progesteron  :) odvisno od psice do psice. lej pri nas bi bilo po treh dneh iz 3,3 na okoli 20, pri tvoji sigurno ne bo toliko. na koliko časa ima gonitve???

ja potem pade ... pojdi na progesteron jutri in se potem odločite skupaj z vetom.

Jazz
težko najdeš primernega samca v dveh urah ;) vsaj jaz ga ne ... res pa je, da imam vedno "rezervo" ... za svaki slučaj al kako gre že una  ;D

Ja, sej vem  :). Ampak jaz sem mislila za naslednjo gonitev ali pa če bo v prihodnosti imela (še) enkrat leglo.

Dogs are best friends ever!


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #47 : 12 Februar 2012, 21:15:00
Danes dopodlne sem peljal psico k samcu, do sedaj še nič, kar se tiče samca (nekaj sicer šlo mim, zgleda da se izčrpal). Jutri še nekrat progresteron, potem pa bomo vidl kako pa kaj, če ne bo šlo naravno, bomo probal umetno.

Če je bil v petek zjutraj progresteron 3.3, kakšen se lahko pričakuje jutri v ponedeljek..., kateri je optimalen.  A pol začne padat al kako?

LP

matjaz
težko je rečt koliko bo progesteron  :) odvisno od psice do psice. lej pri nas bi bilo po treh dneh iz 3,3 na okoli 20, pri tvoji sigurno ne bo toliko. na koliko časa ima gonitve???

ja potem pade ... pojdi na progesteron jutri in se potem odločite skupaj z vetom.

Ne ni res. Naraste. Pade šele čez cca. 2 meseca... ::)

Tudi pri moji je iz petka (nekaj pod 3 ng/ml), do ponedeljka skočilo že na 22 ng/ml. Žal se ne da napovedat kako bo pri vaši, sploh ker imate samo 1 meritev... Kaj je optimalno, je pa težko rečt. Dva do tri dni po ovulaciji (ki je nekje med 4-8 ng/ml) jajčna celica dozori in je sposobna oploditve. Kaj je zdaj za koga optimalno pa se naj sam odloči. Zame osebno za naravno paritev ali naravno paritev s svežim semenom en dan po ovulaciji.


Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


nata

  • Gost
Odgovori #48 : 14 Februar 2012, 19:30:57
Izbrisano na zahtevo uporabnika



Jazz

  • *
    • Prispevkov: 628
    • Točke: 0
  • Pesjanska zasvojenka...
Odgovori #49 : 14 Februar 2012, 20:14:47
nata, če tudi ne pariš progesteron ostaja (visok) in ne ''pade'' naslednja dva meseca po gonitvi. No, vsaj tako sem slišala na enem posnetku, ko je veterinarka razlagala o navidezni brejosti (Apollo).




lp, Jazz

Dogs are best friends ever!


nata

  • Gost
Odgovori #50 : 14 Februar 2012, 20:17:28
Izbrisano na zahtevo uporabnika



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #51 : 14 Februar 2012, 23:43:53
Po definiciji, ki mi jo je podal moj veterinar, se telo psice po gonitvi obnaša, kot da je breja, četudi se ni parila. Torej je temu ustrezno hormonsko stanje, oziroma je progesteron visok. Navidezna brejost se pojavlja pri psicah, pri katerih se telo na to stanje odraža z izraženimi simptomi: pri nekaterih bolj, pri drugih nič. Pri vseh pa je hormonsko stanje več ali manj enako.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #52 : 15 Februar 2012, 00:03:19
Zaradi teh hormonskih stanj veterinar tudi ne cepi, ne sterilizira... ce se le lahko pocaka 2-3 mesece po gonitvi.


nata

  • Gost
Odgovori #53 : 15 Februar 2012, 08:44:52
Izbrisano na zahtevo uporabnika



black beauty

  • *
    • Prispevkov: 317
    • Točke: 1
  • my brand black velvet
Odgovori #54 : 15 Februar 2012, 10:21:14
Nata žal ti je veterinar narobe razložil... Sem tudi jaz pri prvem leglu nekak sklepala, da bi lahko to blo tak, pa sem potem že spraševala, če bi lahko progesteron merla, da vidim če je psica breja (ker čakat en mesec je kr naporno), pa mi je potem veterinarka razložila, da ne gre to tako :)

pa še en slikca za lažjo predstavo:



nata

  • Gost
Odgovori #55 : 15 Februar 2012, 11:25:06
Izbrisano na zahtevo uporabnika



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #56 : 15 Februar 2012, 12:02:28
nata,spolni ciklus psice delimo na 4 faze:
1.Proestrus-nivo progesterona je nizek
2.Estrus-progesteron začne naraščati
3.Diestrus(se začne 7-9 dni po LH vrhu)-progesteron še naprej raste,proti koncu diestrusa pa prične padati
4.Anestrus-doba mirovanja,progesteron je nizek.



nata

  • Gost
Odgovori #57 : 15 Februar 2012, 12:50:32
Izbrisano na zahtevo uporabnika



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #58 : 15 Februar 2012, 18:22:23
pade, če ne pariš. če pa pariš pa "ostaja" visok dva meseca  ;) vsaj moral bi, če pa takrat pade lahko pride do spontanega splava.

matjaž kako ... je uspelo???

Hvala nata, ampak mislim da imam reprodukcijo vsaj s teoretičnega vidika kar pošlihtano ::) :-[. Matjaž, tudi mene zanima kaj ste zrihtali :P.

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


matjaz

  • Gost
Odgovori #59 : 15 Februar 2012, 22:37:55
Hojla, zdravo vsem...., evo da se vrnem nazaj k izvorni temi... in k izvornem problemu. 

V nedeljo zjutraj sem psico peljal do samca, ki je bil sicer zainteresiran, vendar ne dovolj oz. predvsem ne dovolj "poskočen" za uspešen naravni skok.  ;) Psico smo  nato v dogovoru z lastnikom pustili pri samcu in upali, da bo mu bo do ponedeljka le uspelo po naravni poti,  :-[, vendar žal ni šlo. Res je, da je psica, ko je kavalir nacentriral na "češpljo"  :P , zacvilila :'(, kar ga je morda tudi (z)motilo. Na podlagi dejstev smo se odločili za umetno, vendar je bil v samec pri veterinarju že preveč "izpraznjen". Včeraj odvzet progresteron jepokazal 17 (20. dan po začetku menstruacije!?!) in smo nato danes opravili umetno.... , smo pa zadnjo noč ljubimca dali narazen, da se je samcu ponovno "nabrala municija" :P.

Bomo sedaj videli, če bo iz te moke kaj kruha ;)..., drugače pa se je podrla moja oziroma splošna teorija o najbolj plodnih dnevih med 9 in 14 dnem, saj smo sedaj delali umetno šele na 20. dan po opravljenih dveh progresteronih.

Aja, pa hvala vsem za nasvete...