hibridna mešanica po imenu Alusky

Wulfgarr · 2046

Wulfgarr

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
: 25 Februar 2012, 11:58:31
Pozdravljeni!

Tudi jaz sem se komaj prijavil an forum ( kar je zame dosežek saj nisem ljubitelj forumov- slabe izkušnje :) )
Vendar sem opazil po forumih da imate v večini zelo konstuktivne ter prijazne nasvete.

S stvarjo na plan:

Tudi sam sem se začel zanimati za kuža. Po karakterju sem sicer zelo trmast, vendar tudi zelo spontan. ( Danes naredim tako, naslednjič malo drugače zato da ostane zanimivo, ne maram preveč rutine) Veliko sem prebral o psih ter na podlagi svojega karakterja nekako odločal kaj mi je pri srcu, a na koncu še vendo ne vem kaj je bolje zame.
Strnil pa sem v podskupino "volku podobnih pasmah" predvsem podobnost v nekaterih značajih.
Zavedam se že vnaprej da so to bolj ali manj aktivni psi.

Skratka najbolj mi izstopajo aljaški Malamut, ter Češkoslovaški Volčjak. Pred leti pa sem naletel na pasmo, ki ni bila ravno Malamut ampak nek hibrid. Ugotovil sem da se imenuje "Alusky" in je mešanica med Sibirskim Haskijem ter Aljaškim Malamutom.
Na spletu nisem našel veliko slovenskih objav glede te "pasme" zato sem se odločil vprašati kar tukaj. ( se opravičujem če je objava že bila, a je nisem zasledil).

Torej, ali ima kdo izkužnje s to pasmo oz kaj mi svetujete. Sem prebral veliko o prej omenjenih pasmah zato okvirno vem na kaj biti pozoren ter trud, ki bo potreben. Naj tudi povem, da sicer sem nekajkrat imel opravka s psmi, vendar pa bi bil ta moj prvi pes. ( nekateri svetujejo, da za prvega psa teh pasem ne priporočajo, a poznam tudi takšne, ki so kot prvega psa imeli Malamute in so ti psi zelo lepo vzgojeni)

Živim v okolici Kranjske Gore, kar pomeni mrzle zime ter vroča poletja ( čeprav letošnja zima ne kaže veliko upanja :) )

Skratka prosim za nasvete, kaj predlagate.

Ravno tako če ima kdo Češkoslovaškega Volčjaka, kakšne so izkušnje oz vtisi.

Že naprej hvala za komentarje.
(se opravičujem za esej, vendar rad razlagam preveč   ;D :P )

Lep pozdrav



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 25 Februar 2012, 12:24:40
Pozdravljen.
Kolikor mi je znano bi naj to bila načrtna mešanica uporabljana za vleko sani. Ni glih čist pasma je pa križanec za športne namene.
Tega je v vlečnem športu kar nekaj. Za to obstajajo tudi neke vrste rodovnih knjig (vodijo evidenco rodu).
Skratka, kar se tiče prvi pes pa težja pasma...odvisno koliko se pripraviš na izziv. Lahko je ideal kombinacija lahko pa čista katastrofa.
Vsekakor priporočam, da se s pasmo seznaniš podrobno in v živo. Ne samo izgled, da so lušni.
So pa glede na mix in uporabnost precej zahtevni (vzgojno) in vsekakor potrebujejo vodnika, ki točno ve kaj hoče. Tukaj žal, danes tako jutri drugače (da ostane zanimivo) morda ni najbolje. Se pa vsekakor lahko dobro ujameta  ;) kar pa je preprosto včasih stvar posameznega psa in vodnika. Je že res da iste sorte ptiči skup letajo samo ni pa nujno, da se lahko dobro ujameta pes in vodnik, ki znata oba malce trmariti.  ;)

Kot vedno povdarjam - ni instant nasveta.

Morda bi pogledal med vlečnimi kuži pa najdeš več lastnikov teh psov. Ter malce izmenjate izkušnje. Koliko in kakšno delo mu ustreza. Menda so super za doghiking, canicross, bikejoring... so pa to vse dejavnosti na povodcu, ki je bolj ali manj pri teh psih obveza (močan nagon).

Veliko sreče pri izbiri.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.