socializacija

alenka · 35497

alenka

  • *
    • Prispevkov: 39
    • Točke: 4
: 13 Marec 2006, 11:56:40
No nisem nikjer zasledila te teme pa sem odprla novo -> če sem kaj spregledala me prosim prestavite.
Veliko se govori o "pravilni socializaciji " psička, vendar se mi zdi da imamo mnogi napačne predstave o tem kaj sploh to pomeni. Tudi sama sem delala velike napake dokler nisem šla v pasjo šolo, in sicer sem psički dovolila igro z drugimi psim približno enake starosti (večino sprehoda so se kosmatinci preganjali). Potem pa pridem v šolo in izvem, da se Ema ne sme več igrati z njenimi prijateljčki (ker se  ne igrajo več, ampak vzpostavljajo hierarhični položaj). Psički naj bi se  poigrali z vrstniki do menjave zobkov, kasneje pa smo mi tisti s katerimi se igra. Po menjavi zobkov so idealna družba za našega psička starejši psi, ki jim ni do igre. Tako kuža spozna da so ostali psi nezanimivi. To pišem predvsem zato, ker sem na sprehodih doživela že veliko kritik, da matram psa in podobno. Kakšno je vaše mnenje?
Seveda pa naj socializacija obsega spoznavanje čim več različnih stvari (različna okolja, psi, ljudje, živali......) da jih kuža spozna in se navadi nanje.

+1



rosa

  • Alenka
  • *
    • Prispevkov: 695
    • Točke: 14
Odgovori #1 : 13 Marec 2006, 12:21:28
No, jaz sem sla v drugo skrajnost... ::)
Jaz sem prisla z Ideo v malo solo in ker sem pac vsepovsod brala, kako so psi krdelna bitja, ki vedno iscejo vodjo, in nisem pustila nobene igre (no tudi pri Rosi ne). Ker naj bi temu posledicno, tudi kuza, ki se igra z drugimi psi slej ko prej videl v njem vodjo krdela in tako ti, kot njegov lastnik, odpades, ker pac nisi tako zanimiv.
In tako sem bila zadnjic v soli edina, ki nisem hotela spustit svoje psicke iz povodca.
Nakar sem izvedela, da v kolikor, dovolis igro z drugimi mladicki nekje cca. 3 min. naj ne bi bilo nic narobe. Drugace pa bi bilo ce bi ga pustil, da bi se igral z drugimi po cele ure.
Tako, da dobro si napisala, ko si omenila do prvega izpada zobkov - nisem vedela!

Vem, da naj bi pustil kuzku v druzbo drugega psa le toliko, da se povohata in spoznata, to sem izvedela od drugih vodnikov; ampak sem ze tudi sama zelo zbegana o tem kje je zdaj meja! ???

Ko sem imela se Azorja, je ta videl svojega vodjo v drugem psu in zanesljivo lahko trdim, da ni dobra igra z drugimi psi, ker potem mene, ko je zagledal druge, sploh ni vec uposteval.

Bi bilo dobro, da bi kateri, ki je res izkusenj tocno potegnil mejo! :) ;)

+1

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.


Trdonja

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 13 Marec 2006, 12:31:43
http://www.mojpes.com/clanki/clanek.asp?rubrika=temameseca&page=3#februar2006
več pa si preberite v tiskani izdaji revije  ;)

piše dvakratna svetovna prvakinja Silvija Trkman, pomoje da ji je kar za verjeti.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #3 : 13 Marec 2006, 15:02:12
Vse je odvisno od tega, kakšnega psa si hočeš vzgojiti. Tisto, kar piše Silvija 100% drži in njen način tudi krasno funkcionira, če si seveda želiš  psa, ki je povsem skoncentriran nate in zanj vse drugo skorajda ne obstaja. Jaz si želim psa, ki zna živeti v krdelu z drugimi psi, ki se popolnoma znajde v pasji družbi, je samostojen in si zna sam poiskati zabavo. Psa, ki sicer z užitkom sodeluje z mano, nisem pa zanj edini center sveta. Zato je moj način socializacije skoraj diametralno nasproten od Silvijinega (90% socaializacije in vzgoje namesto mene opravijo druge psice). Zame krasno funkcionira, za splošno rabo pa ta sistem ni primeren.


rosa

  • Alenka
  • *
    • Prispevkov: 695
    • Točke: 14
Odgovori #4 : 13 Marec 2006, 15:22:35
Meni osebno ni lepsega, kot, da je pes vecino casa skoncentriran na svojega vodnika. Ceprav vem, da je to zelo tezko doseci.
Ce bi imela doma vec psov, bi mi verjetno bilo vsec to kar tebi, Lanabela.

Vendar vem pa iz lastnih izkusenj kako je ce se pes druzi prevec s sosedovimi psi, tako kot sem jaz to dovolila Azorju, ker mi je bilo pac srckano, da se razumejo. Potem pa sem imela, ko me ni uposteval niti malo. Tako da ce ga nisem imela na povodcu, ga kar naenkrat ni bilo vec. In na moje zvizge oz. klice je prisel takrat ko se je njemu zljubilo... Vem in se zavedam da sem bila za vse kriva sama, ampak hocem povedat, da imet tako vzgojenega psa, ni prijetno.
Seveda pa se iz napak ucimo, sploh lastnih.
Pac takrat nisem razmisljala nic dolgorocno!

Zdaj pa sem bolj previdna - in tako sem sla v drugo skrajnost... ::)

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #5 : 13 Marec 2006, 20:00:28
. Psički naj bi se  poigrali z vrstniki do menjave zobkov, kasneje pa smo mi tisti s katerimi se igra. Po menjavi zobkov so idealna družba za našega psička starejši psi, ki jim ni do igre. Tako kuža spozna da so ostali psi nezanimivi. To pišem predvsem zato, ker sem na sprehodih doživela že veliko kritik, da matram psa in podobno. Kakšno je vaše mnenje?
Seveda pa naj socializacija obsega spoznavanje čim več različnih stvari (različna okolja, psi, ljudje, živali......) da jih kuža spozna in se navadi nanje.

Glede tega so si mnenja zelo razlicna, eni zagovarjamo kontrolirano igro, eni je ne prakticirajo ce ze je zelo kratka.

Psi so druzabna bitja in potrebujejo igro s svojimi vrstniki. Vendar le ta mora biti nadzorovana in psa moramo nauciti kak se pravilno igra. Zato je tako velik pomen na igralnih uricah, ki so namenjene ravno temu, da pse naucimo pravilne igre, da jih naucimo, da upostevajo tudi nas in ne samo kuzke.
Ponavadi lastniki mislijo, da so igralne urice zato, da se pse spsti oni pa se pogovarjajo med seboj. Po eni uri dajo pse v avto in se vsi srecni, ker kuza prezivi se pl naslednjega dne. A na zalost to ni res. Ce so igralne urice pravilno vodene in ce je instruktor dovolj podkovan z znanjem boste v igralnih uricah najbolj garali. A to se vam bo obrestovalo, saj boste imeli na koncu kuzka, ki bo sredi igre prisev do vas, ko ga boste poklicali.
To, da se kužki po menjavi zobkov ne smejo več igrati, ker se potem samo se rangirajo pa ni najbolj res, ker se rangirajo ze pred menjavo zobkov in to ravno ni argument s katerim bi instruktor opravicil neigranje psov.

+1

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #6 : 13 Marec 2006, 21:44:35
Naj dodam še svoje mnejne. Mojo sem od malega že spuščala v igro z drugimi psi oz , da se povohali, sem pa vseskozi pazila, da ne pride do kakih neprijetnih situacij, sej slabe izkušnje so najslabše.  Mi je veliko ljudi in tudi prebrala sem že dosti o tem, svetovalo, da je to najbolje, da se od malega navadi na pasjo družbo, kot na ljudi  in avtomobile, kolesarje ipd.. ...Sva hodili v malo šolo prav k Silviji Trkman, res je super inštruktorka, zna z psi delati in tudi svetovati. Je pa že Lanabela dobro napisala, vse je odvisno kaj hočeš s svojim psom doseči. No jaz vsekakor želim to, da se bo dobro razumela tudi z drugimi psi, da ne bo agresivna oz preveč dominantna,...lp

+1


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #7 : 14 Marec 2006, 13:32:56
Citiraj
sem pa vseskozi pazila, da ne pride do kakih neprijetnih situacij, sej slabe izkušnje so najslabše. 

Nikakor. tudi slabe izkušnje morajo biti. Meni se zdi to največja napaka pri socializaciji - strah pred tem, da se ne zgodi kaj neprijetnega. Po moje se mora mladič naučiti, da ni vedno zaželen in da se vsak pač ne bo igral z njim. Naučiti se mora, kako se vede pes, ki mu ni do družbe in kaj mora on storiti v takem primeru. Moji mladiči se tega naučijo zelo zgodaj, druge psice mladičev ne marajo preveč in če jim kakšen teži in ne odneha po prvem opozorilu, dobi klofuto.
Malo večji mladiči se naučijo še nečesa - svoje pasje zadeve morajo urediti sami. Če zatežijo in so zato kaznovani, pri meni ni nobene pomoči in tolažbe. In da se jim splača upoštevati moje nasvete. recimo: grem s spuščeno mlado psičko, nasproti prihaja pes, ki že na videz ni prav prijazno razpoložen. rečem: pust ga,  te bo čopnu, psica gre vseeno zraven in jo dobi. Kakšna lepa šola. Psica pricvili nazaj, jaz pa samo skomignem z rameni - kar si iskala, to si dobila.

Mladičem take negativne izkušnje čisto nič ne škodijo, ne postanejo plašni ali popadljivi. Pod pogojem, da so psi, ki jih srečujejo vsaj približno normalni in tečnega mladiča ne poskušajo povsem sesuti. Če mladič zraste v prepričanju, da so drugi psi na svetu samo zato, da se z njim igrajo in da lahko dela kar hoče, saj ga bo gazda rešil iz godlje, se mu zna pripetiti resnično grda izkušnja, ki pa im lahko tudi posledice. Namreč, ko mladič zraste, odrasli psi do njega niso več tako prizanesljivi in lahko se mu zgodi, da za kakšno nesramnost ne bo več pokasiral samo opozorilne klofute.


+1


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #8 : 15 Marec 2006, 00:30:55
Nikakor. tudi slabe izkušnje morajo biti. Meni se zdi to največja napaka pri socializaciji - strah pred tem, da se ne zgodi kaj neprijetnega. Po moje se mora mladič naučiti, da ni vedno zaželen in da se vsak pač ne bo igral z njim. Naučiti se mora, kako se vede pes, ki mu ni do družbe in kaj mora on storiti v takem primeru. Moji mladiči se tega naučijo zelo zgodaj, druge psice mladičev ne marajo preveč in če jim kakšen teži in ne odneha po prvem opozorilu, dobi klofuto.
Malo večji mladiči se naučijo še nečesa - svoje pasje zadeve morajo urediti sami. Če zatežijo in so zato kaznovani, pri meni ni nobene pomoči in tolažbe. In da se jim splača upoštevati moje nasvete. recimo: grem s spuščeno mlado psičko, nasproti prihaja pes, ki že na videz ni prav prijazno razpoložen. rečem: pust ga,  te bo čopnu, psica gre vseeno zraven in jo dobi. Kakšna lepa šola. Psica pricvili nazaj, jaz pa samo skomignem z rameni - kar si iskala, to si dobila.

Mladičem take negativne izkušnje čisto nič ne škodijo, ne postanejo plašni ali popadljivi. Pod pogojem, da so psi, ki jih srečujejo vsaj približno normalni in tečnega mladiča ne poskušajo povsem sesuti. Če mladič zraste v prepričanju, da so drugi psi na svetu samo zato, da se z njim igrajo in da lahko dela kar hoče, saj ga bo gazda rešil iz godlje, se mu zna pripetiti resnično grda izkušnja, ki pa im lahko tudi posledice. Namreč, ko mladič zraste, odrasli psi do njega niso več tako prizanesljivi in lahko se mu zgodi, da za kakšno nesramnost ne bo več pokasiral samo opozorilne klofute.


+1

dobro napisano. Se kar strinajm kar si napisala. Tebi je lažje, ker imaš jih več, pa potem še mladičke in jih potem tvoje psice malce tudi tega vsega naučijo.

Pri moji imam res velik problem pri tem, ko hoče res k vsakemu psu/čki iti, pa tudi , če so ji kakšen že pokazali, da ni zaželjena. So tudi že renčali nanjo in bila skoraj napadena (v mali šoli, samo smo pravi cajt preprečili to, bi se takrat moja tudi branila, je napadalcu tudi zobe pokazala). To , da rine k vsakemu psu jaz bolj povezujem k temu, da sem jo od malega spuščala med pse sem, no še bolj pa na to, da se večkrat tak zvečer dobimo z ostalimi pasjevodci in njihovimi pesjankami in pesjani iz bljižnje okolice, in jih spustimo, da se malce nalaufajo in naigrajo. Potem pa moja misli, da se bo vsak takle igral, ker uživa v divjanju :). Nočem pa , da postane agresivna, sej AM veljajo za dokaj dominantne pse. Moja je zaenkrat še ful prijazna, a napasti pa se pustila ne bo. npr. da sta psa (moja pa en tuj pes) oba lepo na vrvici, drug bi ful agresivno napadel mojo, no to bom vsekakor preprečila. Če pa se srečajo kje na sprehodu na kakem travniku oz kjerkoli pač, pa če me opozorijo, da je ta pes ful agresiven, bom tud mojo privezala oz. ne bom pustila je k temu psu, drugače pa ne, naj se povohajo in se sami zmenijo. Je bila že tudi delažna opazovanja dvoboja dveh psičk, katerih sta se malce sporekli in ju je samo lepo mirno gledala ( je pa obe poznala, ker obe sta njene pasje prijateljice). Mestnega ropota je tudi navajena. Drugi problem pa je pri ljudeh. Tudi k tem prav rada rine. Tudi verjetno zaradi tega, ker ji od malega to dopuščala (tako so mi vsi svetovali, da je najbolje, da ne bo potem problemov). No Lanabela imaš glede tega kak predlog, glede na vse izkušnje ki jih že imaš?...lp.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #9 : 15 Marec 2006, 14:15:45
Če je preveč prijazna in sili k ljudem, najbolj pomaga, če je jo vodiš nekam, kjer je res veliko ljudi, ki pa psov ne marajo prav preveč. Če bi jo vsak ignoriral ko bi prišla k njemu, bi se hitro naveličala. samo kaj, ko je toliko ljudi, ki imajo neizmerno veselje z rinjenjem v tuje pse. Z samojedkami tega problema sploh nisem nikoli imela, tuje ljudi so vedno pustile čisto pri miru, če pa jih  kakšen pokliče - potem pa njegov problem. Goldenke so bile pa pretirano prijazne in so rade rinile v ljudi. Precej je pomagalo, če sem jih od malega vodila v največje gužve (recimo kam v center ljubljane ob konicah ali pa na Šmarno goro takrat ko je maša), povsem ravnodušne do ljudi pa niso bile nikoli. Če so hotele kakšnega mimoidočega iz same prijaznosti poskakati, sem jim to seveda prepovedala, prijazno in vljudno približevanje pa sem jim pustila - pod pogojem, da so prišle, če sem jih poklicala. Lahko se poskusiš zmeniti z znanci, ki jih srečuješ na sprehodih, da se za prijaznost tvoje psičke ne zmenijo.   Pse se da sicer hitro naučiti nezaupljivosti do ljudi (samo neka različnih  ljudi jo mora lepo prijazno poklicati, potem pa kresniti po gobcu in brcniti v rit, pa bo). Samo potem boš imela bistveno hujši problem.

Če imaš psico na povodcu in se približuje hud pes tudi na povodcu, se mu s psico izognita v loku - približevanje v ravni črti  v pasjem bontonu pomeni grožnjo.

S tem, da zvečer pustite pse, da divjajo skupaj ni nič narobe - pod pogojem, da je igra kontrolirana in da med igro večkrat odpokličete pse, zahtevate nekaj pozornosti zase in naredite kakšno kratko vajo, potem se pa spet lahko igrajo.

Tega, da se dva znana psa stepeta, pa moje psice ne bi mirno gledala. takoj bi se vmešale in končale pretep. V pretepe neznanih psov pa se ne vtikajo.


mary

  • dog loverka
  • *
    • Prispevkov: 493
    • Točke: 11
  • Flat Coated Retrievers 4ever
Odgovori #10 : 15 Marec 2006, 21:02:18
Pri nas pa je bila situacija sledeča. Ko je bila Zara mladiček sva šli na pase igralne urice. Tudi na sprehodu sem pustila, da se je igrala s psi kolikor je hotela. Pa nikoli nisem imela problemov, da bi se raje igrala z psi kot z mano. Saj ne rečem, uživala je v igri s psi, vendar še bolj z mano. Tudi odpoklic iz igre s psi, nama ni delal težav. Imeli sva samo problem, da je vsakega psa hotela iti pozdraviti, vendar sva tudi to odpravili in sedaj če se igrava ne bo niti povohala psa, ki bo med tem skakal okoli nje.
Sedaj mi gre včasih celo na živce, ko hočem da bi se malo zlavfala in poigrala s pasjimi prijatelji, ko se srečamo, pa so ji zanimivi (večinoma) 5 min, potem pa pride k meni, če bi se raje midve igrali.
In mislim, da ni nič narobe, če se mladiček igra s svojimi vrstniki, le da more pri tem še vedno vedeti, da je gospodar alfa in da se je z njim prav tako oz. še bolj fino igrati kot pa s psi.

Lp, Marusa


Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Odgovori #11 : 16 Marec 2006, 10:19:11
Vse članke, ki jih Silvia napiše, si lahko preberete tudi na internetni strani KD Agility-Ilirija ( www.geocities.com/agilityilirija/zanimivo.html ).
Meni Silviin način veliko bolj odgovarja kot pa tisto neskončno igranje psov med sabo. Nimam nič proti množičnim sprehodom, ampak tako, da so psi večino časa osredotočeni name, če pa niso osredtočeni name, pa nekje nekaj vohajo, se igrajo s palčkami, redko se igrajo z drugimi psi... Veliko bolj so mi pri srcu psi, ki so osredotočeni na svojega vodnika, ne pa na vse ostalo kar je na tem svetu.
Pa nimam samo enega psa, ampak 4, pa ne maram če se vzgajajo med sabo. Tudi se nikoli niso pretirano igrali med sabo, sploh pa ne zunaj, na sprehodih. Doma se včasih zgodi, da se igrajo med sabo (ampak precej redko, približno 1x na teden), pa še to vedno na željo najstarejše psice (šefice  ;D) .

Lep pozdrav, Ivana


Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #12 : 20 Januar 2007, 01:47:47
Trenutno imamo mladička doma in je ta tema zame še kako aktualna... v glavnem, vidim da vsi govorite o tujih psih, bolj malo pa o navajanju na ljudi in ostale situacije. Zelo pomembno je, da se mladička navaja na tuje ljudi, na moške in ženske, na ljudi z očalmi, bradami... itd. Jaz sem moje pse vedno peljala v center mesta in se usedla na klopco pa so hodili ljudje mimo, psice pa so gledale... če je kdo hotel psa pobožat sem mu dovolila - z izjemo nemogočih (večinoma) žensk, ki so ob pogledu na psa tako cvilile da je še mene bolela glava!! Navajala sem jih tudi na avtomobile, kolo, hrup, sesalec.. ampak čisto tako da sem pač vse te stvari delala v njihovi prisotnosti in se obnašala kot da nič ni. Jaz mislil da nagrajevanje v takih primerih bolj škodi kot koristi. Zakaj bi nagradil psa, ker se ne boji sesalca, če pa je sesanje nekaj običajnega?

Jaz mislim da je pes krdelno bitje in psu nikoli ne bi poskušala odvzeti veselja do igre z njegovimi vrstniki. Kako bi bilo pa vam, če bi nekdo od vas zahteval, da se ne družite več z ljudmi? To, da hoče nekdo, da je pes 100% koncentriran samo nanj se mi zdi zelo egoistično... zakaj pa bi psu škodovalo, če se druži z ostalimi psi? Ok, to da pes teka na sprehodu po svoje, ne uboga na odpoklic itd nima NOBENE veze s tem... pes mora bit poslušen, ampak mora po mojem mnenju vseeno ime tudi možnost se poigrati z ostalimi psi. Ni pomembno samo kaj nam odgovarja, ampak mislil da ima pes poleg dolžnosti tudi neke "pravice"...

+1



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #13 : 20 Januar 2007, 15:28:08
mislim, da tule nihče ne zahteva tega. Ampak to spontano nastane, ker se spsičkom veliko ukvarjajo in psiček enostavno sprejme skrbnika za center njegovega sveta. Ni pa tu kake prisile, psiček to sam izbere. Vsaj tako sem jaz razumela.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #14 : 22 Januar 2007, 13:10:14
Ojla!

Čara.. zahteva je huda beseda ja... ampak dejstvo je, da ti odločaš o tem ali bo tvoj pes imel socialno življenje z drugimi psi ali ne. Če ga že od začetka vzgajaš v stilu, da si ti zanj en in edini potem pač pes posledično zgubi interes do igre z ostalimi psi.

Jaz Geri odkar je mala vozim na "igralne urice" z malimi psi. In vedno je tako, da se s psi igra ampak ko se odpravimo brez težav gre z mano. V bistvu sem ji jaz še vedno "prva", ampak je pa srečna ko ima družbo psov. Seveda, če bi jaz od začetka pač delala tako, da Geri ne bi vozila v pasjo družbo tega seveda nikoli kasneje ne bi pogrešala.... vsak ima izbiro ali hoče, da se njegov pes druži z ostalimi psi ali ne. Pes seveda ne ve, da obstaja druga možnost in pač je vesel s to, ki jo ima, in ne razmišlja kaj pa bi če bi... tako da seveda nobeden ne "prisili" psa v to, pač mu ne da te možnosti. Ampak meni se vseeno zdi sebično. Pač pes nima izbire. Saj vsi psi sploh niso družabni- vsak ima svoj karakter in eden je pač bolj, drugi manj družaben. Moji dve mešanki sta sami sebi zadostna družba.. vsak dan se igrata, spita skupaj itd. pa vseeno ko gremo na sprehod in jima pot prekriža kakšen drugi pes ga povabita k igri, sta veseli in vsaj "poklepetata" z njim ;). In ko jaz vidim kako veseljo migljata z repkom in se lovita z "novim" psom sem tudi jaz srečna- za njiju.

Nikoli nisem navajala psa nase, nikoli nisem poskušala narediti da bi bila psu bolj zanimiva od ostalih psov in bi prišel med igro... to je prišlo samo spontano. Pač psu sem ponudila vse, kar je potreboval- med drugim tudi druženje in pes je enostavno dobil občutek pripadnosti meni. Bolj ko se trudite s tem, da pes vidi v vas center življenja bolj se to meni zdi zguba časa :) Pes ni neumno bitje in pes pač ko je zadovoljen s svojim življenjem to poveže z vami.

Hehe... a ste se kdaj vprašali zakaj tepeni psi s keten vedno pridejo nazaj k lastniku? To je lastnost psa, pes pač je hvaležen za to kar ima in ne vpraša za več. Tako da, ne trudite se biti center psu- to ste že tako ali tako, ampak naj ima pes kvalitetno življenje- v katerega po mojem mnenju predstavlja tudi druženje z vrstniki!



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #15 : 22 Januar 2007, 14:14:12
Vse je odvisno od tega, zakaj imamo sploh psa. Če ga imamo za spremljevalca brez kake posebne zadolžitve, je po moje čisto vseeno kaj psa učimo dokler je pod našo kontrolo in ni nevaren okolici pa četudi se ves čas igra z drugimi psi, recimo.
Če pa vzamemo psa s kakim določenim namenom. Takega katerega bomo šolali za kakšen pasji poklic ali šport in če je to na prvem mestu pa ni vse tako prosto po prešernu.
Nihče nima psa (skoraj), ker bi ga pes izbral. Vsi smo si ga omislili z nekim določenim namenom in v sklopu tega psa učimo in vzgajamo.

Recimo psa za pomoč invalidom sigurno ne bomo spuščali, da se igra kolikor hoče z vsakim psom, ki ga sreča. Zanj mora bit vse drugo bolj pomembno kot pa igranje s psi.
Pes, ki ga vzamemo za to, da ga bomo pripravili za svetovno prvenstvo v klasičnih disciplinah verjetno tudi ni zato, da se bo igral z drugimi psi, ampak z nami in bil skoncentriran čimbolj na nas. Koncentracija na nas dosti bolj pomembna kot pa sproščeno vzdušje med drugimi psi.
Pri reševalcih je tudi nekaj specifik. In psu v vsakem primeru mora več pomenit iskanje človeka, kot pa to, da bi se v mes malo s kakim povohal.
Pri agilitiju tudi. Ni preveč prijetno, če ti med tekom na tekmi pes odbluzi malo vohljat sosedovega Fifija.

Kar v splošnem ne pomeni, da psi ne smejo igrati med sabo. Vsak ma svoj pristop. Ampak psa, ki bo vse možne okoliščine in načine obladal v nulo ni, oz. so redki.

Sem vidla pse, ki se nikoli ne igrajo z drugimi psi, ampak po moje jim čisto nič ne manjka, ker je njim višek zadovoljstva delo z vodnikom. V tem ne vidim nič slabega.
Tisto, kar pes navadno najpogosteje počne, je tudi tisto kar ima najraje. Posplošeno povedano.
In če bo na sporedu vsak dan igra z vrstniki, enkrat na teden pa poslušnost na poligonu, se točno ve kaj bo pes raje počel. Kar seveda ne pomeni, da nas pri poslušnosti ne bo ubogal, ne bo pa tega počel z največjim veseljem.

Torej, če je pes namenjen resemu šolanju, mu mora bit to največji motiv, ne pa to, kako se bo podil s sosedovim Bobijem.

Sama igra med psi, nima toliko opraviti z socializacijo. Čisto krasno je za moje pojme socializiran pes, ki druge pse povsem ignorira. Samo mi smo pol prikrajšani v gledanju pasje igre, ki je prav zabavna ;)
in se moramo sami bolj ukvarjat s psom ne pa klepetat z lastniki pasjih kolegov, kar je tudi prav fino  :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #16 : 22 Januar 2007, 14:30:48
Stvar okusa lastnika in značaja psa. Je pa smešno trditi, da psov, ki jim pustimo njihovo socialno življenje ne moremo uporabljati za kakšen "pasji poklic". Bistvo je v tem, koliko smo sposobni psa motivirati za delo in sodelovanje z nami, ne pa v tem, kaj delajo in s kom se družijo v svojem "prostem" času.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #17 : 22 Januar 2007, 14:36:07
Definitivno.
Odvisno je seveda od nas in tudi od karakterja psa. Posploševanje v nobeni smeri ni dobro. So vedno razne nijanse. Moramo pa vedeti in videti, kakšno letvico preferenc ima naš pes.

Sama si res ne predstavljam, da bi moja raje skakala s psom, kot pa iskala. Res pa je, da se tudi takega psa lahko nauči iskanja, ampak dvomim, da bosta oba enako učinkovito delala.
Vse odvisno spet od tega, kaj hočemo.
Seveda pa to ne pomeni, da se recimo moja ne igra z drugimi psi... Točno ve, kje se igramo s psi, kje delamo in kje čuvamo ;)
Pojmi so nama jasni, ampak če nebi bilo tako, bi postopala malo drugače.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #18 : 22 Januar 2007, 15:34:12
Takrat ko se dela se dela. Z drugimi psi se igra v prostem času, če se. Psi odlično ločijo oboje. Meni se zdi bolj verjetno da bo med delom ušel k drugim psom tisti, ki tega sicer ne sme, ga pa igra (ali pa rangiranje) z drugimi psi privlači. Dober pes med iskanjem moteče dražljaje čisto  "izključi". Tako je recimo Lana (ki je strašno  rada plašila kure, saj se ji je zelo neskončno zabavno če so panično frčale in kokodakale) med iskanjem dobesedno gledala stran, ko je šla mimo kokošnjaka, belgijec z močnim plenom je povsem ignoriral zajca, ki je med iskanjem po gozdu skočil prav pred njega. Tako skrajno požrešni psici kot sta Daisy in Alica sta (v veliki večini primerov, žal ne vedno) sposobni odteči parkur, po katerem se valjajo izgubljene hrenovke in klobase. Drugi psi so od naštetih motenj bistveno manj privlačni.
Po mojih opažanjih k drugim psom med delom uhajajo samo tisti psi, s katerimi se lastniki ne ukvarjajo dovolj, ne vzpostavijo s psom dobrega medsebojnega odnosa, nimajo narejene motivacije. In sem lahko damo tako tiste lastnike, ki psu nikoli ne dovolijo drugega psa niti povohati, kot tudi tiste, ki psa pustijo, da se povsem nenadzorovano in neomejeno igra z vrstniki.


Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #19 : 22 Januar 2007, 15:39:54
Stvar okusa lastnika in značaja psa. Je pa smešno trditi, da psov, ki jim pustimo njihovo socialno življenje ne moremo uporabljati za kakšen "pasji poklic". Bistvo je v tem, koliko smo sposobni psa motivirati za delo in sodelovanje z nami, ne pa v tem, kaj delajo in s kom se družijo v svojem "prostem" času.

Se popolnoma strinjam :)!

Seveda pa to ne pomeni, da se recimo moja ne igra z drugimi psi... Točno ve, kje se igramo s psi, kje delamo in kje čuvamo ;)
Pojmi so nama jasni, ampak če nebi bilo tako, bi postopala malo drugače.

Andreja, točno to pravim... ni treba izbirati med igro in delom če lahko ima pes oboje! Tudi sama pišeš, da se tvoja psica igra z ostalimi in ve kdaj je delo.. torej je lahko maksimalno socialen pes tudi priden pri delu ;). Jaz sem hotela samo izpostaviti to, da se mi ne zdi ok ko nekateri v želji, da bi bili center psu odrekajo socialno življenje. Ker s tem čisto nič ne dosežejo :). Pozornost na lastnika nima nobene veze z igro psa z ostalimi... in tega se mora zavedati čisto vsak, še posebno pa novopečeni lastnik. Ljudje potem preberejo nekje nekaj in si ustvarijo sliko: če se bo moj pes družil z ostalimi ne bo poslušen. In to ni prav...



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #20 : 22 Januar 2007, 18:12:31
Jaz samo filozofiram, ker mi je debata o teh zadevah zanimiva  >:D
Prej nisem pisala čisto svojega stališča, ampak tisto kar se sliši malo tu malo tam...

Moje menjeje tudi tako, da pes s katerim pravilno delamo in se dovolj ukvarjamo, lahko dela marsikaj. Niso tako omejeni, ne ;)

Ampak kar sem vidla pri nekaterih, tudi pes, ki se nikoli ne igra z drugimi psi, ni avtomatično zagrenjen. Mu čisto nič ne manjka, ker sprošča energijo z vodnikom. Sem pa vidla samo 2 taka, tako da ni ravno reprezentativno.
Sama pa nikoli nebi imela takega psa. Oziroma, ga nikoli nebi tako vzgojila.

In kar je napisala Lanabela tak in tak drži  :P  ampak če bi pisali samo se strinjam, se strinjam nebi daleč prišli ;)


http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #21 : 22 Januar 2007, 20:02:09
Itak da so psi, ki so orientirani samo na vodnika povsem zadovoljni - vsaj toliko časa dokler se vodnik z njimi dovolj ukvarja. Ko se upokojijo, vodnik pa večino časa posveča drugemu psu, so pa prav bogi. Saj se sami sploh ne znajdejo. So tudi psi, pa ni jih tako malo, ki so taki že po naravi in se sploh ne povezujejo z drugimi psi, celo če jim nihče ne brani in celo če živijo skupaj.
Meni se včasih zdi kar smešno, kako se nekateri, ki imajo psa za kakšno delo (največkrat tisti ki delajo klasiko, čeprav ne vsi in ne samo oni) strašno bojijo, da bi se njihov pes navezal na kakšnega drugega psa - če jih imajo doma več so skrbno ločeni, ali pa boh ne daj, da bi se spajdašil s kakšnim tujim psom.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #22 : 22 Januar 2007, 20:28:26
Naš posvojeni lovec je tak. Psico čisto ignorira. Edino, če ko ji klikam se mu utrže in se dere, navadno v sosednjem prostoru, ker on bi tudi.  ::)
Na sprehodu pa druge pse glih toliko opazuje, da jih lepo obide, mogoče malo povoha, v glavnem pa hitro naprej.

Res, če psom, ki je navajen delat in delat kar prenehaš mora bit pravi šok, ker celo življenje ni počel drugega. S takim psom verjetno kar na enkrat tudi ne moreš začet hodit na sprehode, oz. to ni v interesu takih vodnikov ali pač...


http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #23 : 28 Januar 2007, 15:09:55
Aho!

Nekaj me zanima. Kaj v mislite o tem da se šestmesečni kuža ne sme igrati z drugimi psi, niti jih ne povahati, nič. Če se hoče igrati in je spuščen, ga takoj pokličejo k sebi in pripnejo, če takoj ne besedo ne uboga je ob prihodu nazaj tepen >:(.
Tako čisto na kratko.
Lp
Ana


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #24 : 28 Januar 2007, 18:00:34
Kaj da naj si mislim drugega kot: bedarija. Sploh tisti drugi del.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #25 : 28 Januar 2007, 21:43:14
Aho!
Andreja se strinjam. Imaš kak nasvet kako jih prepričat da to ni vredu, da ni prav. Ker meni se zdi  ta bo kuža potem ko bo odrasel, popolnoma nezaupljiv do drugih psov. Saj bo socializacija na tem delu totalno na nuli.

Lp
Ana


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #26 : 29 Januar 2007, 09:07:49
Šola. Jih prepričat kako je to ful nekaj dobrega in da vsi dobri psi hodijo v šolo  ::)
Malo dvomim, da bi se spravili brat kako knjigo.
Sicer jih pa ne poznam in ne vem na kake finte padajo ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #27 : 29 Januar 2007, 12:37:44
Če ne marajo, da ima pes stike z drugimi psi je to njihova stvar. Po moje si bodo sicer nakopali težave, še posebej če psa res kaznujejo šele takrat ko pride k njim. Ampak tudi to je njihov problem. Ne zdi se mi smiselno vtikati se v to, kako kdo vzgaja svoje pse (ali svoje otroke). Včasih sicer opozorim kakšnega dobrega znanca ali soseda, če dela res grobe napake. Če moje mnenje upošteva prav, če ne pa tudi.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #28 : 29 Januar 2007, 12:45:51
prvo pravilo pri nasvetih je:

"Nasvet bo upoštevan toliko, kolikor je stal"

Praviloma zato nasveti podeljeni zastonj ne delujejo  :D, še toliko manj pa delujejo vsi nasveti, za katere "nasvetojemalec" ni prosil.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #29 : 29 Januar 2007, 13:30:22
Aho!
Ja saj to vem da nekaj težit pa to, ni nikoli vzeto zares, vsi mislijo da samo nakladaš, jaz pa se samo zaradi tega ker vem da je kar nekaj napak pri vzgoji mojih psov, trudim da bi drugi to videli preden bi bilo prepozno. Se mi pa kuža kar malo smili. :'(

Lp
Ana