Lovstvo

diva1 · 280240

pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #180 : 15 Marec 2012, 15:36:55
Eni pa res ne dojamejo, kaj je prezentacija  :D
A nebi bilo precej neestetsko,da bi  na razstavi po hali spušal zajce in fazane, pa jih streljal pred publiko za prikaz? Meni bi to ličil mal na bikoborbe... ::)

Saj ravno v tem jast vidim problem, da je veliko preveč tistih, ki ne razumejo kaj je prezentacija  ;) .............in da s pravo bikoborbo lahko nima nobene veze :-\



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #181 : 16 Marec 2012, 08:55:44
Malo manj sledim...( morem asistirat ker so se  nekateri pri naši bajti odločili da se bodo šli letos vrtnarje in sadjarje  ::))

Zgolj na hitro....
 ali sem jaz izgubila rdečo nit.. ali se enači preizkušnja/ demonstracija( dvoranska)/ in lov na terenu. ?

 ne vem no meni to lih ni povsem enako.
Tudi delo z umetnim aportom je razlika kot pri pravi pravkar ustreljeni divjadi.

Umetni aport- ali prinosilo- tako in drugačno je vaja. Prinašanje po pravilih... tudi iskanje- ampak še vedno kot vaja.
Ko pa pridemo do lova je pa glavni dejavnik NOS-vonj. ( živa  divjad oddaja drugačen vonj kot mrtva) Predvidevanje in razmišljanje psa

razen če samo   naša "štrukla "drugače dela. Ampak je opazno- in to očitno.

Po šolsko je bila napiflana... točno po pravilniku... dejansko na lovu pa ona reagira  drugače. Dela že v nekih smernicah kot predvideva pravilnik( saj to naj bi bila neka smernica) ... ampak sam lov kot tak pa ni ravno  po pravilniku... miljon  različnih situacij, in se mora prilagajat dejansko terenu.

Po tistih linkih ko se dela v dvorani...  bi pa lahko rekla da  dvomim če bi sploh  delala :-\..... vonj okolice ne bi bil taprav.
Že tukaj pri nas  ko se je delalo na  gojene fazane, je drugače reagirala...
 Ko pa dela na terenu dejansko v lovišču kjer so natur fazani... tam je pa popolnoma druga reakcija...
 bolj premišljena, manj zaletava... in nos je na 130% stalno v zraku



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #182 : 16 Marec 2012, 11:20:14
Ma saj pomoje nihce ne primerja prinasanja prinosil, dummyja in divjadi (treninga, preizkusenj, tekem, pravega lova). Jaz sem mojega ucila s prinosilom in dummyjem, ker se divjadi pac dobiti ni dalo. Potem pred preizkusom sva parkrat poiskusila z divjadjo (fazanom, raco, oboje odmrznjeno). Pa se to se mi je zdelo, da je cisto drugace, kot ce je divjad sveze ustreljena. Ima drugacen vonj, itd. No, svezo sva dobila na preizkusih, pa se mi je zdelo, da je tam tudi bolj z navdusenjem delal.

Drugace pa, lahko treniras, lahko hodis na preizkusnje, kjer poskusijo naredit simulacijo lova, ampak vse to, ni isto kot lov. Tam so pogoji nepredvidljivi, in je verjetno vse popolnoma drugace. Ampak, to lahko pove tisti, ki je izkusil vse. Midva na pravem lovu nazalost se nisva bila, in verjetno tudi ne bova. Pac ni taprave priloznosti..  :-[

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #183 : 16 Marec 2012, 12:44:33
damayanti: ce leti tista primerjava name, sem jasno napisala 2x, da ni enakovredno oz. kaj psu pomeni vec ;)


Odilady

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #184 : 16 Marec 2012, 15:17:51
V lepoti, ki nima nobene veze s standardom, lovskim delom, zdravjem, psihično stabilnosto.................. ..in take "diplome", "priznanja" imajo lovci za ta zadnjo brisat, ko grejo na veliko potrebo  :o
In prav je tako!  8) in dokler tako razmišljajo ni panike za njihove pasme.

Ne, ni prav tako in ce bi res tako razmisljali, obstaja panika za njihove pasme. Vsem, ki jim tuji jeziki ne delajo tezav, priporocam v branje knjigo Pat Hastings “Structure in Action – The Makings of a Durable Dog”. Gre za pionirsko delo s tega podrocja, izsla je v zacetku leta 2011 in naletela na topel sprejem pri vzrediteljih in aktivnih lastnikih sirom sveta. V knjigi je posamezno obravnavan vsak del pasjega telesa s stevilnimi nazornimi fotografijami moznih odstopanj in njihovimi posledicami na zdravje ter delovni ucinek psa.

Lepota, ki nima veze s standardom, tudi nima veze z razstavami. Na razstavah sodniki pse ne ocenjujejo po okusu, o katerem ne bi bilo moc razpravljati, temvec po veljavnih standardih, ki so po vsebini navodila za vzrejo ter cenjena dediscina nasih predhodnikov. Ti so na podlagi poskusov in napak prisli do v njih zapisanih spoznanj, kako mora biti dolocen pes zgrajen, da mu bo telo kar najbolje sluzilo pri delu, za katerega je ustvarjen. Na razstavah sodniki svoja zapazanja strnejo v ubesedeno kritiko, ki jo dobis na papirju za domov, da jo skrbno shranis, skupaj z drugimi tovrstnimi papirji za evidenco in poznejso uporabo pri nacrtovanju kar najboljse vzrejne kombinacije. Ce si lovski kinolog z vzrejnimi ambicijami, se spodobi, da se poglobis v studij zgradbe psa in svoj vzrejni potencial odpeljes na oceno k cimvec strokovnjakom. Odstopanja v zgradbi niso opazna neukemu ocesu, ceprav je res, da lahko neuko oko zazna kvalitetnega psa kot lepega. Vec glav vec ve, popolnega psa pa ni - pri vsakem se najde kaksno odstopanje od ideala in le ce se jih zavedas, lahko vzrejo vodis v smeri, da ta odstopanja ne prevladajo in bodo imeli tvoji psi telo, ki jih pri delu ne bo oviralo. 

Mogoče pozna kdo dobro knjigo, učbenik, priročnik kjer je opisano in potrjeno v praksi, kako izšolati dobrega lovskega psa s klikerjem, menjavanjem, luringom........ pa ne pravim, da se sam tega ne poslužuje.........ampak nekje mi kdaj pa kdaj tudi "zagusti" (čisto možno, da ne poznam dovolj takšnega šolanja).
Jo še ni ker so metode nove.

Seveda je in ne le ena. ;) Meni je bila priporocena ta: Positive Gun Dogs - Clicker Training for Sporting Breeds (Jim Barry, Mary Emmen, Susan Smith)

… edino iz vode ven se se vedno otrese, preden prinese (pa sedaj vode zal nisva mogli vaditi in je to sigurno ostalo kvecjem na nivoju, kjer sva koncale lani).

Ko bosta nadaljevali, priporocam, da zastavis startno linijo na precejsnji razdalji od brega, tako da bo morala vec preteci, kot preplavati. Ko jo posljes, si potem tiho, vse dokler ne dobi tal pod nogami. Med samim plavanjem je z nicemer ne vznemirjas (razen ce bi hotela odplavat drugam kot nazaj do tebe), takoj ko tace dobijo oprijem pa jo poklices, se preden bi pomislila narest kaj drugega. Timing pri tem je izrednega pomena! Ce imasta dober odpoklic, bo to delovalo, ce pri odpoklicu skripa (npr. pri zelo mladih psih), pa pri nacrtovanju startne linije ne gledas samo, da je razdalja za tect vecja od plavalne, temvec si startno linijo omislis v blizini kaksnega grmovja ali druge vizualne prepreke, za katero lahko hitro smuknes, ce zapazis kakrsnokoli obotavljanje, pri cemer moras vzeti za obotavljanje vse, kar ni direkten galop proti tebi. Ta princip je do zdaj deloval pri vseh, ki so se ga lotili, zato ga brez skrbi priporocam. Veliko uzitkov pri vodnem delu!

Saj bi napisala se kaj vec, ampak nisem motivirana. ???



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #185 : 16 Marec 2012, 15:49:57
Vsi ki tukaj pisete imate s psi opravljene preizkuse naravnih zasnov in vsekakor je taksne "nelovce" potrebno pohvalit in jim priznat spostovanje do pasme in leta in leta truda vzrediteljev, da so do zeljenih lastnosti prisli, jih izboljsali.
Prav pri sarivcih, prinasalcih pa je realna situacija bolj katastrofalna.

Taksni preizkusi ne smejo imeti tekmovalni znacaj ampak odbrati pse, ki so primerni za nadaljno vzrejo...............vse te varovalke pa pocasi odpadajo od pasme do pasme, z uradnim zegnom :) . Dobro se je kdaj vprasati, cemu  ;) >:(.......................in na zalost so lovski psi postali eni redki predstavniki sluzbenih psov, ki lahko svoje delo opravljajo tako, kot so ga pred 100, 200 leti se sedaj.

Ravno tako je solanje recimo pasem, ki lahko nosijo naslov vsestransko uporaben pes resno delo recimo priblizno dveh let, da je pes pripravljen za delo v loviscu. Solanje se je do neke mere spremenilo ampak v svojem bistvu je ostalo isto kot za vse sluzbene pse; "moram". Kako, do rezultata "moram"; v sodobnem svetu sporta in ljubezni ;) vsak dan bolj tezje :( .
Kaj je dala "moram" dresura vzreji :-[ ........................vse tisto kar sodobna ne more oz. bo potrebno se "krasti", da se bo prislo, do dobrih, stabilnih psov, ki jih je vedno manj in manj ;).
Moto, ki je pri delavcih vodilo: skozi delo do tipa ;)...................ma kdo se s tem se ukvarja (pescica)..........................sod oben moto je bolj podoben: skozi tip do denarja  :o (ki najveckrat pomeni...........vsi vemo kaj ;) ) .
Se ena stvar se mi zdi pomembna in, ki se jo pri lovcih (pa tudi ostalih) preveckrat zanemarja: Vaje poslusnosti so alfa in omega, vsega nadaljnega dela. "Moras" dresura (ki je pa lahko nevarna tudi unicujoca in zato zahtevna) pa zacne tam, kje sodobna odpove; upravljanje s psom v nagonu, pa se kaj bi se naslo.
..............pa cimmanj pogresanih, nezazeljenih gonicev in "morilcev" :o :o :o

Skoda, da stevilo lovsko uporabnih psov ni vecje, se vecje......................kj er lahko nase mrcine opravljajo "sluzbo", ki jo imajo najraje; sluzbo lovca..........pokornrga nam ;D

Malo reklame do taksnih psov, voditeljev je treba vsaj nekje izrazit; se mi zdi, da je ravno lovska kinologija precej zapostavljena, kar tako nekaj, ceprav bolj ko razmisljam je VUP solan pticar zame se vedno "mercedes" med solanimi psi pa naj bodo to sportniki, resevalci, itd. Moje osebno mnenje :-[

Ocitno je tema Lovstvo zanimiva, nekaj novega. Sem kar ponosen na stevilo ogledov...................... ...in ce bi bili "lovci" sportniki bi lahko zahtevali za prispevke, temo, oglede, reklamo tocke ;D................ki jih pa nocemo oz. so nam bolj v sramoto kot ponos ;D ;D ;D
 



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #186 : 16 Marec 2012, 16:11:57
Saj bi napisala se kaj vec, ampak nisem motivirana. ???

Jast pa kaksno repliko............pa ne da nisem motiviran; numnost stvari pisati dvakrat, stokrat, za tiste, ki ne razumejo oz. so drugacnega mnenja. Pa nic ne nasprotuje.................sv obodna volja ;D
Ko bo izsel drugi del oz. nadaljevanje (v besedi in praksi) bom knjigo zacel bolj zavzeto iskat do takrat pa mi naslov vse pove : Positive Gun Dogs - Clicker Training for Sporting Breeds  ;) .
Iz vidika "nekontinentalcev" pa je knjiga najraje OK.....................kje so po vecini te pasme pristale, postale pa ni potrebe da si ravno gospod Holmes ;) :o



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #187 : 16 Marec 2012, 16:29:11
Moram prilepit se tukaj. Lovska klasika ;D , ki deluje in katere posledica je tudi vzreja, ki daje, je dala to kar je ;) .  Filmcek je demonstracija, ki dosti pokaze, se vec malenkost pa ostane skritih  ;)

http://www.youtube.com/watch?v=U_K2wQW6W4k




barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #188 : 16 Marec 2012, 16:42:23
Ko bosta nadaljevali, priporocam, da zastavis startno linijo na precejsnji razdalji od brega, tako da bo morala vec preteci, kot preplavati. Ko jo posljes, si potem tiho, vse dokler ne dobi tal pod nogami. Med samim plavanjem je z nicemer ne vznemirjas (razen ce bi hotela odplavat drugam kot nazaj do tebe), takoj ko tace dobijo oprijem pa jo poklices, se preden bi pomislila narest kaj drugega. Timing pri tem je izrednega pomena! Ce imasta dober odpoklic, bo to delovalo, ce pri odpoklicu skripa (npr. pri zelo mladih psih), pa pri nacrtovanju startne linije ne gledas samo, da je razdalja za tect vecja od plavalne, temvec si startno linijo omislis v blizini kaksnega grmovja ali druge vizualne prepreke, za katero lahko hitro smuknes, ce zapazis kakrsnokoli obotavljanje, pri cemer moras vzeti za obotavljanje vse, kar ni direkten galop proti tebi. Ta princip je do zdaj deloval pri vseh, ki so se ga lotili, zato ga brez skrbi priporocam. Veliko uzitkov pri vodnem delu!

Hvala za tole.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #189 : 16 Marec 2012, 16:55:13
"Moram" ali "hocem"? Vsekakor "hocem" in to na nacin, kot mi ga je razlozil ali ga razlaga (bolj ali manj uspesno) moj clovek - "hocem" da se dodaten car, iskrico ;)


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #190 : 16 Marec 2012, 17:17:08
Moram prilepit se tukaj. Lovska klasika ;D , ki deluje in katere posledica je tudi vzreja, ki daje, je dala to kar je ;) .  Filmcek je demonstracija, ki dosti pokaze, se vec malenkost pa ostane skritih  ;)

http://www.youtube.com/watch?v=U_K2wQW6W4k



Pidog, srce se mi je nasmejalo... Ko sem odprla link... Psi mojega otroštva, odraščanja, mladosti, "kristusovih" let.... in še malo zraven.
Enih dobrih 30 let...

Tako, da  danes zvečer si bova pa  z Milanom z največjim užitkom ogledala dober "celovečerni " film. Malo nostalgije...
Bože moj, še vedno me "prime", da bi imela enega takega Štefa... Če bomo  kdaj še imeli kakšnega takega ali drugačnega "pubeca", mu bo ime Štef.. In v Srbiji še "rastejo " ta pravi.  Oprostite izrazu, ampak ne gre drugače...  Tam, v "Vukoj$%#ni".

Pidog, hvala ti že vnaprej za lep večer.
Pogledala sem samo do  kotitve , me kličejo "pacienti"... Gremo malo na teren... Dan je lep.




Odilady

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #191 : 16 Marec 2012, 20:07:42
Pidog, ce bi vsak pisal le o tistem, na kar se spozna, bi bila cist motivirana nadaljevat. Tako me pa nekam prime, ce se knjige sodi po naslovih, ce se daje v nic pse, ker nekomu zveni ime njihove pasemske skupine nepravilno, ce se trdi, da se v dvorani na Cruftsu ni streljalo, ko smo vsi videli, da se je (saj se je celo puska zataknila, strelka pa je bila mlada in postavna, tako da tega res nisi mogel prezreti), ce se nesorazmerno povelicuje strelomirnost, ki je sama po sebi umevna in je sploh ni treba uciti, ce se ljudem pripisuje manjse dosezke, ceprav so jasno navedli, da imajo vecje ter so njihovi psi pripravljeni za v lovisce (le povabi jih nihce, ker imajo za vodnika pac nelovca)... mislim ta seznam je skoraj neskoncen, zato me mine popravljat vse te nedoslednosti in se bom odzivala le na tisto najnujnejse - da se zaradi dezinformacij ne bo delala skoda. Sem za "moraš" vzgojo in 100% poslusnost, vendar se s sodobnimi spoznanji lahko premeteno izognes marsikateremu nepotrebnemu konfliktu volj, zato navduseno uporabljam tudi te.




diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #192 : 16 Marec 2012, 20:52:11


Drugace pa, lahko treniras, lahko hodis na preizkusnje, kjer poskusijo naredit simulacijo lova, ampak vse to, ni isto kot lov. Tam so pogoji nepredvidljivi, in je verjetno vse popolnoma drugace. Ampak, to lahko pove tisti, ki je izkusil vse. Midva na pravem lovu nazalost se nisva bila, in verjetno tudi ne bova. Pac ni taprave priloznosti..  :-[

Moja draga Ovčka,

v kolikor imata ti in Cosmo željo sodelovati na pravem lovu, ti  to željo resnično z največjim veseljem uresničim.
In vaju povabimo jeseni v Prekmurje, na  "fazanarijo". Mala pernata divjad.
Vedno lahko pripeljemo "goste". In vidva bosta naša gosta.  Dobrodošla.  Velja? 

Milan vaju bo "čuval, vzel pod okrilje".  Tako, da bosta varna pred šibrami... Ker on vedno reče:"Pubeci, pazite kak strelate. Da slučajno moj pes ne dobi kake šibre"  Zato pa imamo vedno črne pse (he-he)....    Teren je ravnina, tako, da nič ne skrbi. Če zmorem jaz, potem ne dvomim, da ne bosta zmogla nekaj ur hoditi tudi vidva.  Pa še lovske običaje in šege boš doživela v živo (saj vem, da sem  jih še dolžna "predstaviti").
Potem pa v eno tako domačo gostilno. Za jedačo in pijačo je vedno poskrbljeno. Tudi za naše lovske prijatelje.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #193 : 16 Marec 2012, 20:59:48
Slike od prejsnjega tedna (blind dalec naprej, mark med tekom po prinosilo (metalec, mama, je na prvi sliki), drug mark med tekom nazaj, tako da je bil vedno pred psom oz. ju je videla - vsi enakovredne kakovosti za psa tj. vsi so bili upgrejdani dummyji; edina olajsevalna okoliscina je teren za tek ravno ter teren, ki je bil vedno dobiten - je bilo zadovoljivo - oba marka je markirala, in jih sla iskati potem, ko je prinesla blind - ni pa videla tocno, kam sta padla, ker sta padla cez cesto) in danes (veverico je en tipo povozil, sel dalje, jaz sem jo pobrala se zivo, pa ji ni bilo vec pomoci, sploh nobenega casa, da bi jo peljal po pomoc ali pa nekako dostavil na Muto - s to veverico sva se veckrat srecale na moji jutranji poti v sluzbo, res krasna, zdrava, odrasla veverica in velika skoda, da je ni vec; naslednji dan sem jo pokazala vsem 3 prinasalkam (ce je moznost, uporabim povozeno divjad, ker je ze mrtva), danes sem potegnila vlecko Heidi, dokaj tezko tj. vec razlicnih terenov (dolga, travnik, listnat gozd, spet travnik, 2 kljuki 90o, ena "krozna dolga kljuka" in skoraj na zacetek nazaj (da vidim, kje se bo vracala in sem ugotovila, da psi res niso neumni tj. prisla je po bliznjici - moje sorte punca); vendar sveza), potem pa se 3 blinde z upgrejdanimi dummyji, tokrat enega na "zares" dalec ter v hrib - me je pri prvem cudno pogledala, ker ni nikoli do sedaj dobila za naslednje delo manjvredno prinosilo - ga je pa vseeno prinesla, tudi naslednja dva - edino spet je trpelo moje usmerjanje oz. sem ista kot Garmin, ki kaze desno, govori levo, upostevat moras kar kaze, Heidi pa se tega ne ve oz. ko ji govorim eno, kazem drugo, me samo gleda in caka, da se zjasnim - cedalje hitreje postekam, da ji dajem nasprotujoce si signale):


Se mamini frcafeli (tukaj sem jaz delala z njima :) - ti tollercki imajo res sprint tja in nazaj, cisto drugo kot curly (ki imajo vecjo amplitudo, vendar manjso frekvenco) - tamala je res se v zacetkih ucenja, a je zaenkrat perspektivna bolj kot ne povsod):



Spodnja je danes stara 9 mesecev (bo njena prva razstava v razredu mladih sedaj na Reki, druga pa na Barju, kjer se bo mama z njo prvic poskusila v SH, starejsi skupini - morda bo zabavno, ker sta vadili le razstavljanje psa (kjer bodo ocenjevali psa) in ne handlanje psa (kjer bodo ocenjevali mamo) - oce je isti (sem ga prijavila na bikejoring, pa ni se niti probal  >:()).


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #194 : 16 Marec 2012, 21:28:22
Moja draga Ovčka,

v kolikor imata ti in Cosmo željo sodelovati na pravem lovu, ti  to željo resnično z največjim veseljem uresničim.
In vaju povabimo jeseni v Prekmurje, na  "fazanarijo". Mala pernata divjad.
Vedno lahko pripeljemo "goste". In vidva bosta naša gosta.  Dobrodošla.  Velja? 

Milan vaju bo "čuval, vzel pod okrilje".  Tako, da bosta varna pred šibrami... Ker on vedno reče:"Pubeci, pazite kak strelate. Da slučajno moj pes ne dobi kake šibre"  Zato pa imamo vedno črne pse (he-he)....    Teren je ravnina, tako, da nič ne skrbi. Če zmorem jaz, potem ne dvomim, da ne bosta zmogla nekaj ur hoditi tudi vidva.  Pa še lovske običaje in šege boš doživela v živo (saj vem, da sem  jih še dolžna "predstaviti").
Potem pa v eno tako domačo gostilno. Za jedačo in pijačo je vedno poskrbljeno. Tudi za naše lovske prijatelje.

diva1, waw, sedaj sem pa brez besed  :-[ Ful ti hvala za povabilo, in seveda bi se vam z veseljem pridruzila.  ;) Samo pac strah me je, da Cosmo nebi razocaral ostalih prisotnih, ko bi se slo "zares" (ne mislim streljanja, ampak ce bi bila prilika sodelovat - kaj prinest; je le ze spet kar nekaj casa minilo, odkar sva imela priliko delat prinasanje z divjadjo). Drugace glede hoje sploh ni problem, smo navajeni dolgih tur, tako da..  :) Kakorkoli ze, imej me v mislih, midva sva za!  ;D

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #195 : 16 Marec 2012, 21:49:02
Ovčka,  nič ne skrbi.  "Strah" boš pustila lepo doma.  In se ne bova čisto nič  obremenjevali... Ja, na izlet v Prekmurje bova šli... Ti, jaz in psi... Zmenjeno!  Ti me jeseni samo "pocukaj"...

In sobota bo. V Prekmurje se gre vedno ob sobotah.  Pa prosim  fotoaparat  vzemi s seboj. Da bova lahko kaj" lansirali" (saj veš, računam na tebe,  jaz sem še vedno iz železne dobe)  tukaj. Na "domačem" terenu.




Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #196 : 16 Marec 2012, 22:24:08
Hehe, zmenjeno!  ;D Se ze veselim  8)

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #197 : 17 Marec 2012, 07:52:21
damayanti: ce leti tista primerjava name, sem jasno napisala 2x, da ni enakovredno oz. kaj psu pomeni vec ;)

Ni nate letelo popolnoma nič... sem rekla da sem na hitro preletela... ker moram vrtnarit :-[
 una dvorana mi ni potegnila... tvoji so v naravi ;)
 In ja vse pohvale barbara, tudi maminim. Malo je takih :)
ps.( kluke jaz še danes ne  vem če bi znala naredit pa so me učili 100x ::) :D...una orientacija vetra mi ne gre ravno najbolj :-[ )

Citiraj
Malo reklame do taksnih psov, voditeljev je treba vsaj nekje izrazit; se mi zdi, da je ravno lovska kinologija precej zapostavljena, kar tako nekaj, ceprav bolj ko razmisljam je VUP solan pticar zame se vedno "mercedes" med solanimi psi
he he ti ko so si drahthaar fan :D... ni druge boš moral enga domov pripeljat ;) ;D



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #198 : 17 Marec 2012, 09:53:00
. Sem za "moraš" vzgojo in 100% poslusnost, vendar se s sodobnimi spoznanji lahko premeteno izognes marsikateremu nepotrebnemu konfliktu volj, zato navduseno uporabljam tudi te.
Ne vem, da bi kdaj trdil drugače in se globoko strinjam s tem!!!

Spoštovanje Divi1 za povabilo Ovčke 8).....................pa le naša "vzreja" v temi interaktivno lovstvo daje stvarne rezultate: od pisanja, k stvarnim dejanjem ;D...................boljše ne mora biti 8) .
Bravo tema Lovstvo!!!



Odilady

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #199 : 17 Marec 2012, 10:24:39
Tudi jaz sem vesela in se mi zdi poteza Dive1 zelo plemenita. :) Blagor Ovčki!



diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #200 : 17 Marec 2012, 10:33:39
Damayanti mora vrtnarit… Ti me pa res vedno nasmejiš… V vlogi vrtnarice pa si te res ne znam predstavljati….
Saj je že zadnji čas, da se spoznamo… Počasi bo toplo.  In smo rekli, da se srečamo, ko bo toplo….Malo še.

Tako, malo izven teme Lovstvo. Za intermezzo.
Priznam, o vrtičkanju (še) nimam pojma…  Poljedelstvo mi ni blizu, jaz imam raje »živinorejo«.

Doma imamo en vrt, no  po velikosti je  kot ena garsonjerica. Majhen..
In ko sem prebrala, da že vrtnariš, sem vrgla oko na našo garsonjero.. Še nič, samo konjski gnoj sem videla. To pomeni, da ga je treba najprej »preštihati«… Še prazen…

Joj, kako me zanima nadaljevanje te zgodbe o vrtu?  Naša mama se vsako leto jezi.. Če se znebi krtov in voluharjev , pa pridejo uši.. Če pa ni uši, pa pride oni kisli dež, ki je kriv, da se začne zelenjava vihati, napada jo "rja"..  Potem pa še toča....

MIlan si je naredil  eno tako napravo  za lovit voluharje: cev, udarna igla, patron. Pa naredi luknjo v zemljo, napravico  lepo pokrije z zemljo(skrije,kot ta pravi diverzant) in  ko pride »baraba« , se sproži in pokne... Ko je prvič eno jutro ob 5.00  uri poknilo, sem jaz mislila, da nas napadajo... Okupatorji... Ja, vse se je streslo…

Pravzaprav pa ti želim  veliko užitkov ob gledanju, kako bo tvoj vrt začel rasti...  Vsako jutro se boš čudila...  Kaj je vse novega... Vsaj pri nas je tako... Pravi naša Ivanka Milanu:  »Milan, pridi pogledat... je že zunaj... Milan, 2 cm je že zunaj....,Milan, poglej, kako lepo raste... In občudujeta to čudo.. Z nasmehom na obrazu. Zalivata.. Srbno.

Potem pa: " Milaaaaaan, jebemti...Voluharji  so prišli...Glej, glej … Joooooj, moje flance....Barabe!
Prinesi municijo... Evo, pa že imamo "strelske vaje"... Pa me Milan zjutraj  pokliče... Pa vpraša, je že kaj poknilo? Si kaj čula....

No, toliko o vrtnarjenju in vrtičkarjih.
Damayanti, da ne boš pozabila. Živinoreja ima pri nas "lovcih"  prednost pred poljedelstvom (he-he)..




damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #201 : 17 Marec 2012, 11:02:50
 tud živino je treba nafutrat  :o :D
Mal me je sram stalno po petršilj in korenje in tiste osnovne zadeve letat k tašči ( in to  potem čez celo vas nosit) :-[... pa za sproti moram nekaj nasadit.. Kolk bo pa raslo pa ne vem... nisem ravno  naklonjena temu vrtnarjenju. Sej bom bolj take zadeve  taenostavne...
Lovna doba pa pride  >:D .... temu se reče urbani lov he he he... voluharja ne bo... tako kot sem ti rekla razen če je hibrid z Davidom Coperfieldom... mreža na dnu okoli pozidano ;)... drevesca tud v mrežah...
 zdej  je samo še en problem... fajmošter riđo ... ..  bom vidla če bo ograjca preprečila ...
 uglavnem tale rajon mu je off limit upam, da mu bo potegnilo zlepa...

p.s. kolk jih pa lahko povabiš na jago  ;D ?

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #202 : 17 Marec 2012, 12:30:22
Ga vam dam na posodo :o :
Ce ze z ulovom ni nic, vam lahko pa zemljo "prefreza"..................jo je treba kdaj prav fizicno "spucat" ;D , frezo.







Bolj za intermezzo  ::) ;D



helca

  • *
    • Prispevkov: 144
    • Točke: 0
Odgovori #203 : 20 Marec 2012, 23:27:15
Glede na tišino ki je nastala je prav da kaj novega zastavimo za predebatirat-prinašalce in prinašanje ste predelali na dolgo in široko (tudi jaz ampak v praksi-sva s Helco ponovili aportiranje vsega kar je bilo viška v pasji skrinji...)

Pa dajmo malo o krvni sledi, kaj pravite?
za začetek pravilnik o uporabnostni preizkušnji po krvni sledi  :)
http://www.pticarji.si/file/Pravilniki/Pravilnik_UPKS.pdf

Opravljena uporabnostna preizkušnja po krvni sledi je pogoj da s psom sploh lahko začnemo iskati v praksi, kar pa ne pomeni da je vsak pes ki jo opravi tudi primeren za to več kot zahtevno nalogo.

Med krvosledce specialiste spadata bavarski in hanoveranski barvar, vendar se za krvno sled vse več uporabljajo psi drugih pasem. Edini problem ki tu nastane je ta, da mora biti npr.gonič prej preizkušen v svojem delu-gonji, kar nam lahko povzroča pri učenju krvne sledi ne malo preglavic (ni pa nujno)

Trenutno se tega dela pridno učiva z mojo Dino-prepeličarko. Je že zgodaj pokazala talent za to delo in je škoda da ga ne bi izkoristili. Kri le ni voda ane ;) Torej, sled sem ji položila danes okoli 18. ure, izdelovat pa jo greva jutri po deveti...in ko se vrnem s terena vam prilepim še fotomaterial-pripomočki za polaganje sledi itd...

p.s. Pidog, oblika psa je že prava, samo še velikost in dlako dodaš pa je DD  :o ;)




diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #204 : 21 Marec 2012, 06:59:15
Dobro jutro!

To, da delata, vadita krvno sled... Super.  In se prav veselim "poročanja s terena"...
Če prav razumem, bosta opravljali tudu UP po krvni sledi.  Oooo, specializacija.
Meni se zdijo psi, ki "znajo" potegniti tudi po krvi, (seveda z izjemo krvosledcev)   takšni SPECIALCI...

Jaz se rada šalim.. In običajno rečem, da gredo psi na "specializacijo"(he-he).. Tako,  kot zdravniki.  In ko je vsega konec...Nikoli ne vem točno,  kakšen naziv naj jim podelim. Ali specializanti ali specialisti iskanja po krvni sledi...

Meni je najbolj všeč izraz SPECIALAC....


Helca,z zanimanjem te pričakujemo. 



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #205 : 21 Marec 2012, 08:13:06
Pismo... šele sedaj mi je slike odprlo( pidogova freza :o :D)... dej ga nauči do drugega leta štihat ;D, pa  ga najamem  :o
Drugače pa za lov... voluharja ni treba ( na fajmoštra ;))... tale  fajmoštr-riđo( velik nikogaršnji rižotast maček-očitno šef ostalih) se bojim da je ravno ene toliko velik kot tvoja freza :D . Ampak je zverziran... ima naštudirane vse eskape poti... baraba.. zjutraj samo luknje najdem na mojem lepo pograbljenem novem vrtičku... tole bo počas moral nehat gnojit :-X do konca meseca ma cajt da neha.

Helca Dino imaš ;D
No počakam na slikce iz krvne.... 8)



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #206 : 21 Marec 2012, 10:17:44
Jaz tudi  ;)
sploh če bo prepeličar na njih  :o :-*

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #207 : 21 Marec 2012, 11:08:59
Imam eno vprasanje o krvni sledi: ali je na koncu krvne sledi cel komad, ali le noga, s katero delas sled (OK plus kri na vsake kvatre)? Zanima me za preizkus, v naravi mi je jasno.

Ker problem bi lahko imela, da bi zadevo dala moja psicka v usta in mi prinesla namesto, da bi me peljala na mesto, kje je divjad... Nisem ji se predstavila te vrste divjadi, ker ne vem kako, da bo prav (da mi ne bo se tega nosila in da bo le mi sla pokazat - ostale zadeve so mi jasne (mislim)).


helca

  • *
    • Prispevkov: 144
    • Točke: 0
Odgovori #208 : 21 Marec 2012, 13:02:11
Evo nas, ma je tako lepo vreme da sem komaj prišla pred računalnik, ampak obljuba dela dolg ;)

Barbara1--na koncu sledi je položen cel komad (srnjadi) ki se mu zašije trebušni rez. V tvojem primeru bi bilo morda smiselno delati pokazanje s prinosilom. Ni nič tako groznega kot nekateri pravijo, sploh če je pes res taprav aporter. Moja ptičarka je narejena po tem sistemu in ti povem da sem porabila mnogo manj časa kot bi ga če bi ji dopovedovala da tistega na koncu ne sme aportirati.
Sicer pa za šolanje pokazanja začnem s posušeno kožo divjadi, ko gre to gladko pa ob vsaki priliki potreniram na cel komad. Kožo moraš dobro fiksirati na koncu da je res ne more odnest. Jaz sem jelenjo kar nabila na eno težko dilo ;) Ali pa "oblečeš kakšen štor da dobi tisti polni videz...
tole je to prinosilo in se pripne na sledno ovratnico ko psa spustiš. Pes ki najde divjad prime prinosilo in te z njim v gobcu pride iskat



helca

  • *
    • Prispevkov: 144
    • Točke: 0
Odgovori #209 : 21 Marec 2012, 13:22:11
No sedaj pa še slikovni material s terena za ostale 8)

takole označimo "nastrel" torej kraj kjer smo sled začeli polagati. Na nastrelu poškropimo malo več krvi

z eno vejico pokrijemo nastrel, z drugo ki manjka na tej sliki pa nakažemo smer "bega divjadi"

Na koncu sledi smo položili kožo, parkelj ali pa celo divjad-vsekakor nekaj kar psa motivira. Dini je npr. dovolj parkelj prašiča, v čistem začetku pa sem ji pustila teniško žogo. No danes sva imele na koncu kožo črnuha


Ko naslednji dan oz. po najmanj 4 urah (v tolikem času se začne razkroj) pridemo na nastrel, psa pred njim odložimo in gremo sami pregledat ta nastrel.


Ko krvosledec na tekmi ali v realnosti najde divjad, mu pripada vejica plena ki mu jo zataknemo za ovratnico


Tako, slik iz same sledi nimam, ker sem enostavno pozabila slikat. Dina je sled kot vedno lepo "poprijela" in zelo natančno izdelovala dobrih 200m, potem jo je nekaj živega motilo v nasadu smrek, nekje na sredini nama je pot prečkal sprehajalec s psom tako da sem jo morala ustavit da se je pomirila. No od tu do konca dobrih 300m pa je šlo kot po špagi. Pokazanja na sledi še ne delava ampak ga trenirava posebaj. Torej polovica super, polovica pa kritično. Ampak to je bistvo šolanja, da se seznani s čim več različnimi situacijami. 
Dina tudi pokaže vsako večjo kapljo krvi, kar je zelo pomembno kasneje v praksi da vemo ali smo na sledi ranjene divjadi ali ne.
Najbolj zagoneten je del sledi brez krvi, tukaj bo treba še veliko delati. Nov pravilnik namreč zahteva sled ki je 60% položena s krvjo, 40% pa samo s parkljem.
Aha poslikati moram še sledni čevelj s katerim polagamo sled...tipkamo ponovno zvečer