Lovstvo

diva1 · 279336

helca

  • *
    • Prispevkov: 144
    • Točke: 0
Odgovori #330 : 23 Maj 2012, 23:21:19
Dober večer :)

Pidog, tole kar berem o vaši brakici-super fino fajn! Pridna punca! 8) :-*
Glede aporta; nič ni narobe če ste tako začeli z aportom. Aport je itak sestavljena vaja in jo je najbolje učiti po delčkih ki jih kasneje povežeš v celoto ;)

Odpoklic-si mogoče pomislil, da se vrne od koder je prišla zato, ker te hoče najti po tvoji sledi, oz. ji je mogoče to že v genih? Konec koncev ko bo enkrat jagala ni fino da te išče s sluhom ampak naj bi te z nosom, torej po tvoji sledi če je ravno ne čakaš tam kjer je pognala...Poskusi se skrit (za začetek tko da jo vidiš kaj počne) pa v tišini počakat, brez da jo kličeš ;) Sem sigurna da bo prišla za tabo :)

Glede datuma piknika pa prepuščam ostalim...maj imam do konca zabasan, tudi junij je že kar poln... :-\ :-[



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #331 : 24 Maj 2012, 08:07:30
No pa dobro jutro še od mene.... ;D
Prav  lepo je prebrat kakšen nov post v tejle temi.
Me veseli  da preberem o vsej uživanciji ki jo imete z brakico pidog.
 na čase kar pogrešam tista obdobja ko smo se še učili.
hehe... iskanje... a ni zabavno no :D.. dva psa nista enaka  ne boš verjel tud ptičar-seter ne reagira tako kot drahthar :D
  naš  še iskal ni... v tem smislu da bi se vračal po sledi... ampak ,ko me ni videl se je enostavno vsedel in gledal, pa poslušal kdaj ga bom poklicala...
 enkrat sem ga namenoma pustila ,da je sedel... sem imela malo pomoči veter v kontra smer, in sem ga opazovala z vrha bližnjega grička( ležala v zaklonu ::)... da bi me takrat kdo videl bi si tud tasvoje mislil :-[ :D) in je pes sedel tam  ene pol ure in gledal ... potem ga je pa panika zgrabila je pa šele frštentkostn uporabil in  šnuflo vklopil... pa začel po zraku vlečt. Pa tud ni do mene prišel ampak ko je dobil  vonj v nos se je ustavil in lajal... ene dva metra od mene...pa potem me je še  ko sem ven prišla prav užaljeno nalajal. Takrat se mi je začelo svitat da ta pes za kakšeno delo nikoli ne bo... sem šla prav še enkrat zgodovino brat al res iz škotske izvira al iz kakšne črne gore ::)  ;D

piknik: sem videla rekvizite  :o :o :o.. ....upam samo ,da ti ne bo žal municije  jaz bolj švoh kaj zadanem :-[
glede časa ; do konca maja in prvi tja do drugi teden v juniju imam še  na polno...potem pa še ne vem... če ne nastane kakšen nov zaplet   ::) predvidevam da se mi bo počasi stabiliziralo.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #332 : 25 Maj 2012, 12:08:54
Dober večer :)

Pidog, tole kar berem o vaši brakici-super fino fajn! Pridna punca! 8) :-*
Glede aporta; nič ni narobe če ste tako začeli z aportom. Aport je itak sestavljena vaja in jo je najbolje učiti po delčkih ki jih kasneje povežeš v celoto ;)

Odpoklic-si mogoče pomislil, da se vrne od koder je prišla zato, ker te hoče najti po tvoji sledi, oz. ji je mogoče to že v genih? Konec koncev ko bo enkrat jagala ni fino da te išče s sluhom ampak naj bi te z nosom, torej po tvoji sledi če je ravno ne čakaš tam kjer je pognala...Poskusi se skrit (za začetek tko da jo vidiš kaj počne) pa v tišini počakat, brez da jo kličeš ;) Sem sigurna da bo prišla za tabo :)

Glede datuma piknika pa prepuščam ostalim...maj imam do konca zabasan, tudi junij je že kar poln... :-\ :-[

Ja, glede odpoklica sem res napisal bolj v smeri, kako se ne dela :-[ . Saj ne da bi pretiraval ampak, že par metrov stran od "poznane" poti je lahko preveč. Seveda se ne kliče psa, ko je na sledi ali začne z raziskovanjem, ampak to z nekaj metri stran me je pa prav presenetilo...............in ne prakticiram več (še pride čas za lekcijo "brezglavosti", če bo potrebna); odpokličem, pa v priliki ko izgine iz vidnega področja. Seveda pa se punčara tudi zmeraj vrača, gledat ali še capljam po isti poti tako da za enkrat še res ni neke panike z nenadzorovanimi pobegi. Edino kdaj jo brezglavo naveže za kakšnim mimoidočim, če sedimo pred bajto; in teletakt na lastiko  :) se kar dobro obnese ob spoznavanju kaj se ne sme ;)
Če primerjam s svojim v mladih letih se je oddaljil še manj in ravno tako neprestano kontroliral z vračanjem ali pogledi nazaj (mogoče pa tudi gospodični kaj ostane v krvi, kar vidi drugje). Isto velja še danes z razliko malo večjih razdalj in časa oddaljevanja.......in skoraj ničnim lovskim nagonom, če niso v igri glodavci  8)



Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #333 : 26 Maj 2012, 10:12:27
Kako ste kaj?
Midva kar pridno vadiva s kunčjim aportom. Mu gre kar dobro, ne "ubija" in ne stresa ga, prinese vedno nazaj, edino sedeča predaja nama nikakor ne gre.
Z vodnim aportom sva pa tudi popravila prehitro otresanje ali spuščanje, ko pride ven in vidi, da imam kaj drugega v roki. Tu je še največji problem, ker tako noter pade, da se mu čisto meša in ga moram ves čas opozarjati ter miriti, da ne skače. Nehati tudi ne zna...ko greva stran od vode, kar išče palice, mi jih nosi in poriva v roke ali dreza z njimi v noge... Aja, da ne omenjam, zadnjič mi je hotel prinesti utopljenega mačka (dobro napihnjenega). Z veliko vpitja mi je uspelo, da ga je spustil in je ostal v vodi :-X Ga je šel pa potem vsak dan pogledat, dokler ga ni odplavilo dalje po deževju.
Se da kako izkoristit navdušenje nad ježi? Mislim, v kakšni drugi smeri...
Vsak večer najde kakšnega. Sledi tudi 100 - 200m (če mu pustim), cik-caka po travniku z nosom pri tleh, da ga najde. In ja, prinese ga pokazat, če nisem dovolj hitra, da ga ne pobere ::)


helca

  • *
    • Prispevkov: 144
    • Točke: 0
Odgovori #334 : 26 Maj 2012, 22:39:18
Inanna, lepo je prebrat da vama gre :) Kdaj ti lahko predam račko, da bosta še s tapravo divjadjo lahko trenirala?  :)
Glede ježkov pa nimam pametnega predloga, očetov brak jazbečar jih je tudi nosil v mlajših letih samo njemu ga nisi mogel vzet iz gobca dokler nismo prišli domov iz sprehoda ::) Dina jih ne mara kaj preveč-jih ne nosi ampak samo znori ko se zbode ob njega in pol renči in laja okol njega, Helci je pa čisto vseeno za njih...



Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #335 : 27 Maj 2012, 08:15:10
Se bova zmenili na ZS. Lahko kdaj kmalu ;)
Ja, to z ježi zna biti nadležno. Zdaj ga zvečer raje sploh ne spuščam, če se mi ne da ukvarjat še s tem. Ni mi čisto jasno, kako ga sploh prime in nese. Če bi pustila, bi ga nesel domov s sprehoda, če ga najde na domačem travniku, pa bi ga nesel kar v posteljo >:D ::) Dobro, da vsaj "spusti" nekako deluje tudi pri ježih, sicer ne vem kaj bi. Rokavice ???
V bistvu sem mislila, da bi to sledenje nekako poskusila preumerit še v katero novo vajo. Očitno mu gre kar dobro od nosu in je super fajn :D

p.s. za naslednjo zimo imamo že ogromno drv, ki jih dnevno prinaša s sprehoda :o 8)


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #336 : 01 Junij 2012, 13:54:36
Pri nas je gospodična, dan pred napoljnjenim šetim mesecem prvič glasno pognala zajca  :o
Navdušen gospoda ni skrival nasmeha naustih ;D

Čeprav ni ravno pošteno do divjadi v tem času, da se jo (malo) preganja, vendar vsi vemo, da je najboljši čas učenja pri psih "kratek", od gospodarja pa zahteva precej dela, časa.........
Prvo je pri neki kmetiji presenetil črn zajec ;D .................seveda domači kunec; kunci so prosto spuščeni, ob nevarnosti pa zviz v luknjo pri štali. Brakica je kar lepo izdelala sled "v tišini". Drugi zajec, zajček je skočil s ceste v visoko travo, se ga še malo splašilo, da se je nekoliko oddaljil in nato na sled spustilo psa, ki je zajčka tudi vzdignil in prvič glasno pognal. Očitno je zbežal v luknjo (predvidevam, ker je skočil v gozd in ga nismo videli), pes se je vrnil in še enkrat izdelal sled. Nato tretji zajec  :o (zajkla), ki je ravno tako zbežal v visoko travo; psa na sled in zopet vzdigne požene, po nekaj časa se vrne pogledat če je vse OK in nazaj na sled  8)
Trije zajci v enem jutru in če imaš še mladega psa zraven, boljše skoraj ne mora biti.

Doma vsi vemo da je psica še mlada, ampak njen "lajež" je do sedaj, bolj spominjal na kakšno skladbico zavijanja kot kaj drugega...................in ko pes, kot mlad, ima do sedaj izkušnje samo z zajci (kar je velikokrat odvisno tudi od sreče) katerega nato tudi glasno požene je navdušenje nad princeso kar veliko..............pa še majhen kamen glede PNZ ja se ti odvali od srca  8)

Malo za intermezzo................zan imivo je gledat igro, "grizenje" pinča in braka. Brak najraje prijemlje za vrat od zgoraj. Pinč pa braka zmeraj za gobec oz. tam nekje. Ko smo malo "možvali", pinču v "obrambi" res ne preostane nič bolj učinkovitega (po njegovi kilaži in veličini sodeč) kot tak ugriz, prijem.
Pa še nekaj se je začelo dogajati. Ali je to ljubosumje, lastitev..............pinč (čeprav mu gre brakica kdaj pošteno na jetra, ker je pač v svoji igri neumorna ::) ) je postal kar agresiven do drugih psov, če sta v paru. Seveda brez ugriza, nadzorovano če je potreba, ..........ampak kar "uganja" malo dominance, če se s kolegico začne igrat drug pes. Nič važno ali je mladič, odrasel ali pa psica, pes. Kakšne izkušnje, psihoanaliza drugih?
Seveda so psi zmeraj odvezani..................... .sovražim povodce  :) (ne čisto dobesedno vzet vsega ;) )



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #337 : 18 Junij 2012, 08:18:05
Ker je čas košnje in s tem povezano veselje ter druženje širše familije, je v naravi lepo občudovati tudi tisto kar je njen sestavni del.
Toliko poljskih miši kot je letos, res že dolgo časa nisem videl. Zato je tudi živali (ne ravno vse), ki so nekako povezane z njimi prav lepo opazovati. Naš kuža ima odlično zabavo, ki je poleg njegovega užitka še koristna za nas. Ulov miši je res obilen, tako velik, da mi ni potrebno še hrane več jemat s sabo ;D . Mogoče je treba opozorit tudi na kar nekaj pojavov mišje mrzlice, ki je lahko izredno nevarna bolezen................zato pometanje podstrešij in kleti raje opustite za nekaj časa oz. uporabljajte preventivo.

Ko so travniki pokošeni in se umirijo, najprej pristane pet krokarjev kakšnih 50, 100m od skupne mize in začnejo pospravljati pokošene miši. Kolegi vprašajo ali imamo v okolici veliko vran :). Ob odgovoru, da v naših krajih vran sploh ne poznamo in, da je to kar vidijo krokar so kar precej začudeni. Pošteno povedano jih tudi sam še nisem videl v takšni "postavitvi".

Po zahodu sonca na spodnji travnik priskače majhen zajec. Pokličem svojega psa in ga odpeljem na sled, ker me je zanimalo kaj bo. NIČ. Nato pricaplja še otroški vrtec z željo videti zajca........in mali nič postane veliki nič  ;D .  Drugi dan se ženske in otroci odpravijo nabirat cvetove bezga in zopet zagledajo velikega zajca (očitno imamo leglo v bližini), ki je bil prav lepo pritajen v travi............okoli njega pa se pasejo krave 8) .

Ob povratku domov v večernih urah pa štiri mlade lesne sove, ki so skakale iz ceste na ograjo ob njej. Ob ograji se jim toliko približam z avtom, da bi skoraj jedle z roke...........in nato vsaka posebaj odleti v noč.

Zanimivi prizori, ki lep viked samo še polepšajo!



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #338 : 18 Junij 2012, 09:26:57
Mi imamo pa novo prebivalko vrta 8) . Ime smo ji dali Johanca... ampak je tako hitra, da je tud po razno ne morem ujet v objektiv izgleda pa takole

 Naloga naših dveh psov je pa; da  če se prikaže izpod plohov  se lahko samo gleda... ne sme se je preganjat ne sme se tam okoli šnufat, ker  predvidevam da ima mladičke ;D...upam da se bodo vsaj ti ojunačili in jih bom lahko poslikala
 mišk in voluharjev pa nimamo ;D Johanca je  carica... se pa bojim da ji bo zmankalo jage in se bo preselila...

Imamo pa polže... m***r jim  >:( ...jih nabiram v  jupolovo kanglo in nosim v gmajno...pa naj tam družbo klopom delajo...une vabe ki jih porodajajo v vtnih centrih naj si pa v rit vtaknejo :-X

p.s. A ima kdo kakšno idejo kako Johanco na vrtu obdržat ??

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #339 : 18 Junij 2012, 11:42:21
S hrano za mačke  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #340 : 18 Junij 2012, 14:03:19
Lepa Johanca  :o
Sumim, da ji je dovolj samo hrana, ker Johanca ima enega izmed najmočnejših plenskih nagonov................tako velikega, da ji ta ni samo preživetje ampak šport; killing machine. Enkrat sem čital, da je kar dobro, da je tako majhna  8) .
Kot mulc se spomnim, da jo je imel eden od starejših sosedov pri noni v kletki, spala je v škatli od projevke, hranil po jo je s "štanšco" za štrikanje na katero je napičil meso......kot ražniči. Eden od spominov ki ostanejo. Po kakšnem ključu? Hm, ne vem. Vem pa da je občudovanja vredna žival..............če nimate v bližini kakšnih kokoši recimo :o
Tudi če bo za nekaj časa odšla je še zmeraj velika verjetnost, da se vrne, če se ima pri vas lepo :)



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #341 : 18 Junij 2012, 14:36:23
Ne kokoši nima nihče...( hvalabogu  >:D) če jih ima ima pa zaprte
Mačje hrane ji ne bi dajala , ker sem se komaj dosegla ,da sosedovega mačka ni več na našem vrtu.
tapotepuških  pa ne bi nazaj vabila.

Me pa nekaj zanima glede Johance ... toliko se ne spoznam lih na te žverce... vem pa da velika podlasica se spravi na ptiče  v gnezdih. Ta je pomoje mala

Posledično ker ni več potepuških mačkov imam v  cipresah liščke ene 4 gnezda , na kozolcu pa siničke... in ne bi  rada videla da mi Johana kakšen genocid naredi.  :-\
Če bi ji kaj takega nastavila ,da bi se preventivno namalicala ... ( briketov ziher ne) ampak kakšno drobovino? .. ali pa kakšno jajce ?

Pidog kolk je to plenilka za šport ? Prav šport šport ?

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #342 : 18 Junij 2012, 15:05:04
Vidim, da je letos povsod polno miši. Tudi v naših krajih, še posebno, če gremo kam v višje. Zadnjič je Wai eno celo ujel, a kaj, ko potem ni vedel kaj bi z njo in mu je ušla ::) Poleg miši je ogromno ježev in pa, vsaj pri nas okoli hiše, nenormalno veliko ptičkov, ki padajo iz gnezd. Pes vsak dan prinese kakšnega pokazat in se pohvalit, kaj je našel. Dobro, da pri tem ostane in ga zamenja za kakšen piškot 8)
Zadnje dni je pa takšna vročina, da res intenzivno vadiva prinašanje iz vode, minimalno pol ure naenkrat, tudi 2x dnevno. In sva prišla do te faze, da postane povsem obseden in takrat noče predati prinosila  :-X Kar odpelje se mu in potem ga še lep čas težko umirim, da greva normalno naprej. Kakšna ideja, kako to omejiti? Mogoče drug pristop?

Lep, sončen pozdrav...


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #343 : 18 Junij 2012, 15:28:24
damayanti kontaktiraj forumašico maja01, od vseh ima pomoje s takimi zvermi največ izkušenj. Ima kune in dihurje, tako da ti bo najbrž znala pomagat.  ;)



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #344 : 18 Junij 2012, 15:43:33
Innana: maksimalno parkrat mu vrzes aport v vodo. Zakljucis preden pride do "vzbujenega stanja", ko pes vec noce predati. Vedno ga se nagrajuj po predaji (je se mlad in nenarejen). Raje mu postopoma dodajaj tezavnost, popravljaj finese, ne "obremenjuj" ga s casovno tezavnostjo. Kaksno poslusnost vmes, ce sta ze tako dalec, pa poslusnost na dalec. Samo mora biti res zanimivo za psa.
Lahko naredis 1 moker mark, potem 1 "suhega" (ko je pes moker), ali mu iz 1 suhega naredis memory... malo bolj zacini vse skupaj, da mu bo zanimivo s tabo delati in da ne bo on mogel sam sebi "zaciniti" prinasanja.
Utrjuj steadiness.
Vse kar rabis je domisljija ;)


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #345 : 18 Junij 2012, 16:43:13
Mi imamo pa novo prebivalko vrta 8) . Ime smo ji dali Johanca... ampak je tako hitra, da je tud po razno ne morem ujet v objektiv izgleda pa takole




Oj, Damayanti,  veliko podlasico imaš.. . Johanco.. :P :P :P. Madonca, podlasice nisem videla že sigurno 5 let...
Tako, da imaš ti pač veliko srečo.. 

Ja, definitvno je punca in ima mladiče .. .Spomladi, konec marca, začetek aprila kotijo..In več kot očitno je zadovoljna pri vas...
Glej, da je ne "izgubiš"...
Lahko bi ji ponudila kakšen "all inclusive" paket...

Njena glavna hrana so mali glodalci... Ja, pa tudi kakšen ptiček ali ptičja jajca  se najdejo  na njenem jedilniku. No, vsaj pred mišmi si zaenkrat še varna.. Mi pa se že kar bojimo, da nas bodo "požrle"... Kaj bi dala za Johanco..

Midva  z Milanom pa sva v soboto zvečer šla malo v  lovišče.. Je Milan rekel, da greva gledat srnjad in se malo ohladit.. In ko že nekaj časa sediva na  hohštantu (visoka preža), in se  tokrat za razliko ne pogovarjava, pa nisva "skregana".., v bližini nekaj zašumi...
In glej jo glej.. mlada lisička. Zadovoljno poskakuje, se igra z listkom, se valja po hrbtu... Resnično lep prizor...
In me Milan predvidno podreza s komolcem... , in pomigne z glavo na drug konec.  Saj ne boste verjeli... Še  ena majhna zvitorepka.
Se tudi prišla naužit svežega zraka in malo poigrat... Oba sva "otrpnila", dihala na škrge in uživala v tem prizoru... In nedolgo zatem se jima je pridružila še tretja... Več kot očitno je šlo za "familijo"... Tako igrive in "otročje" so bile...
In tako,  kot so prišle, so čez enih 5 minut tudi odšle... Jih je bilo pa lepo videti tako na 30-40 metrov..

 

Prehrana: mali glodalci, ptiči in plazilci, ptičja legla, večje žuželke, deževniki žabe, jagodičevje. Hrano išče predvsem na tleh.
Plenilci: ujede, večje sove, lisica, divja in domača mačka, obe kuni



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #346 : 18 Junij 2012, 18:10:11
Sem zgooglala Johanco,  ja Diva velika podlasica je tale moja Johanca ... kdo bi si mislil pa tak drobižek je :o ... baje pa da tud pleza.

Hvala ninci bom še majo malo pognjavila :)...

čeprav predvidevam , da nimam nič takega v hladilniku... kurja jajca mogoče... bom za foro zvečer enega nastavila pa da vidim če ga bo pomalcala


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #347 : 18 Junij 2012, 18:44:25
Barbara10, hvala :) Sej v bistvu mu krajši čas mečem za trening, potem pa kakšne palice kar tako, da plava. Za rekreacijo in osvežitev, da ne hodiva po soncu itd. In res uživa v tem.
Samo se mu isto odpelje  ::) Na drug način pa ne vem, kako bi ga razgibala...da bi plaval sam od sebe ???


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #348 : 18 Junij 2012, 19:16:54
Zadnje dni je pa takšna vročina, da res intenzivno vadiva prinašanje iz vode, minimalno pol ure naenkrat, tudi 2x dnevno. In sva prišla do te faze, da postane povsem obseden in takrat noče predati prinosila  :-X Kar odpelje se mu in potem ga še lep čas težko umirim, da greva normalno naprej. Kakšna ideja, kako to omejiti? Mogoče drug pristop?

Se moj nasvet  :P Jaz bi naredila tako, najprej ne vem, 5 minut treninga, tisto resno pravilno prinasanje aporta, potem pa prosto prinasanje (ali odnasanje), kasneje spet aport (malo mesas). S tem da, v tvojem primeru bi bilo mogoce pametno, da dokler si se ni na jasnem kdaj gre za igro in kdaj zares bi uprabljala razlicne aporte. Za taresno prinasanje enega, za igro drugega.. Oz. celo tako, za igro dva razlicna, ker ce ti noce oddat, bi ga zamotila tako, da ko enega prinese/odnese, mu vrzes drugega (pac tistega prvega bo takrat pustil na obali in sel za drugim). Pa nikoli uporabljat istih ukazov za resno prinasanje in za igro. Recimo jaz imam za aport "aport", za ostalo pa "prinesi" alpa "nesi" alpa "nesi sm".  ;)

Aja, pa ce ti zacne noret med resnim prinasanjem bi ga dala na "time-out", na prostor za 5 minut, da se pomiri. Ce nori med igro pa ni nic narobe, naj ce hoce :)

Drugace tudi moj noce sam od sebe it plavat, ampak pomoje zato, ker je ze od majhnega navajen da mu kaj mecem. Ko sva bila na vzrejnem sem dozivela, kako je eni zenski labradorec usel v jezero, pa ga je klicala 10 minut, labro je pa nabijal kroge v vodi, ven pa ni sans da bi prisel  :D :D

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #349 : 18 Junij 2012, 22:29:42
Vidim, da je že Diva nekaj dodal.............pa še jast malo o kunah.
Ker vem, da marsikdo ne ve: največja kuna je Jazbec.
Poznamo malo in veliko podlasico oz. hermelin.
So pa to precej misteriozne in do neke mere tudi neraziskane živali, vsaj zato meni privlačne in občudovanja vredne Ter ZELO KORISTNE. Vsak, ki jo ima v bližini je lahko ponosen.
............tudi google ne ve vsega ;) ..................iz Zlatorogove knjižnice za vse ki jih podlasice zanimajo nekaj najzanimivejših strani:



http://shrani.si/f/o/Zx/3Itd1I2J/img0001.jpg
http://shrani.si/f/8/BN/1ukjedBw/img0002.jpg
http://shrani.si/f/3T/JU/13ZEF5WC/img0003.jpg
http://shrani.si/f/1W/JE/3KuD4PCi/img0004.jpg
http://shrani.si/f/3m/4O/42XgFedd/img0005.jpg



Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #350 : 18 Junij 2012, 23:11:47
Se moj nasvet  :P Jaz bi naredila tako, najprej ne vem, 5 minut treninga, tisto resno pravilno prinasanje aporta, potem pa prosto prinasanje (ali odnasanje), kasneje spet aport (malo mesas). S tem da, v tvojem primeru bi bilo mogoce pametno, da dokler si se ni na jasnem kdaj gre za igro in kdaj zares bi uprabljala razlicne aporte. Za taresno prinasanje enega, za igro drugega.. Oz. celo tako, za igro dva razlicna, ker ce ti noce oddat, bi ga zamotila tako, da ko enega prinese/odnese, mu vrzes drugega (pac tistega prvega bo takrat pustil na obali in sel za drugim). Pa nikoli uporabljat istih ukazov za resno prinasanje in za igro. Recimo jaz imam za aport "aport", za ostalo pa "prinesi" alpa "nesi" alpa "nesi sm".  ;)

Aja, pa ce ti zacne noret med resnim prinasanjem bi ga dala na "time-out", na prostor za 5 minut, da se pomiri. Ce nori med igro pa ni nic narobe, naj ce hoce :)

Drugace tudi moj noce sam od sebe it plavat, ampak pomoje zato, ker je ze od majhnega navajen da mu kaj mecem. Ko sva bila na vzrejnem sem dozivela, kako je eni zenski labradorec usel v jezero, pa ga je klicala 10 minut, labro je pa nabijal kroge v vodi, ven pa ni sans da bi prisel  :D :D

Ah, on gre tudi kar sam plavat, ampak to ni dovolj, da bi se še malo utrudil >:D :) Na morju je plaval kakšne pol ure skupaj, sam sredi zaliva... ??? Verjetno je bil lep razgled 8)

Imam pa dva ukaza, ja. Aport in pa prinesi, prav tako imam različna prinosila. Za igro v glavnem kar palice ali pa cufo, večinoma mi ni treba menjat, ampak, ko se mu odpelje, je tudi to malce težje. Je pa tudi res, da prinašanje na suhem bolj resno jemlje, še posebno, če imam tiste nagačene kunce. Najtežje prinese leseno prinosilo, s tem bi se najraje nekam skril in ga zgrizel (tega menjava).
Bom vsekakor poskusila še tvojo varianto, hvala.


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #351 : 19 Junij 2012, 00:20:45
Ej, "jagri", prosim za pomoč. Pa  res čimprej.

To, da je okrog nas en kup živali..., ja to je super. Naši  "plemeniti", pa dva mačka azilanta - Ratko in Zlatko, pa sosedovi trije konji,  in še  dva ježka tudi redno prihajata na malico (naravnost obožujeta pasje brikete), sinice so tudi gnezdile...
Tudi voluharje še nekako sprejmemo, samo to danes zvečer pa je res preveč... Too much.

Danes pa so nas okupirali "okupatorji"... In to taki nezaželjeni... Veliko njih... Naravnost zastrašujoči... Saj vem, da je smešno, boste rekli...
Takšne majhne živalice... Ampak meni ni prav nič smešno. 

Celi roj sršenov je okupiral eno od cipres. Naenkrat se je po zraku proti večeru v rahlem mraku  "prikadil" rjavi oblak, kakšen meter premera in se vsedel na cipreso. Diverzija pa taka!
Tako, da ima naša cipresa novo kapo.  :P
Malo debelo smo gledali..Kaj je zdaj to, čakali... Da odletijo... Pa nič.
Vsi domači (dvo in štirinožci) smo se "poskrili" kot zajci... V bunker! Se zaprli v bajto, potegnili vse komarnike in "kukali"...

Še zdaj, pa bo skoraj polnoč, taborijo pri nas.   Mi pa poskriti dihamo na "škrge" zaradi vročine v bajti.

Debata o tem, kako se znebiti teh diverzantov , je bila vroča... Katero "oborožitev" in katero municijo izbrati... Bokarco, petelinko, šibre, kuglo :P :P :P Ali "dimno" zaveso... Ali pa se zateči k "hladnemu" orožju... Baje se dobro obnese kot "deratizacijsko sredstvo" gasilni aparat. Jih v hipu "zamrzne...

Priznam, meni ni prav nič smešno.. Milan pravi, da je matica pobasala en roj, in se seliljo.. Da Iščejo novi "dom"... In da samo malo "počivajo"... Ter da jih z jutrom več ne bo... 
Jaz pa že vidim, kako si nas bodo  jutri privoščili in nas pikali... Joj, joj ,joj...

Upam, da bo temu res tako... No, nisem čisto prepričana.. Vidim, da tudi njega muči....  :o

Ima kdo kakšen nasvet, kako jim prijazno povedati, da ravno niso bili povabljeni... In da bi bilo zelo lepo od njih, da odidejo k "sosedom"...
Res si jih ne želim jutri zjutraj srečati za "dobro jutro"... Ker potem mi najbrž preostane samo še "nizki štart" in šprint v smislu reši se, kdor se more... Madonca, ni me strah velikih živali.., teh majhnih nadlog pa se bojim...

Pa še za "plemenite" angleže me skrbi... No, najbolj za Divo.. Babika pogosto hodit lulat... Tonček bo že "držal", ona pa je kot vse punce... Veliko bolj pogosto kot fantje morajo na WC... Tako pač je.

Prosim, če pridete čimprej v "pogon"... In seveda primerno "oboroženi" z idejami, kako se jih znebiti.... 
Ja, noč ravno ne bo mirna... Spanec ne bo "trden". Danes ne.









Sem pred pol ure malo "pokukala" in so še vedno tam..
Kaj pa zdaj?





katajuska

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #352 : 19 Junij 2012, 00:47:59
Pri nas so to rešili gasilci. Ni se ravno za igrat z njimi... Sršeni so si naredili skoraj meter veliko gnezdo, tako da so ga gasilci ovili z neko plahto in našpricali strup. Rešitve za prosto leteče brez gnezda pa nimam, verjetno ni ravno prijetno čakat da se zagnezdijo... Najboljse je poklicat na ZZV, če bodo jutri še tam.

Mirno noč!



diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #353 : 19 Junij 2012, 02:10:15
Katajuška, najlepša hvala za nasvet. Odlična ideja.

Kot izgleda, bom gnjavila ZZV že zgodaj zjutraj.  Tel št. sem že našla.

Sem šla malo prej v "izvidnico", tako po diverzantsko.. Čisto na tiho,  po prstih, počasi, sklonjena...  Od daleč posvetila z baterijo..
Cipresa ima še vedno kapo...Ura pa je dve ponoči.  E vidite, ni lahko... Na "svoji" zemlji in nesvoboden....



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #354 : 19 Junij 2012, 12:00:01
Imam pa dva ukaza, ja. Aport in pa prinesi, prav tako imam različna prinosila. Za igro v glavnem kar palice ali pa cufo, večinoma mi ni treba menjat, ampak, ko se mu odpelje, je tudi to malce težje. Je pa tudi res, da prinašanje na suhem bolj resno jemlje, še posebno, če imam tiste nagačene kunce. Najtežje prinese leseno prinosilo, s tem bi se najraje nekam skril in ga zgrizel (tega menjava).
Bom vsekakor poskusila še tvojo varianto, hvala.

Roxy tudi ne mara nosit lesenega prinosila in sem ga zato ukinila. Zanjo je les za grizenje, ne za prinašanje...  ::)
Sicer pa se strinjam z Ovckinim predlogom. Pa mogoče še malo na splošno poslušnost delat, da se nauči kdaj je delo in kdaj žurka. Žurka naj bo vedno, ko ti rečeš in ne, ko si on zamisli. Vsako idejo o divjanju med delom zatri že v kali, ampak ne pozabi dobrega dela nagraditi z obilo divjanja. Če se ti prevečkrat dogaja, da začne divjat pa zmanjšaj kriterij (dolžino ali zahtevnost dela), da ne bo prihajalo do momentov, ko si sam vzame frej. Delaj tako dolgo, da še veš, da bo naredil prav in to nagradi s prostim divjanjem. Če še nisi, uvedi sprostitveno povelje, da bo meja med delom in sprostitvijo jasno določena. Vedno, ko presliši povelje, ga daj na timeout, prekini z delom, igro, pozornostjo, daj ga na povodec... Naj se nauči, da je konec veselja, če ne uboga.



Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #355 : 19 Junij 2012, 21:50:18
Super, hvala vsem za nasvete ;D Verjetno bom kar nekaj časa (in živcev >:D) porabila, da bo sprejel tak sistem... 8)

Diva1, kako ste rešili?


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #356 : 19 Junij 2012, 23:14:13

Diva1, kako ste rešili?

No, noč je bila kar "naporna"..   Dežuranje...Tudi ob pol petih zjutraj je cipresa imela še vedno "sršenovo kapo"... Nič prijetni občutki...
Tudi ob 7.00 zjutraj je bilo še vse po starem.  :(
In ob 7.20 se je ta  meterski rjavi "neznani leteči predmet" dvignil... In odletel... Kam?  Nimam pojma...

In da vidite Milana... Je rekel: "Vidiš, sem ti rekel, da bodo samo "prespali"... Tako zmagoslavno...  ;D :
Jaz pa vem, da je bil ob 7.00 zjutraj že kar malo (pravzaprav močno)  nervozen.. Je že izbiral "municijo"....  Ter je že vprašal "informacije" za telefonsko številko ZZV-ja...

In danes je vsem, ki so ga le hoteli poslušati, razlagal, kako smo "gostili" roj sršenov...

Tako, dragi moji... Če so se slučajno zatekli k vam, nič ne skrbite... Z jutrom bodo odšli.. Samo utrujeni in zaspani  so bili in so rabili prenočišče... :P :P :P
Bodite prosim uvidevni in jih ne motite pri spancu...

Ja, priznam, da smo si kar oddahnili...  Ni bilo ravno prijetno. Res ne.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #357 : 20 Junij 2012, 13:01:18
Pidog hvala.  :)



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #358 : 28 Junij 2012, 21:22:38
hej

Jaz pa enostavno moram zdajle pohvalit mojo zvau tule :D Namrec, tu v blizini je en ograjen makadam parkingplac (kjer noben ne parkira, tako da se je neki rastlinja razrastlo), in tja hodiva takrat, ko hocem psa zdivjat ali ko delava poslusnost itd. No, in prejle greva tja, psa takoj spustim, da se malo zdivja, kot vedno gre snoflat po grmovju, nakar mu iz grmovja blizu njega (recimo 2m stran) skoci ven zajec (ogromen!), in zacne bezat. Cosmo se zazene za njim, jaz zavpijem "NE!", Cosmo se ustavi, jaz  :o :o :o, in potem gledava zajca, kako tece cez celo parkirisce in skozi ograjo ven v grmovje. Itak psa fuuul pohvalim, ker se je ustavil na komando, potem sem mu dovolila, da ga je sel iskat (malo sled prevohat in tako), pa je bil ves navdusen. Poze take, da dol pades, rep delal na polno  :D :D Potem je za nagrado se zogo dobil, potem sem vzela se krtaco v roke, in je ves cas cesanja se mahal z repom, tok je bil vesel  ;D ;D

Sicer tole ni najino prvo srecanje z zajcem.. Tega istega sva srecala kaksne dva meseca nazaj, samo takrat je bil pes zaposlen s snofljanjem tako da ga sploh ni videl, in sem ubistvu jaz zajca splasila, ker je skocil iz grmovja zraven mene ven. Itak me je skoraj kap  :D No, Cosmotovo prvo srecanje z zivim zajcem je bilo pa malo bolj pestro, takrat je pa stekel za njim, ni slisal na noben klic, dokler ni bil tok dalec stran od mene, da se je ustavil (takrat sem ze nehala vpit), in pritekel nazaj. Je pa takrat letel tako, "lagano", za zurko, ne da bi ga dejansko hotel ulovit. Tako da tole danes s tako samokontrolo je bil fuuul napredek od tistega pred stirimi/petimi leti  ;D

Ponosna na mojo pridno zvau  :-*

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #359 : 03 Julij 2012, 19:08:03
Cestitke ovcka!

Ta podaljsan vikend je bil intenziven prinasalski tecaj za vodnike prinasalcev s svojimi psi v dolini reke Rizane, pri Kopru, pod vodjo tecaja, vodnico, instruktorico in sodnico za lepoto in delo Zinko Terezijo Rovan ter KD Rizana Koper. Pripravljali smo se za vse mozne retrieverske lovske preizkusnje: LP-R, TP-R, VUT-R, specialno tekmo za retrieverje SLP-R Dr. Heraus, FT na francoski nacin.

Bile so prisotne kar 3 pasme prinasalcev: gladkodlaki prinasalci (2 fanta in 1 punca), kodrasta prinasalka in novoskotski prinasalki.

Kaj smo poceli:
- poskrbeli smo za socailizacijo med udelezenimi stirinozci,
- delali vaje strelomirnosti, odlozljivosti,
- prinasali pernato divjad iz vode po strelu, 1 komada in 2 komadov,
- prinasali pernato divjad iz nasprotnega brega vode s prostim iskanjem in vlecko,
- ucili se usmerjanja na dalec s pomocjo vodnika, instruktorja in sodnika resevalnih psov Romana Starmana,
- prvic se srecali s krvno sledjo divjega prasica pod mentorstvom Milana Fortune, vodnika, instruktorja... krvosledcev,
- pripravljali se za field trial na francoski nacin,
- delali vlecko dlakaste divjadi,
- vadili iskanje 2 kosov divjadi na polju in v gozdu,
- delali poslusnost po pogramu VP1 in VP2,
- ter se zabavali.

Hvala vsem instruktorjem za vse! Hvala tudi vsem soudelezencem za obilico dobre volje, odlicno druzbo!