Kaj ukreniti proti zastrupljevalcu psov in mačk?

Andrej_ · 30224

Andrej_

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
V naši vasi so psi in mački večinoma spuščeni in tako je v navadi že dolga leta. V glavnem se zadržujejo okoli domačih hiš, včasih pa gredo tudi malo k sosedom na potep. V zadnjem tednu pa je živalim nekdo začel nastavljati strup za polže. Dosedanje žrtve tega brezvestneža so bili trije mački in dva psa. Zanima me, ali imamo lastniki živali pravno osnovo za ukrepanje, npr. zaradi mučenja živali (strup za polže pred smrtjo živali povzroči neznosno trpljenje) ali zaradi uničenja tuje lastnine? Ali ima smisel poklicati policijo tudi če še nimamo dokazov, kdo seje strup po vasi?



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #1 : 27 Marec 2012, 11:50:02
Lahko prijaviš neznanega storilca, ampak mislim, da ga bo moral nekdo dejansko videt, da se bo lahko ukrepalo proti posamezniku. Morda bo pomagalo že sama prijava, če bodo policisti zraven še koga povprašali...

Je pa tako, da je uradno prepovedano spuščanje živali brez nadzora ne glede na navade.
Glede na to, da mate enga "psihiča" bi bilo dobro se vsest z domačimi in se pogovorit in zmenit, da bodo živali pod kontrolo...
Pa tudi sicer vsaj psi nimajo kaj šetkat okrog brez nadzora in puščat spominke pred tujimi vrati.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2 : 27 Marec 2012, 11:53:18
Na policijo, VURS se lahko poda sum za storitev kaznivega dejanja zoper neznanega storilca (ce je znan, toliko bolje). Ce imate trupla, jih date na VF na obdukcijo (74 evrov je stal komplet obdukcija za 2-3 mesecnega mladica bernskega plansarja, ampak par let nazaj; za macko ne more biti vec).

Lahko se da obvestilo na radijo, poslje v medije, obesi letake in upa, da bo videl tudi tisti, ki je nastavil strup in upade, da ga odstrani ter da bodo lastniki zivali imeli vsaj ta cas svoje zivali bolj pod nadzorom, za brezdomne pa cim prej poklicali v zavetisce, da se jih spravi stran iz takega obmocja.


karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 27 Marec 2012, 13:56:14
Nevem kolk bodo pa veseli informacije da se psi sprehajajo brez nadzora.  ::)

dejstvo je da to ni redek pojav, ampak po zakonu ti moraš imeti psa ali pod tvojim osebnim nadzorom ali za ograjo...

Se je pa pri nas pojavil podoben problem, le da so uporabili podganji strup.. in je kljub "nadzoru" ena psička poginila..

Se strinjam z Andrejo tu.



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 27 Marec 2012, 14:26:11
Sicer verjamem, da gre tukaj res za načrtno zastrupljanje, ampak; če nekdo nastavi strup za polže res polžem (ker bi se ji pač rad znebil) in ga psi, ki se bre narzora potikajo okrog pojedo... ::) :-\ ;) To sploh ni načrtno zastrupljanje, pa bi se rešilo, če bi lastnik imel žival pod nadzorom! :-[ :-X
Sicer pa jaz na vašem mestu ne bi tvegala in bi imela mačke in pse pod nadzorom (na povodcu oz. spuščene le ko si zraven!), in se s tem zastrupljevalcem resno pogovorila, če pa že drugače ne gre tudi prijavila (ampak ko so vsi psi pod kontrolo, ker če ne bi možno da tudi vsi vi plačali kazni). ;) :-\
lp. :) (sicer pa se ne spoznam preveč na te zadeve, tako da ne preveč resno vzet...)



Andrej_

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 27 Marec 2012, 14:41:27
Vem, da morajo biti psi pod nadzorom in to je zastrupljevalec (kratkoročno) tudi tudi dosegel. Ampak poanta je, da ni uporabil prave metode, npr. pogovora z lastniki, ampak je uporabil strup, ki povzroča pogin psa v hudih mukah. Da ne omenjam mačkov, ki jih na podeželju še nikoli niso zapirali v dnevne sobe.

P.S. Naša zakotna vas ni ravno Prešernov trg sredi Ljubljane in zato par prijaznih kužkov na sprehodu ni še nikogar motilo (razen osamljenega sadista), predpisi gor ali dol.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 27 Marec 2012, 17:49:11
Če je strup nastavljen pred vašimi vrati - policija.
Če se niti ne ve kje je pes staknil strup...je prav tako vaša krivda kot to, da ga povozi avto. Nima kaj sam stikat okoli. Pravzaprav bi lahko sosed vložil marsikatero tožbo za motenje posesti, strah prad psom, napad psa, kopanje lukenj...če vas ni zraven pač ne veste kaj pes počne, ane.

Žal tu ni izgovorov ''smo z vasi'' - sem jaz tudi pa se nič kaj ne šetkajo okoli po sosedovih vrtovih. So se sosedovi...pa se tudi ti ne več (vsaj večinoma ne več). Ker smo jim mi lepo z vzorom pokazali kako se lahko več psov obdrži na parceli. Še vedno smo v urbanem okolju (v gozdu pa itak ne smejo sami šetkat zaradi divjadi).  ;)

Mačko je sicer težje zadržati na parceli ni pa nemogoče. Ena od rešitev, da ne hodi sosedu solatke gnojit je postavitev mačjega stranišča. Mačke ga načeloma rade uporabljajo.

Se opravičujem za morda strupen post, ampak dobim ošpice z odgovorom ''mi smo z vasi''. Ni čudno, da se določenih prime nadimek ''kmet'' kot slabšalnica. Dejmo bit za zgled, no.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #7 : 27 Marec 2012, 19:10:51
Vem, da morajo biti psi pod nadzorom in to je zastrupljevalec (kratkoročno) tudi tudi dosegel. Ampak poanta je, da ni uporabil prave metode, npr. pogovora z lastniki, ampak je uporabil strup, ki povzroča pogin psa v hudih mukah. Da ne omenjam mačkov, ki jih na podeželju še nikoli niso zapirali v dnevne sobe.

P.S. Naša zakotna vas ni ravno Prešernov trg sredi Ljubljane in zato par prijaznih kužkov na sprehodu ni še nikogar motilo (razen osamljenega sadista), predpisi gor ali dol.

In kje je bil ta strup nastavljen?
  če je bil malo tako na okoli širom po vasi ...potem je zadeva sporna... ker pred mački in psi so čist realno gledano tud otroci, ki se igrajo zunaj... se tudi lahko zastrupijo...
 če je pa nastavljal doma na svojem vrtu...potem je pa krivda čigava ? njegova? ne bi rekla...

Jaz sem tud iz vasi. Lani so mi polži požrli vse rože...in sem jih tud zastrupljala (  sadistka sem,   :P).. najprej bio zatiranje , ko pa ni pomagal pa kemično... tam ,ko so bile rože je bila ograjca... psa sta vedela da je fuj... če je šel pa slučajno kakšen maček not srat.. v moje rože... na mojem vrtu in pomalcal strup me pa sladko briga, če je šel v maloro..doma bi sral pa se mu to ne bi zgodilo.
Vsak naj ima svoje živali zase in pri sebi doma, pa  stvar rešena.
Tudi na vasi nas moti ,ko nam  raznorazni mački serjejo v vrt .. in razno razni cucki svobodomiselnih lastnikov serjejo in ščijejo po vrtovih.
In ja tud  mačka naj  navadijo, da je doma , ali naj ga pa zaprejo v dnevno sobo  po zakonu je hišna žival,  če se jim pa to zdi mučenje...... potem je pa zgražanje, ko umira v mukah od zastrupitve, ali zgražanje ko ga  kakšen pes dokrajči ali avto povozi   verjetno ..kaj? normalno?...za moje pojme krivda in povzročitev iz strani lastnika.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Andrej_

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 28 Marec 2012, 00:24:19
Lunette, žal še nismo ugotovili, kje vse je strup nastavljen, domnevamo pa, da je razmetan po raznih koncih vasi. Žrtev je bila med drugim psička, ki je bila na sprehodu z gospodarjem in se od njega nikoli ni oddaljila več kot za deset metrov.

Lunette in Damayanti, zgrešili sta poanto: tudi če so naši psi bili spuščeni, bi zastrupljevalec lahko uporabil bolj civilizirana sredstva prepričevanja, ne pa da jih obsoja na pogin v hudih mukah.

Sicer pa tudi na lastnem vrtu nihče nima pravice zastrupljati domačih živali. Za mučenje živali s strupom za polže preprosto ni izgovora. Damayanti, če sem prav razumel, ti to počneš mačkom, ki zaidejo v tvoje rože?

Forumsko občinstvo prosim za  konstruktivne predloge, kako rešiti problem. Kdor se spomni le privoščljivih komentarjev, naj jih prosim zadrži zase.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 28 Marec 2012, 08:18:14
Andrej_ moj odgovor je bil (med drugim) tudi konstruktiven - pse imejte pod nadzorom. Če se je psička oddaljila od lastnika za 10m pa da ni videl da nekaj pobira po tleh...žal to zame ni nadzor. Pa ok se lahko zgodi...ampak ne na parih živalih v zelo kratkem času.
Konstruktivno - svojim mačkam pokažite uporabo mačjega wcja na domačem naslovu. Jih nahranite toliko, da ne bojo stikale pri sosedih. Imam sama doma ''kmečke mačke'' pa vem da to gre.
Konstruktivno - pse na povodce, če niso na vašem vrtu.
Čist simpl.

Sem tudi sama napisala, da če je strup nastavljen na vaši parceli - policija. Sploh ne razmišlat.
Strup je tudi nevaren za otroke, če leži kar tako. Seveda je potrebno najti lokacijo. Kar je pa edino možno, da svojo žival vidiš kje je hodila (še bolje za žival, da jo vidiš preden pobere oz. da takoj ko pobere letiš do veta in jo morda še rešiš). Si pot dobro zapomneš. In greš temeljito pogledat, kje se je strup pobral. Pofotkaš kraj dogodka in prijava. Vse to je mogoče samo in izključno z nadzorom kje pes hodi.

Žal pa ne vidim v nobenem postu privoščljivosti (živali pač ne privoščim pogina) ampak samo opomine, da morda pa le ni krivda samo v nastavljanju strupa, ampak v prvi vrsti pri lastnikih, ki ne vedo niti to kje približno bi se strup lahko pojedel.
Seveda želim, da zadevi pridete do dna in da do takrat ne bo poginila še kakšna nedolžna žival.

Bolj konstruktiven odgovor mislim da ni mogoč. Ker da flancam bučke da je pa morda pametno poklicat odvetnika (niti se ne ve koga tožit), da bi lahko klicali forenzike (in bojo šli po stopinjav vaših živali raziskovat kje so strup našle...)...no to pač ne gre.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #10 : 28 Marec 2012, 08:38:25

Lunette in Damayanti, zgrešili sta poanto: tudi če so naši psi bili spuščeni, bi zastrupljevalec lahko uporabil bolj civilizirana sredstva prepričevanja, ne pa da jih obsoja na pogin v hudih mukah.

Sicer pa tudi na lastnem vrtu nihče nima pravice zastrupljati domačih živali. Za mučenje živali s strupom za polže preprosto ni izgovora. Damayanti, če sem prav razumel, ti to počneš mačkom, ki zaidejo v tvoje rože?

Forumsko občinstvo prosim za  konstruktivne predloge, kako rešiti problem. Kdor se spomni le privoščljivih komentarjev, naj jih prosim zadrži zase.

Ne razumem kakšen konstruktiven  odgovor pričakuješ?
 Da ti vsi prikimamo da nastavljanje strupa za polže je kriminal...?
 ja je kriminal če se nastavlja v fazi da  zastrupljaš z njim mačke pse ježe itd. da to trosiš širom po vasi in namensko nastavljaš
Če ga nastaviš da zastrupljaš POLŽE...  ki ti delajo škodo na vrtu...  ima pa svoj namen... al kako?
Lepo sem ti napisala...    še enkrat preberi. kjer je bilo nastavljeno je blo zavarovano... moji psi so vedeli da tam stikat je prepovedano, otroci se ne igrajo v mojih rožah za ograjico ali na zelenjavnem vrtu. nihče ne je  zemlje iz rož ali zemlje iz vrta.
Sploh ne iščem izgovora... tako je ... strup ki sem ga uporabila( po mesecih kavne usedline piva itd- bio zatiranja) sem uporabila kemično sredstvo za zatiranje polžov) Mi smo jih imeli lani toliko ... da še nobeno leto toliko...
ZA POLŽE... temu je namenjen.

Kar se pa tiče mačkov.. tistih svobodo-hodajočih po širni okolici... pa me prav  malo briga ali je to na prešernovem trgu ali pa na vasi. Če je maček lastniški, potem naj bo pod nadzorom lastnika.
Jaz imam dva psa ... na vasi... pa ne zagovarjam , da mi je normalno, da gresta malo na potep ali na sosedov vrt  na obisk...
 moja psa sta!
doma imata vrt kjer imata dovolj prostora , kar se pa "sprehodov" tiče je pa moja naloga in moja obveza, da jima zagotovim dovolj gibanja in to tako, da jih peljem na sprehod.... in to ne po sosedovih vrtovih in po privat zemljiščih.
Nimam te pravice... spoštovat je treba tujo lastnino... ni vse" naše"

Mački na mojem vrtu so pa bolj kot od polžjega strupa ogroženi iz strani moje psice...  na našem vrtu. Drugje  pa kakor kje...
In smo že imeli primer, ko je nek lastnik klical policijo,  pa VURS... in je dobil odgovor( pa še položnico) ON.
Njegov maček, na tujem... neodgovorno lastništvo, mučenje živali. sam ga je  s svojim nenadzorom izpostavljal nevarnosti.

Če je pa v vašem primeru tako  kot navajaš.... da se strup... najde širom po okolici...pokliči policijo- to je stvar policije . Povzročanje splošne nevarnosti( ne samo zaradi domačih živali) ampak tudi za ljudi  ljudi.
Bo pa potrebno dokazat,  da je to res tako

A je dovolj konstruktivno?

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 28 Marec 2012, 09:00:16
Ne, ampak resnično. Treba je ugotovit kje je strup nastavljen. To pa je možno samo, če se ve kje živali so - nadzor le-teh.
Sočustvujem z živalmi (zastrupitve si niso zaslužile), nikakor pa ne z lastniki kateri ne vedo kje njihova žival je (če bi vedeli bi locirali kraj zastrupitve).

Še en konstuktiven odgovor (žal z malo sarkazma).
Glede na to, da ima lahko že vsaka vas svoj odlok. Bi bilo super, če se sprejme odlok po katerem bi morali lastniki vrtov/rož/kmetijskih zemljišč postaviti tablo z obvestilom npr.  ''preganjamo polže, pozor''. Tako bi lahko lastniki in psi/mački sami vedeli, da se tam ne sme začasno gibati. V primeru da table ni...pa gre za namerno zastupitev. Samo razmišljam na glas.   ;)


Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #12 : 28 Marec 2012, 09:52:48

Še en konstuktiven odgovor (žal z malo sarkazma).
Glede na to, da ima lahko že vsaka vas svoj odlok. Bi bilo super, če se sprejme odlok po katerem bi morali lastniki vrtov/rož/kmetijskih zemljišč postaviti tablo z obvestilom npr.  ''preganjamo polže, pozor''. Tako bi lahko lastniki in psi/mački sami vedeli, da se tam ne sme začasno gibati. V primeru da table ni...pa gre za namerno zastupitev. Samo razmišljam na glas.   ;)


ne vem s katerim odlokom bodo naučili potepuške pse in mačke brat opozorilne table  :D :D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #13 : 28 Marec 2012, 10:31:50
S takim, kjer krava ne sme mukat ponoči. Očitno so ga živali prebrale in poslale pritožbo, da so zadevo umaknili  ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 28 Marec 2012, 10:47:39
No saj nekaj takeg sem imela v mislih  :D Ko bojo morale živali nase pazit bolj kot bi morali na njih lastniki.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nezkaaa

  • *
    • Prispevkov: 614
    • Točke: 0
  • ZgAgA
Odgovori #15 : 28 Marec 2012, 11:00:55
Bom tule napisala, v kolikor je že kje napisano ali pa ni prava tema, se lahko mirno ali zbriše ali pa prestavi

Šiškarski lastniki psov PAZITE! Na območju ulic Celovška 189, Ob Žici 1, 3, 5, Kogojeva, Ane Ziherlove in Gotske "ljudje" nastavljajo faširano meso z zdrobljenim steklom, strup in kruh preboden z žeblji.
Če vidite koga da to nastavlja NEMUDOMA POKLIČITE POLICIJO!

ZgaGa


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #16 : 28 Marec 2012, 11:14:53
Kaj pa če imaš psa dejansko pod nadzorom, je na povodcu ali pa spuščen, ampak si zraven in ne pustiš tacanja po rožah, scanja po živi meji, kopanja lukenj tam kjer nimaš dovoljenja za to in pobiraš dreke, če hočeš na travnik-se zmeniš s kmetom...etc...

Imaš pa to nesrečo, da je pes tako požrešen in pobira svinjarijo s tal in tega v 100% res ne moreš preprečit, niti z nagobčnikom. To je tisto kar mene stisne in cvikam.

Pri nas polže z soljo posujemo.  Ampak, če se odločimo za kemičen pristop, ker jih bi recimo mrgolelo...na naš vrt naša psica nima dostopa, je ograjen, mački jo pa preskočijo in se grejo direkt med paradajz usrat...Njihovi lastniki so krivi, če bo mačka požrla strup, ki je namenjen polžem. Ker so dolžni poskrbeti za varnost svojih živali in jih imeti pod nadzorom.

In če si v tesnem kontaktu s svojo živaljo-potem hitro opaziš znake, da nekaj ni ok in šibaš na veterino in poveš, da je možnost zastrupljenja.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 28 Marec 2012, 11:26:46
E točno to!

Če veš kje se strup nastavlja lahko ukrepaš. Lahko objaviš opozorilo. Se lažje najde dotičnega. Tako to gre. (Upam da v primeru ''šišenskega samostojnega upravitelja'' čim manj živali stakne kaj od naštetega.  :-\)

In če vidiš da ti je pobral (seveda se lahko zgodi), vidiš kje ti je pobral (lahko lociraš - ne pa še kar ne vemo kje je nastavljen strup pa je šlo že žnj živali po gobe), lahko vsaj ukrepaš. Brez nadzora pa res ne gre.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 28 Marec 2012, 11:29:08
OT bojda se da proti polžem dobit pripravek (kao po sistemu homeopatije) od Thunove, če komu pride prav. Še sicer nisem sporbala, ker imam gosi za to.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #19 : 28 Marec 2012, 12:10:35
Jaz sem lani upoštevala vse...pospravila vse kjer bi bila možnost ,da se razvijajo zadržujejo čez dan... nasadila ognjič okoli vrta kapucinke in ognjič ... imela na pol posušene gredice... sol... na pivo... kavno usedlino... ej nič ni pomagalo. Toliko jih je bilo da je bilo obup.
In to ne  samo  tardečih ampak so bili še uni s hišico in neki črni ki zvečer prilezejo iz zemlje( prav taki ogabci).
Prišli so pa od našega ljubega soseda... ker ima on okoli svoje bajte cel rastur. Tam jh je bilo pa sploh  :-X.
začelo se je že pri tulipanih spomladi  ma niti dva... potem pa stalno... celo poletje. Na koncu je pomagalo edino to da jih kemično zatrem...
 prav ogabno je bilo... vspovsod vse svetlikajoče od tiste sline kar koli si obrnil , prijel polž gor  :-X

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #20 : 28 Marec 2012, 13:29:46
spregledala nezkin  post.. z opozorilom...

vačasih( upam da še sedaj) je veljalo pravilo "povodec je podaljšana roka vodnika"
 potem mora pa vsak sam pri svojem psi precenit kolk dolgo roko potrebuje ,da mu pes ne pobira s tal vsega mogočega.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #21 : 28 Marec 2012, 14:07:19
Pri nas polže z soljo posujemo.  Ampak, če se odločimo za kemičen pristop, ker jih bi recimo mrgolelo...na naš vrt naša psica nima dostopa, je ograjen, mački jo pa preskočijo in se grejo direkt med paradajz usrat...Njihovi lastniki so krivi, če bo mačka požrla strup, ki je namenjen polžem. Ker so dolžni poskrbeti za varnost svojih živali in jih imeti pod nadzorom.

Se mi smilijo posoljeni ali zastrupljeni polži in se mi smilijo zastrupljeni mački, tako da si raje vzamem cajt in poberem frdamane polže ter jih odnesem od doma. Ne bi mogla rečt "vseen mi je da sem otroka pofurala, itak je starš kriv da ga je pustil po cesti skakat.."



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #22 : 28 Marec 2012, 15:14:04
Sicer ne vem, kakšen smisel ima pridelovanje domače zelenjave, če se greš na svojem vrtu kemično vojno in imaš v pridelkih več ostankov strupov kot pri kupljeni zelenjavi. Pa da uničiš poleg škodljivcev še vse njihove sovražnike (saj od strupov ne crkajo samo mački in psi ampak tudi ježi, rovke, ptiči....in koristni žužki)
Če pa se je že treba it vojno, naj bo vsaj čimmanj kolateralne škode - dobijo se vabe, ki uničijo samo polže, za druge živali pa niso nevarne. Ampak uh jej, so pa precej dražje.
No, na svojem vrtu od dovoljenih sredstev v prosti prodaji lahko nastavlja vsak kar želi, upam pa, da bo nekoč nekdaj prišlo v zavest ljudi, da za tri solate ni treba zastrupiti vsega kar leze in gre. Pri nas požrejo večino polžev vrane in srake, nekaj jih poberemo, nekaj se jih odžene z gnojilom,  pepelom, bezgom ect, če jih je pa kakšno leto toliko, da nič ne pomaga pa naj jim bog požegna, bo pa naslednje leto boljše.
Ampak: zdajle polžev še ni in jih v taki suši še nekaj časa ne bo. Zdajle nihče ponesreči ne zastruplja psov s strupom za polže. Je pa možno, da kdo uporablja (ilegalna) sredstva za strune in bramorje (je zdajle ravnoi pravi čas, pa še bolj so strupena od strupa za polže) ali pa so živali prišle do kakšnega drugega škropiva (nekateri še vedno tisti svoji dve sadni drevesi ob koncu zima na debelo umijejo z najbolj strupenimi sredstvi kar jih premore fitofarmacija, ostanke pa potem pustijo kjer od njih pade).

Glede zastrupljevalcev pa....fino bi se bilo iti malo detektive, pa ugotoviti vsaj kje je bil strup nastavljen in kdaj, pa dobiti bi bilo treba kakšen vzorec za analizo , pa za kakšno žrtev bi bilo treba plačat obdukcijo. Potem bi se pa počasi že nabralo toliko dejstev, da bi se splačalo prijaviti.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #23 : 28 Marec 2012, 15:28:03
vačasih( upam da še sedaj) je veljalo pravilo "povodec je podaljšana roka vodnika"
 potem mora pa vsak sam pri svojem psi precenit kolk dolgo roko potrebuje ,da mu pes ne pobira s tal vsega mogočega.
S povodcem ali brez- imam tako požrešno psico, da edini način, da zagotovo ničesar ne pozauga v milisekundi je, da bi jo nosila en meter nad tlemi. V primeru brega pa višje  :D
Zagotovo ni edini tak primerek  ;)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #24 : 28 Marec 2012, 15:38:27
Ni edina, če bi kdo kaj nastavljal na našem koncu, bi po naše kratkem postopku odletele v pasja nebesa. Razen, če ne bi več nosa pomolile iz bajte, sprehajale bi se pa samo še po cesti ob kolesu.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #25 : 28 Marec 2012, 15:45:45
S povodcem ali brez- imam tako požrešno psico, da edini način, da zagotovo ničesar ne pozauga v milisekundi je, da bi jo nosila en meter nad tlemi. V primeru brega pa višje  :D
Zagotovo ni edini tak primerek  ;)

 :D :D.. ok  v extremnih primerih vzamem nazaj  ;D

p.s. lanabela... rože pač ne jem :D..imam pa rada, da če že en kup denarja zmečem zanje, da imam vsaj nekaj od njih potem.
Lanski "vrt" kolikor   ga je bilo.. je bil bolj kot ne zeliščni... vse so pomalcal še lavando.
 pa se sploh ne opravičujem... men so škodljivci. Una past za polže kot neka škatlica...? imela ... "cvetje v jeseni" neučinkovito vsaj pri teh s hiško ne


p.s.s.
 baje bo drug teden dež če se pojavijo spet, pa če se komu smilijo...Dobrodošli ... sam neste jih  ;D


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


hov-hov

  • *
    • Prispevkov: 417
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 28 Marec 2012, 17:50:44
Pri nas pa nimamo problemov s polži ne na vrtu ne drugje,edino eden hodi na brikete v mačjo posodo,pa ga primem pa dam v mejo pa spet pride nazaj pa se tako grava.Nam pa veliko lezejo deževniki po terasi,pa bodo verjetno prišli kosi pa katerega pojedli.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 28 Marec 2012, 17:57:18
Mi imamo proti polžem gosi...ki so včasih kar ''strupene'' za kakšnega prišleka na vrt  ;) Hude pa to.

No saj mi je jasno, da se lahko zgodi. So požeruhi 1A tudi. Samo trdim še pa vedno, da pri psu, ki je vsaj približno pod nadzorom vsaj vidiš kje je strup pobral in imaš vsaj osnovne možnosti, da ga še rešiš. Seveda tudi tako lažje delaš analize in raziskave kje pa kdo je nastavil strup. To da pa pol vasi pocrka pa noben ne ve od kje so se zastrupli (ok sej malo karikiram) se je pa res za uprašat kolk se nadzoruje lastne živali. In je seveda krivda tudi na lastniku, ne samo na zastrupljevalcu.

Upam, da je razumljivo napisano.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #28 : 28 Marec 2012, 18:18:33
Nekatere pasme rac so baje tudi super proti polžem :) Mogoče bi morala k nam naseliti polže, da bi imela izgovor za račke ;D

Lunette, goske so pomoje idealni čuvaji hiše in posesti. Znajo biti kar precej hude in glasne, in če koga napadejo ne nosiš toliko odgovornosti, kot če ti pes koga samo malo popraska. V najslabšem primeru imaš okusno pečenko :-9

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 28 Marec 2012, 18:59:07
Zato pa smo nabavli gosi...ker so bolj učinkoviti čuvaji kot psi (pa mamo 4 pse doma)  :P. Potem so se pa še na polže specializirale. Drugač namensko so za polže res boljše race.  8)

Sam ne vem kak bi pa blo, če bi sosedovga psa ''sfrizirale'', če bi slučajno sam prišetkal na vrt. >:D Razen domačih mačk si druge ne upajo več po vrtu šetat.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.