Bullmastifi napadli človeka!

MIŠA · 596426

saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #1470 : 01 Marec 2010, 14:12:37
Saba, oprosti, res ne provociram, ampak še vedno ne razumem kaj to pomeni da se psu pripisujejo človeške lastnosti? Saj zato, da so psi socializirani in se vklapljajo v okolico, jim vendar dnevno predpisujemo človeške lastnosti.  ???

Ne, socializacija nima s počlovečenjem nobene veze. Gre za primere, ko si lastniki domišljajo, da njihovi psi »vse razumejo, samo govorijo ne«, da so zmožni čustvovanja ter da nekaterim pasjie reakcije pojasnjujejo ali pa primerjajo s človeškim ravnanjem.
Hm, ugotavljam, da težko razlagam stvari, ki so mi samoumevne ;)

Kar se tiče sprenevedanja, ga ni, samo pravim, da je razlika na ulici, če ti nasproti prileti razjarjena čivava, ali pa NO, ali pa ZP ali pa en šarplaninec ali pa en evrazijec (da ne bodo samo bulčki na tapeti). Sprenevedate pa se vsi, ki pravite da ni razlike. Razlika se začne že v tem, da se ti večji pes, kot lastniku, lahko spuli iz rok,.. čivava pa le malo težje ane.. razlika je v tem, da se ti pri čivavi načeloma malo težje zgodi "ups", kot pri kakšni večji pasmi in nima veze a  je ta večja pasma bulček ali pa VŠ, ima pa veze toliko, kolikor ima veze način ugriza,... povsod so pa seveda vedno izjeme, ampak pri psih ki grizejo, so v večini primerov neke specifike, ki vodijo v to, da določeni psi čapnejo in grejo, drugi pa.... Sicer pa če se želite sprenevedat v take skrajnosti, potem se pa dajmo. Nevaren je tudi led na cesti, večji kamni, veje, ........

Razlika je v tebi oz. v tistem kar ti smatraš, da tebe in tvojega psa ogroža. Če si nekje povprečne velikosti in imaš srednjevelikega psa, potem se čutiš ogroženo od vsaj enako velikih ali pa večjih psov. Če bi v višino merila en meter in bi imela miniaturnega psa, potem bi se ogroženo počutila tudi že ob podivjanem miniaturnem psu – upam, da je sedaj razumljivo, kaj hočem povedat?

Podivjana čivava, ki napade mojega psa, ga z ugrizi verjetno res težko pokonča, lahko pa povzroči, da se meni moj pes iztrga iz rok in skoči direktno pred avto.

Ampak zakaj npr. dobermani niso na slabem glasu zaradi medijske propagande? Zanima me če kdo ve, zakaj so se mediji sploh spravili na bulčke in rotije,..
Eden od razlogov: 15 let nazaj, ko so bili dobermani »v modi«, še ni bilo takega pretoka informacij iz vseh strani sveta, pa tudi sami mediji niso bili tako senzacionalistično naravnani. Danes pa ko nimajo kakšnih svežih domačih novic, posrfajo po spletu in poiščejo kakšno dovolj šokantno zgodbico. Poleg tega z dobermanom lahko označiš le psa točno določene barvne kombinacije in velikosti, medtem ko je pitbul lahko vsak kratkodlak pes s kratkim gobcem.


Kar se tiče treningov obrambe in načinih ugriza, tega nisem omenjala zaradi igrivosti, ker tudi tam imaš pse, ki grizejo za hec in take, ki vzamejo lahko nekako zares. Nisem govorila o tem ali psi grizejo ali ne, ampak o tem, kako grizejo. Govorila sem o načinih ugrizov, ki so v določenih primerih skoraj pasemsko specifični.
A ne gre pri obrambi le za eno vrsto ugriza, ko pes zagrabi in ne spusti dokler ne dobi komande?
Glej, z načini ugrizov se nisem nikoli ukvarjala, ker v mojem pojmovanju ni sprejemljiv nobeden. Če neka pasma slovi po tem, da ima močnejši ugriz, potem bom pri vzgoji psa še več pozornosti namenila temu, da grizel pač ne bo.



Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1471 : 01 Marec 2010, 14:13:02
pa saj nas je veliko, ki imamo poleg rodovniških tudi kakšnega mešanca, pa čeprav je mogoče direkt s ceste in ne iz azila. Če bodo omejili število psov na 2(3), tega ne bo več.


Ma ne vem če vas je res prav veliko... Po mojih izkušnjah premalo, ali pa se meni uspe pretežno gibat med enim in drugim polom.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1472 : 01 Marec 2010, 14:25:56
da so zmožni čustvovanja ter da nekaterim pasjie reakcije pojasnjujejo ali pa primerjajo s človeškim ravnanjem.
 

No, čisto res ni, da niso zmožni čustvovanja, pa včasih komu pomaga lažje razumeti, če neko vedenje primerjaš s človeškim ravnanjem. Je pa res, da psu reči ne hodi čez cesto, ker je nevarno najbrž ni najbolj smiselno. Zame se pri ne hodi čez cesto stavek konča. Je pa res da se mi tudi v odnosih z ljudmi ne da vedno vsega razlagat in včasih končam stavek tam nekje in če je nujno ga dopolnim še z "ker sem pač jaz tako rekla". 

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1473 : 01 Marec 2010, 14:29:09
zakaj so dobermani (bili, zdaj skorajda niso več) na tako slabem glasu? Malo zaradi svoje narave - zelo hitro reagirajo, nagona imajo pa toliko, da včasih niti ne morejo misliti. Bolj pa zato, ker so dobermani čez lužo veliko bolj "hudi" kot evropski. Tam so na zelo slabem glasu - baje naj bi se jih dalo zlahka navaditi, da grizejo vsiljivce v jajca. To je verjetno navadna buča, je pa trdovratna skoraj tako, kot kost, ki jim baje pritiska na možgane. Ti naši novi, veliki dobermani so pa itak tako mehkužni, da se jih za kakšno obrambo sploh ne da uporabiti. nevarni - hahaha.

Psi čustva seveda imajo, v bitvu bi celo rekla, da so psi v osnovi zelo čustvena bitja. Pač pa imajo omejeno sposobnost abstrakcije.


saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #1474 : 01 Marec 2010, 15:01:58
Psi čustva seveda imajo, v bitvu bi celo rekla, da so psi v osnovi zelo čustvena bitja. Pač pa imajo omejeno sposobnost abstrakcije.
Ne me sedaj lovit za besede, ker tisto je bilo res zelo po domače napisano. Letelo je pa bolj na nebuloze kot so"da je pes hvaležen, ker so ga rešili od ne vem kje" ipd.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1475 : 01 Marec 2010, 15:02:13
No, pa smo spet tam.. s kakšno pravico bi pa sedaj prepovedali prodajo mešancev, vzreje pa ne? Saj odgovoren vzreditelj mešanca bo pa ja poskrbel za leglo in imel s tem tudi nekaj stroškov  ??? V čem se potem razlikuje od vzreditelja, če odmislimo (pri nekaterih pasmah) nizke dodatne stroške vzrejnega pregleda in slikanja kolkov. Zakaj potem en tak ne bi bil upravičen postavit ceno? Se pa pojavi spet problem nadzora. Itak se večina mešancev prodaja brez uradnega računa,..... kdo bo to kontroliral, kako se bodo dokazovale prijave,..? Ne, rešitev ni tako enostavna.

Irena, tudi en pes dojema svet drugače kot drug pes. Govorimo o vzgoji otrok in psov. Če slabo vzgojiš otroka ali psa, je za posledico povožen pes ali otrok (naprimer) in če ju vzgojiš dobro, načeloma nimaš te posledice. Tu ne gre za to ali je pes ali človek ampak za to ali je vzgojen prav ali narobe, kakšna sredstva so pa bila uporabljena pri vzgoji, pa niti nima veze. V končni fazi bi jaz marsikaterega otroka dala na sledni štrik, pa mu malo klikala. V končni fazi danes ljudem se klika za določene stvari. V končni fazi se danes še vedno nekatere otroke vzgaja po sistemu "rukn cukn",...... Brez zamere (tudi Saba), jaz prav velikih razlik ne vidim. Pa ne me narobe razumet. Jasno da so razlike med psi in ljudmi, seveda so, največja je v tem, da moraš otroka pripravit na samostojno življenje, da ga ne moreš imeti ves čas pod nadzorom (tako kot psa), ampak ga moraš velikokrat prepustit tudi okolju, kjer ti nimaš nadzora in te sploh zraven ni.. ampak v nekaterih osnovah oz. pristopih pa ne vidim razlik. Tako psa, kot otroka je treba pripravit na življenje, ene bolj, druge manj in tako eni kot drugi zahtevajo individualen pristop, s katerim se jim določene stvari dopove. Otroka boš pač naučil jezika in mu razložil (enkrat), psa boš naučil (včasih) drugačnega jezika in mu razložil drugače. In sama sem sicer mnenja, da se ljudje socializiramo in učimo na dosti podobne načine. Izberemo tisto obnašanje, ki nam prinaša koristi. Kar se mene tiče psi so ljubosumni in marsikaj od ostalega (kao eksluživa čustev za ljudi) in to iz istih razlogov kot ljudje, s tem da ljudje še nekaj izgovorov nafantaziramo okoli svojih razlogov za npr. ljubosumnost, v resnici je pa osnova ista. Ampak tegale ne bi razpletala dalje, ker ni stvar te debate.

Kar se tiče "novofundlancev" in "selekcij" pa tako. Po argumentih, da so bili "pitbuli" selekcionirani v smeri, da so se absolutno izločali psi, agresivni do ljudi, bi bilo vse super. A spomnim se neke debate, kjer je bil protiargument "kratki stik" v glavah teh psov, ki se rad dogaja ravno zato, ker so bili po drugi strani ti psi vzrejani za pasje boje, ker se je od njih pričakovalo da bodo "malo nori", "explozivni", "hitrih reakcij brez razmišljanja",... Pa je večina sodelujočih tu, sodelovala tudi v tej debati, tako da je ne bom šla posebej brskat iz zgodovine. In v končni fazi smo, pa tudi če pustimo pitbule ob strani, spet tam, ko pač določene pasme so bolj nevarne oz. bolj zahtevne. Če to niso pitbuli, so pa ti, ki jih navajaš (kjer je pasemska značilnost da so nezaupljivi do tujcev). Torej so razlike in ne govorit, da jih ni. A kaj, ko se bo spet našel nekdo, ki je lastnik psa ki je bil vzrejan da je nezaupljiv do tujcev, s svojimi argumenti. In tule se še nekaj drugega pozablja. Nezaupljivost ni enako agresivnost!  ;) S tem sem se srečala pred kratkim, ko sem šla brat ravno zaradi aktualnih mastifov in vprašanj zakaj so parili pse z nestabilnim karakterjem standard pasme. V standardu jasno piše, da je agresivnost huda napaka, ki take pse izloča iz vzreje. Po drugi strani se od teh psov pričakuje teritorialnost in nezaupljivost do tujcev? No, za konkretno mastife ne vem, si pa predstavljam, da standard ne dopušča agresije pri nobeni pasmi.

Saba, jaz se niti pod razno ne počutim ogrožene (niti ne s strani bulov, ki so sovražno naperjeni proti psom ali ljudem) in tole razlago z višino si sploh totalno sfalila.  :P

Ja, pri obrambi gre za eno vrsto ugriza in sicer je pravilen ugriz, ugriz na polno in držat dokler se ne "dovoli" (lahko tudi s strani markerja - ko je pes naučen da spusti ob obmirovanju) spuščanje. In nekatere pasme imajo pač pasemsko specifično lahko smotane ugrize (pinči navadno ščipajoče). To itak nima veze kaj se dovoli in koliko nekdo dovoli. To sem napisala zato, da poudarim da je razlika med ugrizi psov glede na pasmo.

Kar se tiče pa razlogov, zakaj so bulčki tako medijsko izpostavljeni pa. Super razlogi, ampak nekako ne verjamem, da so mediji tako "pametni", da bi bili sploh sposobni skupaj spraviti tako "zaroto".



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #1476 : 01 Marec 2010, 15:13:31
Citiraj
Saba, jaz se niti pod razno ne počutim ogrožene (niti ne s strani bulov, ki so sovražno naperjeni proti psom ali ljudem) in tole razlago z višino si sploh totalno sfalila.
Ne pravim da se. Vendar če teoretiziraš in se vživljaš v vse mogoče situacije, potem bi se lahko tudi v opisan primer ;)
Ti si totalno sfalila point moje razlage  :D

Citiraj
Kar se tiče pa razlogov, zakaj so bulčki tako medijsko izpostavljeni pa. Super razlogi, ampak nekako ne verjamem, da so mediji tako "pametni", da bi bili sploh sposobni skupaj spraviti tako "zaroto".
Tibiq, ne vem zakaj jasno in z velikimi črkami ne napišeš, da si pač polna predsodkov proti bulom in da je njihov slab sloves popolnoma upravičen??



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1477 : 01 Marec 2010, 15:26:41
Saba, očitno nisva na isti valovni, vsekakor pa ti lahko zatrdim da ne napišem kar sprašuješ v zadnjem stavku zato, ker nisem polna predsodkov proti bulom. Pravzaprav ti šepnem, da sem od vseh psov še najbolj previdna okoli ZP (pa se čisto nič ne hecam).  ;)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1478 : 01 Marec 2010, 15:31:02
Ampak a ni hecno res, pri nas ni bilo niti enega hudega napada bulčka na človeka, pa so vedno taprvi na tapeti.

za mešanca sicer lahko postaviš ceno, a prodala ga ne boš za več kot za stroške cepljenja. Če bi v isto kategorijo dala nerodovniške, bi glavna motivacija za štepanje odpadla. tistih nekaj, ki bi bili plod res velike želje lastnikov po leglu ne bi povzročil pasmi nobene škode. Pa še nekaj bi bilo. Tisti, ki se jim zdaj nit pod razno ne ljubi "zaradi enega legla" vzrejnega delat, bi se verjetno raje potrudili.

principi vzgoje in motivacije...so pri ljudeh in živalih lahko povsem enaki. Razlika med vrstami je v dojemanju sveta. So razlike med psi, ampak v osnovi vsi psi dojemajo svet podobno. Še enkrat. Psi imajo omejeno sposobnost abstrakcije, zato ne najdeš psa, ki bi znal računat, brat in pisat. pa filozofirajo tudi ne.

Pri pitbulih bi znala biti tista caka, na katero misliš, njihova vztrajnost - se pa verjetno tudi strinjaš, da je to sila pozitivna lastnost, če jo namenoma ne zlorabljaš.


n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #1479 : 01 Marec 2010, 15:31:41
No, pa smo spet tam.. s kakšno pravico bi pa sedaj prepovedali prodajo mešancev, vzreje pa ne? Saj odgovoren vzreditelj mešanca bo pa ja poskrbel za leglo in imel s tem tudi nekaj stroškov  ??? V čem se potem razlikuje od vzreditelja, če odmislimo (pri nekaterih pasmah) nizke dodatne stroške vzrejnega pregleda in slikanja kolkov. Zakaj potem en tak ne bi bil upravičen postavit ceno? Se pa pojavi spet problem nadzora. Itak se večina mešancev prodaja brez uradnega računa,..... kdo bo to kontroliral, kako se bodo dokazovale prijave,..? Ne, rešitev ni tako enostavna.

Zato ker bi moral biti lastnik mešanca (tukaj jaz besede vzreditelj sploh nebi uporabila, sploh če se gre za osebo, ki ima samo mešanca/e) zagotoviti, da do legla nebi prišlo. Če se pa zgodi ups, naj pa pač za mladiče poskrbi tako kot se zagre, na svoje stroške. J**** ga, če ni pazil, naj pa sedaj sam nosi posledice.
Itak veš, da večina mešancev še od daleč ne vidi veterinarja, in tudi tisti matoševi psi tukaj niso izjema. In načeloma si ljudje s takšnimi namernimi ali nenamernimi upsi ne delajo prav velikih stroškov.

Če se recimo tak zakon sprejme, se bo tako kot je omenila Lanabela, število takih junakov krepko zmanjšalo. Vsi se niti tega ne bodo upali več iti.
Tudi rodovniški psi se, kot vem, v večini prodajajo brez uradnega računa. Včasih dobiš v podpis pogodbo, velikokrat pa še to ne.

Ne vem, mogoče sem preveč optimistka, ampak jaz vseeno mislim, da bi prepoved prodaje mešancev prinesla ogromno pozitivnih stvari.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1480 : 01 Marec 2010, 15:38:35
Jaz pa ne vidim nobenega razloga, zakaj si ne bi smel  nekdo omisliti legla mešancev. fino bi bilo, če bi se tudi legla mešancev registriralo in počipiralo pred oddajo. Že to samo po sebi bi zagotovilo manj upsov, ker bi ljudje zaradi samih sitnosti in stroškov raje pazili na psice. mešancev bi moralo biti manj, bila bi pa nepopravljiva škoda, če bi jih povsem zdesetkali.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1481 : 01 Marec 2010, 15:41:04
Ups, čakaj malo, ustavi konje! Zakaj bi moral lastnik mešanca zagotoviti, da do legla ne pride? Zakaj bi morala jaz imeti pasmo, če hočem mešanca? In zakaj tako ponižujoče do mešancev? In zakaj pravzaprav nekdo ne bi mogel vzrejati mešancev?

Kar se pa mene osebno sicer tiče, sem pa proti kakršnikoli prodaji vseh živali - pravzaprav mi je globoko v sebi vseeno ali gre za žive in mrtve.

hm.. P.S. moje pisanje se nanaša na post od n+n

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #1482 : 01 Marec 2010, 15:43:17
Kar se tiče pa razlogov, zakaj so bulčki tako medijsko izpostavljeni pa. Super razlogi, ampak nekako ne verjamem, da so mediji tako "pametni", da bi bili sploh sposobni skupaj spraviti tako "zaroto".
Se vidi, da se nisi poglobila v to niti malo. Bi prosila, da o stvareh o katerih nimaš pojma ne razpravljaš. Sem brala študije v katerih so primerjali odzive medijev na napade različnih pasem/tipov psov in ja, dejstvo je, da ko napade pes pasme oz. podoben pasmi, ki ni na tipično sestavljenem seznamu "nevarnih pasem" se zgodba pojavi na mogoče parih mestih, velikokrat samo v kakšnem lokalnem časopisu pa tudi če gre za resno poškodbo. Ko napade pes podoben pasmi s seznama "nevarnih pasem" o tem poročajo mediji po celi državi, in to vsi mediji - internet, časopisi, televizija,. In ko je vpleten tak tip psa ni važno za kakšno poškodbo gre, tudi minimalne pridejo v medije, tudi če gre za napad na drugega psa ali mačko npr. Delajo OGROMNE razlike, ker jim je važno samo to, da objavijo čim bolj SENZACIONALNO zgodbo. In ne, zgodba v kateri je glavni krivec "prijazna pasma" pač ni dovolj zanimiva. Prav tako statistike črpajo podatke iz strani dogsbite.org in podobnih, ki objavljajo neresnice in gredo above and beyond, da bi le čim bolj očrnili pse tipa bull, potem je jasno, da takim podatkom ne moraš zaupati in verjeti. Sem na ameriškem bull forumu objavila zgodbo z bullmastiffi in napisala tudi, da je Jean na dogsbite.org poslala obrazložitev zakaj so te psi napadli (neprimerna vzgoja, dolgoletna zloraba, itd.), ker so objavili samo kako so trije podivjani psi razmersarili svojega lastnika, pa niso sploh želeli objaviti komentarja od Jean. Sem dobila takle odgovor od enega izmed članov foruma na katerem imajo s fanatiki iz dogsbite.org dolgoletne izkušnje:
Citiraj
That's pretty much typical of them. If a mixed breed or scatterbred dog attacks someone, DogsBite.org labels it a Pit Bull. If a dog of unknown breeding attacks someone, DogsBite calls it a Pit Bull. If a dog is mistakenly identified as a Pit Bull (by the police, say, or by a reporter), and an authority (like an Animal Control director or similar) tries to correct the misidentification, then DogsBite won't correct the mistake and tries to get that person fired. Anything that sheds light on the human side of the equation, anything that might make someone think "well, yeah, if I were a dog and that happened to me, I'd sure bite that person," DogsBite won't print it.

Sicer pa pri nas ni nič drugače. Po naši statistiki največ ugrizov povzročijo mešanci, na drugem mestu naj bi bili nemški ovčarji, potem pa zlatkoti in ostali. Ok, če je to res, kako to da ne vidimo tega na prvi strani novic? Če imamo letno zabeleženih krepko preko 1000 ugrizov, kako to, da mediji ne poročajo o tem? Hja, zato ker ne gre za bulle in molose. Ampak se je pa na prvi strani novic že znašel članek "Dva podivjana pitbulla napadla Golfa" - ja, golfa, volkswagen golf, AVTO. Dva psa, katerima so lastniki verjetno dali kakšno gumo namesto igrače sta se spravila grizt gume od avta in to se je znašlo na prvi strani novic! Zakaj že? Ja zato, ker sta bila pač psa tipa bull. Zraven so bile pa tipične slike razgaljenih čekanov in pisanje o tem kako so te psi nevarni. Pa ti lahko pošljem skeniran članek, ga imam še nekje doma spravljenega.



n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #1483 : 01 Marec 2010, 15:55:38
To, da bi se jih registriralo in čipiralo pred oddajo bi bilo več kot super, ampak se mi vseeno zdi preveč optimistično - me skrbi, da bi bilo pri takih pogojih več frajerjev, ki bi se mladičev poskušali znebiti npr. za hišo s kakšno utopitvijo.
Bi bilo pa v tem primeru, da če bi bili mladiči veterinarsko pregledani, čipirani in mogoče celo cepljeni, da bi imeli neko ceno. Mogoče neka enotna cena, po kateri se lahko proda mladič in pač pokriva te stroške.

Sleepy, ne gre za ponižujoč odnos do mešancev. Gre za ponižujoč odnos do ljudi, ki z rodovniškimi psi brez rodovnika služijo mastne denarce.

In nisem rekla, da bi bilo legla in vse mešance prepovedati - samo pač, vsak hobi nekaj stane, in ni nujno, da se ti pri vseh stvareh tudi stroški povrnejo.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1484 : 01 Marec 2010, 16:01:10
Baje so pred leti pri nas naredili poskus. Izdajali so časopis, v katerem so bile same pozitivne vesti. Ne spomnim se imena. Pa prav dolgo ni izhajal, zaključek poskusa je bil, da se dobre novice pač slabo prodajajo.
Zakaj tako bi znal kakšen Freudov učenec razložit, ampak večina ljudi je kot kaže nagnjena k temu, da nujno rabi "dežurnega krivca", da se sami počutijo bolje in si božajo dušico češ, saj z mano ni nič narobe - pa z našim ščenetom niti. Kaj potem če je siten in se vsem zaganja v noge, zares poškodovat itak ne more nobenega s tisti 4imi zobi in pol. Poglej te nevarne pitbulle. In potem paše zraven še kakšna slikca zares lepega primerka z na stežaj odprtim še lepšim gopcem in nujno kupiranimi ušesi - in vuala, folk kupuje cajtnge, panika ustvarjena, misija zaključena!
Mislim kdo bi delal paniko zaradi nastežaj odrtega goca čivave? Še če bi zraven pisalo, da je čivava ubila dojenčak, bi se večina verjetno zgražala nad neodgovornimi starši. Taki pač smo - če smo nesposobni z nečim upravljat, potem jo to zagotovo nevarno in bi moralo biti prepovedano. Če se izkaže, da je bolj sposobnih več kot sem in tja kakšen, pa se zraven prilepi še javni interes, pa je.
Namesto da bi delali na sebi, izboljševali sebe, je lažje omejevati druge, ki so nas že zdavnaj prehiteli.... ampak očitno pri nas še dolgo ne bo šlo drugače, ker smo kot narod precej nezreli.. 

n+n - mešanci in čistokrvni brez papirjev, ki se jih zlorablja za lasten zaslužek sta dve različni stvari. Kar se mene tiče, ki sem proti prodaji, se mi zdi sprejemljiv kompromis, da se ne bi smelo prodajati »čistokrvnih brez papirjev«. Ali imaš rodovniškega psa ali imaš mešanca. Zdravje in reja obeh staneta (ali bi morali) enako, le da je začetni vložek pri rodovniških višji.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #1485 : 01 Marec 2010, 16:17:55
n+n - mešanci in čistokrvni brez papirjev, ki se jih zlorablja za lasten zaslužek sta dve različni stvari. Kar se mene tiče, ki sem proti prodaji, se mi zdi sprejemljiv kompromis, da se ne bi smelo prodajati »čistokrvnih brez papirjev«. Ali imaš rodovniškega psa ali imaš mešanca. Zdravje in reja obeh staneta (ali bi morali) enako, le da je začetni vložek pri rodovniških višji.

Jaz pač za oboje pišem da so mešanci. In načeloma se ti, čisto ta pravi mešanci, niti ne prodajajo - če se, se za simbolično ceno. Se pa veliko bolj prodajajo psi brez papirjev, ker so ljudje naivni (ali pač vstavi katerokoli drugo besedo, ki ti bolj paše zraven).
In se mi zdi, da bi taki lahko dokaj hitro zaprli svojo "trgovino", če bi bila prodaja takih psov prepovedana (oziroma bi bila določena neka maksimalna vsota).

v trenutku, ko pa dovoliš recimo prodajo mešancev, kao rodovniških brez rodovnika pa ne, se pa takoj najde luknja v zakonu in nisi naredil nič.


saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #1486 : 01 Marec 2010, 16:44:19
Saba, očitno nisva na isti valovni, vsekakor pa ti lahko zatrdim da ne napišem kar sprašuješ v zadnjem stavku zato, ker nisem polna predsodkov proti bulom. Pravzaprav ti šepnem, da sem od vseh psov še najbolj previdna okoli ZP (pa se čisto nič ne hecam).  ;)
No vidiš Tibiq, jaz pa nimam predsodkov do nobene pasme, nazaj ti pa lahko prišepnem, da si prvi vtis o psu ustvarim z opazovanjem lastnika ;)



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #1487 : 01 Marec 2010, 16:51:26
Ampak a ni hecno res, pri nas ni bilo niti enega hudega napada bulčka na človeka, pa so vedno taprvi na tapeti.
Točno to. Še vse ostale ugrize lahko prešteješ na roke.
Večina horor zgodb prihaja čez lužo, pa tudi vse fotke zdegeneriranih primerkov ki imajo meter med sprednjimi tacami  :'(



Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1488 : 01 Marec 2010, 17:08:21
v trenutku, ko pa dovoliš recimo prodajo mešancev, kao rodovniških brez rodovnika pa ne, se pa takoj najde luknja v zakonu in nisi naredil nič.
Prepoveš vso prodajo, pa si rešil vse 

OK zdej smo malo skrenuli s teme in v to smer ne mislim niti zait. Se lahko samo strinjava, da se ne strinjava in da imava drugačen pogled na pse.

Osnovni problem (pa verjetno ne samo pri nas) je po moje ravno v tem, da večina nima odnosa do psov (ali drugih živali). Pes premnogim predstavlja statusni simbol kar je po mojem prepričanju total zgrešeno, saj gre za živo bitje. In dokler bo tako, bodo tudi zlorabe, ker se bo vedno našel bizgec, ki hoče "brand" psa, ne bi pa zanj plačal prav veliko. Ni pri psih nič kaj dosti drugače kot pri razno raznih kvazi rolexih, majicah s krokodilčkom, prada torbicah in kaj vem čim. In dokler bo imelo (pre)veliko ljudi podcenjevalen odnos do mešancev (iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da njihova oskrba stane veliko in zagotovo enako kot oskrba "plemenitih"), si bodo mnogi iskali statusni simbol in ne psa. Za začetek bi morali torej pospravit reči pri samih sebi in ne reševati stvari s prepovedmi.
Sicer pa če gledam zelo ozkogledo, bi (morda tudi bo) meni tak podcenjevalen odnos prišel nadvse prav. Imam doma namreč čisto navadnega, niti ne velikega mešanca in se mi torej ni treba bati ukrepov 

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1489 : 01 Marec 2010, 17:26:48
Ej, Sleepy, a je pri nas že kdo naredil primerjavo, koliko ljudi so psi ubili in kolikim so rešili življnje?


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda

Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1491 : 01 Marec 2010, 20:21:11
Ej, Sleepy, a je pri nas že kdo naredil primerjavo, koliko ljudi so psi ubili in kolikim so rešili življnje?

Veš da ne vem, sem pa ko butec iskala podatek o smrtnih žrtvah pasjih ugrizov pa ali je varovana skrivnost ali pa je Baričevič v resnici prvi tak primer v samostojni slo.
Sem pa imela pred leti zanimivo (jasno ameriško) primerjavo o tem koliko ljudi na leto podleže ugrizom pitbullov in koliko na DAN prometnim nesrečam, drogam, strelnemu orožju ali umre drugače zaradi kriminalnih dejanj, koliko zaradi nasilja v družini in na koncu koliko pitbullov na leto ubijejo ljudje. Številke so bile grozljive, smrtne žrtve pasjih ugrizov pa so bile pljunek v morje celo proti smrtim zaradi nasilja v družini. Sem že iskala pa žal ne najdem - takrat sem imela to nekje na papirju in zdaj je nekje založeno.

Bi bilo pa res zanimivo to vedet, že samo če pogledamo samo letos na slovenska smučišča tako da imam za jutri v to do iskanje kakega cifre v zvezi s tem.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Loty

  • *
    • Prispevkov: 27
    • Točke: 0
Odgovori #1492 : 01 Marec 2010, 21:13:45
Kaj nam bodo novi zakoni, ko pa niti starih nihče ne upošteva? Dnevno na sprehodu srečujem sprehajalce psov brez povodcev. Na srečo imam psa,ki s svojo pojavo prisili
neodgovorneže h klicanju in paničnem pripenjanju svojih ljubljenčkov. V kolikor bi obstajal interes odgovornih, bi z malo muke polnili proračun. Mogoče bi še dodal, da pri zavarovanju obstajajo črne liste psov, tako naša psička ni zavarovana v okviru zavarovanja nepremičnine.
Glede prodaje nepasemskih psov pa bi morala inšpekcija reagirati na oglase, kot    »prodam pasemskega psa brez rodovnika«, kar je zavajanje, saj ni nikakršnega zagotovila,da
pes pripada pasmi, za katero je deklariran




deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #1493 : 02 Marec 2010, 08:50:34

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1494 : 02 Marec 2010, 10:06:04
No vidiš Tibiq, jaz pa nimam predsodkov do nobene pasme, nazaj ti pa lahko prišepnem, da si prvi vtis o psu ustvarim z opazovanjem lastnika ;)
Saba, nisem rekla da imam predsodke, ampak da sem previdna. Previdna sem okoli vseh psov, ki jih ne poznam, pri enih pasmah (ali tipih) psov pa zaradi izkušenj z večimi pripadniki te "pasme" malo bolj. Vse to pa še ne pomeni, da sem kadarkoli rekla, da so vsi psi te "pasme" taki. To samo pomeni, da kar se mene tiče, je pri teh psih večja možnost, da naletim na takega predstavnika, kot pri nekaterih drugih in sem pri takih psih bolj pozorna na določene znake, ki bi utegnili napovedat ugriz.

Sicer pa imej svoje mnenje, jaz bom pa imela svojega. Kakšno je dejansko moje mnenje, ti itak ne bom uspela dopovedat, ker vidim, da ga že ves čas narobe razumeš (nima veze a zato ker ga nočeš, ali zato, ker ne znam dovolj jasno napisat - končni rezultat je isti), zato to debato s tabo zaključujem, ker je neproduktivna.

Ostalim pa, kar se mešancev tiče, nimam nič proti mešancem (zame je mešanec lahko en totalen mix, ali pa en "čistokrven" brez papirjev). Ampak če se navaja problematika prepolnih zavetišč, problematičnih karakterjev in vseh ostalih težav, ki izvirajo iz nekontrolirane vzreje (in mešanci, taki in drugačni pač so nekontrolirana vzreja), potem je treba nekje začet reševat problem. Kje torej, če bo vedno nek argument, zakaj na tak način pa ne.

Kar sem prej pisala, da bi prepovedala vso nekontrolirano vzrejo, izhaja iz dejstva, da imamo trenutno primer nerodovniškega legla VŠ (premlada psica je imela brez vzrejnega prvo leglo lani poleti, drugo leglo pa ima sedaj - niti eno leto premora ni imela vmes) in se na podlagi obstoječega zakona tega tipa preprosto ne da sankcionirat, ker se ti bo vsak obesil na vprašanje "kaj je definicija nezaželjenih mladičev".

Na drugi strani imamo skandinavske dežele, ki so problem "mešancev" in podobnih zadev uspele rešiti. Kako? Je bilo res storjene veliko škode?

Kakšni so torej vaši predlogi za ureditev problematike?



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1495 : 02 Marec 2010, 10:36:06
Mogoče bi še dodal, da pri zavarovanju obstajajo črne liste psov, tako naša psička ni zavarovana v okviru zavarovanja nepremičnine.

črna lista? lahko o tem kaj več poveš?

Se mi pa sicer zdi obvezno zavarovanje potencialno navarnega ali registriranega navarnega psa za povrnitev škode, eden izmed osnovnih zadev, ki bi se moral uvesti 

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1496 : 02 Marec 2010, 10:38:35
Črna lista pomeni da zavarovalnice nočejo zavarovati psov določenih pasem, ravno zato, ker jih smatrajo kot nevarne.



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1497 : 02 Marec 2010, 10:41:51
vem, ampak obstaja seznam katerih pasem in katere zavarovalnice ?

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #1498 : 02 Marec 2010, 10:45:54
vem, ampak obstaja seznam katerih pasem in katere zavarovalnice ?
Če te zanima, si ga naredi- polkiči zavarovalnice in boš vse izvedel.
Uradnega podatka pa ni.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1499 : 02 Marec 2010, 10:58:36
bolj me zanima, kako to da je pes od  Loty  na seznamu in kakšne pasme je; pa ne da bi se strinjal z črnimi listami

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.