5-mesečni border renči na domače

patrol gr · 36048

Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #60 : 03 Maj 2012, 08:57:09
Na sprehodih (ko sediva na kakšnem travniku) se mi vedno vsede zraven ali pred mene in ga "moram" čohat.


To isto je bilo pri tem nemcu. Moral si ga čohat ko se je njemu sprdnalo, ko pa se mu ni je pa žnaral. Ukinili smo vse njegove ''moraš''  ;) Je bil malce zmeden  :P potem je pa skužil, da če se lepo obnaša se ga tudi čoha ampak vedno do tiste meje kjer se vodniku še ''ljubi''. Tako se ga je vedno nehal čohat takrat ko bi on sicer ''še'' in vedno nehalo prej kot je on zarenčal.
Skratka pri psu nikoli ni njegovih ''moraš, dej, hočem, takoj...'' ampak vedno prvo tvoja volja. Kar ne pomeni da mu fizično dominiraš (kar si niti nočem predstavljat, če ma pes toliko kil kot ti ali več  ;)), ampak ga preprosto pametno ''okol prneseš''.

Sicer res samo renčanje kot svoboda govora ni nič narobe, če ne sledi nobena reakcija naprej. Se mi zdi najbolj neumna ''stara šola'' ko so vsak GRrr kaznovali...večina takih psov ima informacijo: ''če zarenčim sem kaznovan. hm. bolje da drugič pridem tiho in samo še ugriznem. bom imel večje osebno zadovoljstvo.''

Kliker pa res ni nič več in nič manj kot označevalec vedenj s katerim gre učenje hitreje kot po ''klasiki''. Prav lahko klikerja (kot pripomočka) sploh ne uporabljaš pri vzgoji s kliker sistemom. In prav nihče v tej debati, ki pozna kliker, še ni trdil, da se psu klika kdaj otroka ne drži za hlače  :D.

Seveda v primeru ko pes prvič naredi tako neumnost ga takoj odstraniš (na hitro in brez velikih čustvenih-vokalnih vložkov), ker je varnost članov družine na prvem mestu (tudi za psa ni varno, da grize, ker kaj hitro lahko dobi status nevarnega psa). Pa to kljub vsemu ne pomeni mlatenje psa, maltretiranje, konstantno dominiranje, davljenje na ilusion colarjih,...tudi prav verjamem, da scena pri deteljici ni zgledala niti približno tako surovo kot to eni primerjajo s CM  ;)

ČE pa že imaš psa ki konstanto renči in je že kdaj kazal neželeno vedenje do otrok pa vsekakor ne čakaš na priliko ''klik- takoj ko spusti'' niti na ''odstraniš, pokažeš dominanco-ko se že požene''. Pri takem psu (tudi ''naš'' nemc je bil tak-sicer na odrasle pa vendar) niti do te prilike ne smeš pridet! Je pes pač fizično varovan dovolj daleč stran (ovratnica, povodec, ograja...). Vsaj dokler se mu ''softwear'' na novo ne naloži.  ;)

Upam pa, da se loči razliko med hitrim ukrepom pred piz$%&", ki se zgodi enkrat in edinkrat (od takrat naprej pa strogi nadzor nad situacijo dokler se stvari ne prevzgojijo) in pa konstantnim dominiranjem s silo dokler pes nima ubitega duha.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #61 : 03 Maj 2012, 10:58:09
Ojoj pipipi......hitrost roke (nog se načeloma pri tem ne uporablja) mora biti tolikšna, da prepreči neljub dogodek. Če pa že to ni mogoče pa vsaj tolikšna, da ujame psa med dejanjem in ne v trenutku, ko že odneha. Nobene višje matematike ni treba za ugotovitev, da mora biti reakcija bliskovita. Zamujena fizična kazen je povsem neučinkovita, pogosto celo škodljiva. Pravilno izvedena kazen je zelo učinkovita in v bistvu za psa manj stresna kot stalno najedanje  po malem. Ker gre za enkraten dogodek, ki se ne ponavlja. Če postane "konstanta" je uničujoče. Enako kot je uničujoče "konstantno" zatiranje.

Glede ostalega pa...bi bilo res preveč za razlagat, ker iz tvojega pisanja sodeč ne razumeš niti najbolj osnovnih pojmov....A da ne bi širili oslarij....Ignoriranje je zelo učinkovito, a samo če želimo odpraviti neko vedenje, s katerim pes želi izsiliti reakcijo od nas.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #62 : 03 Maj 2012, 11:16:15
Pri vedenju pri katerem se pes samonagrajuje seveda ne deluje toliko kot je za nohtom črnega. Pes, ki koplje jame, pumpa za ograjo, goni ali grize, bo našega ignoriranja silno vesel. Je pač treba malo premislit, kaj je vzrok vedenja in temu primerno ukrepati.
Kar se pa klikerja tiče pa resnično ne vem, kaj nekaterim hodi po glavi. Ja, lahko se ga uporablja preprosto samo za označitev vedenja (in v tem kontekstu ga zlahka uporabiš v katerikoli, tudi klasični šoli), lahko ga celo uporabiš za označitev negativnega vedenja, ki mu sledi (fizična) kazen, če se ti tako naprdne. S kliker sistemom pa zgoraj našteto nima nobene druge povezave kot samo napravico. Ali pa še to ne, saj se da delat tudi brez klikerja.

Seveda de ne boš pustil psa, da bo grizel in klikal ko bo popustil. Tega ne bo šel delat noben osel. Že zato, ker je pes v nagonu in se mora najprej umiriti, da se sploh lahko uči. Se pa komot klika mirnost, pozornost na vodnika ali katerokoli že hočeš pozitivno reakcijo - ko imaš psa pod kontrolo.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 03 Maj 2012, 11:31:50
Ker gre za enkraten dogodek, ki se ne ponavlja. Če postane "konstanta" je uničujoče. Enako kot je uničujoče "konstantno" zatiranje.

Podpis.

Dejansko je razlika med hitrim in korektnim posredovanjem, ki se zgodi 1X ali pa konstantnim zatiranjem. Pri tem drugem se žal prevečkrat tudi popravljanje stopnjuje do te meje da ne pomaga več oz. prinese kontra učinek.

Želim si da ljudje nebi čakali tako dolgo da je potrebno posredovati več kot 1X  :-\

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Teqila

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 458
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 03 Maj 2012, 13:01:55
Podpis.

Dejansko je razlika med hitrim in korektnim posredovanjem, ki se zgodi 1X ali pa konstantnim zatiranjem. Pri tem drugem se žal prevečkrat tudi popravljanje stopnjuje do te meje da ne pomaga več oz. prinese kontra učinek.

Želim si da ljudje nebi čakali tako dolgo da je potrebno posredovati več kot 1X  :-\

SE STRINJAM!!!!


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 03 Maj 2012, 13:32:45
To  bo večini čitajočih  manj všečno…

Res  je, da je treba psom že od vsega začetka postaviti »pravila«, ki jih potrjujemo oz. sankcioniramo v primeru, ko so le-ta »kršena« . Tako ali drugače.

Represivni ukrepi za obvladovanje družbe in »temnih plati« osebnosti posameznika so čisto legitimni in stari toliko kot civilizacija in ne vem, zakaj bi bili psi deležni samo dobrot, pohval in brezmejne potrpežljivosti svojega razumevajočega lastnika. " Kazen mora biti vzgojna", je rekel že boter Mesec v Zvezdici Zaspanki...

Poenostavljeno iz sociologije: Željeno vedenje posameznika v družbi krepimo z nagrajevanjem dejanj, ki takšno vedenje odražajo, medtem ko nezaželjeno vedenje sankcioniramo.
In odkar propagiramo neproblematično sobivanje človeka s psom in njegove nagone omejujemo po naših standardih urbanega okolja, je pač tud pes "posameznik v družbi".

Ali morda kdo pozna koga, ki je uspel vzgojiti otroka v odgovornega člana naše družbe samo z neomajno milino, pohvalo in slušnimi efekti, ki ne presegajo sobne jakosti?  ???

Upam, da smo zdaj na isti valovni dolžini. Vsi rabimo »prepovedi«.In sankcije.

 
Če pa boste psička  »počlovečili« in/oziroma se vam bo »smilil«, in  bodo sankcije oz. prepovedi prevelik zalogaj za vas,…  ja, takrat pa boste iskali pomoč…Ker vas bo pes »prerastel«… Pasje psihologe, razne  inštuktorje, dreserje,  pomoč na forumu…, vse bo dobrodošlo… Kakšen pa bo efekt, to pa ne vem…

Predvsem zaupajte sebi in si »ustvarite« psa, ki bo VAM pisan na kožo.




airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 03 Maj 2012, 13:38:04
Tudi Dix je začel renčati že kot mladič :( (ponavadi je branil predmete). Mi smo se ustrašili in smo zbežali (po možnosti ga še kaznovali čez kako uro... ::)), tako da se je le stopnjevalo. Zdaj sicer redko zarenči; jaz sem ukinila božanje po trebuhu - ko se od ''podredi'', saj je skoraj vedno renčal (in poskušal ugrizniti) ko sem ga tako božala, pa tudi drugače se z njim veliko ukvarjam in me bolj upošteva.  Zarenčal je na bratranca (6 let), ker je kljub prepovedim sam hodil okrog Dixa, ga izzival (skakal do verige in nazaj) in mu poskušal vzeti kost. Seveda je za večino zgodbo priredil, tako da je bil spet Dix vsega kriv... :-XV novoletnem času je pa z Dixom prava mora; ob poku petarde postane čisto paničen, zgodilo se je, da se je strgal z verige, pogosto renči, poskuša ugrizniti, čisto nepredvidljiv je... Za novo leto in dneve, ko bolj poka dobi pomirjevalo (Banmith ???), zaklenemo ga v garažo, zagrnemo vsa okna in mu naredimo ''gnezdece'', da bi preživel mirno. So se pa letos zgodili tudi ugrizi (sicer ne zelo resni, ampak to se mi ne zdi tako pomembno...). Enkrat je bilo pred hišo veliko ljudi (neko praznovanje) in so gledali Dixa, on pa tega ne mara. Oče je rekel, da je Dix menda prav ''stekleno, grdo'' gledal, ampak vseeno je šel k njemu - seveda s tistim občutkom strahu. In Dix ga je popadel (sicer ni bilo nič hujšega, ''samo'' par kapljic krvi). Seveda se je izmaknil in ni šel še nekaj časa k njemu. Drugič, lao resneje pa je ugriznil strica; na splošno se imata rada - seveda za Dixa sploh ne postavi mej, ampak se ne ukvarja veliko z njim (občasno božanje). Dix je prišel domov (strgal se je z verige :-X) in takoj je stric šel k njemu in ga menda samo pobožal - ampak jaz si mislim, da je bil Dixi vsa v paniki zaradi pokanja, on pa ga je možno prijel za ovratnico, naredil kako pridigo zaradi bežanja, ga možno potrepljal... In Dix je spet popadel. Seveda se je tudi tokrat stric umaknil. Potem so vsi že razmišljali, da bi Dixa evtanazirali :'( :'( :'( :'( >:(, prepovedali so mi druženje z njim (pa sem vseeno šla k njemu), šel je na malo sprehodov, vsi so šli k njemu še manj odločno, in so rekli, da če se to še enkrat zgodi bo treba narediti konec... Ampak meni se zdi pes najmanj kriv od vseh. Bom še malo opisala pogoje, v katerih živi: v mladosti ni bil vzgojen. Je na verigi (sicer dolga, ima vodo, hrano, garažo, uto, sprehode...) - sama se že nekaj let trudim dopovedati vsem, da bi se stvar izboljšala, če bi naredili pesjak, ampak pri njih je bolj pomembna gredica, 13 letnica pa itak nima besede. Dix živi pri starih starših, mi pa tja pridemo nekajkrat na teden - takrat sem jaz veliko z njim, vsakodnevno pa ima običajno dva daljša sprehoda - žal na povodcu, ker se zanesljivega odpoklica šele uči... :-\Nekako pa nima pravega gospodarja; uradna lastnica je moja sestra, ki je z njim bolj malo, vsak dan ga na sprehod pelje dedek, tam živi še babica ki se ne ukvarja dosti z njim, pa stric, pa sestrična in bratranec, pa sosedi ki vedno hodijo mimo Dixa v garažo, ampak nikogar ne upošteva čisto vsega (najbolj pa mene in dedka). Takoj ko so se zgodili ti napadi, sem seveda našla Alfakan, ampak se nismo odločili za, ker pri njem vsak dela drugače (pa jim ne moreš dopovedati, naj se spremenijo), tako da verjetno ne bi bilo uspeha. Vsi mi dopovedujejo, da je že ''star osel'' in se ne more več nič naučiti, naj ga peljem na sprehod ko sem tam in drugače pustim primeru, da bom dobila novega psa, ki ga bom učila od mladička in bo super zdresiran... - ampak meni se zdi najslabše, da bi ga osamili, ker je zelo družaben (''zlati prinašalec'') in je rad aktiven, z ljudmi. Se tudi zavedam, da bi bilo boljše, če bi imel več gibanja in ukvarjanja, ampak časovno ne znese. Ne mara niti vožnje niti drugih psov, tako da pasja šola odpade, za kakega strokovnjaka ki pride na dom še slišat nočejo... :(Pa najbližja dobra pasja šola je šele na Obali (hm... upam da bom lahko jaz kaj spremenila ko bom večja ;D). Tako da je vsa vzgoja prepuščena meni - seveda pa drugi mojih navodil ne upoštevajo preveč (le dedek malo ponavlja moje obnašanje z Dixom, pa pravi da je bolje...). Tudi klikerja ne uporabljam, seveda doma ne dovolijo. V zadnjem času je name le enkrat malo zavihal ustnico, ko sem ga prijela za ovratnico ??? ampak sem ga takoj dala na povodec, strog ne, ignoriranje in nekaj časa prostor. Imate kak nasvet, kako naj odpravimo renčanje? Problem je novoletni čas, ampak verjetno je potrebno že zdaj začeti z delom...
Pa res prosim, ne zdaj mene oboževat zaradi verige in nakupa psa, ker sem jaz takrat imela 5 let in pri tej starosti pa res nisem vedela nič o psih... Tako da prosim da se vzdržite takih komentarjev in raje pomagate s konkretnimi nasveti. Če je potrebno še kaj napisati (čeprav sem kar opisala pogoje...) povejte, pa upam da bo vsaj kdo odgovoril, ker sem spraševala že v različnih temah pa na moja ssporočila noben ne odgovarja... ??? Ker sem zaradi situacije sem že čisto obupana, bom še bolj navijala za pesjak, ampak vedno dobim odgovor ''sej tudi na verigi je v redu''. >:(



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #67 : 03 Maj 2012, 13:55:29
Diva: Ja, ja, je že Slomšek napisal, da šiba novo mašo bere....ampak od takat se je marsikaj spremenilo in nekateri so celo ugotovili, da je moč otroka vzgojiti brez klofut in vzgojnih po riti. Kazni so lahko tudi bolj domišljene in vzgojne...pri otrocih in pri psih. Oboji zelo hitro ugotovijo, da pri doslednih odraslih z izsiljevanjem in neprimernim vedenjem ne bodo dosegli cilja, pa če je dotičnega sama ljuba milina. Prav tako oboji zelo hitro ugotovijo, da ima prekoračitev postavljenih meja lahko skrajno neprijetne posledice (omejitev svobode recimo) tudi če vzgojitelj nikoli ne povzdigne glasu.
Avtoriteto je moč doseči tudi drugače kot z ustrahovanjem in podrejanjem.

Airedale: povsem jasno je, zakaj je pes tak kot je. Pesjak zadeve ne bi bistveno izboljšal, edino v toliko mogoče, da ne bi mogli riniti nepovabljeni k njemu. Tako zafuranega psa v nespremenjenem okolju ne more popraviti niti alfakan niti ga ne bi C.M.


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #68 : 03 Maj 2012, 13:59:06
Airedale: povsem jasno je, zakaj je pes tak kot je. Pesjak zadeve ne bi bistveno izboljšal, edino v toliko mogoče, da ne bi mogli riniti nepovabljeni k njemu. Tako zafuranega psa v nespremenjenem okolju ne more popraviti niti alfakan niti ga ne bi C.M.
Samo kaj ne bi vsaj v pesjaku imel nekega svojega prostora, ne bi vsi hodili skozi njegovo, skakali z njemu in nazaj...? Samo je pa za vse vpletene nekej čisto drugega, če jim pove en strokovnjak odrasel, kot pa en otrok, ki itak nima pojma... ???  :-\
Aja, če bo šlo vse po načrtih, bomo mi čez kako leto živeli tam in bom jaz prevzela skrb za psa!  :)
Ampak... Kako da potem vse zavetiške pse, ki so stari ravno toliko lahko prevzgojijo, Dix pa je prestar?  :-X
lp.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #69 : 03 Maj 2012, 14:15:20
Prevzgojiti se jih da, vendar ne v istem okolju med istimi ljudmi.
Pesjak bi bil boljši v toliko, da ne bi mogli skakat po njegovem, to drži. Še vedno pa bi lahko prihajalo do "nesreč" ko bi potrucanci vtikali roke skozi mrežo, pa tudi dražili bi ga lahko še vedno kadarkoli bi se jim naprdnilo.
S psom bi lahko nekaj naredila, če bi skrbela zanj sama, če bi bil večji del dneva s teboj, bi imel dostop tudi v hišo. V tem primeru bi se splačalo dobiti tudi kakšno strokovno pomoč. Zaenkrat drugega kot da ga vodiš na sprehode ne moreš. na sprehodih pa lahko tudi kaj delaš z njim, ga naučiš prinašati, mu skrivaš kakšne igrače ali hrano, da to poišče, lahko ga naučiš prinašati iz vode...samo s povodca ga  ne smeš spustiti (lahko pa uporabiš dolg sledni povodec ali fleksi)


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #70 : 03 Maj 2012, 14:16:41
Diva: Ja, ja, je že Slomšek napisal, da šiba novo mašo bere....ampak od takat se je marsikaj spremenilo in nekateri so celo ugotovili, da je moč otroka vzgojiti brez klofut in vzgojnih po riti. Kazni so lahko tudi bolj domišljene in vzgojne...pri otrocih in pri psih. Oboji zelo hitro ugotovijo, da pri doslednih odraslih z izsiljevanjem in neprimernim vedenjem ne bodo dosegli cilja, pa če je dotičnega sama ljuba milina. Prav tako oboji zelo hitro ugotovijo, da ima prekoračitev postavljenih meja lahko skrajno neprijetne posledice (omejitev svobode recimo) tudi če vzgojitelj nikoli ne povzdigne glasu.
Avtoriteto je moč doseči tudi drugače kot z ustrahovanjem in podrejanjem.


Ja, Lanabela, še kako res je to.   Sploh tisto glede avtoritete... "Moč" jo je doseči brez ustrahovanja in podrejanja.

In zato jaz še vedno prisegam na človeka, kot edini "zveličani" motiv v procesu šolanja psa... In na dotik.. Dotik dela "čudeže"..
Ne kliker.

Airedale10, jaz ti ne znam "pomagati". Žal.  Priznam, s prevzgojo nimam nobenih izkušenj...



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #71 : 03 Maj 2012, 14:21:53
Prevzgojiti se jih da, vendar ne v istem okolju med istimi ljudmi.
Pesjak bi bil boljši v toliko, da ne bi mogli skakat po njegovem, to drži. Še vedno pa bi lahko prihajalo do "nesreč" ko bi potrucanci vtikali roke skozi mrežo, pa tudi dražili bi ga lahko še vedno kadarkoli bi se jim naprdnilo.
S psom bi lahko nekaj naredila, če bi skrbela zanj sama, če bi bil večji del dneva s teboj, bi imel dostop tudi v hišo. V tem primeru bi se splačalo dobiti tudi kakšno strokovno pomoč. Zaenkrat drugega kot da ga vodiš na sprehode ne moreš. na sprehodih pa lahko tudi kaj delaš z njim, ga naučiš prinašati, mu skrivaš kakšne igrače ali hrano, da to poišče, lahko ga naučiš prinašati iz vode...samo s povodca ga  ne smeš spustiti (lahko pa uporabiš dolg sledni povodec ali fleksi)

Hm... Še eno pomoč potrebujem: kako pa naj ga na sprehodu sploh zainteresiram za igrače? Pred hišo, če sama res zelo skačem in ga navdušujem še nekako gre, na sprehodu pa ga igrače sploh ne zanimajo karkoli naredim... Na sprehodu ga imam na kratkem povodcu, na travniku pa ga dam na sledni, ker na flexyju sploh ni bil pzoren name in zdaj ga samo jaz vodim na tistemu, in ko sem SAMA hodi in dela čisto lepo, čim pa je še kdo (katerega seveda Dix ne upošteva) pa...



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #72 : 03 Maj 2012, 14:54:05
Najverjetneje ti je uspelo, ampak NE hvala za takšen način obnašanja do psov. Meni se to enostavno gnusi. Bljak...pa brez zamere. Da bi psa metala ob steno, ne hvala, res. Uf...

Sama sem bila zelo dolgo takega mnenja. Ampak, ko nimaš toliko priložnosti, da bi dnevno sklikal psa, da določenega psa ignorira, ne pa da teži....In reagiraš bliskovito, da preprečiš ugriz (hvalabogu se mi še ni zgodilo!)... Ene nežne in presrane pasje duše, kjer "NE" zadošča ni treba obrnit okrog, ampak take, ki si pa več upajo...Brez skrbi, da to kar sebi pripiše, če je v pravem trenutku.

Če imaš poštimanega psa-super. Če pa tvoj pes teži drugemu psu, ljudem in se ne obnaša ravno kulturno. Ker je za videt ogromno psov na sprehodih, ki vlečejo in bevskajo proti mimoidočim, lastniki pa jim niso kos, pa kilaža psov sploh ne igra vloge.

Lahko pa sklikaš oz. greš po tem sistemu za ptrjevanje mirnosti (pes na štriku) nori proti drugemu psu, v nekem momentu zajame zrak, se umiri-označiš, nagradiš. Tako se da zanesljivo, počasi, brez škode naučiti psa toleriranja. Tudi dotikov psov-ljudi. Še posebno za tiste živčke, nestabilne pse se mi zdi tak način sila uporaben in varen. (več je v knjigi click to calm).  In pri takih lastnikih, ki preveč čustveno reagirajo pri koreakcijah.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #73 : 03 Maj 2012, 15:55:17
Ma ne vem Diva, jaz se dotikov pri vzgoji, še bolj pa pri šolanju izogibam (kvečjemu na koncu za nagrado, če ima slučajno pes rad dotike). Kliker sam po sebi ne naredi nobenega čudeža, a ob pravilni uporabi pes izredno hitro dojame, kaj mora narediti, da bo prišel do SVOJEGA cilja. Ker je to njegov cilj, dela brez prisile in z veseljem. Na ta način je možno naučiti tudi pse, za katere je do nedavnega veljalo, da jih je nemogoče šolati, praktično karkoli.

Airedale: napisala si, da gre za "prinašalca", ki bi moral imeti prinašanje že v krvi. Psa, ki mu ni do predmetov, je sicer mogoče naučiti igre enako kot katerega koli trikca (nagrajuješ pač igro), a bi ti moral to kdo pokazati. In seveda, vsako novo stvar najprej učiš tam, kjr ni motenj, šele potem, ko jo obvlada in jo ima rad, greš isto delat ven, kjer so motnje. Če ne mara igrač, mu lahko skrivaš tudi hrano, lahko mu narediš sled tako, da vlečeš za sabo kakšen košček mesa, kurjo kožo ali kaj takega, pes mora po sledi in na koncu najde hrano.....


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #74 : 03 Maj 2012, 16:53:02
Airedale: napisala si, da gre za "prinašalca", ki bi moral imeti prinašanje že v krvi. Psa, ki mu ni do predmetov, je sicer mogoče naučiti igre enako kot katerega koli trikca (nagrajuješ pač igro), a bi ti moral to kdo pokazati. In seveda, vsako novo stvar najprej učiš tam, kjr ni motenj, šele potem, ko jo obvlada in jo ima rad, greš isto delat ven, kjer so motnje. Če ne mara igrač, mu lahko skrivaš tudi hrano, lahko mu narediš sled tako, da vlečeš za sabo kakšen košček mesa, kurjo kožo ali kaj takega, pes mora po sledi in na koncu najde hrano.....
Sej ko se navduši prinaša, prej pa ga ne moreš prepričati niti da bi za trenutek prijel igračo. ;)



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #75 : 03 Maj 2012, 19:19:16
Razlogov, zakaj ne mara ovratnice (ali mu je prav? - vmes moras dobiti se dva svoja prsta) je vec:
- ker je sel po prijetju ovratnice nazaj na verigo (eni psi ne pridejo na odpoklic, ker so jih na sprehodih potem, ko so prisli k njim, vedno pripeli in ni bilo vec svobode - samo kazen, nobene nagrade (priboljska, igre, bozanja) in da bi sel lahko potem zurat dalje; pes je tukaj povezal prijem za ovratnico z necim slabim in ko je ugotovil, da ko zarenci..., doseze svoje, se vi ustrasite, odmaknete...)
- je ovratnica zatezna... in se jo je dejansko uporabilo, morda celo pravilno (pa je pes povezal prijem cloveka za ovratnico z necim bolecim, ugotovil, da do te bolecine ne pride, ce se clovek ne dotakne ovratnice in da se je ne, ce nanj zarenci - ce pa se to ne zaleze, pa savs in mu uspe)
- ga dejansko kaj boli
- ...

Problem se je razvil ze naprej in je od opozoril s stani psa prislo do savsov. Idealno bi bilo, ce bi dobili pravo pomoc ze v prvi fazi (se bolj pa se pred prvo fazo), ne da je sedaj problem neresljiv (samo mora nekdo dejansko videt, kako to izgleda, preded lahko karkoli svetuje).

Kako je z oprsnico?

Pes je sicer odrasel, ni pa se star. Pa tudi starcke se da kaj nauciti ;)

Kako pa poteka vajina igra? Ali se vleceta za igrace (kaksne igrace so v igri), kako se vleceta, ali mu igraco preden prime spremenis v "zajca" (da ga motiviras s premikajoco igraco po tleh, da bi jo ujel), ali mu meces "zogice" in da jih on prinasa.

Samo prinasanje je iz vec faz. Mislim da ti zelis nauciti le drzi, ce prav razumem? Ostalo ze zna? Kako delata menjavo igrace?
Kasneje to za pse iz zabave postane resno delo, ki ga radi opravljajo. Koliko igrac mu nameces (da delajo se mozgani, spomin).

Za njega se ocitno v naravi dogajajo bolj zanimive zadeve, kot si takrat ti. Ko mu bo igra 1A, potem ne bi smelo biti problemov. Ne rabis stati na mestu, ko se igrata, lahko se premikata, par metrov danes v smeri standardne poti sprehoda, potem ze vec... Tudi igra ne poteka tako dolgo, da jo ima pes vec kot dovolj - vec krajsih vlecenj, med temi krajsimi vlecenji malo poslusnosti, pa potem spet krajse vlecenje... psu se mora "dogajati", sicer mu je dolgcas. Igro, hrano, bozanje si mora zasluziti.

Namesto klikerja lahko uporabis tudi kaksno kratko besedo kot oznacevalec dobrega dejanja ;)

In sled je dobra fizicna in psihicna zaposlitev za psa (rabis oprsnico in povodec; za ucenje ne rabi biti dolg). Sploh ce rad je. Na zacetku mu lahko kolescek posebne salame (tudi s tem gre) das na vrvico, si nekako oznacis zacetek, zapomnis smer kam bos sla prvih par korakov, poracas malo salamco na startu, jo na vrvici med nogami vleces ravno par korakov naprej, vmes puscas koscke posebne salamce (isti material kot vleces), na koncu vecji kupcek ali pa kar cel kolobarcek salamce, ki si jo vlekla. Potem gres po psa, ko ga gres iskati na verigo, kjer je na njemu neljubi ovratnici, neses lahko s sabo oprsnico (na zacetku itak ne bo vedel, cemu je namenjena - je pa dobro, da ze prej zvadita dajati oprsnico gor in dol, ted da jo ima gor - to naredi s hrano - da skoz lize salamco med opremljanjem njega z oprsnico, da jo bo povezal z dobrim), ga pripnes na ovratnico in povodec, odpeljes do par metrov zacetka sledi, ga preobleces v oprsnico na katero das gor povodec, das ovratnico dol, gres z njim na zacetek, mu z roko pokazes po tleh, kje zadeva je, ce ga ne potegne takoj pravilno, mu kazes se v pravi smeri naprej po tleh, da najde npr. prvi koscek..., ko mu zalaufa, se ne sekiraj, ce kaksnega spusti, pa vse do konca, ko poje cel kupcek salamc. (Ko postavljas sled gres se nekaj korakov v smeri, kamor si sla, zavijes pravokotno stran od sledi in gledas da gres nazaj tako, da sledi ne prides preblizu ali da jo celo sekas.) Mu potem snames oprsnico oz. jo zamenjas z ovratnico (jaz bi mu tudi po nadetju ovratnice dala veliko nagrado, ce bi slo vse cez kot mora). Zakljucek je lahko igra... Vedno isti ritual. Potem podaljsujes razdaljo sledi, cas po postavitvi sledi, delas razlicne kote (spremembe smeri), prosis koga, da ti gre sekati sled, otezis teren (menjava strukture tal, grabencki...)... Ce slucajno razmisljas, da bi kdaj delala resno, si preberi se pravilnik (pa na sledi vpeljes se predmete, ki jih bo moral nakazovati, prinasati), sicer je pa za zabavo, miselno in fizicno zaposlitev psa to cisto dovolj. Ko pes ze priblizno zna, umaknes tisto salamco, ki jo potacas, in samo puscas koscke salamce v sledi (v svoje stopinje) - na tem prehodu (ki se naceloma zgodi po parih treningih) jaz skrajsam razdajo sledi. Pa potem spet daljsas... Na zacetku moras res dobro vedeti, kje si sla (ne rabis ful tacati, hodis normalno), dobro je, ce se npr. vidi v travi, ko ga bos popravljala s povodcem na oprsnici. Vendar psi sled hitro pokapirajo in je dobro, ce mu cimprej zacnes zaupati, da sam opravi vse (ti samo drzis povodec). Veliko vodnikov tega preskoka ne morejo/znajo(?) narediti in imajo potem psi na preizkusih/tekmah slabse rezultate, kot ce bi oddelali zadevo sami (poleg tega kaksni vodniki ne berejo dobro nakazovanja predmetov psa - ce nakazuje predmete, je lahko to s sedi, stoj ali prostorom ali pa celo kombinacijo vseh; ce prinasa, ne sme prijeti zadeve iz prostora, lahko iz stoj ali sedi). Obutev, ki jo bos imela gor ob ucenju mora imeti jasno izrazeno peto (oster rob), material ne sme biti guma (skornji naprimer; tudi Crocksi niso gleh fajn - pa sem delala cisto prve sledi par svojim psov v njih, pa je slo ;); kasneje vlecke v gumijastih skornjih, da je bilo manj vonja od mene), ker one ne omogocajo dovolj velikega "odpadanja materiala" s cloveka. Sicer je tusi za to zadevo najbolje, da ti kdo pokaze, da te gleda in popravlja, a ce je le za zabavo, je cisto vseeno. Ce bos kdaj resno razmisljala o tekmovanjih, bos pa popravljala napake (vse se da ;)). Morda si je prej vseeno dobro ogledati kaj na yt, vsaj za obcutek. Vsekakor vsaka pozitivna aktivnost cloveka s psom ju bolj "poveze".
Vse kar rabis od besed je npr. "isci", "bravo, priden nasel". Ce pa s svojim psom delas se prosto iskanje igrac, pa tam uporabljas "isci", potem pa ta isci na sledi zamenjas nor. za "sled".


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #76 : 03 Maj 2012, 20:24:44
Ne sej ovratnico čisto prenaša, samo takrat ga je nekaj ''pičilo''. :)
Citiraj
Kako pa poteka vajina igra? Ali se vleceta za igrace (kaksne igrace so v igri), kako se vleceta, ali mu igraco preden prime spremenis v "zajca" (da ga motiviras s premikajoco igraco po tleh, da bi jo ujel), ali mu meces "zogice" in da jih on prinasa.
Uh joj... Naše igre ne sme nobeden gledat, bi mislili da sem malo motena tako kot ga motiviram (moram teči, ploskati, skakati..). :D Igrava se pa s frizbijem (rollerji, vlečenje in potem tudi kdaj prime v zraku), z žogicami (metanje, to ima najraje) pa s cufo se rad igra - si pomagam z vrvico. Se pa igram čisto malo časa, zamenjam za priboljšek, narediva malo poslušnosti in potem spet... Pred hišo to vse gre, ko pa pridemo na sprehod pa je z igračami konec  :(- npr. lovi se z mano, boža ipd., igrače pa ga ne zanimajo (edino če najdemo od koga drugega, to je pa potem cel žur :P 8)).
Hvala za te napotke glede sledenja, bova poskusila!



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #77 : 04 Maj 2012, 11:39:02
Psi ne marajo prijema za ovratnico, ker je to poseg v njihov osebni prostor, poleg tega pa ga smatrajo vsaj za nesramnost, če že ne za napad brez opozorila. Ne da bi imeli prej kakšno slabo izkušnjo. Na tovrstne prijeme jih je treba navaditi (večina to naredi že z mladičkom, ne da bi se tega sploh zavedali). psom, ki imajo s tem prijemom težave, pripnemo na ovratnico čisto kratek povodec, ki ga ima veno gor in za katerega ga lahko primemo.

"Šolska" sled in  prinašanje sta resno delo, zahteveta kar precej natančnih treningov.....tako za zabavo pa povsem zadostuje, da pes na koncu sledi najde hrano (brez ustavljanj, nakazovanj predmetov ect., lahko delaš celo z navadno ovratnico, čeprav je oprtnica boljša) in pri prinašanju da steče za predmetom in ga prinese nazaj, tudi če ga potem spusti pred nas ali pa gremo takoj v igro.

Če te zelo skrbi, kaj si bodo tvoji domači in sosedje mislili o tebi, se igaj s psom tam,. kjer te ne vidijo (čeprav bi moralo biti  ob opisanem odnosu do psa sram njih in ne tebe)


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #78 : 04 Maj 2012, 11:50:31
Ce je res nekaj prinasalca v njemu mu daj na sprehodu kaj za nosit v gobec.. Ali kaksno palico, ali aport, plasticno flaso, karkoli.. Pa bo pes takoj "zaposlen", ker goldni vsako nosenje kaksne stvari vzamejo za ful resno delo.. Moj recimo je vedno ful ponosen, da lahko pokaze kaj nosi naokoli.. Ta predmet mu lahko potem tudi vrzes, da ti prinese nazaj, ali pac ne, pa da samo leti za njim.. Ze to je nekaj..  :)

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #79 : 04 Maj 2012, 12:50:52
To sled mu bom pa še danes naredila! 8)Aja pa pozabila sem omenit njegovo najljubšo igračo, to je plastenka!
Pa je dobro, da ga učim precej trikov (seveda brez pretiravanja...), ali ga to še bolj zmede, in bi se mogla skoncentrirati le na osnovno poslušnost? Ker meni se zdi, da so trikci super zaposlitev, samo moram seveda prej pridobiti ''dovoljenje'' ::)... Pa ''home agility'' ga zelo veseli, zdaj mu bom še tunel kupila (samo denarja moram malo našpatati... :-[), ker če ne agilju ne bi bilo psov, pa bi se ga dalo malo bolj motivirati, bi bil to idealen šport zanj. Aja pa sem razmišljala, da bi ga doma začela učiti RO vaje... ;D



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #80 : 04 Maj 2012, 13:16:50
Pa je dobro, da ga učim precej trikov (seveda brez pretiravanja...), ali ga to še bolj zmede, in bi se mogla skoncentrirati le na osnovno poslušnost? Ker meni se zdi, da so trikci super zaposlitev, samo moram seveda prej pridobiti ''dovoljenje'' ::)...

Več delaš, bolje je. Z delanjem trikcev se bo poslušnost kvečjemu bolj okrepila, ne poslabšala ;) .



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #81 : 07 Maj 2012, 14:39:23
Lahko pa sklikaš oz. greš po tem sistemu za ptrjevanje mirnosti (pes na štriku) nori proti drugemu psu, v nekem momentu zajame zrak, se umiri-označiš, nagradiš. Tako se da zanesljivo, počasi, brez škode naučiti psa toleriranja. Tudi dotikov psov-ljudi. Še posebno za tiste živčke, nestabilne pse se mi zdi tak način sila uporaben in varen. (več je v knjigi click to calm).  In pri takih lastnikih, ki preveč čustveno reagirajo pri koreakcijah.

Me samo zanima, če je to povzeto iz knjige ?



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #82 : 07 Maj 2012, 14:54:22
Samo sporočam, da sva z Dixijem poskusila malo sledenje; sicer je mislil, da ko je našel en majhen košček je to že to, se je usedel in me gledal, ampak bova veliko vadila pa bo! :o



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...