Pes mi uhaja

anka · 17789

anka

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 1
: 16 Marec 2006, 08:05:22
Zadnjic ste mi tako dobro svetovali, da vas bom povprasala se za en nasvet.  :) Ko greva z Jackom na sprehod, ga moram obvezno imeti na povodcu, ker če on vidi kakega človeka ali bog ne daj psa, mora obvezno iti ke. V takih primerih se lahko samo derem za njim on se sploh ne obrnil, kaj šele da bi prišel nazaj. Čez pol ure ko ugotovi, da me ni, ali se tisti pes naveliča, potem pa začne gledat kje sem in laufat nazaj. Samo takrat je že prepozno in kaj hitro se lahko zgodi, da ga bom enkrat samo zgubila nekje.

Verjetno boste rekli zakaj ga sploh spustim s povodca, zato ker včasih tako vleče in nori, da ga enostavno spustim (ja prav fino me izsiljuje), no včasih gre samo nekam kakat, pa pride nazaj, včasih pa zviiiiz, tako kot včeraj, ušel mi je v dva kilometra oddaljeno vas, ni pomagalo moje klicanje. >:( Bila sem že čisto obupana, da je ušel, pa sem se pač odpravila po njegovih stopinjah, nakar tako hodim že kake 10 minut, pa ga vidim kako laufa nazaj. Res nisem vedla kaj naj mu nardim, naj rečem priden ali ga grajam  ??? Pride me pa samo pogledat, bog ne daj da recem pridi sem in pokazem vrvico, to bo spet zviiz, če bom pa normalno hodila naprej bo tudi on.

Ali mislite, da se takega psa sploh da strenirati, da mi ne uhaja tako daleč? Star še ni eno leto, največ 10 mesecev. Mogoče je problem v tem, da je bil potepuški pes in smo ga našli, pa ima še zdaj preveč svobode. Kaj pa vem.

Vesela bi kakršnegakoli predloga.

LP, Anka

+1



search.and.rescue

  • Gost
Odgovori #1 : 16 Marec 2006, 08:31:56
anka definitivno se da z odpoklicem marsikaj narediti. Vaja dela mojstra. Sicer je pa ogromno vodnikov, ki se mučijo z odpoklicem. Na podlagi lastnih izkušenj ti lahko pomagam takole:
Vaja odpoklic
1. Za začetek izberi nek kraj in temu primeren čas, ko je okrog vaju čimmanj motečih elementov (drugi ljudje, psi, morebiti srne ...)
2. Psa spusti, pri sebi imej priboljške, ki jih tvoj kuža najbolj obožuje. Čimbolj pogosto ga kliči k sebi, ko pride ga močno pohvali (največja napaka je v tem, da psa kregamo, ko pride nazaj k nam, ker prej ni poslušal. Pes pa to poveže s samih prihodom k vodniku!!!). Če imaš problem predvsem v tem, da ko ga spustiš kar zdirja v neznano, ga poskušaj čimbolj  pomiriti, mu daj priboljšek še preden ga spustiš in ga s tem preusmeri nase.
3. Za vajo odpoklic ti zelo priporočam uporabo klikerja. Seveda pa se moraš prej posvetovati o načinu šolanja s klikerjem.
4. Če se ponovi, da zbeži, ti samo teči v nasprotno stran, kajti pes ima smisel za krdelo in imajo člane le - tega z enim očesom vedno na preži. Prej kot slej bo pritekel za tabo, ker ti si njegovo kardelo ;). Nikoli ne teči za njim, ker bo kuža to razumel kot igranje in bo dobil še večji zagon!!!
5. Lahko se tudi na sprehodu skozi gozd pogosto skrivaš za drevesa in čakaš, da kuža prileti do tebe. Znova pohvala - nagrada.
poleg
To je pa kar malce težko doseči  ;) Tudi tukaj izredno pomaga klikanje. Delati morata predvsem na pozornosti (pes te mora večino svojega časa spremljati s pogledom), moteči elementi zanj ne smejo obstajati. Vendar je pa to brez predznanja zelo težka vadba. Priporočam ti predvsem uporaba haltija, ki je po zadnjih raziskavah tudi manj stresen od ovratnice. Seveda pa potrebujeta nekaj časa, da se oba navadita nanj. Za prvič je najbolje, da nastaviž halti proti pasjemu gobčku - in daš briketek tako, da mora kuža seči ponj skozi halti. Ko ga namestiš, psa izdatno pohvališ. Na prvem sprehodu lahko pričakuješ, da si ga bo na vsak način hotel sneti, kar je lahko kar precej zoprno. Vendar vsaka vaja obrodi sadove, če vanjo vlagamo dovolj časa, potrpežljivosti in dobre volje, je uspeh prej ko slej tu.
Pa veliko uspeha ti želim in čimveč prijetnih sprehodov s Jackom!
Lp, Ines!

+1



anka

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 1
Odgovori #2 : 16 Marec 2006, 09:30:05
Ines hvala za toliko nasvetov. vendar bo nekaj zelo težko izvedljivo, namrec jaz ne morem zaceti tece v drugo smer, ker Jack tega tudi opazil ne bo, ker takoj ga spustim on odlaufa, niti ne obrne se in ne pogleda kaj delam. Tudi ce ga dam na kako dolgo vrvico in ga potem ucim pridi sem me sploh ne šmirgla, on samo gleda naokoli. Ne pomagajo ne briketi, ne njegova najljubša igračka on vztrajno išče družbo drugih psov. Ko pa njih ni, potem sem pa jaz v redu.  ???



search.and.rescue

  • Gost
Odgovori #3 : 16 Marec 2006, 09:45:48
Saj ti pravim, da začni z učenjem, ko ni drugih psov in ljudi. Seveda ne bo uspeh tu čez noč. Vendar ti priporočam, da čimprej začneš. pa si že poskusila teči stran od njega in pri tem dovolj časa vztrajala?
Lp, Ines!



Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Odgovori #4 : 16 Marec 2006, 10:09:09
Spuščaj ga samo v kakšnem ograjenem prostoru, vsaj na začetku.
Pojdi z njim v pasjo šolo, da ti tam tudi pomagajo in svetujejo. Pa tudi, da te naučijo pravilne uporabe klikerja.

Lep pozdrav, Ivana

+1


alenka

  • *
    • Prispevkov: 39
    • Točke: 4
Odgovori #5 : 16 Marec 2006, 11:57:10
Živjo,
za odpoklic poskušaj na zelo majhne razdalje. V rokah imej priboljšek in kuža naj to ve. Pokliči ga k sebi in ko pride k tebi ga nagradi in izdatno pohvali. Najprej vadita na korak ali dva in postopoma podalšuj razdaljo. Ko bosta to obvladala, prosi nekoga da gre s tabo na sprehod in naj ti psa prime, ti pa greš kakšnih 20 metrov stran. Daj povelje sem, prijatelj naj ti psa izpusti, pri tem ga vzpodbujaj da pride k tebi, hvali ga, vriskaj, ploska, mahaj (tako boš zanimiva) in ko kuža pride do tebe seveda ne pozabi na izdatne pohvale in nagrado.Če kuža ni mahnjen na hrano ga nagradi z igro z njegovo najljubšo igračo. To seveda delaš nekje, kjer ni motečih elementov, kasneje pa dodajaš tudi te. Lahko si pomadaš tudi z deset-meterskim povodcem, ki ga kuža vleče za sabo. Anka, če se ne motim si omenila, da ko vidi povodec zbeži stran. Imej ga vedno pripetega na povodec, ko ga supustiš ga ne odpenjaj, ampak naj povodec vleče za sabo.

Ob motečih dejavnikih (ko zagleda nekaj zanimivega), ga lahko zamotiš z igro ali hrano. Vsekakor ti priporočam pasjo šolo, katere so se povečini pravkar pričele in tvoj kuža je idealne starosti za obisk ene izmed njih.

+1



anka

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 1
Odgovori #6 : 16 Marec 2006, 12:32:38
Hvala vsem za nasvete. No naj povem, da sem danes ze sprobala tisto, da jaz zacnem tect v drugo smer. No nisem si mislila, da bo to pri mojem palilo, ampak je, ne morem verjet. Je tako tekel za mano, potem sem se seveda obrnila in rekla, sem in ko je prisel , sem ga fejst pohvalila, mu dala najljubsi priboljsek in potem sva zacela v igro. In je blazno uzival, sploh ni sel stran od mene, vsake toliko časa sem rekla sem in spet priboljsek. Da bo mislil, da bo vsakic ko ga poklicem dobil nekaj hehe.

No vse je bilo v redu dokler ni prisel en pes in ga zmotil. Ampak to je ze tako velik napredek in sem prav ponosna na njega!  :o

Hvala vam :)



simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #7 : 16 Marec 2006, 12:39:34
Anka, dokler ne bo tvoj kuza obvladal odpoklica na povodcu lahko samo optimisticno upas, da ga bo obvladal brez vrvice.

Najvecja napaka, ki jo ljudje delajo je ta, da psa ucijo odpoklica ko je pes suscen. Odpoklic je poplnoma ista vaja kot sedi, kot prostor, le veliko bolj zahtevna, saj ga uporabljano na daljavo.

Torej je potrebno najprej psa na vrvici nauciti kaj pomeni sem.  Predvsem pa psa, ki ze ima v sebi vzorec pobegov in se le ti samo se stopnjujejo.

Zaceti je potrebno z kratko vrvico. Pa ne kar delat odpoklica, ampak odzivanje na ime, saj je navecji problem, da nas pes, ki pobegne niti ne pogleda.

Ucenja oz.prevzgoje se je potrebno lotiti zelo nacrtno.
Najprej zelimo, da nas pes, ko ga poklicemo po imenu pogleda. Dokler ni nobenih motecih elementov to niti ni tezko, takoj ko pa je v okolici nekaj bolj zanimivega, pa se zadeva obrne. Torej, najprej moramo imeti "nauceno, da ko ga poklicemo po imenu nas pogleda" v idealnem okolju - torej ko ni nobene motnje.
To je najlazje narediti s hrano ce je pes jesc oz. z igraco ali necem na kar je pes nor.
Zadeva je popolnoma ista ne glede na to kaj uporabljamo. Psa imamo na povodcu in hodimo z njim. Poklicemo ga po imenu in ko nas pogleda dobi nagrado - koscek salamce, sira,..igro odvisno kaj uporabljamo za motivacijo.
Motivacija pa mora biti tako mocna, da si jo pes zeli. Najlazje je to narediti s hrano, saj mu obrok zmanjsamo, ker bo kolicino za katero smo zmanjsali obrok dobil na sprehodu. Poleg tega pa sit pes, razen ce ni pozeruhek ne bo uposteval hrane.

Ko imamo to narejeno v idealnem okolju, spremenimo okolje. Vendar ne morem kar pricakovati, da nas bo sedaj v gruci psov ali pa ljudi uposteval. Vse to delamo nacrtno in po korakih s postopnim priblizevanjem. Torej v enem dnevu nam ne bo uspelo, tudi v enem tednu ne.

Stalno opazujmno pasje reakcije, torej kje je tista meja ob kateri nas vec ne uposteva in mu je nekaj v okolici bolj zanimivo kot mi in ne dobimo kontakta z njim. Vedno moramo vsako razdaljo utrditi, torej ce je to 20m od psa ali cloveka moramo teh 20m tako dolgo utrjevati, dokler bomo lahko srecanje naredili na 19-tih metrih.
Kje naredimo najvecjo napako. Lepo nam je uspelo, da nas pes uposteva, nas pogleda, potem pa nenadno srecamo cloveka ali psa na parih metrov, predno smo utrdili vecjo razdaljo in zahtevamo od psa, da nas pogleda. Seveda nas ne, ne prvic, ne drugic ne tretjic in porusili smo vse kar smo do sedaj naredili, saj je pes dobil izkusnjo, da nic hudega.
Torej ce pridemo v tako situacijo ne zahtevajte od njega nekaj kar se nimate utrjeno.

Ko imate to narejeno,  je potrebno psa nauciti kaj pomeni odpoklic, torej da pride do nas in se vsede pred nas. To sta dve stvari. Prihajanje do nas in vsedanje pred nas. Oboje mora biti psu poznano in mora delati.
Ce vajo sedi znamo jo samo utrjujemo, ce je ne znamo se jo moramo nauciti.
Vse to delamo na kratkem povodcu. Ko obvlada to na kratkem povodcu smo spet na zacetku.
Torej idealni pogoji in postopno priblizevanje ali oddaljevanje neidealnim pogojem.

Ko to obvlada podaljsamo povodec, uporabljamo 10m povodec. In zgodba se spet ponovi.

Torej odpoklic.....v enem tednu ga ne naucimo :'(.

+1

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


search.and.rescue

  • Gost
Odgovori #8 : 16 Marec 2006, 15:22:58
Hvala vsem za nasvete. No naj povem, da sem danes ze sprobala tisto, da jaz zacnem tect v drugo smer. No nisem si mislila, da bo to pri mojem palilo, ampak je, ne morem verjet. Je tako tekel za mano, potem sem se seveda obrnila in rekla, sem in ko je prisel , sem ga fejst pohvalila, mu dala najljubsi priboljsek in potem sva zacela v igro. In je blazno uzival, sploh ni sel stran od mene, vsake toliko časa sem rekla sem in spet priboljsek. Da bo mislil, da bo vsakic ko ga poklicem dobil nekaj hehe.

No vse je bilo v redu dokler ni prisel en pes in ga zmotil. Ampak to je ze tako velik napredek in sem prav ponosna na njega!  :o

Hvala vam :)
Se mi je zdelo malce čudno, da ne bi palilo, ker če pali pri moji Kali potem po mojem pri večini.



Jolly

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 1
Odgovori #9 : 16 Marec 2006, 16:23:25
Zanimiva tema, ki vsekakor zanima tudi mene. Tudi jaz sem vzela kužka iz zavetišča, ki tudi ni ravno biser pri odpoklicu. Ko on zagleda ali zavoha bilo kaj, se postavi na zadnje tace, tuli začne vlečt, da že hrope vse samo da bi ga spustila do tiste stvari.
Ko berem vaše nasvete vidim, da bo tole šlo zelo počasi, se bom kar držala tega kar je rekel Simi, ker mislim,da mi tako lahko uspe. No trenutno sva pri stanju, da doma dela vse v nulo, da sede, da prostor, pride ko rečem, edino rahel problem ima pri sedi in čakaj, vendar je že to ogromno. No ko prideva ven je pa tako, da kakšen dan je priden in se lepo sprehaja in pride vedno ko ga pokličem in ga ostale stvari ne zanimajo kaki dan pa kot da bi imela pošast na vrvici, samo vleče in tuli.

No počasi po korakih, pa upam da se bo čim prej navadil. Ker sploh ne pomislim kaj bi bilo če bi ga spustila, po moje bi samo ušel.



simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #10 : 17 Marec 2006, 09:31:45
Yolly predvsem si zapomni to, da se pri psu obrestuje samo pocasno in nacrtno delo. In pa predvsem, brez pretiravanja. ne mores od kuzka zahtevati oz. pricakovati, da se bo spremenil cez noc.
Sploh pa je to iluzorno pricakvati od kuzkov, ki imajo za seboj ze neko preteklost, ki je nam popolna neznanka.
To, da si ga ne upas spustit je edino pohvalno, ker ne ves kaj bo kuza neredil in ga kar se nekaj casa ne spuscaj.

Torej pri vsaki vaji, pa naj bo to neko povelje kot je sedi, prostor, poleg, sem ali pa trikci moramo psu pustiti cas, da najprej dojame kaj neka stvar pomeni (torej, da sedi pomeni, da mora ieti ritko na tleh, prostor, da mora lezati,...), da se to vajo nauci in da jo osvoji. To da se kuza vsede, ko mu reces pomeni, da te razume, da sedi pomeni, da mora dati ritko na tla, to da te ne caka (torej da ne obsedi) pa pomei, da je vajo osvojil. Tudi to bos naredila po korakih.
Najvecji problem je, ko ljudje mislilimo, da sedaj ko se kuza na povelje vsede bo pa kar sedel....ne bo, ker zanj je sedi da se vsede in ne da bo obsedel.
Spet korak za korakom....pa dajmo raje v temi za sedi ce zelis, ker to je tema o odpoklicu.

Alenka

+1

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


Jolly

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 1
Odgovori #11 : 17 Marec 2006, 20:13:38
No da malo sporočim kako napredujem in da vidim, če delam pravilno. Danes sva šla na dolg sprehod, vsake toliko časa sem ga poklicala po imenu in rekla pridi sem, ko je prišel sem ga fino pohvalila in dala priboljšek. No in tako je bilo vse v redu, dokler ni zagledal nekega psa, potem se je spet začelo tuljenje itd. No pa sem ga lepo klicala toliko časa dokler ni prišel do mene (čeprav nisem ziher, če ni prišel samo zaradi priboljška) in ko je prišel zopet pohvala in priboljšek. Je pa ponavadi tako, da potem ta priboljšek pogoltne in zopet v dir k kužku ali čemerkoli drugem - kopanju lukenj.
Meni se zdi napredek že to, da se Kastro vsaj za hipec neha ukvarjati s čim drugim in pride do mene. Par dni nazaj sem ga lahko klicala pol ure, pa se tudi obrnil ni, če je kaj zavohal. 



rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #12 : 17 Marec 2006, 20:21:59
Super, vidim, da vama gre na bolje. Jaz bi ti predlagala še to, da ko pride, naj se vsede in vsakič malo dlje počakaj, da mu daš priboljšek. Ker drugače se bo kuža naučil, da do tebe pride samo po priboljšek potem pa gremo stran. Na vsake toliko časa ga pripni na povodec (ne vedno, večkrat ga samo pokliči, kot to delaš sedaj). Ko pa ga spustiš, ga najprej daj na sedi, odpni povodec in naj kuža šele na tvoje povelje (npr. jaz uporabljam šibi) zlaufa stran. Veliko uspeha vama želim še naprej.

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


Jolly

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 1
Odgovori #13 : 17 Marec 2006, 20:33:52
Rožica hvala za nasvet. No vendar jaz ga imam zaenkrat samo na vrvici, saj verjamem da bi bil poleg mene, dokler bi bila tam samo jaz, čim pa zagleda kakega psa, pa zagleda ga vedno prej kot jaz, bi bli to samo še dir v tisto smer. Kaj pa vem mogoče bi tudi prišel nazaj, vendar zaenkrat ga hočem naučiti na vrvici, da ko rečem sem, da pride. Saj se nimam kaj pritoževati, to je edina stvar, ki ga moram naučiti, vse ostalo je tako hitro poštekal, da ne morem verjet. Baje celo stoji pred vrati, ko je čas mojega prihoda domov in me zasliši, ko vstopim v blok, pa ga imam komaj en mesec.  :)



rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #14 : 17 Marec 2006, 21:19:08
Ajoj, sem spregledala, da ga še ne spuščaš.  :-[ No, bo pa nasvet prav prišel v bodoče. Glede tistega, da te čaka pred vrati, pa čisto verjamem, se pri nas enako dogaja, ker hodi mami vedno ob isti uri domov.

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #15 : 17 Marec 2006, 23:17:53
Super, vidim, da vama gre na bolje. Jaz bi ti predlagala še to, da ko pride, naj se vsede in vsakič malo dlje počakaj, da mu daš priboljšek.

Tega se ne sme delat. Pes se ne obvalda odpoklica in njen namen je, da se pes odzove na klic in prido do nje. Zanjo je ze ogromen napredek, ko ji ne bo potrebno nekajkrat reci njegovo ime, ko bo zagledal drugega psa, ampak se bo obrnil, ko ga bo prvic poklicala.

Ne delajte prehitro, ker ne naredite nic drugega kot zmedenost v pasji glavi.

Tezave se resuje korak za korakom, tezavo po tezavo ne pa vse naenkrat.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #16 : 18 Marec 2006, 07:26:27
Ja, malo sem preskočila vse skupaj. :-[ Sem mislila, da ga že spušča in da že pride do nje, vzame priboljšek in takoj odide. :-[

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #17 : 18 Marec 2006, 07:58:54
Zelo zanimiva tema in veliko dobrih nasvetov :).  Tudi pri moji imam problem odpoklica, če je v družbi drugih psov. Ko sva kje sami, je kar ok vse, skrivalnice in tek v nasprotno smer je zaenkrat še vedno deloval. Samo, če bo pa zagledala kakega pesjančka ali pesjanko potem pa jo bo ucvrla do njih. Sem pa opazila, da odkar je v puberteti, ji odpoklic ne gre tako dobro kot prej. bova morali, še ogromno na tem delati, tudi s pomočjo vaših nasvetov..lp


Jolly

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 1
Odgovori #18 : 18 Marec 2006, 16:37:52
Tega se ne sme delat. Pes se ne obvalda odpoklica in njen namen je, da se pes odzove na klic in prido do nje.

Ne delajte prehitro, ker ne naredite nic drugega kot zmedenost v pasji glavi.



Simi a je pravilno, da ga klicem toliko casa dokler ne pride, ko pride v stik s kakim kužkom in ga potem pohvalim in dam priboljšek? Ali je bolje da ga pustim in učim ko ni nobenih motečih elementov?
Danes sem bila pa prav ponosna na njega, sva srečala enega kužka in sem ga pustila da se je igral z njim, no ko sva pa šla ni pa niti zalaj niti nič ampak je šel lepo za mano, pa tudi ko sem kasneje odprla vhodna vrata, ker je nekdo zvonil mi ni hotel uiti čez vrata, ampak je naredil dva koraka in se ustavil ter gledal zakaj ne grem.
No ampak naju čaka še veliko, veliko dela preden bo to postala praksa in ne le slučajnost.

+1



Mushi

  • *
    • Prispevkov: 55
    • Točke: 0
  • Trmasti paćek
Odgovori #19 : 26 April 2006, 14:10:28
Dajete zelo dobre nasvete. Nekaj jih bom tudi jaz uporabila. Sicer mam pa tut nekak takšen problem in bi bila vesela če bi mi znal kdo svetovati. Moj pes je čist usekan na vodo (tak ko vsei ZP-ji) in pred nekaj časa je na nekem travniku odkril grabn z vodo ki je povrhu vsega v njej še polno drugih stvari, da se vsem zagabi ko jo vidiš. Oxi (pes) je pa čist nor na njo. Vedno ko ga dam iz boksa teče direkt na travnik (se sploh ne ozira za ofraje večjo kot en meter in jo kr preskoči) in v vodo. Ko ga pa pokličeš pa priteče po 5 minutah od glave do tačk rjav, da je bolj podobn pujsku in pol še smrdi po gnoju. To mi gre že pošteno na živce pa en vem kak ga naj odvadim. Lastnik ki nam ga je prodal je rekel da ga ne bomo nikol mogli odvadit če bo našel kje vodo, da bo vedno šel tja. Ravno to počne. Mene že to plaši. Mami je fullll jezna na njega zrt tega, ker potem ko je umazan gre direkt na teraso ležat. Rekla je d če ga ne bomo odvadli tega (pa grizenja rož in tega.. Ma kdo kakšen nasvet?) da ga bomo stran dali. Čeprav odločno protestiram me je strah, da enkrat k bo še to naredu da ga bo kr odpelala, ne da bi se menla za moje proteste  :'(



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #20 : 26 April 2006, 14:17:33
Povišaj ograjo, do takrat pa naj bo na fleksiju.


Mushi

  • *
    • Prispevkov: 55
    • Točke: 0
  • Trmasti paćek
Odgovori #21 : 26 April 2006, 14:21:43
 Ograje je preveč- ne bi niti hotli slišat za višjo doma... Fleksi?? :S



*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #22 : 26 April 2006, 14:27:06
Ja pa saj fleksi ni nič groznega glede na tvoj "smeško" :S . Flekci je povodec, ki se podaljšuje, je navit v ročki in gre sam ven pa noter  ;D  boljš ne znam povedat.  :P



Mushi

  • *
    • Prispevkov: 55
    • Točke: 0
  • Trmasti paćek
Odgovori #23 : 26 April 2006, 14:31:37
Aja... Pol pa vem kaj je to  :D Sam glede na Oxijovo vlečenje na povodcu ne vem če bi zdržal  :-\



*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #24 : 26 April 2006, 14:35:22
a vlečenje je tudi problem. Rešitev je pa halti ali pa lup. Preberi si pod oprema - halti, pa boš videla kako je to.



Mushi

  • *
    • Prispevkov: 55
    • Točke: 0
  • Trmasti paćek
Odgovori #25 : 26 April 2006, 14:37:34
Ok tnx za nasvet  ;)



taycha

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 1
Odgovori #26 : 26 April 2006, 14:51:09
Ojla !!!

Jaz uporabljam halti. Zelo mi je všeč,to je edini način da taja(moja psička) ne vleče toliko.
Lp Tina



Sunshine_1

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 9
Odgovori #27 : 26 April 2006, 15:48:18
Nisem  prebrala vseh odgovorov, tko da ne bo kake zamere, če bom napisala kaj istega kot že nekdo pred mano...

No, svetujem osnovno šolanje, tam ti bo učitelj sigurno pomagal ;)Pomoje, da je najbolje, da ga vpišeš v malo šolo!


Lanyca

  • Gost
Odgovori #28 : 27 April 2006, 17:50:51
Ines hvala za toliko nasvetov. vendar bo nekaj zelo težko izvedljivo, namrec jaz ne morem zaceti tece v drugo smer, ker Jack tega tudi opazil ne bo, ker takoj ga spustim on odlaufa, niti ne obrne se in ne pogleda kaj delam. Tudi ce ga dam na kako dolgo vrvico in ga potem ucim pridi sem me sploh ne šmirgla, on samo gleda naokoli. Ne pomagajo ne briketi, ne njegova najljubša igračka on vztrajno išče družbo drugih psov. Ko pa njih ni, potem sem pa jaz v redu.  ???

Glede tega, da si ne moreš pridobiti njegove pozornosti je nekaj spodaj in še nekaj od odpoklica je. ;)
Torej če psa pokličeš po imenu, te sploh ne pogleda -naredi se gluhega.
Moraš biti bolj prodorna, da ga boš spodbudila k poslušanju. Ko ga pokličeš po imenu npr.zaploskaj, zapiskaj z priljubljeno igračko, mogoče piščalko ipd.
Ko se odzove in te pogleda uporabi kliker klikni in mu daj priboljšek(ne hrane, ki jo je čez dan se pravi za obroke). Ne kliči ga po nepotrebnem, ampak samo, ko hočeš, da te pogleda.
na začetku psa zvabi k sebi brez povelja, ampak z govorico telesa.
Ko je pes že pozoren tako, da gleda tvoj bok proti njegovemu, se prikloni im z rokami pri tleh zaploskaj in z bolj visokim in vabljivim glasom povej njegovo ime. Ponavadi, ko to storimo psi stečejo k nam, če ne steči, kot ti jih je že veliko predlagalo steči stra(seveda te mora gledati). Čez nekaj časa se ustavi in ponovi klicanje. Če še vedno ne gre k tebi stečeš k njemu se pred njim obrneš in stečeš spet stran od njega. Ko pes pride do tebe ga primi za ovratnico klikni in ga nagradi.
Ko psa pokličeš ne smeš nikoli iti proti njemu!
Povelje damo komaj takrat ko vemo, da pes razume kaj sploh zahtevamo od njega.
Psa pokličemo po imenu se sklonimo, zaploskamo in ko teče proti nam uporabimo povelje "pridi" ali "sem" ali kako ga pač kličeš, ampak za eno stvar mora biti le za ENO povelje.
Izrečemo ga le enkrat z vabljivim glasom(saj vsi veste kako je to :)).
Če pes pride k tebi ga pohvališ in nagradiš ne glede na to kaj je počel preden je prišel k nam.
Psa spusti z vrvice šele takrat ko se uleže ali sede na povelje in ko se čisto umir in seveda tam kjer je popolnoma varno. Med sprehodom psa nekajkrat pokličemo k sebio in ga spet spustimo nazaj.Neubogljivih psov se ne spušča, ampak se jih nauči s pomočjo dolge vrvice, ki jo kasneje vleče za sabo, natojo le še krajšamo dokler ne zna dovolj, da mu jo odstranimo.
S psom moramo veliko in še enkrat veliko in veliko vaditi.
Najprej vadimo lahko nato pa težkost vaje le še stopnjujemio.
Na sprehodu se mu lahko tudi večkrat skriješ tudi tako dobiš pozornost in ko te najde ga pohvališ(to delam velikokrat jaz, ne le zaradi pozornosti tudi zaradi zabave)
Če je pes preveč zatopljen v neko stvar ga nikoli ne kličemo in gremo raje mirno do njega in ga pripnemo. Tu sem delala napako jaz(na napakah se učimo) Lana je nekaj kopala po travi na sprehodu jaz pa sem šla dalje pa sem si mislila, sajže pride za mano, a ona ni prišla tako je bila zatopljena v to, da me ni videla. jaz pa daleč pred njo jo kličem, vabim, prosim nič, no to ni bilo prav motrala bi če je že prišlo tako daleč brez klicanja iti nazaj in jo pripeti na povodec, ali pa jo že prej pripeti, ko sem bila bliže.
Sicer pa na napakah se učimo in vaja dela mojstra sta mi glavna vodila pri učenju z Lano.

upam, da sem ti vsaj malo pomagala.


lp :)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #29 : 28 April 2006, 12:50:39
Obstaja tudi razlaga v enem stavku, angleži pravijo, da moraš biti za psa "bolj zanimiv kot smet" :P