Za pesjanarje > Vzgoja in šolanje

Pes mi uhaja

(1/7) > >>

anka:
Zadnjic ste mi tako dobro svetovali, da vas bom povprasala se za en nasvet.  :) Ko greva z Jackom na sprehod, ga moram obvezno imeti na povodcu, ker če on vidi kakega človeka ali bog ne daj psa, mora obvezno iti ke. V takih primerih se lahko samo derem za njim on se sploh ne obrnil, kaj šele da bi prišel nazaj. Čez pol ure ko ugotovi, da me ni, ali se tisti pes naveliča, potem pa začne gledat kje sem in laufat nazaj. Samo takrat je že prepozno in kaj hitro se lahko zgodi, da ga bom enkrat samo zgubila nekje.

Verjetno boste rekli zakaj ga sploh spustim s povodca, zato ker včasih tako vleče in nori, da ga enostavno spustim (ja prav fino me izsiljuje), no včasih gre samo nekam kakat, pa pride nazaj, včasih pa zviiiiz, tako kot včeraj, ušel mi je v dva kilometra oddaljeno vas, ni pomagalo moje klicanje. >:( Bila sem že čisto obupana, da je ušel, pa sem se pač odpravila po njegovih stopinjah, nakar tako hodim že kake 10 minut, pa ga vidim kako laufa nazaj. Res nisem vedla kaj naj mu nardim, naj rečem priden ali ga grajam  ??? Pride me pa samo pogledat, bog ne daj da recem pridi sem in pokazem vrvico, to bo spet zviiz, če bom pa normalno hodila naprej bo tudi on.

Ali mislite, da se takega psa sploh da strenirati, da mi ne uhaja tako daleč? Star še ni eno leto, največ 10 mesecev. Mogoče je problem v tem, da je bil potepuški pes in smo ga našli, pa ima še zdaj preveč svobode. Kaj pa vem.

Vesela bi kakršnegakoli predloga.

LP, Anka

+1

search.and.rescue:
anka definitivno se da z odpoklicem marsikaj narediti. Vaja dela mojstra. Sicer je pa ogromno vodnikov, ki se mučijo z odpoklicem. Na podlagi lastnih izkušenj ti lahko pomagam takole:
Vaja odpoklic
1. Za začetek izberi nek kraj in temu primeren čas, ko je okrog vaju čimmanj motečih elementov (drugi ljudje, psi, morebiti srne ...)
2. Psa spusti, pri sebi imej priboljške, ki jih tvoj kuža najbolj obožuje. Čimbolj pogosto ga kliči k sebi, ko pride ga močno pohvali (največja napaka je v tem, da psa kregamo, ko pride nazaj k nam, ker prej ni poslušal. Pes pa to poveže s samih prihodom k vodniku!!!). Če imaš problem predvsem v tem, da ko ga spustiš kar zdirja v neznano, ga poskušaj čimbolj  pomiriti, mu daj priboljšek še preden ga spustiš in ga s tem preusmeri nase.
3. Za vajo odpoklic ti zelo priporočam uporabo klikerja. Seveda pa se moraš prej posvetovati o načinu šolanja s klikerjem.
4. Če se ponovi, da zbeži, ti samo teči v nasprotno stran, kajti pes ima smisel za krdelo in imajo člane le - tega z enim očesom vedno na preži. Prej kot slej bo pritekel za tabo, ker ti si njegovo kardelo ;). Nikoli ne teči za njim, ker bo kuža to razumel kot igranje in bo dobil še večji zagon!!!
5. Lahko se tudi na sprehodu skozi gozd pogosto skrivaš za drevesa in čakaš, da kuža prileti do tebe. Znova pohvala - nagrada.
poleg
To je pa kar malce težko doseči  ;) Tudi tukaj izredno pomaga klikanje. Delati morata predvsem na pozornosti (pes te mora večino svojega časa spremljati s pogledom), moteči elementi zanj ne smejo obstajati. Vendar je pa to brez predznanja zelo težka vadba. Priporočam ti predvsem uporaba haltija, ki je po zadnjih raziskavah tudi manj stresen od ovratnice. Seveda pa potrebujeta nekaj časa, da se oba navadita nanj. Za prvič je najbolje, da nastaviž halti proti pasjemu gobčku - in daš briketek tako, da mora kuža seči ponj skozi halti. Ko ga namestiš, psa izdatno pohvališ. Na prvem sprehodu lahko pričakuješ, da si ga bo na vsak način hotel sneti, kar je lahko kar precej zoprno. Vendar vsaka vaja obrodi sadove, če vanjo vlagamo dovolj časa, potrpežljivosti in dobre volje, je uspeh prej ko slej tu.
Pa veliko uspeha ti želim in čimveč prijetnih sprehodov s Jackom!
Lp, Ines!

+1

anka:
Ines hvala za toliko nasvetov. vendar bo nekaj zelo težko izvedljivo, namrec jaz ne morem zaceti tece v drugo smer, ker Jack tega tudi opazil ne bo, ker takoj ga spustim on odlaufa, niti ne obrne se in ne pogleda kaj delam. Tudi ce ga dam na kako dolgo vrvico in ga potem ucim pridi sem me sploh ne šmirgla, on samo gleda naokoli. Ne pomagajo ne briketi, ne njegova najljubša igračka on vztrajno išče družbo drugih psov. Ko pa njih ni, potem sem pa jaz v redu.  ???

search.and.rescue:
Saj ti pravim, da začni z učenjem, ko ni drugih psov in ljudi. Seveda ne bo uspeh tu čez noč. Vendar ti priporočam, da čimprej začneš. pa si že poskusila teči stran od njega in pri tem dovolj časa vztrajala?
Lp, Ines!

Ivana:
Spuščaj ga samo v kakšnem ograjenem prostoru, vsaj na začetku.
Pojdi z njim v pasjo šolo, da ti tam tudi pomagajo in svetujejo. Pa tudi, da te naučijo pravilne uporabe klikerja.

Lep pozdrav, Ivana

+1

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo