Zaužitje tujka

scythe · 79019

Vezalka

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #60 : 07 December 2013, 13:59:12
Hvala za odgovore.

Jaz sem upala, da je našega minilo (uničil je že tri ležišča) in sem mu začela spet puščat ležišče, ko je sam, ampak sem se očitno prenaglila. Več kot en mesec je bilo ležišče čisto OK, sedaj je pa naredil celo štalo. Polnilo je bilo povsod, očitno ga je pa tudi precej pojedel, ker sva šla dopoldne na dolg sprehod in je še enkrat kakal - katastrofa, sama pena. Upam, da bo šlo vse ven, da se mu ne bo kaj zapletlo v črevesju.

Bojim se, da nimam take sreče kot ti miško in da imam doma psa, ki se ne bo nikoli odvadil jest stvari, ki niso namenjene uživanju. Povsem blesav je na kakršno koli smet, ki jo vidi. Ni možnosti, da bi jo prestopil. Enostavno mora jo pobrat, če ne ni zdrav. Na srečo smo vsaj to uspeli doseči, da jo na ukaz spusti.

No, zdaj bo spet spal na tleh, ko bo sam. Za njegovo lastno varnost.



BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 07 December 2013, 16:03:09
Koliko je star?

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #62 : 07 December 2013, 16:07:57
Kaj pa zaposlitev? Npr. kong v kateri koli obliki (dovolj prevelik seveda).
Labija, maš a ne? Majo radi problem s tem, da mora bit gobec non-stop poln  ::) Sem z leti imetja tega tipa psa skužila, da je zaposlen gobec bolj pomemben, kot poln želodec...ta nikoli ni dovolj, da pes nebi več vlačil stvar po gobcu. Nebi bilo od škode več delat aportiranja npr. Se ti bo zdaj zdelo hecno, kaj to dela med zaužitjem tujka. A samo kot predlog, kaj probaj, da bo pasja ideja po ''polnih žnablih'' zadovoljena.
Aja. Na sprehodu mu vedno daj nekaj za nosit. Magari igračo privežeš na ovratnico, da ga bo, če jo bo spustil motila. Jo bo hitro spet zabasal v gobec.  ;) Namesto smeti. Pa naj ne bo tanka...taka kar konkretna, da na polno drži.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 07 December 2013, 16:24:02
A tole z privezano igračko dejansko deluje?  :o . Moja sicer več ne pobira kaj dsoti smeti na sprehodu pa še to spusti, ko ji rečem, ampak vseeno mi gre zelo na živce, ko kopa na sprehodu in z gobcom blato trga, potem še včasih kakega krta ven potegne...  ::) . Bi delovalo tudi proti temu?  :P . Pa tudi tak, za zaposlitev se mi zdi fajn... Čeprav se mi zdi, da bi moja igračo spustila, potem bi jo motila, ampak ona igrače ne bi vzela nazaj, verjetno bi se ji zmešalo (beri: laufanje v krogih, lovlenje igračke, renčanje, skakanje in posledično bi jo verjetno spet zabrisalo na tla)  ::)

Sicer je moja včasih tudi žrla na sprehodu, ampak razen občasno kakega robčka na sprehodu nič neprebavljivega (pa še robček se prebavi). Doma je enkrat pojedla tisto kao tenis žogico za pse (ki je bila gor na cufi, pač kao takšna igrčka), pridem domov, žogice nikjer, cufa brez žogice. No, potem jo je čist lepo pokakala  ::) . Je pa razgrizla tudi vsakega plišeka in vsako ležišče (sicer samo odeje, koce in brisače), ki ga je dobila. Seveda je zraven pojedla tudi nekaj polnila (verjetno bolj ko ne ponesreči), zato ji sedaj tega več ne dajem. Proti trganju odej ni pomagalo nič, zaposlitev je samo pomagala, ko je v boksu glodala trame in uto (razgrizla je celotno notranjo steno in potem izolacijo). Seveda, probat ni greh, ampak jaz takega psa raje ne bi puščala samega z stvarmi, ki jih lahko požre  ;)



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 07 December 2013, 16:48:21
Ni od škode probat z igračo. Mora bit prilično velika (razni štriki so pretanki) En pošten aport ali dejansko pliško...tko da pes lepo drži po celem gobcu. Privezana pa tako, da, ko pes stoji mu igrača sega samo do tal. En mici da se tal dotika...tko nekak. Ne da jo vlači za sabo na nekaj metrih  ;) Ma večini gre na živce, da jim binglja po tacah  >:D Primejo pa je. Če pogledaš v google pod ''dog dummy'' maš primerni koker češ.
Druga varianta je dejansko učenje aportiranje po prinašalsko. Uf zabave še pa še  8) Sam tam se moreš že en mal zraven spravit, da zadevo izpelješ tako kot se zagre. Ampak aporte pa lah maš iste četudi se ne greš zares.  ;)
Sicer je tole OT a vendar.  :) Moji psi nikoli nikoli niso ničesar uničili, pojedli, zgrizli...so pa v času treningov ali od mladička...skratka začetki sobivanja...vedno hranjeni čez cel dan iz roke (skoz po malem, da nikoli želodec ni od obroka nafilan in posledično raztegnjen ter nato hitro prazen)...vedno zaposleni z delom za ugodnosti...zaposleni s kongi inp...usput pa s tem naučeni, da se določenih stvari pač ne poje...ena in edina destrojerka pa je bila v času samote pač v boksu samo z tanko podlogo. Pa tudi ne dolgo.
Verjamem pa, da je silno stresno, ko čakaš koliko prafaktorjev se bo prebavilo :-\

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Vezalka

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 08 December 2013, 11:29:28
Hvala za nasvete.

BackDevil: januarja bo dve leti.

Lunette: ja, labradorec. Bom probala z eno žogo, ki jo ima rad in je dovolj lahka, da mu bo bingljala okoli vratu. Na srečo je vsaj toliko začel ubogat, da smeti spusti, če mu rečem. Samo preden smo to fazo dosegli ...

Glede puščanja konga - ni šanse. Še niso naredili konga, ki bi si ga upala pustit samega z njim. Ko je bil star 6 mesecev, sem mu kupila največji možen kong, tisti, ki se ziba in ima luknjo na strani, ne spodaj. Nekajkrat sem mu ga dala in ga opazovala, ko se je z njim igral. Bil je res navdušen nad njim in izgledalo je, da ga ne bo nekaj načenjal, čeprav me je vseeno malo skrbelo, ko sem vidla, da ga zmore dat v gobec in ga prenašat okrog. Nekega dne sem se odločila za eksperiment, da mu ga pustim, ko sem šla za eno uro v trgovino. Prišla sem nazaj na čisti raztur. Ker je bila plastika pač pretrda, da bi jo prelomil, je kong dobesedno olupil in hodnik je bil poln malih olupkov, katere sme nato seveda našla tudi v kakcih.

Sedaj ima največji možen kong iz iz gume (če je tisto guma), ampak on ga z lahkoto splošči v gobcu in sploh nočem pomislit, kaj bi z njim naredil, če bi bil sam.

Pa v bistvu razumem to, da stvari uniči, ker mu je dolgčas. I get it. Ampak ZAKAJ??? zakaj mora te stvari pojest??

tako da, ko me ni, bo imel na razpolago gola tla in ničesar drugega. Ne morem več tvegat.



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 08 December 2013, 15:56:38
A ima mogoce malenkost locitvene tesnobe?

Tisti z luknjo na strani je wobbler. Ki se uporablja pod nadzorom. Ni namenjen zvecenju.

Si poskusila ta crni Kong? Moj ima dva xl extreme konga. Zadeva je tako trda, da je ne more stisnit, niti se ne splosci ce stopis nanj. Nasa sta po dobrem letu nedotaknjena. Res pa je da moj pes ni nek hud unicevalec.



Vezalka

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #67 : 08 December 2013, 20:07:40
Imamo črn kong, ampak ne vem ali je extreme. Verjetno ne, glede na to, da ga stisne.

Ne vem, če gre pri njem za ločitveno tesnobo. Nikoli ni bilo kakšnega cviljenja ali tuljenja ali lajanja, ko je bil sam (vir: sosed). Potem, ko je enkrat obvladal sobno čistočo, nas niso nikoli čakala kakšna presenečenja doma. Nikoli tudi nismo delali big deal iz tega, da gremo. Dopuščam pa možnost, da ne prepoznam vseh znakov ločitvene tesnobe.

Dejstvo pa je, da se ta njegova destruktivna stran kaže ves čas, tudi ko smo doma. Enkrat sem mu iz kolekcije Kong Wubba Ballistic Friends kupila zajčka, ki je takoj ostal brez glave. Pa sem potem poskusila še enkrat s tisto modro živalico - ista pesem. Povsem jo je razparal.

Verjetno ga ne zaposlujemo dovolj pa se mora na tak način sprostiti. Nekaj pa je tudi njegova narava. Mislim... tisti del, da zadevo nato poje.




Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #68 : 08 December 2013, 23:35:27
Crni so extreme, ja :) Cisto ga stisne?  :o

Unicevanje je lahko znak locitvene tesnobe.

Kaj pa delate kot aktivnost, poleg sprehodov? Trenirata kaj? Kaksno bolj usmerjeno prinasalsko delo? Kaksne miselne igre, ucenje majhnih uporabnih neumnosti? Naprimer, ce ze res mora pobrati vsako s*anje, da ti stvar vsaj prinese namesto da jo pozre? :)





Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #69 : 09 December 2013, 07:32:29
ucenje majhnih uporabnih neumnosti

Zelo dober izraz  ;D



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #70 : 09 December 2013, 10:26:57
Sploščenje črnega velikega konga je blazno nespecifično za pasmo  ;) Labi imajo načeloma (no naj bi imeli) ''mehek ugriz''. Če bi ti raco aportiral bi mogla bit nesploščena, skupaj s celo glavo :D Tko, da obnašanje ni lih čist tapravo labijevsko. Je pa ravno to obnašanje značilno za ''nestandardne'' labije. Ne mislim nič slabega s tem...samo toliko v vednost, da so to značilna nezaželjena pasemska odstopanja. Katerih se lahko na podlagi znanja lotiš.
Ena od teh je pokurjenje odvečne energije. Precej z učenjem čim bolj pravilnega aportiranja. Takega šolskega, če se lahko tako izrazim. Pes se destruktivno obnaša, ker ima pač neke presežke in neobdelano osnovo.

Žogica naj ne bo lahka. Niti ni morda smiselno, da je žogica. Gobec mora zapolnat od kota do kota. Probaj morda z primerno veliko brisačo ali čem podobnim. Zaviješ v rolico in povežeš z vrvjo pa mu jo namontiraš na ovratnico. Za preizkus preden nabaviš aporte. Stvar MORA bit moteča, če ni v gobcu. Drugač ni fore. Pač en obesek več. Motit ga more. Tkole si ga more zabasat v gobec http://www.hundefotografie-workshops.de/hundefotos/labrador-retriever/labrador-retriever-113.htm
Vsekakor pa psa čisto neodvisno od sedanjega početja naučit mirnega čakanja. Tole destruktivno obnašanje med odostnostjo JE znak ločitvene tesnobe. Sej ne lajajo vsi. Eni samo uničujejo.  ;) Destruktivnost, ko ste pa doma je pa presežek nepravilno umserjenje energije.

Delat s psom. Najdit mu ''hobi'', ki bo v skladu z njegovo energijo. Pa preprečevat nezaželjeno. Če veste, da uničuje igrače...jih naj nima razen takrat, ko boste učili novih osnov. Pod kontrolo. Prav tako naj nima piskajočih, če ga to dodatno motivira k trganju. Trganje in žretje ostankov ni tipično obnašanje. Je pa nezažejeno odstopanje. To, da so po ''standardu'' požrešni pomeni izključno, da radi dajo kaj pod zob...ne pa da so reciklatorji. ;)
Hja boljš res mu nič puščat...samo kaj ko lahko kljub vsemu pes uniči/poje...steno, tla, štoke... Jaz bi se intenzivno lotila težave. Pes je še mlad, a ne?

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #71 : 09 December 2013, 10:54:02
Trganje in žretje ostankov ni tipično obnašanje. Je pa nezažejeno odstopanje. To, da so po ''standardu'' požrešni pomeni izključno, da radi dajo kaj pod zob...ne pa da so reciklatorji. ;)

No ja  ;D



LLastniki labijev pravjo, da kar drži  :)



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #72 : 09 December 2013, 11:04:52
Zaposlenih labijev al hišnih dodatkov  ;) Pod zaposlitev mislim psi v prinašalskem delu.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #73 : 09 December 2013, 13:10:48
Moja ni pojedla nikoli nič od tega. Tudi kot mladič ne. Karton in les gre cefrat in uničevat, kakšnemu pliškotu izvleče polnilo, ampak samo, ko ji je dolgčas (in pljuva ven, ne žre vsebine). Je pa zaradi ločitvene tesnobe zgrizla podboje, naredila luknjo v zid, odprla predale in zvlekla stvari ven, razčetverila svoje ležišče.... in dobila boks :P

Kot je že Lunette napisala, psa čim bolj zaposlit, za žvečit naj ima primerne žvake (bikovke, uhlje, sapnike...), igrače pa samo pod nadzorom. Moja dobiva žvake skoraj vsak dan - del tega je zaradi rituala pred mojim odhodom, ker se je tega navadila in tako ne pada v stres.



Vezalka

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #74 : 09 December 2013, 13:16:01
Hvala za vse nasvete. Bomo delali na majhnih neumnostih.

Žal mu nikakršnih žvak ne morem pustit, ker ima limfoplazmatski enteritis in lahko je samo Royal Canin Hypoallergenic brikete, to so tudi njegovi priboljški. Igrač mu nikoli nisem puščala, ker je že od samega začetka trgal in glodal stvari. Spominjam se, ko sem ga še hodila gledat v leglo, da so vsi v leglu besno grizli stvari - neko peno so imeli pa nek kos lesa in nekaj igrač. Pa tudi en drugega so kar pošteno grizli. Meni se je vse skupaj zdelo zelo nasilno.

Sicer pa se strinjam z Niko: slišala sem več takih zgodb o labradorcih, pa tudi živim eno tako :-) Saj pravim, jaz razumem, da stvari uniči, razumem, da cufa ven polnilo, ne razumem samo tega, da nato vsebino poje.



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #75 : 09 December 2013, 13:24:38
Uh, škoda, da ne more nič takega dobiti. Labradorci res zelo radi žvečijo, grizejo in trgajo stvari, še posebaj mladi. Ampak, če so sicer zaposleni, s tem ni problemov. Moja je zdaj že dolgo brez boksa in ne uniči ničesar več, samo kakšne hrane ne smem pustiti v dometu njenega gobca.

Glede na to, da ima zdravstvene težave, bi jaz pomislila tudi na to, da mu nekaj ne paše in zato žre stvari. Nekako tako, kot se psi, ko jim je slabo, spravijo na travo.



Vezalka

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #76 : 09 December 2013, 13:51:16
Moj sicer nikoli ni bil v boksu, ker sva "žrtvovala" hodnik in še eno sobo za čas, ko naju ni doma. Je pa tudi on uničil stene. Pa tudi iz štoka vrat je potegnil gumijasto tesnilo in ga več kot en meter požrl.

Njegova bolezen je trenutno upam pod nadzorom. Ne vem, kaj bi še lahko storili glede tega. Strogo se držimo diete in pomaga *trkam na les*. Kadar se pretirano hvalim, ga vedno zvije.

Enkrat na leto imamo pregled krvi, vključno z jetrnimi encimi. Nazadnje smo bili maja, je bilo v mejah normale. Dr. Matko je rekel, da enoskopije ne bo ponavljal, razen če bi bilo res treba, ker je revež dal skozi že toliko narkoz, da ga bo to uničilo.

Preden smo ugotovili, kaj je narobe z njim, sem bila pa zelo radodarna z žvakami ipd., ampak zdaj si res ne upam. Moram si pač vzet več časa za to, da ga mentalno bolj zaposlim kot sicer. Mislim, da druge rešitve ni.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #77 : 09 December 2013, 21:48:12
No tole razjasni marsikaj. Pes oz. psi dejansko rabijo žvečit. To je tko normalno za njega kot to, da hodi, teče, živi...in če je zarad zdravja omejen pri tem...pa veš kako pomanjkanje je. Pa očitno hoče nadoknadit od vsega stresa, eventuelno ločitvene tesnobe...takrat ko vaju ni. Po domače povedano - manjka mu pa si vzame kar pride.
Če ne gre drugače bi se jaz lotila bolj kot samo malih neumnosti ( beri trikci) res intenzivno uporabljanje gobca pod nadzorom. Tako bi zadovoljila na varen način, ker bi bil takrat pod kontrolo vaje, za polnjenje žnabel brez da bi pojedel nezaželjeno. Vem, da se ponavljam, a dajta probat aport nosit po cele sprehode takoj po tem ko se polula in pokaka.
In ja ogromno labradorcev žveči in žre...a to ne spada pod normalno, običajno vedenje. Ker bodimo iskreni ogromno labradorcev JE nezaposlenih, ker so tok ''čudoviti'' ljubljenci...mhm...dokler ne izražajo presežkov energije  >:D in potem se kar vsi sprijaznijo ''hja taki so, kaj čmo''  ;)
Zdaj moja dva sta oba lab miksa. V vseh pogledih precejšnja laba bolj kot kaj drugega...pa zdj al sta samo tole ''slabost'' vn spustila, ker mi poleg vseh lab značajskih lastnosti prav uničujeta ne in tudi ne reciklirata. Požrla bi pa sicer vse, kar je na dosegu gobca, razen, če izrecno zahtevam nedotakljivost (rob mize je meja nedotakljivosti brez dodatnih pojasnil). Hrana pač ne sme bit zunaj...se pa ja lahko pokvari ::) A nikoli pod nobenim pogojem nejedilnih snovi. Kongi so za cuzat, niti ne stiskat (imasta oba rdeče L...kar niti ni ogromno in trdo). Točno ločita vsebino od embalaže.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #78 : 09 December 2013, 22:01:32
Točno ločita vsebino od embalaže.

Moja pusti tudi jogurtov lonček cel, očiščen in pripravljen na ponovno uporabo  8)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #79 : 09 December 2013, 22:02:58
Jaz imam doma labrador mix-zelo rada uničuje in požre svoje igrače, karton...Kadar ima viška energije in v začetku se je sproščala na ta način. Zdaj ima tudi druge ventile, v začetku je bila sama zmeda in stres in tudi nekaj ločitvene tesnobe.

Te termoplastične zadeve in konge-dajaj mu da čvekari kadar si zraven-nauči da spusti (kar menda že zna?) in vrzi...pa takole parkrat...čvekarjenje-met..etc. Ampak aporta pa nema da žvaka.

Ampak jaz imam ogromne težave s prinašanjem...kar je pa že za v drugo temo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #80 : 09 December 2013, 23:54:44
Mja, labradorec bi moral itak sam prinasati z veseljem.

Jaz bi poskusila psa utrudit zunaj in ga zaposlit notri. Moj, sicer pticar, je po prinasalskem treningu in recimo 10 kilometri prelaufanimi ob kolesu ob svojem tempu unicen za cel dan in mu tudi na kraj pameti ne pade, da bi delal stalo. Sem skoraj 100%, da fizicna aktivnost ni vzrok mirnosti, temvec tiste pol ure resnega dela z iskanjem in pravilnim prinasanjem razlicnih aportov.

Doma mu obrok dam v recimo v dveh kongih in potem se z njima zabava dokler nista prazna, v Wobblerja, ce se mi ravno da poslusati razbijanje in kotaljenje ali pa mu obrok raztresem po celem stanovanju in potem lovi kuglice naokoli.
Posiljam ga po razne stvari, recimo ce je cas za oprati perilo, mi znosi za en stroj oblek, eno po eno. Tega, da bi jih dal tudi v stroj se nisva osvojila, tudi dvomim da bova, ker v kopalnico prostovoljno ne stopi.. Ce dobi hrano v posodo, mi jo mora najprej prinesti (in najti, ker jo rad pospravi tako dobro, da je jaz ne najdem).

Kaksne omejitve pa ima pri hrani? Cisto iz firbca :)



Vezalka

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #81 : 10 December 2013, 03:52:00
upam, da tole ni šlo preveč off topic.

Zunaj mu mečem žogo na vrvici in jo z veseljem prinaša nazaj, s tem ni problemov. Res pa je, da je nikoli ne spusti sam od sebe, temveč šele ko mu rečem, naj jo spusti.

V hiši se mu skrivam (za vrata, za obešeno perilo, za kuhinjski pult, ...) in me išče, veliko se tudi cufava, to ima zelo rad (ima še en rdeč kong, ki ima neko modro vrvico čez napeljano in se s tistim cufava). Če mu dam kong, mi ga prinese, če ga pokličem. Takoj tudi spusti, če rečem. Kadar mu dam v kong brikete, kong nežno prime, ga odnese na kavč in se z njim zabava. Ne bi nikoli mislila, da je sposoben tako nežno ravnat s stvarjo, če ne bi videla.

Ampak jaz sem mu vedno pustila, da je kong tudi žvakal, ker ne vem, kaj mu naj sicer pustim, da žvaka. Očitno je bila to napaka? Ampak kaj naj mu potem dam za žvakat? Ne sme bit nič užitnega, ker ničesar razen briketov ne sme, pravite da žvakat mora, s čimer se strinjam ... ravno zato mu pustim, da žvaka črn kong - samo pod nadzorom seveda, da ga lahko ustavim, ko bo zadevo načel. In to je edina stvar, ki je kljub žvakanju še cela. Ni je imel pa nikoli brez nadzora.

Boo: čisto pravilno se diagnoza glasi: Lymphoplasmacytic Enteritis - tisto zgoraj je moj prevod, za katerega nisem čisto prepričana, da ga nisem malo po domače prevedla in bi me kakšen veterinar za ušesa. Hrana, kot sem zgoraj napisala, samo Royal Canin Hypoallergenic briketi. Preliti z vrelo vodo, ker sumim tudi alergijo na pršice, čeprav za to nismo testirali. Ima konstantno vneta ušesa, oči, polne analke, rane na tačkah (tole se je malo umirilo, od kar prelivam brikete) ... ampak raje saniram te zadeve, samo da nima driske. Preden smo uspeli sanirat črevesje, je bil pes izmučen, podhranjen, skratka senca živahnega psa, kakršen je sedaj. Druge hrane si ne upam dajat. Nekajkrat sem poskusila s kuhano govedino, rižem, polento, ampak takoj, ko je bilo blato malo bolj mehko, sem nehala, ker me je preveč strah, da bi moral spet na Budenofalk in antibiotik. Domači me spodbujajo, naj mu začnem kuhat, ampak mene je preveč strah. Kaj če mu spet tako razdražim čreveslje, da bo moral na zdravila? Res nočem, da gre spet čez to s**nje. Sem in tja imamo še vedno epizode in ni hujšega kot gledat kako se muči.

a dajta probat aport nosit po cele sprehode takoj po tem ko se polula in pokaka.
bom kupila aport in poskusila. hvala za nasvet.

mislim, da je iz mojih drugih postov in težav z njegovim obnašanjem jasno, da z njim ne delam dovolj intenzivno. Pa še iz izredno delovne linije (reševanje, lov) je, tako da je destruktivnost resnično povsem razumljiva.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #82 : 10 December 2013, 09:05:31
...Pa še iz izredno delovne linije (reševanje, lov) je, tako da je destruktivnost resnično povsem razumljiva.
Uf težek zalogaj  :) Povprašaj vzreditelja kje in kako delajo. Priključi se kakšnemu treningu. Prinašanje je še marsikaj drugega kot vržen aport in dostava.  ;) Temo o Zlati raci si malce poglej.
Tko kot pravi Boo po resnem delu se pes utrudi bolj kot samo fizična aktivnost.

Ne nič ni narobe da ti kong žvaka. Jaz bi mu eventuelno pustila, da pod nadzorom žveka rdeč kong, ki je manj trd od črnega. Da se ne rabi tok s čeljustjo matrat se pa vseeno sprosti. Lej, ko, da dobiš en bronhi bonbon za prežvečit vs. običen čigumi  :P Drugega lahko ure in ure za sprostitev pokaš po žnablah  :P
Eventuelno mu napolnjenega z razmočenimi briketi dajaj prav vsak dan. Lahko poskusiš razmočene brikete v kongu zamrznat...bo trajalo še malo dlje. Pa ob dnevni rutini filanih kongov zna en mal bolj sproščeno to žvakat. Ne tako na ihto.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #83 : 10 December 2013, 10:05:08
No, meni se zdi to premalo zaposlitve, pes rabi nekaj bolj konkretnega.

V prinašanje vpleti čim več različnih predmetov, iskanje in poslušnost. Kupi mu dummyje, lahko še večje teže kot je standardne pol kile, wubbo, večje igrače... Ena od bolj priljubljenih igrač je tale: http://www.pasji.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=67_106&products_id=1046 (tavelika).

Naj igrače tudi išče, najprej na lahkem terenu, nato gozdu itd... Stopnjuj do vedno večjih zahtevnosti, ko bo igračo iskal tudi po par minut. Jaz moji v gozdu mečem palčke in potem med raznim vejevjem poišče pravo (samo, če tvoj palčke takoj poje, to verjetno ne pride v poštev). Zato, da bo šel lahko iskat in prinašat naj najprej naredi kako vajo poslušnosti. Ena od opcij je tudi igra dveh žog.

Glede kuhanja pa se posvetuj z veterinarjem, v vsakem primeru se je zadeve treba lotiti zelo postopoma, da ugotoviš kaj mu ustreza. Tudi ti briketi očitno niso idealna rešitev.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #84 : 10 December 2013, 19:14:51
Jaz bi se posvetovala še s kakšnim drugim vetom, ki morda ve kaj več o prehrani psov.
Ja ni fajn tvegat samo pes pa tud ne more živet celo življenje od riža pa hidrolizatov.  :-\
Tole ma tvoj? ->http://www.pethealthandcare.com/dog-health/lymphoplasmacytic-enteritis-in-dogs.html
Pes ti dejansko zdaj na hipoalrgeniku živi na rižu, rižu...em...rižu in rižu. Pa en mici hitroliziranih beljakovin, ki so daleč od beljakovin ki jih pes rabi. ;) Torej težko zgrešiš, če skuhaš riž. Zraven pa kakšno vrsto mesa (eno na enkrat!). Jaz bi probala z jagnejtino/konjskim...skratka nekaj netipičnega.
Em...kaj pa dejansko nardit teste za alergijo? Me bo kdo še kregal, da poleg OT delam reklamo za alternativce  :D Nabergoja morda kontaktiraš?
Pa poleg prelivanja briketov jih lah tud zmrzneš...
Poleg tega se lahko selimo v drugo temo   :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #85 : 10 December 2013, 19:16:58
Jaz bi se posvetovala še s kakšnim drugim vetom, ki morda ve kaj več o prehrani psov.
Ja ni fajn tvegat samo pes pa tud ne more živet celo življenje od riža pa hidrolizatov.  :-\
Tole ma tvoj? ->http://www.pethealthandcare.com/dog-health/lymphoplasmacytic-enteritis-in-dogs.html
Pes ti dejansko zdaj na hipoalrgeniku živi na rižu, rižu...em...rižu in rižu. Pa en mici hitroliziranih beljakovin, ki so daleč od beljakovin ki jih pes rabi. ;) Torej težko zgrešiš, če skuhaš riž. Zraven pa kakšno vrsto mesa (eno na enkrat!). Jaz bi probala z jagnejtino/konjskim...skratka nekaj netipičnega.
Em...kaj pa dejansko nardit teste za alergijo? Me bo kdo še kregal, da poleg OT delam reklamo za alternativce  :D Nabergoja morda kontaktiraš?
Pa poleg prelivanja briketov jih lah tud zmrzneš...
Poleg tega se lahko selimo v drugo temo   :)

+1. Jaz bi vsekakor testirala za alergijo.
Res smo oftopik.  :-[



Vezalka

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #86 : 10 December 2013, 22:22:20
Lunette: ja. Ugotovljeno s histološko preiskavo.

Samo še tole dodam, da zaključimo debato na temo moje kante:

Nabergoj je že analiziral slino, od mesa naj bi bil alergičen na piščanca, purana ter svinjino.

Z dr. Matkotom sva že kmalu po endoskopskih preiskavah (to je bilo septembra 2012) govorila o testiranju na alergijo. Takrat mi je rekel, da bi bilo to pretiravanje (verjetno je mislil finančno) glede na preiskave, ki smo jih opravili in naj najprej počakamo, da vidimo, ali se bodo zadeve umirile. Na srečo se je črevesje umirilo, pes je začel pridobivati na teži (sedaj ima 45 kg - ne, ni debel. Ta teža je predvsem posledica njegove višine. Rebra se mu čutijo), dlako ima lepo. Letos maja sem dr. Matkotu spet omenila spremembo v prehrani pa ni bil ravno navdušen, pa sem spet opustila misel na menjavo.

Vsekakor pa se strinjam z vami, da za psa ni dobro, če bo vse življenje na tej hrani in dejstvo je, da jo imamo že dobro leto pa se še vedno kažejo določene težave (oči, ušesa, tačke, analke). In v tej hrani so določene zadeve neznanega izvora, npr. animal fat (which animal??). Samo težko mi je začet spreminjat nekaj, za kar vem, da ne povzroča driske, ker vam ne morem opisat kako hudo je bilo, ko je driskal in driskal in driskal kri in bruhal in hujšal in samo spal, tudi na sprehod ni hotel. Še danes me je čisto vsako jutro strah, ko gre na blato, kakšno bo. Če ne grem jaz na sprehod z njim, je prvo vprašanje fantu, kakšno je bilo blato - mislim, ni ravno zdrav pogovor in tudi ni ravno zdrav tok misli.

Pa saj bom zbrala pogum. Mislim pa, da bi bilo res pametno prej narediti še teste za alergijo.

Zdaj pa res over and out in hvala vsem za nasvete!



Vezalka

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #87 : 24 April 2014, 14:50:28
Evo mene spet v tej temi: moj pes mi je poškodoval koleno s svojim divjaškim nastopaštvom, zato je bil zadnjih štirinajst dni v pretežni oskrbi drugih oseb. Predvčerajšnjim naju je s fantom zbudil s silovitim bruhanjem, ki je rezultiralo v kupčku najbolj nenavadnih stvari, kar sem jih kdaj videla na kupu: kosi PVC vrečke, nekakšna vrvica ali dolga gaza (nerazpoznavno), kosi ostre temno sive plastike, nekakšni prozorni "kamni", hrapave površine, pretrdi, da bi jih prelomila, lahko, da je bilo še kaj, pač spremenjeno do neprepoznavnosti. Takoj smo ga peljali na RTG slikanje, ki ni pokazalo ničesar, pokazali smo tudi izbruhano vsebino. Pretipan je bil, ni trzal, obnašal se je OK, vročine ni imel. Poslali so nas domov z navodili, da nič dat jest. Naslednji dan pa postopoma. Včeraj zjutraj je dobil polovično dozo briketov, vse OK, popoldne še enkrat isto, vse OK, zvečer isto, vse OK. Danes zjutraj pa spet bruhanje, sami briketi, pa še čudno kakanje, najprej par bobkov, nato tečko sladoled :'( Klicali smo veterinarja, pravi, da naj še počakamo, da je možno, da ima razdražen želodec zaradi tujkov. Dodajam še to, da je bil prejšnji teden na posegu zaradi zlomljenega nohta in je dobil tudi antibiotik, ki ga še vedno jemlje. Mislite, da to igra kakšno vlogo? Zanimajo me vaša mnenja, ker sem že panična. Hvala!



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #88 : 25 April 2014, 07:36:19
Zakaj ste pa dali brikete tako hitro?
Skuhat piščanca (skoraj razkuhat) in pa korenje. Prvi dan naj večkrat dnevno po žlivah dobi tole juho v kateri se je kuhalo to dvoje. Če bo imel željo.
Drugi dan naj 5x dobi manjšo porčijo zmečkanega korenja in na drobno naseckanega piščanca-kot za majhne otroke.  Tretji dan lahko dodaš še razkuhan riž, tudi 4-5x dnevno manjši obrok. Četrti dan bi pa želodec moral biti dovolj spočit in prazen, da tudi briketi v normalni količini ne bi smeli povzročit težav.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #89 : 25 April 2014, 10:29:13
Glede na to, da ima Vezalkin pes težave z menjavanjem hrane, se jaz ne bi šla take diete. Enodnevni post, morda z borovničevim čajem, potem pa normalno manjše porcije briketov, večkrat na dan. Pa kak ranital, še posebaj, če je tudi antibiotike. Pa tudi predolgo prazen želodec se hitro še bolj razdraži. Če mu je OK, od RC dietne konzerve: http://www.zoomarketpreis.si/sensitivity-control-420-g-piscanec-in-riz , mogoče tudi tele: http://www.zoomarketpreis.si/gastro-intestinal-low-fat-410-g Jaz poznam samo prve - piščanec ali raca.

Sem dala ravno eno driskalno-bruhalno rundo z mojima dvema skozi. Ta mali, bolj občutljiv, se je super odzval na riž-piščanec dieto, pri Roxy bi bilo pa bolje, če bi kar nadaljevala z briketi, ker sem z dieto samo podaljšala prebavne težave. 24 urni post sem pa obema skrajšala, ker jima je bilo slabo, po obroku pa takoj bolje.