Delovanje slovenskih zavetišč

Mili · 120550

Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #180 : 21 Julij 2012, 13:20:35
Sej, a veš, poročilo, ki bi bilo po mojem okusu obveza za vsa zavetišča, pišejo samo Gmajnice ;)

Ideja o čipu matere bi znala biti kar nova. No vsaj zame je. Saj so si že prej na razne načine trudili zajeti nerodovniške - a povsem brez vsakega uspeha.
O čipu mogoče res, z uspehom se pa moram žal strinjat. Sicer pa, iz l. 2008:
Vsak posvojitelj (kupec) psa bi moral ob prevzemu skrbništva podpisati pogodbo oz. izjavo o posvojitvi, na kateri bi bilo razvidno kdo je lastnik breje psice in kdo novi skrbnik mladiča.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #181 : 21 Julij 2012, 16:16:43
Kateri zakon bi pa kršil?  ???

Če psa najdeš, veterinar ugotovi, da ni označen, nihče ga ne pogreša, ga oglašuješ, pa se nihče ne javi, al pa če se, pa reče, da noče več psa - kakšen papir bi imel?

Saj zato sprašujem, ker se mi zdi, da tu nekaj manjka, kar bi v tem primeru preprečilo morebitno zlorabo (se nekdo laže o najdbi psa, pride novica prepozno do lastnika)... Zame je to namreč skoraj prosto po prešernu. Pri tem pa pripelješ rodovniškega psa iz tujine in moraš imeti 101 potrdilo o izvoru psa, da ti ga vpišejo v register. Spet, precej teoretično, ker bi pes po zakonu itak moral biti čipiran in je tisti, ki izgubi nečipiranega psa in izgube ne prijavi,v prekršku... Ampak ali v primeru, da pes ni zaveden v zavetišču tudi velja ta rok do kdaj ima lastnik čas priti po psa?

Če prav razumem, bo v spremenjenem zakonu tako početje  (vpis v register najdenega nečipiranega psa na svoje ime) nekolikanj težje - vedno bo pred vpisom treba dokazati lastništvo (bodisi vzreditelja in številko čipa matere, bodisi prejšnjega lastnika, bodisi zavetišče). Psa neznanega izvora bo lahko registriralo samo zavetišče.
Če se bo tudi v praksi izvajalo bo to skrajno fajn.


Ja, to imam jaz v mislih. Meni se zdi to zelo v redu (če se bo izvajalo), predvsem zaradi vseh tistih "zaželjenih legel" in podobnih....



Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #182 : 22 Julij 2012, 08:05:05
Hecna reč. Kaj pa preprečuje vodji zavetišča, da ne laže? Recimo o najdbi psa?  ??? Sicer pa razlog več za čipiranje živali. Če pa najdena žival ni označena pa ni zagotovila, da bo lastnik pravočasno (torej v 8 dneh) zvedel kje je in zahteval vrnitev. Se je že zgodilo in je bil pes že v novem domu. Vse po predpisih.

Meni se zdi, da bi se živalovarstveni predpisi morali spreminjat tako, da so v podporo koristi in varnosti živali, ne pa da se kakšna skupina ljudi privoščljivo hihita, ker naj bi zdej pa odklenkalo drugi skupini, medtem ko imajo dosti večjega "profija" kar v svojih vrstah. Ne vem, če ima vurs podatke koliko psov je bilo najdenih neoznačenih, pa so bili registrirani na najditelja, da bi bilo treba to na tak način uvrstit v zakon. Še  bolj simpl čipiranja niso mogli izvest, zdej bojo pa isti ljudje, v isti sestavi, spremenili zakon in bo vse tko kot mora bit? Najbrž ja... Urednik Financ je podobnemu početju na drugem področju rekel pajdaško poslovanje. Samo da tukaj gre pa za živa bitja... Se ni za bat za lakoto v Sloveniji, glede na količino bučk na trgu. Čeprav... no, tudi kupcev je še vedno veliko.

Če pripelješ psa iz tujine, potem je prav, da ga spremljajo neki dokumenti, če ne zaradi drugega pa zaradi preprečevanja širjenja bolezni. V nekaterih državah imajo v ta namen dolgotrajne karantene. Če ga pa najdeš v "njivi" in je neoznačen, pa papirjev ni, je pa pes že tukaj. 



Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #183 : 22 Julij 2012, 09:12:13
Bo kar prav tako, če se bo le izvajalo. Lastniki legalno uvoženih in po regelcih označenih psov so imeli že zdaj  pri registraciji silne težave, če niso mogli dokazati izvora psa. Če si pa pripeljal nečipiranega psa na šverc pa nisi imel niti najmanjše težave. Temu bo zdaj (mogoče) odklenkalo. Upam da, ker se bo s tem stopilo na prste ne samo tistim parim, ki si prešvercajo psa zase, ampak številnim nelegalnim prekupčevalcem. Psov, ki jih prepeljejo ti je več kot dovolj, da je sprememba zakona ne samo  smiselna ampak krvavo potrebna.
Lastnik psa, ki se izgubi, je dolžan javiti pristojnemu zavetišču, da je psa izgubil. V določenem roku. Če tega ne stori, se šteje za namerno zapustitev (in če nekdo res intenzivno išče psa, ne bo obvestil samo pristojnega zavetišča ampak vsa, saj jih ni toliko).
Lastnik, ki se drži pravil in ima psa čipiranega, itak nima nobenega problema z dokazovanjem lastništva. 

Zdaj...ne rečem, da se zavetiščar ne more zlagati, enako kot se lahko zlaže policaj ali sodnik. Manj verjetno vsekakor, kot da se zlaže politik.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #184 : 22 Julij 2012, 10:07:26
Mislim, da ni skrivnost, da sem proti uvozu psov, sem pa tudi zato, da veljajo enaka pravila za vse - in da se zaradi obetajočih sprememb privoščljivo ne hihitajo tisti, ki imajo v svojih vrstah in poveličujejo profija tudi na tem področju. Se ne reče zastojn, da če si do nosa v dreku, drži usta zaprta, pa s temle ne mislim tebe.

Sem pa seveda zato, da se predpisi za zaščito živali sprejemajo v interesu zaščite živali, za stopit na prste švercerjem pa skoraj da imamo še kakšne druge predpise. Sicer pa idiotproof stvar baje ne obstaja in hude barabe že najdejo pot. Sicer je pa menda znano dejstvo, da je pri nas sistemska korupcija kar solidno zasidrana.

Jaz govorim o dolžnostih in prekrških najditelja, ne lastnika, ki se mu tudi sicer težko pripiše zapustitev neoznačenega psa. Ne vem pa zakaj se redno pozablja na del člena, ki govori o protokolu ob najdbi živali (dober dril, sezona bučk in/ali pajdaško poslovanje, bi rekla):
1. najdbo živali prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali ali pristojni veterinarski organizaciji; .


:))) Z zadnjim stavkom se pa zelo strinjam  :D :D :D Ampak izjeme potrjujejo pravila  :D 

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #185 : 22 Julij 2012, 10:30:34
Ja, prav je, da za vse veljajo enaka pravila. Doslej so imeli težave samo tisti, ki so uvažali označene pse. Fino bo bilo tudi, ko bodo (če bodo, recimo da s spremembo zakona dobijo v roke orodje, ne pomeni pa žal, da ga bodo tudi uporabljali) sledljivi tudi nerodovniški. To je zanesljivo tudi v interesu živali. In ja, barabe vedno najdejo pot. A če se jim jo dovlj oteži, si najdejo lažji zaslužek.
IN oja. Občasno kašen politik odpre usta in se ne zlaže.


Balinkugla

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #186 : 22 Julij 2012, 11:43:00
Zanimiva debata. Za kakšen komentar bom morala prej bolj natančno prebrati, ampak že po hitrem preletu postov imam občutek, da bom prebrala veliko argumentov in to na nivoju, prav fajn za spremembo.
 :P



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #187 : 22 Julij 2012, 12:33:19
Če pa najdena žival ni označena pa ni zagotovila, da bo lastnik pravočasno (torej v 8 dneh) zvedel kje je in zahteval vrnitev. Se je že zgodilo in je bil pes že v novem domu. Vse po predpisih.

Čisto iz firbca - je dobil psa nazaj? In ali ima sploh možnost dobiti psa nazaj, če se najditelj ali novi posvojitelj odločita, da psa ne dasta nazaj? Predvidevam, da je vse v rokah tistega na katerega je pes na novo (oz. prvič) pisan, glede na to, da lastnik nečipiranega psa težko dokaže lastništvo.
Dobra šola za lastnika nečipiranega psa pravzaprav, bi bilo mogoče treba kakšno tako prigodo večkrat javno povedat pa bi mogoče kdo več čipiral svojega psa. Ali pa sem samo naivna pa raje ne bi, da ne bi dobili kakšne kazni za psa, ki prosto leta naokoli...



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #188 : 22 Julij 2012, 13:08:59

Dobra šola za lastnika nečipiranega psa pravzaprav, bi bilo mogoče treba kakšno tako prigodo večkrat javno povedat pa bi mogoče kdo več čipiral svojega psa. Ali pa sem samo naivna pa raje ne bi, da ne bi dobili kakšne kazni za psa, ki prosto leta naokoli...
Sem se spravila prav brat poročilo od gmajnic... in je tud lepo opazno da največ psov ki se znajdejo v zavetišču in je vrnjenih  so v času gonje... tako da... ja kazen  da bi bili  malo bolj pozorni na pse tud lastniki samcev... ajde.
Je pa še nekaj... pred leti vem da je bil primer izgubljenega lovskega psa( ni bilo čipiranje še obvezno).. dejansko izgubil se je na delu.. malo star- temu posledično še tud  zgolj tetovaža v ušesu( kakšne so tetovaže... vidim pri mojih dveh..od Dine totalno neberljiva- zeleno nekaj)... in nihče ne more  rečt da ga lastnik ni iskal... je + cela LD in še sosednja zraven...  dajal na lokalni radio... vsepovsod so viseli listki in slike psa... v tem in drugem okraju...
 In pes se je dejansko potem znašel v zavetišču... ampak čisto na drugem koncu regije...recimo gorenjske...
 kaj misliš  folk ( mogoče sedaj ve )  ne pomisli, da za ta in ta okoliš je pa odgovorno neko  zavetišče  na severu gorenjske prej kot pa kakšno drugo  v bližnjih krajih- vsaj po km-logiki . Ti rajoni ki jih pokrivajo zavetišča so ponavadi tud  mal nelogično zmedeni.  ;)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #189 : 22 Julij 2012, 16:41:45
Zato pa o izgubljenem psu obvestiš vsa zavetišča. saj jih ni dosti več kot 10.
Še vseeno lažje, kot obvestiti vse slovenske veterinarske ambulante.
Drugače pa...tetovaža, če je dobro narejena je berljiva tudi še pri 13 in več let starih psih (pri mojih jo lahko razbereš celo na fotografiji). Če če je tetovirni zanikrn pa.....meni je v bistvu kar malo žal, da se ne tetovira več, če čip odpove imaš še vedno neizbrisljivo oznako za rezervo.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #190 : 22 Julij 2012, 17:52:51
Zavaravanje neprijatelja?

Eno je obveznost tistega, ki psa izgubi. Zapustitev psa se šteje za prepovedano ravnanje, in če lastnik živali ne prijavi izgube, gre (lahko) za namerno zapustitev psa, za kar je zagrožena kazen. (se mi zdi da 400-800 €)

Drugo pa je dolžnost najditelja.

V primeru opustitve ravnanja gre v enem primeru za prekršek, v drugem pa ne.

Tretje je pa praksa. Živimo v informacijski dobi. Menda. Žalostno je, da je namen čipiranja samo neke vrste zagotovilo, da bo država vsako leto pokasirala za cepljenje. A ni nekako logično, da če lastnik prijavi izgubo psa najbližji VA, ta vnese to v CRP, pa imajo dostop do tega podatka vsi? Pa ni bojazni, da se psa išče v napačnem zavetišču, ker so območja res pomešana. Da bi bilo treba obveščati vsa zavetišča je milo rečeno iracionalnost, poleg tega je lahko najditelj obvestila VA. Pol bi bilo treba pregledat še vse oglase vseh radijskih postaj. Če pes ni čipiran, potem je pa ves sistem brez veze, tudi če bi deloval kot mora in lastniku ne preostane drugega kot obvestit vse živo in preverit vse oglase, če hoče psa nazaj. Al pa če se npr. izgubi pes turistov. Ampak takih primerov vseeno ni večina.

Čisto iz firbca - je dobil psa nazaj? In ali ima sploh možnost dobiti psa nazaj, če se najditelj ali novi posvojitelj odločita, da psa ne dasta nazaj? Predvidevam, da je vse v rokah tistega na katerega je pes na novo (oz. prvič) pisan, glede na to, da lastnik nečipiranega psa težko dokaže lastništvo.
Dobra šola za lastnika nečipiranega psa pravzaprav, bi bilo mogoče treba kakšno tako prigodo večkrat javno povedat pa bi mogoče kdo več čipiral svojega psa. Ali pa sem samo naivna pa raje ne bi, da ne bi dobili kakšne kazni za psa, ki prosto leta naokoli...
Ne, ni ga dobil, je pa bilo veliko hude krvi. Je šlo sicer za posvojitev iz zavetišča, ampak že pred leti, ko nečipirani psi še niso bili ravno stari ali "nezakoniti".
Poznam pa tudi primer (ni povezan z nobenim zavetiščem), kjer so čipiranje oz. vpis v CRP izvedli malce po domače, najditeljica je opravila vse, kar zakon veleva, pa je po nekaj mesecih psa vrnila, menda v izogib še večjim sitnostim. Ker vrana vrani očesa ne izkljuje, menda.
Težko je zahtevat nazaj psa, za katerega ne moreš dokazat lastništva, moraš pa razložit, zakaj ni čipiran, pa bi recimo moral bit.
Sploh je pa hec, ko čipiran pes pride v zavetišče, pa se lastnikom sanja ne, ker je pes pobegnil ko je bi v varstu, da bi lahko v tistem zavetišču bil, pa ga iščejo vsepovsod tostran in onostran meje, in ko že skoraj obupajo dobijo obvestilce vursa, da so namerno zapustili psa... khm?!  ???  Čipiran in odpeljan v zavetišče...  :(

Kar se preganjanja švercarjev tiče - imamo druge predpise in organe za to, ne ravno vurs. ZZZiv naj bi govoril o zaščiti živali, ne pa o preganjanju določenih skupin. Ne verjamem, da se psi švercajo po kakšnih tajnih hodnikih, predvsem tisti preprodajalcev ne. Jih kar lepo v kamionih in avtih pripeljejo. Svojih pomislekov v zvezi s predvideno rešitvijo v zakonu pa ta trenutek ne bom javno pisala.

Al pa mogoče še konkreten primer, kako to zgleda v praksi. Eni modreci so pred časom naumili, da bi bilo fino še mene namočit v kakšne švercerske posle. Kar je sicer kraljevska neumnost, ker do takrat v resnici o ničemer pojma nisem mela, pa nema veze. Dobila sem povsem uradno vabilo na pogovor povsem uradnega organa. Je bilo zabavno, za razliko od njih, ki si z mano niso mogli pomagat prav nič, sem jaz zvedela marsikaj novega  :), ma nema veze. Švercanje psov je preiskoval carinski urad in ne vurs (čeprav res da v sodelovanju z njimi in policijo). Pogovor je bil nadvse poučen, pa se idejnim vodjem projekta prav lepo zahvaljujem  ;D V bistvu je rezultat pozitiven  >:D V glavnem carina je tista, ki naj bi nadzirala vnos v državo vsaj kar se juge tiče. Vurs bi pa lahko svojo gosposko rit dvignil, da poskrbi za boljše razmere psov pri znanih (pre)prodajalcih. Kup pritožb, pa nobenih rezultatov, pa pristojni so za nadzor iz zaščito živali....

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #191 : 22 Julij 2012, 18:02:23
Če je pes čipiran ni problema (seveda, če čip deluje in če so na njem pravi podatki - zelo pogosto so čipi "prazni" ali pa se podatki nanašajo na čisto drugega psa), govorili smo o primeru nečipiranega psa.
Preprodajalci (pri tem mislim predvsem na tiste, ki nimajo registrirane dejavnosti in pse švercajo) večinoma vozijo iz držav EU. Tisti, ki vozije pse iz bivše juge, so predpise ob uvozu že osvojili.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #192 : 22 Julij 2012, 18:27:00
Ja če je nečipiran, pa mu ne bi bilo treba bit, je to res nerodna reč (modri pripravljalci predpisov). Zato pa je koristno psa čipirat. Če ni, pa bi moral bit, potem nimam nekega hudega razumevanja za lastnika, da pa ima težave z vpisom v register kupec (pa pustmo zdej zakaj je kupil psa od preprodajlca) se mi pa ne zdi ravno ustrezna rešitev. Ne moreš problema reševat tako, da kupcu zagreniš življenje, da se ti ni treba z izvorom ubadat.

Preprodajalci (pri tem mislim predvsem na tiste, ki nimajo registrirane dejavnosti in pse švercajo) večinoma vozijo iz držav EU. Tisti, ki vozije pse iz bivše juge, so predpise ob uvozu že osvojili.
Sej!? Se jasno strinjam. Dotok živali ne bo manjši (ker ni logike, ker uvozniki iz juge zdej vejo kako), namesto preprodajalce se bo preganjalo njihove kupce (ker v vseh letih niso naredili nič), transport čez slo v Italijo bo še naprej potekal nemoteno. Pri tem da tisti, ki bodo zadevo nadzirali, ostajajo isti, pa je nadzor šepal že zdej, samo odgovornost bodo malo preložili na druge. V bistvu je fajn bit vursovec...

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #193 : 22 Julij 2012, 18:37:10
Če bodo lastniki vedeli, da bo z registracijo psa neznanega izvora problem, takšnih psov ne bodo več kupovali  -> prerodajalci bodo ostali brez posla -> ali bodo svojo dejavnost  legalizirali ali pa se bodo začeli ukvarjeti zdrugim poslom
Nekaj strani nazaj smo govorili o odgovornem nakupu....



Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #194 : 22 Julij 2012, 20:59:23
Sploh je pa hec, ko čipiran pes pride v zavetišče, pa se lastnikom sanja ne, ker je pes pobegnil ko je bi v varstu, da bi lahko v tistem zavetišču bil, pa ga iščejo vsepovsod tostran in onostran meje, in ko že skoraj obupajo dobijo obvestilce vursa, da so namerno zapustili psa... khm?!  ???  Čipiran in odpeljan v zavetišče...  :(

Pes je bil čipiran in niso lastnikov obvestili?! In kaj... je moja psica čipirana čist tko za okras al kaj?



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #195 : 22 Julij 2012, 21:18:20
Pes je bil čipiran in niso lastnikov obvestili?! In kaj... je moja psica čipirana čist tko za okras al kaj?
očitno ;)... pa za denar iz tošla sčupat  :)...
 samo res,  na cajte se dolečene zadeve zdijo prav trapaste :-X... cel kup enih zakonov , nekih obveznosti, ko bi pa dejansko pričakoval da je tisti zakon nečemu namenjen pa nič od nič

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #196 : 22 Julij 2012, 21:37:07
Ja res. Samo če nekdo psa res tako zelo obupno išče na tej in na oni strani meje, potem je skrajno nelogično, da se ne pozanima tudi po zavetiščih. saj jih ni toliko.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #197 : 22 Julij 2012, 21:46:50
Pes je bil v varstvu na drugem koncu Slovenije, ob meji, zavetišča je menda precej oddaljeno in niti pomislili niso, da bi lahko bil tam, so pa obvestili mnoge VA, menda tudi čez mejo. CRP???
Ker razloga zavetišča za neobveščanje ne poznam, se bom komentarju na to temo izognila.

Pes je bil čipiran in niso lastnikov obvestili?! In kaj... je moja psica čipirana čist tko za okras al kaj?
VURS jih je obvestil  :D
Nekako verjamem in mislim, da to ni ravno pogosta praksa, se je pa zgodilo, ja. Zakaj in kako se je zgodilo, da je bil obveščen vurs lastnik pa ne, pa res ne vem. Se dogaja vse mogoče in možno je marsikaj. Bi pa bilo zanimivo mogoče res kdaj pogledat tudi to statistiko (če že morajo bit navedene druge ure, da se meri odzivni čas, čeprav se tistim, ki ga prekršijo, ne zgodi prav nič). Dolžina bivanja lastniških psov v zavetišču in razlog za to dolžino. V bistvu res ne vem kako je s prevzemom živali recimo iz zavetišč, kjer za vikend nimajo uradnih ur?

Če bodo lastniki vedeli, da bo z registracijo psa neznanega izvora problem, takšnih psov ne bodo več kupovali  -> prerodajalci bodo ostali brez posla -> ali bodo svojo dejavnost  legalizirali ali pa se bodo začeli ukvarjeti zdrugim poslom
Nekaj strani nazaj smo govorili o odgovornem nakupu....
Eh ne, ne verjamem, da gre ta reč tako simpl. Vsaj v praksi ne. Sploh pa take reči ne vodijo v odgovorno lastništvo. Predvsem iz "pravega" razloga ne. Ne vem kolikšno je ravno število preprodajalcev oz. če se k nam masovno vozijo živali iz EU, ampak če bo kakšen manj res ne bo nič narobe. Ampak stanje živali pri tistih, ki bodo, bo verjetno še kar naprej tako kot je. Ker v to pa ne posežejo, pa bi lahko, tako da ne verjamem, da bodo potem. Tisti moteči "brez rodovnika" bodo pa itak ostali, ker bo žival lastne reje. In še vedno pravim, da si vurs sam sebi daje potuho, da jim ne bi bilo treba dvignit riti in ukrepat. Ker za zaščito živali imajo zakon že zdaj. In da so zakoni in vurs, žal, komedija.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #198 : 22 Julij 2012, 21:51:12
... samo recimo ,da je to en star dec... ki psa zgubi v gmajni npr na jagi ...pa ga išče po celi gmajni , da na lokalni radio, pa se pozanima kje je najbližje zavetišče, pa še tja obvesti... pa ga išče recimo  par dni ... celo gmajno prečeše cel rajom... a ves tačas  pa pes npr   v enem zavetišču na Jesenicah..pa se nekomu ne blagovoli odčitat čip pa poklicat po telefonu lastnika pa rečt poslušte vaš pes je tukaj...
Koji klinac se pol psi čipirajo???...  Zarad česa un ne obvesti lastnika... da lahko računa namestitveni dan al kaj?... da ga proda  če se  nihče ne javi sam od sebe ???

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #199 : 22 Julij 2012, 21:56:37
Ampak, če pes pride v zavetišče se pogleda če je čipiran, je tako? In ko se ugotovi, da je, tudi lastnika ni problem najti. In po moji logiki, bi zavetišče naj javilo, da je pes pri njih... mogoče so pa lastniki na to računali, ne vem (jaz bi v vsakem primeru klicala in sporočila).

Očitno ni bil problem ugotoviti kdo je lastnik, saj je vurs brez problema poslal kazen, ker so namerno zapustili psa  ;)

Se imam za miroljubno in razumno osebo, ampak tako jeb**** v glavo pa ne bi tako lepo prenesla.



Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #200 : 22 Julij 2012, 22:08:02

Ker razloga zavetišča za neobveščanje ne poznam, se bom komentarju na to temo izognila.


Če sem prav razumela iz prejšnjih postov, vi delate v zavetišču. Kakšen pa bi lahko bil razlog, da se lastnika ne obvesti?
Meni ne pade nič na pamet.



Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #201 : 22 Julij 2012, 22:09:36
Tako naj bi šlo, ja. Ne, niso lastniki na to računali, psa so dali v varsto, ker so bili odsotni in pes je tam pobegnil in se znašel v zavetišču. Vmes, ko so se lastniki vrnili in iskali psa, pa so dobili obvestilo, da se njihov pes, nahaja v zavetišču, in da so osumljeni, da naj bi ga namerno zapustili. Menda so bili prijavljeni 9. dan bivanja v zavetišču. Pravzaprav še dobro, da so psa sploh dobili nazaj, če dobro pomislim.  ???

Hm, star dec praviš.  :D Kaj pa stara baba?  :P
No, resno. Nonca je imela psa, tudi noniča. Nekega lepega dne zgine in ga ni in ni in ni. Je bila žalostna, pa se je počasi sprijaznila, da je šel verjetno umret, ker je že tako star in kot so včasih to verjeli. Pol pa ji nekdo končno pove, da imamo pa tudi zavetišča, in da če je v zavetišču pogledala, mogoče je pa tam. Možakar jo posadi v avto in pelje v zavetišče. Še dobro, da nonci ni odpovedalo srce - psu pa tudi. In še dobro, da je bil pes star, pa se nislo grebli za posvojitev, pa da leta niso razlog za skrinjo. Mislim celo, da je bil v zavetišču več kot 30 dni, nisem pa ziher.
Zgodi se res marsikaj in ne, še vedno ne vejo vsi kakšni so postopki ob izgubi psa. Meni so ravno pred dnevi eni lastniki (recimo temu starejši), ki jim je pes pobegnil ob nevihti, ker ni bilo nobenega doma, da ga pospravi v hišo, rekli, da so (kao ljudje) premalo obveščeni o tem. Pa so taki, ki mislijo, da jih čip odvezuje obveznosti.
Sej se mora vsak sam pozanimat in nepoznavanje zakonov nobenega ne odrešuje krivde, pravim samo, da je razlogov res lahko morje in čez in da se zgodi res skoraj svašta.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #202 : 22 Julij 2012, 22:19:01
Če sem prav razumela iz prejšnjih postov, vi delate v zavetišču. Kakšen pa bi lahko bil razlog, da se lastnika ne obvesti?
Meni ne pade nič na pamet.
Mi?  :o  :P
Malce drugače je, ampak nima veze, kakšen razlog vseeno poznam  :)
Taki čisto tehnični razlogi so recimo napačni podatki v CRP ali pa nevnešeni - potem so druge poti, se pa pride do lastnika. Lahko bi bil recimo pes v tako slabem stanju, da se zadevo raje prepusti vursu v obravnavo kot pa obvesti lastnika. Lahko se ne javi na telefon, obvestila po pošti pa ne sprejme. Lahko je dlje odsoten, pa se ga ne da obvestit.
Glede na to, da ima lastnik obvezo prijavit izgubo (zavetišče pa preverit, če je pes na seznamu pogrešanih), bi se lahko čakalo tudi to, iz kaj vem kakšnega razloga - recimo tudi takega, da je pes že 5ič v enem letu v zavetišču. 
V bistvu pa ne bi rekla, da bi lahko govorili o kakšni pogosti praksi neobveščanja, prej kakšni izjemi.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #203 : 22 Julij 2012, 22:22:06
Se imam za miroljubno in razumno osebo, ampak tako jeb**** v glavo pa ne bi tako lepo prenesla.
He he tudi jaz ne  ;D

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #204 : 22 Julij 2012, 22:28:59
Citiraj
Tisti moteči "brez rodovnika" bodo pa itak ostali, ker bo žival lastne reje

Tudi pri nerodovniških iz lastne reje bi se lahko stanje precej popravilo (če se bo v praksi zakon vsaj približno izvajal) ker bo moč ugotoviti, koliko legel je imela posamezna psica in kdaj (in bo odpadel en od vzrokov za nerodovniško rejo - namreč da lahko pari vsako gonitev, pa mu nihče nič ne more). Tudi ga bo moč (vsaj teoretično) čopnit, če bo oddajal premlade, necepljene in nečipirane pse (pod pogojem seveda, da jih bo novi lastnik pripeljal cepit. Recimo da naslov rejca se bo že spomnil, ko mu bo zagustilo - zdaj ga ni nihče nič vprašal). S tem bi bila nerodovniška reja vsaj nekoliko manj zanimiva. mogoče bi se ščasoma celo skrčila na znosno mero  - nerodovniških  legel, ki si jih privoščijo lastniki psic za svojo dušo, ker bi pač radi mladičke, ni toliko, da bi ogrožali pasmo in tudi za mladiče načeloma kar v redu poskrbijo).

Ilegalnih preprodajalcev, majhnih in srednjih je veliko, kakšnega res masovnega pa naš trg niti ne nese (najgrši primer, "KD" Mislinja je - upam da -  dokončno saniran, čisto neučinkoviti vursovci tudi niso). In znajo biti prefrigani od vraga, prešvercane mladiče prodajajo kot svojo rejo (tiste boge psice, ki jo imajo za zavajanje kupcev tudi ne bodo mogli kar vse leto po malem navajati kot mater legla). Če se jim dovolj zagreni življenje bo vsaj kakšen manj.

Je pa res kot sem že napisala: to je samo orodje, lahko se ga koristno uporabi ali pa tudi ne. Jaz ne bi bila čist pesimist že kar v naprej.


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #205 : 22 Julij 2012, 22:31:00
Naslednjič rečem veterinarju naj pregleda podatke  ;D
Sem jaz tudi pomislila na to, da bi lahko bil pes v slabem stanju, ampak sem potem šla v to smer, da pa je mogoče že kakšen teden-dva lutal okoli in je to razlog za slabo stanje...
Moram pa priznati, da sem imela v glavi mojo psico in o kakšnih ''povratnikih'' nisem razmišljala  :-[

Glavno, da se ne dogaja pogosto  ;D



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #206 : 22 Julij 2012, 22:40:20
Žal se pa dogajajo nenavadno pogosto nedelujoči čipi, čipi brez vnešenih podatkov, čipi z vnešenimi napačnimi podatki, zastareli podatki v podatkovni bazi (ne spremenijo lastništva, pes je pa že šel čez par lastnikov)....Se pa stanje tudi tu izboljšuje. Sploh, ker so nekateri za svojo malomarnost dobili kazen (tukaj mislim na čist določene terenske veterinarje, ki so redno pobrkali podatke ali pa jih pozabljali vnest, da ne bo kakšne hude krvi po
nepotrebnem)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #207 : 23 Julij 2012, 00:06:05
Jaz po naravi tudi nisem pesimist, ima pa vurs orodje že zdaj, pa ga bolj špara za lepo videt, se mi zdi. So stvari se mi zdi bolj odvisne od žilavosti posameznih inšpektorjev al pa zateženosti posameznih prijaviteljev. Jasno pa, da tudi na vursu ni vse kar zanič. Zna bit tudi res, da ni podpore drugih služb, kadar bi jo rabli - recimo epilogov na sodišču, pa da zgubijo voljo, čeprav je to meni slab izgovor.

Ma pri teh nedelujočih čipih jaz nisem ziher, da gre ravno vedno za čipe. Zatajijo tudi čitalci, zna bit da celo večkrat kot čipi. Malo bolj švoh baterija, pa ne potegne. Al pa mu kej drugega ne paše. Včasih je treba res z različnimi čitalci preverit, pa celega psa pogledat, ker znajo čipi tudi malo potovat.
Pri ne vpisu je bil včasih res problem predvsem s tem terenskim cepljenjem, ko so vzeli premalo čipov na teren, ampak to je bilo bolj v začetku, ko se je čipiranje uvajalo. Zdej se mi zdi, da ne več. Je tudi problem, da so podatki na lokalu, pa jih v CRP ne prenesejo. Je čas en mesec, pa se vmes lahko malo pozabi, pa si spet ne moreš pomagat dosti. Še najmanj štekam napačne podatke, ampak pač, se zgodi. Ampak glih full pogosto (glede na število sprejetih psov) to vseeno tudi ni. Po JUSu bi znalo to vse še bit okej, pri japoncih bi bila pa že kriza  :D

Ne vem no, "moja" statistika se mi zdi da je kar solidna: čez 90% označenih psov (čip ali tatoo), eni podatki pobrkani, enkrat lastništvo ni bilo prenešeno, telefoni pogosto manjkajo ali pa je številka napačna, manj kot 5 (kakšni trije) nevpisanih v CRP (pa vnešeni na lokalu), pred leti en cepljen nečipiran, po enega čipiranega lastnik ni prišel. Za kar nekaj let. In to po sedaj veljavni zakonodaji. Se mi zdi, da bi bilo kar OK, če bi bilo tako po vseh občinah.

Saga ja, se splača preverit, predvsem telefon in če sploh je vpisan. Bolje drži ga nego lovi ga.  :)

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #208 : 23 Julij 2012, 10:33:16
Bom, definitivno. Ziher je ziher  :)
Rada verjamem, da se meni to ne bo zgodilo, ampak...

Sicer je odpoklic taka zadeva na katero dam veliko poudarka in tu pri nas mora biti res 100% (ceste, veliko otrok, ljudi, drugih psov) moja psica je pa baje nevarna... vsaj tako drugi pravijo  ::) pa čeprav ima šele 8 mesecev in ji ne dovolim, da se šetka do drugih ljudi (jo ustavim, pokličem ali preusmerim pozornost). 



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #209 : 23 Julij 2012, 11:06:41
Bi samo povedal dve zgodbi.
Kolega je imel strašne probleme na meji (SLO-HR), seveda na naši strani, ko je carinik ob "prebiranju" čipa povedal, da to sploh ni ta pes (čipiran v SLO, čip delujoč) in ga nazadnje skoraj obsodili švercanja. Seveda so na koncu prišli do tega naj pokličejo vzreditelja (rodovniški pes) itd.......................skr atka s psom je prišel domov. Drugi dan se odpravi na lokalno veterino naj preverijo čip. S čipom vse OK. Carinik očitno ni niti vedel kako ravnati z aparaturo za branje čipov.  ;D

Pre nekaj časa se je v našem (in malo širšem) okolišu potikal mešanec (med polarno pasmo in kakšnim NO; nekaj takega po videzu sodeč :-\ ). Pozneje sem izvedel, da se je potikal tudi drugod pomestu. Pes je bil videti socializiran, ni smrdel..............skratka kar OK. In damo psu jesti,ga čez noč zaprem v drvarnici. Drugi dan oglas na lokalni radijo. Pozanimam se na policiji, kjer svetujejo naj raje povprašam veterinarje.......... Ne spomnim se že čisto točno, ampak nekako v tem tonu; policija, vurs mi svetuje naj obdržim psa še nekaj časa, če se kdo javi, nato naj ga spustim...................... .ker če oni posredujejo lahko postane toliko drago, da lastnikov pa sploh ne bo od nikoder. Spomnim se, da sem vprašal, če lahko odčitajo čip.......................in kaj bomo s tem rešili, je bil odgovor ???
Seveda so se (očitno) lastniki (mladi) z zeleno ibizo, celjske registracije pripeljali mimo....................tebi nič, meni nič, pes v avto in adijo (brez mev ne bev >:D )....................res pa je, da psa ni več naokoli 8)