Za pesjanarje > Vzreja

Zakaj načrtovano delati bitja

(1/57) > >>

Aleksio:
Pozdravljeni to je moj prvi post tako, da ne me napadat samo svoje mnenje bi izrazil na vse to.

Ne razumem vas zakaj se sploh greste pasme!?! Eni mi filozofirate o takih, drugi o drugačnih pristopih glede parjenja. Vsako bitje bi moralo imeti na tem našem planetu svobodno voljo. Vas tudi starši vzrejajo...kakšna je to sploh beseda! Najverjetneje me imate že zdaj za norca samo tudi živali imajo možgane, čutila in s tem posledično tudi razum, zavest, čustva ter dušo(nekateri pač ne verjamejo niti za ljudi) in vse kar spada zraven. Kako so psi nastali oz. se razvili točno ne ve nobeden, vendar takrat ni bilo pasem in tega sranja. Drugače hodim v srednjo šolo tako da me po izobrazbi večinoma vsi "pojeste". Menim da se je začel konec psov z uveljavljanjem standardov. Lepo vas prosim, kaj je to standard. Zakaj ne more biti vsak pes poseben, unikaten tako kot smo ljudje(so tudi kakšne izjeme, ki so si podobne vendar niso isti po zunanjosti po notranjosti pa še manj). Si predstavljate kako bi bilo če bi še ljudje imeli standarde recimo za ženske, da rabijo imeti nujno svetle lasje itd... Zakaj delati proti NARAVI. Vsi spadamo med živali dopovejte si to. Dandanes ko gledam pse predvsem pasme si ne morem drugega predstavljati kot nekaj kar je človek umetno naredil. Na bruhanje mi gre ko razgljabljate kako rabijo imeti poenoten videz, karakter, ker koliko jaz logično razmišljam(drugače ne vem dosti o genih) s tem so se začeli vsi defekti oz. večinoma. Tudi sami ste rekli, da ko se "značilnosti neke pasme" oddaljujejo je treba spet poseči po nekakšnih kako bi rekel bolj skupnih genov. Na začetku se mi je pes zdel nekaj posebnega, pristnega kar se je razvilo pred tisočimi leti. Takrat sta živela pes in človek v nekakšni simbiozi. Dandanes je večinoma kot nekakšen simbol, modni dodatek ali družabnik, pomaga pri delu kar ni nič narobe vendar ni pristno. Drugače se dosti strinjam s Žverco glede nekaterih stvari(mogoče me lahko dosti nauči o genih, saj so mi zelo zanimivi) vendar ne vem zakaj rabijo obstajati pasme. Večinoma so pasme zaradi videza, če ne jih dandanes ne bi bilo 200 oz. kolikor koli jih je že. Vprašajte se kdo ste vi, da lahko odločate kdaj se bo, s kom se bo, kako se bo paril/a pes/psica in nenazadnje kako bo zgledal. Res ne vem kam gre ta svet!!! Zadnjič sem tudi nekaj prebiral, ne vem če je že v praksi ampak hmalu boš lahko že zbiral tudi kakšnega otroka bi rad imel po videzu in mogoče tudi po osebnosti čeprav mislim da je slednje bolj odvisno od okolja, družbe in konec koncev samega sebe. Samo še enkrat vas vprašam, kje je ta čudež narave, ki jo imajo vsa bitja v človeku pa je nekako zamrl. Za hip se ustavite in se vprašajte ali je to prav, da se igramo naravo.

Brez zamere...

p.s. Žverca takih zdravnikov, kot si ti jih primankuje na svetu, tako da če ti ni odveč mi sporoči, takrat ko boš začela delati kot dohtorca :P, pa te prideva midva obiskat (jaz in moj "mutt").

Lunette:
Aleksio, prav da razmišljaš. V nekaterih postavkah se strinjam...v nekaterih ključnih detajlih pa samo dodajam - NARAVNO okolje psa (ne volka) je človek in NE narava kot taka.  ;)

Ok zdaj, če si vegan te na nek način razumem, če pa vsaj vsake toliko poješ kaj živalskega izvora (ja tudi jogurt al pa sir) pa nikakor ne.
Pravzaprav niti veganov ne razumem povsem, ker tudi brez načrtnega gnojenja tudi z živalskim gnojem tud solatka nebi zrasla v glavo. Žal pa tudi najbolj zagretega vegana še nisem srečala da bi po gozdu iskal zajčje bobke da bi si gredo za solato pognojil.  ;)
Brez človeškega ''vmešavanja'' nebi bilo niti poljedelstva kot takega ampak bi obstajalo samo nabiralništvo in lov. Za versko naravnane pa - bog je ustvaril zemljo in stvarstvo v parih dneh ter jo dal človeku v upravljanje  ;) Ajd to da je človeštvo kot tako zaj#&$% v marsičem se seveda strinjam.
Kdo sem jaz da odločam kdaj in kako se bodo moje živali parile? Vzami kakor češ - Bog nisem, pa kot že povedano itak on nima nič z mojo odločitvijo  :). Ker pa je naravno okolje udomačenih živali (ja ker v naravi te živali nebi preživele niti jih nima smisla spuščat v naravo ker tam so že PROSTOŽIVEČE vrste) v človeški družbi je pa v tej situaciji najbolj pametno da se pametno kotrolira njihov obstoj. Tukaj je potem bolj pomembno uprašanje kako se to izvaja. Tu seveda človeška vrsta ni ravno briljantna. Se strinjam. Ampak samo z mišljenjem da jih moramo prepustit naravi in ne odločati o njihovem obstoju ni ravno dovolj. Se mi zdi da je bolj pomembno da bi se dvignila zavest v smeri kako jim nuditi dostojno življenje glede na namen njihovega obstoja, kar seveda vključuje tudi načrtna vzreja. Podatek/nadzor s kom, kdaj in zakaj se je določeno žival parilo je še kako pomemben podatek, če želiš določeno vrsto obdržati pri zdravju in stran od inbreedinga. Žal pa tisti bolj kapitalisično naravnani (pa še veliko jih je :-\)  mečejo slabo luč na vse tiste, ki pa kljub vsemu delujejo za udomačeno živalsko vrsto/pasmo v pravo/dobro smer.
Preveč utopično in puristično je mišljenje da bi s puščanjem svobodne volje rešili živali in naš planet.
Radi jih imejmo in iščimo simbiozo z njimi  :-*

Lojze:
Jaz pa ne bom preveč filozofirala.ZAKAJ? Ker si želim psa točno določenega izgleda,karakterja in vsega tistega kar gre z določeno pasmo zraven.In bom še nekaj grdega povedala.Ne želim si imeti žival,ki je na ta svet prišla zaradi neodgovornosti drugega.Zakaj bi jaz podpirala neodgovornost drugega,to naj naredijo tisti,ki bi radi rešili svet.Zame je to Sizifovo delo!Aja,pa še nekaj Aleksio!Nisem žival,to fazo smo ljudje prerasli tisti trenutek,ko smo začeli uporabljati orodje.

sasha:
Lojze podpis! 8)

Saga:

--- Citat: Aleksio na 31 Julij 2012, 15:35:50 ---Zakaj ne more biti vsak pes poseben, unikaten tako kot smo ljudje

--- Konec Navedka ---
Kdo trdi, da ni vsak pes poseben, unikaten? Vzamimo bokserja. So tigrasti, skoraj črni, rumeni, beli, eni več prog, drugi manj... eni bolj dominantni, drugi manj; živahni; eni bolj nori, drugi manj,... VSAK PES JE UNIKATEN, pa čeprav je iste pasme!


--- Citat: Aleksio na 31 Julij 2012, 15:35:50 --- Takrat sta živela pes in človek v nekakšni simbiozi. Dandanes je večinoma kot nekakšen simbol, modni dodatek ali družabnik, pomaga pri delu kar ni nič narobe vendar ni pristno.

--- Konec Navedka ---
Kaj ni pristno? Delo? Misliš, da takrat psi niso delali? Si ne morem zamisliti svoje psice da ne dela - bilo kaj, mi sesuje stanovanje v sekundi. Pa verjemi, bila bi neverjetno nesrečen pes, če ne bi imela kaj za delati!
Moja psica ni modni dodatek, sem si zbrala preveč grdo pasmo, hahaha. No... meni je najlepša  ;) Družabnik pa je, to pa priznam... boga ona.


--- Citat: Aleksio na 31 Julij 2012, 15:35:50 ---Večinoma so pasme zaradi videza, če ne jih dandanes ne bi bilo 200 oz. kolikor koli jih je že. Vprašajte se kdo ste vi, da lahko odločate kdaj se bo, s kom se bo, kako se bo paril/a pes/psica in nenazadnje kako bo zgledal.

--- Konec Navedka ---
Večinoma so pasme zaradi karakterja in delovnih sposobnosti, no... vsaj jaz tako gledam na to. Moja je bila zbrana na podlagi karakterja ne izgleda. Se mi zdi, da je bolj pomemben.
In ja, jaz se bom odločila s kom in kdaj se bo/če se bo psica parila. Kaj misliš, da bom dovolila, da jo vsak vaški potepuh nat**ne? Misliš, da bom 2x na leto obupano iskala nove lastnike mladičkom, ker je pač treba pustiti naravi, da opravi svoje? Jok brate, odpade!


--- Citat: Aleksio na 31 Julij 2012, 15:35:50 ---p.s. Žverca takih zdravnikov, kot si ti jih primankuje na svetu, tako da če ti ni odveč mi sporoči, takrat ko boš začela delati kot dohtorca :P

--- Konec Navedka ---
Tu se pa strinjam  ;)

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo