Če te dobro razumem, s procentualno sestavo ni nič narobe, narobe so samo "sestavni" deli le te, najbolj klavnični odpadki.
Se resno sprašujem kaj vsebujejo drugi briketi. Morda stegna, vratovino, pleča............... Upam, da nisi tako naivna
...
Da zaključim: problem so klavnični odpadki in nekoliko prevelika količina soli.
Pravilno sklepam Roxy, ker iz napisanega pač še zmeraj nimam jasne predstave, kaj je narobe s "papirnatimi" sestavinami
Ja, prav sklepaš.
Pravzaprav me še bolj kot klavnični odpadki motijo rastlinski odpadki. Mislim saj jaz moji tudi dam kdaj dele zelenjave, ki jih ne bi pojedla, še celo olupek od melone poje. Ampak mi na kraj pameti ne pade, da bi ji to dajala vsak dan... V tej hrani pa ni drugega kot to. Če ima seveda pes na voljo vsak dan še drug obrok, mu prehransko verjetno nič ne manjka.
V kvalitetnih briketih pa mislim, da je notri vse. Če je res, je pa pač treba verjeti proizvajalcem. Torej koža, kosti, drobovina in stegna, vratovina in pleča... Razen, če piše meso-imaš na etiketi lahko napisano meso piščanca ali samo piščanec, eno so "šnicli" drugo pa cel piščanec. Od rastlinskih odpadkov pa mislim, da se pojavlja samo pesina pulpa.
Še glede soli - psom, še bolj pa mačkam, sol bolj škodi kot ljudem in ni kar tako za zanemarit škodljivih učinkov.
Kar se tiče hujšanja psa in velikih prosečih oči... Ko imaš enkrat alergika, se zelo dobro navadiš upreti prosečim očem in se odvadiš kar tako dajati priboljške. Sigurno je psa težje shujšati z briketi kot s kuhano hrano. V večini dietičnih briketov je itak namesto mesa notri večja količina koruze in riža od česar se lahko pes še redi, ne hujša. Jaz sem pri moji psici ugotovila, da shujša na grain free hrani. Je manj OH-jev za rejenje notri. Če bi imela problem s predebelim psom, je prvo kar bi poskusila, da bi del navadnih briketov zamenjala z zelenjavo. Pa za priboljške, bi dobivala korenčke namesto salame. Tako, da tudi pri problemih z debelostjo je bolje imeti požrešnega psa, ker nima nič proti bučkam v skledi
.
Pa še to, Roxy se je od aprila do julija zredila za 1,5 Kg - tako pravi tehtnica pri istem veterinarju. Meni pa izgleda kot, da je shujšala. Predvidevam, da je to težo pridelala v mišicah.
Ni pa "grain free" kot nekateri najdražji, najkvalitetnejši briketi. Kaj je s temi oz. ali odtehtajo ceno in zagovorništvo bo pokazal čas. Upan da in seveda na "normalno" ceno..........ali pa že sedaj pripravljajo teritorij, da nas zopet malo nategnejo
No, pri moji psici je razlika na grain free briketih očitna in to grain free briketom v prid. Se pa nategovati s ceno tudi jaz ne pustim, zato nikoli ne bom več kupovala npr. RC in Proplan, sta precenjena. Pa tudi za žakelj grain free briketov nisem pripravljena dati 90€. Zato pa sem tako ubrisana, da sem šla preračunavat koliko me katera hrana pride na dan in, če njena cena sovpada s kvaliteto.