Aktualno > Naravovarstvo

Nina Ivanič - črički - Dobro jutro, 10. 5. 12

(1/6) > >>

RokaRoki:
25. minuta oddaje. Nina Ivanič razlaga o - čričkih, krasnih hišnih ljubljenčkih. Gre za tim. hišne čričke. Hrani jih v povsem neprimernih plastičnih posodah, jeseni pa jih, kolikor jih preživi, zavrže v naravo.
Vsakemu normalno ozaveščenemu
človeku je lahko jasno, kaj storimo živali, vzgojeni v ujetništvu, če jo zavržemo v naravo ter kaj z vnosom raznih živalskih in rastlinskih vrst storimo okolju.
Gojeni črički v trgovinah imajo zadnja leta neko virusno bolezen, ki je zoonoza, torej se bolezen prenaša tudi na človeka.

Lahko le upam, da jo bo posnemalo čim manj ljudi. Brezbrižnost ljudi res nima meja.

http://tvslo.si/predvajaj/dobro-jutro-3-del/ava2.136057164/

Lanabela:
Vse, kar lastnica pove o čričkih drži. Plastične posode so ok, če so dovolj velike, šota za podlago je ok, edino za hrano rabijo še kaj drugega kot travo. Pa dokaj visoko temperaturo potrebujejo. S tem, da jih jeseni spusti ven niti ne naredi neke hude škode - itak se v ujetništvu gojeni črički ne znajdejo prav dobro in jih zelo hitro pohrustajo ptiči in drugi "porabniki", če pa kateri po čudežu uide, ga pobere zima. Vendar se načeloma nič gojenega nenadzorovano ne spušča v naravo - že zaradi tega je skrajno nevzgojno, če tak način ravnanja z živalmi oznanja po TV.   
Drugače pa res: izjemno prijetno jih je poslušat, niso preglasni, zlasti pozimi je njihovo cvrčanje neprecenljivo.
Črički imajo tako kot vse živalske vrste svoje bolezni, škodo pri rejcih dela virusna paraliza, ki pa ni zoonoza. Vsekakor je možnost, da boš staknil bolezen od gojenih čričkov minimalna v primeri z nevarnostjo, ki jo predstavljajo mačke in psi.

inka:
Ko sem tole prebrala, sem se spomnila, da je postalo moderno imeti doma čričke že kakih 15 let nazaj. Takrat jih je ena od mojih sodelavk, precej "novodobno" usmerjena, dobila od prijateljev, potem pa je čez nekaj tednov dobila skoraj živčni zlom, ker so ji ušli po vseh kotih stanovanja, v wc in koplanico, da jih ni mogla najti in baje non-stop čirikali, kar jo je začelo spravljati ob živce.

Meni se zdi to res slab način povezovanja z naravo in sem nekako proti temu, da se ima doma divje predstavnike živalstva. Na voljo je res dovolj udomačenih vrst, ki zadovoljivo nudijo ljudem določen stik z naravo. Za otroke se mi zdi recimo še najmanj zahteven akvarij s tropskimi ribicami, ob katerem pa se lahko enkratno naučijo skrbi za živalce in opazovanja ekosistema v malem ter osnov ekološkega ravnovesja v njem.

Tole spuščanje v naravo je sprejemljivo samo v primeru, ko so to avtohtone vrste Slovenije - upam, da je ob tem to bilo povedano, sicer je bilo skrajno nevzgojno.
Imamo kar veliko problemov zaradi spuščanja vodnih želv am. rdečevratk v naravo, zdaj se bojijo posledic pojava sončnega ostriža v bohinjskem jezeru, pred leti je vodna solata prerasla rokave Mure ....

Lanabela:
Khm. Moraš biti dosledna. otrokom priporočaš akvarij s tropskimi ribicami, ki pa so prav toliko domače živali kot gojeni črički, murni, ščurki in kar je še take golazni, ki se večinoma goji za hrano drugim živalim (med drugim tudi za malo bolj zahtevne akvarijske ribice). in ni prav nobene škode, če si jih kdo goji tudi kot ljubljenčke. Nasprotno, zelo koristno je, da se zlasti otroci pobliže spoznajo tudi z žuželkami, ki se jih večinoma jemlje samo kot mrčes in nadlogo, ki jo je treba zatreti - pa so v bistvi ne samo izjemno zanimive živali ampak tudi ekološko nenadomestljive. Otrok, ki spozna žuželke in se jih nauči ceniti, bo zagotovo bolj občutljiv za ekološke probleme kot njegovi vrstniki, ki ne poznajo drugega kot klasične domače živli.
Sončnega ostriža niso naselili akvaristi ampak ribiči sami, ker jim je bil zanimiv za šport - že davno enkrat. Prav tako so prav ribiči z namernim naseljevanjem neavtohtonih rib (ali sicer naših vrst, ki pa v določenih vodah nikoli niso živele) naredili zelo veliko škode, ponekod tudi nepopravljive.
In..načeloma se v naravo od gojenih živali ne spušča nič, tudi avtohtonih vrst ne, če ni za to zelo utemeljenega razloga in dobro premišljenega načrta.

inka:
Saj se popolnoma strinjam s tabo, samo gojenje žuželk v stanovanju mi pa res ne sede ... ::).

Ogabne so, sploh paličnjaki ... Zato v domačem akvariju in terariju nikakor ne bi kar na splošno priporočala gojenja divjih vrst, to po moje spada samo v ZOO in na faks, kjer je oskrba res strokovna in ti strokovnjaki nudijo tudi izobraževanje.
Poznam veliko primerov, ko starši otrokom kupijo razne živalce, od zlate ribice do hrčkov, potem pa so sami problemi, ker sploh ne znajo skrbet zanje (in se jim tudi ne da) :-\.

V bistvu sem hotela povedat samo, da je po mojem veliko bolj sprejemljivo, če se doma gojijo živali, ki so takega umetnega okolja tudi vajene (tropske ribice in pa druge domače živali). Seveda je tudi pomembno, kako jim to okolje ustvarimo in vzdržujemo, da je zanje res primerno. V bivši službi me je šefica biologinja prisilila, da sem imela v akvariju mladice brokatnega krapa, koreslja in somiča, ker je bilo po njenem "strokovnem" mnenju bolj prav tako gojiti avtohtone kot pa tropske ribe ... in te boge ribe so samo vegetirale, zrasle prav malo ....

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo