Jah ne vem no, če se želi nasvet, potem je fino prebrat kar piše, pa potem probat s tistim kaj nardit. No, če pride prav, če pa ne pa pač ne.
V prvem postu si zapisala, da ti je pes pobegnil pod ograjo.
Kako naj dokažem, da je bil kužek pod mojo oskrbo zdrav in pravilno negovan?
Z dokumenti dokažeš, da je bil tvoj, da je bil zdrav pa po moje težko. V času, ko je izgubljen je lahko tudi zbolel, in če je res, potem še dobro, da ga je kdo zdravil. Predvidevam da ne veš koliko časa je minilo od pobega do najdbe, že samo v nekaj dneh "samotarstva" lahko pes zgleda zelo ubogo, zanemarjeno in bolno.
Sem ji dolžna plačati ta znesek, pa čeprav mi ga je takorekoč ukradla?
Ne vem, nekako logično bi bilo, da ja. Kot je bilo v enem od postov pojasneno - če bi psa zdravili v zavetišču, bi te stroške morala poravnat. Najditelj tega zagotovo ni dolžan nardit, če je pes rabil veterinarsko pomoč. Da ti je psa ukradla težko rečeš, ker si sama zapisala, da ti je pes pobegnil, pa še vrnit ti ga hoče. Lahko pa rečeš, da ga je najverjetneje prešvercala čez mejo.
Je moja dolžnost se peljati 360 km daleč po psička?
Ne vem, če je dolžnost, bi pa psa tako najhitreje in verjetno najbolj varno dobila nazaj, kar ti seveda ne preprečuje prijave in drugih ukrepanj zoper "najditeljico". Po moje bi ti v zvezi s temi postopki najbolj znali svetovat na policiji (kakšen kriminalist).
Kaj naj naredim, na koga naj se obrnem, kakšne so moje pravice???
Tvoje pravice so dobit psa nepoškodovanega nazaj, če gre za elemente kaznivih dejanj (vsaj zaradi domnevnega šverca) pa bi ti znali povedat na policiji. Obrni se torej na policijo. Če pa ne gre za kakšno tovrstno odtujitev, pa zna bit to vse skupaj samo predmet civilnopravnih postopkov, kar pomeni, da greš po psa in potem vlagaš odškodninske zahtevke in tožbe. Te reči ti znajo pojasnit na policiji.
V bistvu če bi nekoliko manj užaljeno prebrala poste, bi videla, da v bistvu ni kaj dosti za svetovat kot poklicat policijo, it po sendvič, na bankomat in se odpeljat po psa (tako bi dobila tudi uporabne podatke o "najditeljici", pa je bil tudi tak primer postopanja že opisan v enem postu). Ker vsako čakanje ti lahko možnosti za ga dobit nazaj samo zmanjša. Še zlasti ker gre, kot si sama zapisala, za dražjo pasmo. Če je torej nekdo popokal psa, da bi z njim zaslužil, zna bit, da ne bo tebe čakal, ampak svojo idejo do konca uresničil s kom, ki bo pač bolj kooperativen.