Kakšne so pravice lastnika ukradenega psa?

tejca · 61338

vellamo

  • *
    • Prispevkov: 36
    • Točke: 0
Odgovori #30 : 03 September 2012, 19:21:05
Evo takšnih primerov je polno. Še pred kratkim so na tem forumu ponujali nagrado za psičko ki jo so ukradli in dali v avto z Lj tablicami. Psičko so vrnili, lastniki pa so objavili slike vrnjene psičke - zopet na prostem brez povodca. Potem se pa jokajo, ko psa ni nikjer.   :-X
Sicer tudi meni ni bilo okej, da sem psičko pa takšnem pripetljaju na slikah videla brez povodca, ampak takrat, ko so jo izgubili, se jim to ni zgodilo na sprehodu brez povodca. Njim je tisti dan soseda odprla vrata dvorišča in je psička odšla z dvorišča.



tejca

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #31 : 03 September 2012, 19:31:25
Pes ni bil sam! Z otroci smo se igrali z njim na vrtu. Čez nekaj časa se je umaknil k hiši  (počiti, jest, pit,... karkoli).
Kar se pa tiče ograje je pa tako, da je malo višje postavljena (do 10 cm od tal) med našo in sosedovo parcelo, vrtna vrata so bila pri sosedih slučajno odprta. Zato sem predvidevala, da jo je tam pobrisal, saj imamo mi vrtna vrata vedno zaprta zaradi psa in majhnih otrok. Med sprehodom in na tujem terenu je naš pes vedno na povodcu, v mojih in ne otrokovih rokah, zato ne obtožuj in ne sodi!
Glede zdravstvenega stanja psa sem 100% prepričana, da je bil pri meni zdrav in zadovoljen. Vprašanje je, koliko časa je trajalo preden je "dobrotnica" kužka peljala k veterinarju, menim, da šele takrat, ko je spoznala, da ni kos njegovim zahtevam.
Da bi ji bila hvaležna, ker mi je ukradla psa in ga prešvercala čez mejo, HALO!!! Nisem tolko naivna in verjela, da je imela  dobre namene. V nasprotnem primeru bi v roku 24h (kot je po zakonu) prijavila policiji oz. veterinarski postaji..., nič ne bi bilo narobe če bi to storila v istem tednu.
Sama sem prijavila izgubo psa pred potekom roka za prijavo (72h). saj sem upala, da ga bomo našli brez zapletov in uradnih postopkov.
Ja, zelo sem vesela, da je s psom sedaj vse ok, itak.
Denarja ne pobiram po tleh, zato ne mislim plačevati za tuje napake! Vem, večina, ki imate majhne pse ste brez otrok ali pa so že odrasli in vam je očitno cca 400€ peace of cake nekomu dat, al pa ne služite same denarja, sori, jest si tega ne morem privoščiti!
Vem, da te briketi niso neka špica, pomembno mi je bilo predvsem, da jih je kuža z veseljem pohrustal in bil zadovoljen, jaz pa olajšana.
Ne obsojajte, ker se tuvi VI lahko zanjdete v podobni situaciji, morda že nocoj!
Dejstvo je, da pasemske pse kradejo in večina jih pristane ali prečka ravno Italijo, naklučje?
Pa brez zamire! LP



tejca

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #32 : 03 September 2012, 19:41:09
Mene pa zanima, če v tujini lahko odčitajo čip?
No, odčitajo že, ampak a imajo tudi dostop do slovenske baze podatkov, tako da lahko številko povežejo z vsemi podatki?
Nekaj časa nazaj sem namreč slišala, da se je v soseščini našel kuža ki sicer je čipiran, ampak ker je iz tujine ne morejo ugotoviti čigav je. To drži?

Seveda lahko v tujini odčitajo čip, prvi 2 ali 3 št pomenijo državo registracije psa. Se pravi, da takoj vedo iz katere države prihaja, kontaktirajo npr slovensko veterinarsko upravo, te pa kontaktirajo lastnika.
Dostop do podatkov imajo samo na veterinarski upravi tiste države, drugi ne.
To o izgubljenem kužku je očitno laž!
Lp



tejca

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #33 : 03 September 2012, 19:53:55
Če se vam slučajno zgodi to, kar se je meni, v vednost:
LASTNIK:
1. lastnik psa naj v roku 72 ur obvesti najbližjo in matično veter. postajo ali še bolje policijo (uradni zapisnik)
2. prijavi izgubo oz krajo psa  na veterin. upravi Slo
sledi mučno čakanje na klic
NAJDITELJ:
V roku 24 ur mora najditelj prijaviti tamkajšni policiji , veterini ali zavetišču najdenega psa
Nikar ga ne vozite k sebi domov
TE ZAKONI VELJAJO TUDI NA HRVAŠKEM, V ITALIJI PA VERJETNO PODOBNO



tejca

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #34 : 03 September 2012, 20:02:49
... še vedno čakam kaj o pravicah lastnika psov in NE mnenj in kritik, skratka KAJ UPORABNEGA!



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #35 : 03 September 2012, 20:10:52
Pes ni bil sam! Z otroci smo se igrali z njim na vrtu. Čez nekaj časa se je umaknil k hiši  (počiti, jest, pit,... karkoli).
Kar se pa tiče ograje je pa tako, da je malo višje postavljena (do 10 cm od tal) med našo in sosedovo parcelo, vrtna vrata so bila pri sosedih slučajno odprta. Zato sem predvidevala, da jo je tam pobrisal, saj imamo mi vrtna vrata vedno zaprta zaradi psa in majhnih otrok. Med sprehodom in na tujem terenu je naš pes vedno na povodcu, v mojih in ne otrokovih rokah, zato ne obtožuj in ne sodi!
Diskutiram, ne obsojam...da lahko majhen pes (ne vem tvoje pasme) podpuza ograjo. Imam sama mini kužatke pa vem kje vse so zmožni prilezit ven. No pa jim še ni uspelo, ker so le pri domači ograji spuščeni (pa še to ne brez nadzora + ograja ima zapah z notranje strani z dodatnim varovalom tako, da kak super sosed ne more kar tako odpret ne da bi jaz vedela za to  ;)). Kadar smo na vikendih, morjih, kampih, apartmajih...so vedno na tankem povodcu. Zaradi mojih mirnih živcev in njihove varnosti. Prav zaradi tega, ker vem kako hitro najdejo luknjo tam kjer je ni. In 10 cm za mini psa je  :-\  preveč.
Konec koncev je važno da je pes živ, pri tako malih pikecih je problem, da lahko kaj hitro končajo pod kolesi. Kako do njega...hja po njega. Glede stroškov pa žal ne morem nič rečt, ker tudi sama nisem v + s katerim bi lahko razpolagala, kar tako bay the way.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #36 : 03 September 2012, 20:12:14
Tvoja pravica je da prijaviš krajo recimo. To je pa gledano s strani, da je pes pravno gledano stvar tudi vse. Eventuelno odvetnik...pa mislim da bi bil dražji kot pa da se peljete po psa.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #37 : 03 September 2012, 20:41:14
OK jaz priznam da ne razumem prav dobro, kaj se je zgodilo :-[

Se pravi, kuza je zbezal in izginil. Niste prijavili policiji, samo na veterino. Cez X dni vas je poklicala gospa iz Italije in rekla, da ima vasega psa in da vam ga vrne samo, ce ga pridete iskat in ji vrnete 200 / ali je zdej ze 400? / € za veterinarja? (kako pa je izvedla, da je to vas pes?)
Vi bi pa radi, da vam ga ona pripelje nazaj in ji nocete nic placat, ker smatrate, da ga je ukradla?

battito animale


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #38 : 03 September 2012, 20:48:41
tejca, čisto tako, če bi meni pes izginil bi najkasneje naslednje jutro prijavila izginotje in nebi čakala 3 dni  ;) In ne boš plačevala za tuje napake ampak za svoje, saj je bila vaša krivda da je pes zbegnil in ne njena  ;)

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #39 : 03 September 2012, 20:49:24
Ne vem, no. Niti slučajno ni normalno, da v tujini najdeš psa in ga kar odpelješ s sabo domov... Halo?!? Potem pa še zahtevaš od lastnika, da ti plača stroške???  Pa še jako dober naj bi bil, ker si psa, ki si ga ukradel, peljal k veterinarju... Slučajno si pozabil malo pogledati naokoli, če ga kdo slučajno išče, ane...

Ampak kakorkoli obračamo, vsesti se boš mogla v avto in odpeljati po psa. Drugega ti ne preostane, ne glede na vse krivice... Pa za vnaprej veš, da moraš bolje paziti na psa. Pes je bil sam zunaj in pobegnil (ali pa so ga ukradli, načeloma vseeno, ker ste pogrešili psa kdove koliko časa po dogodku-v vsakem primeru prepozno), šele tretji dan ste klicali veterinarja za nasvet kaj storiti.... Tako se ne dela!

Nihče nima pravice vzeti neznanega psa in ga kar tako odpeljati domov, brez da bi to prijavil bližji veterinarski ustanovi ali zavetišču, ker je to kraja. Še posebno, če so psa pretihotapili iz Hrvaške, preko Slovenije v Italijo. Dobrih namenov prav gotovo niso imeli.
Jaz bi odšla v Italijo (ne glede na prevožene kilometre), ustavila bi se na policiji v njihovem kraju, dokazala lastništvo psa z dokumenti in prijavila krajo. Nato bi se odpravila k njim, če bi policija bila voljna nuditi spremstvo, toliko bolje, prosila za račun veterinarja, ga tudi poravnala, nato pa psa odpeljala domov.
Tko nekako, ja. Ljudje si omislijo vse mogoče načine za prit do denarja, pa zna bit, da je komu vračanje pobeglih psov "posel leta". Nenazadnje je bil prešvercan čez mejo (a zdej pa to ni več nedovoljeno?). Najboljše da odpelješ psa v tretjo državo in si nazadnje še "ta dober", ker si ga "rešil", pri tem, da je pes označen. Nekako logično bi bilo, da lastnik išče psa tam, kjer se je izgubil, ne pa v sosednjih državah in celo državah sosednjih držav. (Btw. kje so pa dobili cifro za te poklicat?)
Greš po psa, zaradi psa in to čimprej, pred tem pa pokličeš policijo, poveš kaj se ti je zgodilo in vprašaš za nasvet. Težko bi rekla, če gre v tem primeru za krajo, če je pes pobegnil, tisti, ki ga trenutno ima, ga pa hoče vrnit, so pa psi izginjali že tudi iz zaklenjenih avtov. Je bil pa očitno prešvercan (če se ni sam podal čez mejo - in če so ga našli v SLO, potem bi morali najdbo nekam javit v 24 urah, SLO in HRV zakona pa ne poznam), je pa najprej za dobit psa nazaj, pa potem opravit z "najditelji", če lahko in obstaja razlog za to. No, tako nekako bi vsaj jaz postopala, pa upam, da mi nikoli ne bo treba.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #40 : 03 September 2012, 21:10:13
Nekaj časa nazaj sem namreč slišala, da se je v soseščini našel kuža ki sicer je čipiran, ampak ker je iz tujine ne morejo ugotoviti čigav je. To drži?

To o izgubljenem kužku je očitno laž!
Lp
Ni nujno, ker nimajo povsod takega načina čipiranja in vnosa v CRP kot pri nas. Tudi registra nimajo povsod organiziranega na enak način kot je naš. Komercialni čipi niti nimajo kode države, pa pol še veš ne iz katere države je. Jih kupiš na netu, lahko celo iz USA, recimo. S tujimi čipi je pač odvisno in ni vedno enostavno najt lastnika, včasih celo nemogoče.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #41 : 03 September 2012, 21:15:45
Citiraj
To o izgubljenem kužku je očitno laž!

A sem jaz edini tule, ki očitno opazim, da ob vsej diskusiji po psa še vedno niste šli ?

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


tejca

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #42 : 03 September 2012, 21:24:17
Potek dogodkov sploh ni bistvo mojega pisanja na ta forum, sem pač mislila, da morda kdo kaj več ve o pravicah lastnikov psov, očitno sem se zmotla.
Slabe vesti mi ni treba nabijat, ker spadam med ljudi z njo.
Stroški so pa: 200€ tatici, preko 100€ tank bencina, pa kaj je treba tisti dan pojest, varuška za otroke, čas,...
Se strinjam, da moram čimprej priti do psa in ga odpeljati domov.
V glavnem, hvala za sočutje, nasvete, kot tudi za poduke, očitke,...
Nimam časa za takšne marne, zato se umikam
čau



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #43 : 03 September 2012, 21:30:36
Dejstvo je, da se bos morala odpeljat po psa... tako ali drugace. So ti pa ze povedali, pes se pravno formalno tretira kot stvar, torej postopas nekako tako, kot ce bi ti ukradli TV, recimo...
Al pa denarnico - to je mogoce boljsa primerjava - kot da bi izgubila denarnico in ves, da jo nekdo ima in ti je noce vrnit.

battito animale


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #44 : 03 September 2012, 21:44:00

Se strinjam, da moram čimprej priti do psa in ga odpeljati domov.

Ne, ni ti treba. Lahko ga tudi njej pustiš.
Normalno bi bilo, da bi se takoj vsedla v avto in šla po psa, pa potem razmišljala kako bi od ženske dobila keš nazaj.
Ne pa, da minevajo dnevi, ti pa razmišljaš o tem, da moraš nekaj jest, pa kaj še vse. Ja moraš, sendvič te pride 2 eura, voda je zastonj iz pipe. Če je nuja tut ob tem človek preživi.
Torej pusti psa tam, ker si se morda vprašala, koliko te bo stal še tu veterinar, da spraviš psa nazaj v red?

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


tejca

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #45 : 03 September 2012, 22:18:50
Ne, ni ti treba. Lahko ga tudi njej pustiš.
Normalno bi bilo, da bi se takoj vsedla v avto in šla po psa, pa potem razmišljala kako bi od ženske dobila keš nazaj.
Ne pa, da minevajo dnevi, ti pa razmišljaš o tem, da moraš nekaj jest, pa kaj še vse. Ja moraš, sendvič te pride 2 eura, voda je zastonj iz pipe. Če je nuja tut ob tem človek preživi.
Torej pusti psa tam, ker si se morda vprašala, koliko te bo stal še tu veterinar, da spraviš psa nazaj v red?

A na to pa ni noben pomislu, da mednarodne zadeve zahtevajo več časa in energije kot medkrajevne!
Po psa bi se že odpeljala, če bi bil postopek že zaključen!
Ker nimam naslova in kontaktiram preko določenih mednarodnih organov ŠE NE MOREM PREVZETI PSA!

Pripravljenih sendvičev ne kupujem in nimam navade jesti po gostilnah.
Zdaj si pa poiščite še kakšno drugo kost, prosim! Od mene ni ostala niti ena!
Žal mi je, da sem sploh kaj napisala; če bi vedela, da ste tle sami neuporabni in zdolgočaseni ljudje, ki vam je glavni hobi pluvanje po ljudeh v stiski!

Arrivederci!




Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #46 : 03 September 2012, 22:20:39
Je kr hudič, ko ni samega jokcanja in sočustvovanja ane  >:D Ko se povejo stvari tako ko stojijo. Če bi imeli namen, bi že imeli podatke od te gospe. Vse se da če se le hoče  ;)

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #47 : 03 September 2012, 22:25:21
Tehnično gledano ni težav. Ženska vam je povedala kje psa dobite nazaj, saj je malo smešno, da bi ti nekdo rekel daj mi denar, ne pa kam ga prinesti.
Odvetnika lahko najameš takoj, ta odragira takoj in on tudi ve, kakšne so pravice lastnika psa oz. predmeta.

to je cena sendviča, ki si ga narediš sam ;)
Ampak ja, če pač v vsem iščeš le izgovor, je mogoče res bolje, da pes ostane tam.

Težko je razumeti nekoga, ki ima rad svojega psa, da najprej vpraša kako naj prišpara denar, kot pa kako naj čimprej pridem do psa.

Če bi se začelo s tem vprašanjem, bi bili odgovori verjetno drugačni.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


tejca

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #48 : 03 September 2012, 22:32:13
Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
Odvisno kdo ... :P



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #49 : 03 September 2012, 22:41:15
Vi zelo očitno že ne. Če bi jih, bi bil pes že doma in nebi iskali 1000 in 1 izgovor. Resnica boli.

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


manchy

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #50 : 03 September 2012, 23:05:03
Ne vem... Če bi se šlo za mojega psa, bi v trenutku, ko bi končala s telefonskim pogovorm s to žensko, sedela v avtu in se peljala. O denarju ne bi razglabljala, razmišljala... Pač ne bi plačala položnic, pač ne bi jedla. Kakorkoli...
Ampak vsak ima svoje prioritete, vaša očitno ni vaš pes. jaz ni bi moglas spat že ob misli, da ima nek tujec mojega psa, ker bi cel čas razmišljala, kaj z njim počne....
O vseh ostalih stvareh (če ga je ukradla, zakaj ga je odpeljala v Italijo, če so res kakšni veterinarski stroški itd...) bi jas razmišljala (prej mi sploh na pamet ne bi padle po mojem), ko bi držala psa v rokah...
Oglasili ste se na forumu, kjer smo, vsaj upam, ljubitelji psov, ki očitno drugače razmišljajo, kot vi... Tako da so logično komentarji temu tudi primerni... Vsi smo večinoma naravnani tako, da se najprej poskrbi za psa, kakršnakoli situacija že je, ko je to urejeno, pa so na vrsti ostale stvari.
Pa upam, da je vaš pes zdrav oziroma, da ga kdaj recimo ne rukne avto ali napade kak pes. Ne znam si predstavljat, kako boste poravnali veterinarske stroške ali kako dolgo boste čakali, preden boste sploh šli do veterinarja :/

Bulldogs... And nothing else...


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #51 : 04 September 2012, 01:50:44
Jah ne vem no, če se želi nasvet, potem je fino prebrat kar piše, pa potem probat s tistim kaj nardit. No, če pride prav, če pa ne pa pač ne.
V prvem postu si zapisala, da ti je pes pobegnil pod ograjo.

Kako naj dokažem, da je bil kužek pod mojo oskrbo zdrav in pravilno negovan?
Z dokumenti dokažeš, da je bil tvoj, da je bil zdrav pa po moje težko. V času, ko je izgubljen je lahko tudi zbolel, in če je res, potem še dobro, da ga je kdo zdravil. Predvidevam da ne veš koliko časa je minilo od pobega do najdbe, že samo v nekaj dneh "samotarstva" lahko pes zgleda zelo ubogo, zanemarjeno in bolno.

Citiraj
Sem ji dolžna plačati ta znesek, pa čeprav mi ga je takorekoč ukradla?
Ne vem, nekako logično bi bilo, da ja. Kot je bilo v enem od postov pojasneno - če bi psa zdravili v zavetišču, bi te stroške morala poravnat. Najditelj tega zagotovo ni dolžan nardit, če je pes rabil veterinarsko pomoč. Da ti je psa ukradla težko rečeš, ker si sama zapisala, da ti je pes pobegnil, pa še vrnit ti ga hoče. Lahko pa rečeš, da ga je najverjetneje prešvercala čez mejo.

Citiraj
Je moja dolžnost se peljati 360 km daleč po psička?
Ne vem, če je dolžnost, bi pa psa tako najhitreje in verjetno najbolj varno dobila nazaj, kar ti seveda ne preprečuje prijave in drugih ukrepanj zoper "najditeljico". Po moje bi ti v zvezi s temi postopki najbolj znali svetovat na policiji (kakšen kriminalist).

Citiraj
Kaj naj naredim, na koga naj se obrnem, kakšne so moje pravice???
Tvoje pravice so dobit psa nepoškodovanega nazaj, če gre za elemente kaznivih dejanj (vsaj zaradi domnevnega šverca) pa bi ti znali povedat na policiji. Obrni se torej na policijo. Če pa ne gre za kakšno tovrstno odtujitev, pa zna bit to vse skupaj samo predmet civilnopravnih postopkov, kar pomeni, da greš po psa in potem vlagaš odškodninske zahtevke in tožbe. Te reči ti znajo pojasnit na policiji.

V bistvu če bi nekoliko manj užaljeno prebrala poste, bi videla, da v bistvu ni kaj dosti za svetovat kot poklicat policijo, it po sendvič, na bankomat in se odpeljat po psa (tako bi dobila tudi uporabne podatke o "najditeljici", pa je bil tudi tak primer postopanja že opisan v enem postu). Ker vsako čakanje ti lahko možnosti za ga dobit nazaj samo zmanjša. Še zlasti ker gre, kot si sama zapisala, za dražjo pasmo. Če je torej nekdo popokal psa, da bi z njim zaslužil, zna bit, da ne bo tebe čakal, ampak svojo idejo do konca uresničil s kom, ki bo pač bolj kooperativen.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #52 : 04 September 2012, 08:09:12
Pa dejmo pogledat to še malo drugače ... in sicer tako da ni ves svet zloben in pokvarjen.  ::)
Gospa je našla psa, ki je bil recimo teoretično po treh dneh potepanja videt zapuščen. In ga je vzela k sebi. Teta mogoče niti nima psa, niti ga nikoli ni imela, niti se ne giblje v kinoloških krogih in pojma nima kaj mora ob najdbi naredit, sploh če žival izgleda zapuščena in pojma nima, da se pse čipira in da rabi, da ga spravi domov čez mejo kakršenkoli papir. Imela pa je dober namen, da temu po njenem zapuščenemu psu pomaga. Mogoče ga na meji sploh ni prešvercala, mogoče ji ga niti skriti ni bilo potrebno, ker pač niti ni vedela, da pes rabi kakšen papir, na meji pa itak ne vtaknejo nosu v vsak avto ::). In dejansko ne rečt, da to vsi vejo, ker ni res. To vemo tisti, ki imamo pse. Tisti ki jih nimajo sigurno pojma nimajo kaj pes rabi za prestop meje. In je šel z njo v Italijo, kjer ga je peljala k veterinarju. Če je pes sam kolovratil okoli in ker je bilo v preteklih tednih vroče je čisto možno, da je bil dehidriran. Ne vem zakaj bi ga ukradla? Konec koncev ga hoče vrnit, samo iskat ga moraš prit? Meni se ne zdi, da bi bila ona dolžna ga kamorkoli pripeljat, ker je ušel tebi.

Morda le še jaz verjamem v dobro ljudi  ::) in ne razmišljam samo o tem kako hoče kdo od mene denar potegnit ?? Vesela bodi, da je pes živ in veš kje je! Tako da res ne razumem kaj še čakaš in že dva dni debatiraš kako ti ne bi bilo treba plačat 200€. Konec koncev če bi ga med njegovim pobegom zbil avto, bi bili lahko nastali vet. stroški mnoooooogo večji. Ali bi ga v tem primeru raje pustila umret???



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #53 : 04 September 2012, 08:29:03
Jaz bi bila pa vesela, da pes ni pristal v zavetiscu ne na Hrvaskem, ne pri nas in ne v Italiji. (Ali pri preprodajalcih in tatovih, ker ti ne kontaktirajo lastnikov - za psa bi lahko iztrzili vec kot le 200 evrov - ce pa imajo se racune za teh 200 evrov, potem pa so imeli le stroske z njim, izgubo casa z letanjem z njim do veterinarja - lahko bi ga pustili tam na milost in nemilost, kar naredi vecina ljudi in vecina izgubljenih ne pride nazaj. Blagor vam, da veste, da je s psom vse OK in da veste, kje je in da ga imate moznost brez posredovanja policije dobiti nazaj!)

Pse se lahko kupi tudi v tujini, kjer imajo lahko cip tiste drzave. Imamo take 3 doma, ki nimajo slovenskih cipov!

Tudi vsi lastniki psov ne vedo, da morajo imeti pse cipirane in cepljene (ali se pa le delajo budale).

Sicer pa bolj razmisljam kot ninci oz. dokler ne boste srecali "tatice" osebno, ne boste mogli vedeti, kaj je zares na stvari. Bi se pa jaz prej pozanimala na policiji, pri odvetniku, kako pravilno postopati, da bodo vsi dokazi zbrani, ki bodo veljali tudi na sodiscu. Samo takrat se bo sele zacelo placevanje.

Res se je zacela "zastonj"  sola, pa sedaj ni denarja, ampak dajte si ga sposoditi, tisto placate, otroke pa vzamete s sabo na "izlet" v Italijo (tankajte pa polno pri nas, ker tam je bencin se drazji). Mesec dva boste morali malo stisniti, a bo ze kako. Vedno se nekako iztece.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #54 : 04 September 2012, 10:20:34
Sicer tudi meni ni bilo okej, da sem psičko pa takšnem pripetljaju na slikah videla brez povodca, ampak takrat, ko so jo izgubili, se jim to ni zgodilo na sprehodu brez povodca. Njim je tisti dan soseda odprla vrata dvorišča in je psička odšla z dvorišča.

Kar pa se jim ni zgodilo prvič, oni so še pa kar psico samo zunaj puščali brez nadzora kogarkoli. Njihova šlamparija. Če bi jim pa nekdo psa v zavetišče peljal, kjer bi morali plačati jim pa spet ne bi bilo prav! Pa lahko, da sploh nihče ni odprl ogreje in je pes nonstop sam šetal naokrog...Potem so pa vsi ostali najslabši in najgrši.

tejca jaz res ne vem kaj si pa pričakovala? Toliko različnih uporabnikov je tukaj, da je normalno da so različna mnenja in vidiki! Če bi hotela kaj uporabnega, bi pa klicala policijo, veterino in odvetnika, a ne?!

Po psa pa še vedno nisi šla.

Da se meni zgodi takole (čeprav jo pazim, ko na zenico oka svog, še posebno na neznanem terenu) se takoj vsedem v avto po psa, plačam, zahvalim in jim dam še nagrado (ma vsaj kako pecivo in kavo/čaj...nekaj pač).

Ko so pred leti v SLO na KD Vadbišču iz avta pokradli dva boksa s 4mi malimi psi z enim večjim psom je pa takrat na parkurju trenirala-je bila taka iskalna akcija, mediji...lastnica je naredila VSE TAKOJ, da se je razvedelo o ukradenih psih.
Tak način kraje-je pa višek predrznosti, TO dejansko je kraja...Tisto ko pa psi sami naokrog lutajo zaradi neprevidnosti lastnikov, pa pomožnosti več kot 1x in ko se kar čaka par dni, če se pes mogoče pojavi...no, to pa zame ne spada v kategorijo kraje.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #55 : 04 September 2012, 10:48:26
e bi kdorkoli kjerkoli imel mojeg psa, bi prvo kar bi naredila odšla po njega pa magari na Antartiko in sredi noči in plačala kolikor pač bi bilo treba, da mi ga izročijo. Upam, da bi se spomnila vzet potrdilo o plačilu  ::) Potem pa bi, s psom varno doma, urejala naprej, karkoli že, ....morda, če se mi zdelo vredno in se bi mi ljubilo, ampak najbrž ne :-X.
Pravice resnice ipd metanje peska v oči naivnežem... ja res je, na svetu ni pravice in ni rasnice in jih nikoli ne bo. Kdo še ni dojel ? Lahko pa imaš namesto resnice in pravice vsaj srečo in to je, da vsaj psa dobiš nazaj

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #56 : 04 September 2012, 11:01:34
Lepo videt, da ceprav se znamo clani tega foruma na smrt skregat, smo si v tem primeru enotni 8)

battito animale


rovena

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #57 : 04 September 2012, 11:38:52
Po mojem mnenju ti sedaj ne preostane nič drugega kot se vsedeš v avto in greš po kužeka. Brezveze je iskati krivca, gospa iz italije je vednar konc koncev bila prijazna in vzela psa v oskrbo.
Ti pa sedaj pomoje ne moreš nardit nič, dogodka nisi prijavila, kar ga pomoje več ne moreš, ker si čakala predolgo. Na tvojem mesto bi se bolj za takšno pomoč obrnila k kakšnemu odvetniku, ki ti bo verjetno še njaboljše znal povedati kak pa kaj.

Čeprav na tvojem mestu ne bi  niti razmišljala kak pa kaj, jaz vem da v trenutku, ko bi me kontaktirali, bi se vsedla v avto in odpeljala po psa. Pač požreš, plačaš in vsaj k sreči dobiš psa v enem kosu nazaj.  :) Upam, da boš čimprej spet s svojim kosmatincem!  :)

Lp :)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #58 : 04 September 2012, 11:45:24
Po moje bi bilo pa najbolje, da ga pusti tam kjer je, ker ji itak ni nič zanj.
In ja, pse tudi kradejo - a jih potem bodisi obdržijo, bodisi preprodajo, pojedo ali pa izsiljujejo lastnika za odkupnino (ki pa niti slučajno ne znaša 200€ ampak nekajkrat več).
In mimogrede, najditeljici ne morete čisto nič - niti tega ne morete dokazati, da ga je čez mejo prešvercala ona - lahko bi ga tudi kdo drug in ga je ona našla že v Italiji. (maš primere, ko mulci najdejo potepuškega cucka,  ga vzamejo s seboj, ko se začnejo prve težave, ga pa starši postavijo nazaj na cesto. In ga seveda ne vozijo nazaj tja, kjer so ga pobrli)


Yushy

  • *
    • Prispevkov: 107
    • Točke: 0
Odgovori #59 : 04 September 2012, 12:22:01
Meni tudi ni jasno kako še lahko debatiraš po forumu, namesto da bi bila srečna, da se je tvoj pes dejansko našel in bi takoj letela tja. Če nimaš 200€, ki bi jih lahko dala na stran za psa, si ga seveda že v začetku ne umisliš. Žival lahko zboli ali se pošoduje in so na koncu stroški mnogo mnogo višji kot pa 200€. Če pa se že slučajno zgodi, da v tistem trenutku nimaš denarja pa zagotovo obstaja nekdo pri komur bi si ga lahko sposodila in ga kasneje pač vrnila. No glede na to, da še vedno sediš doma in čakaš, da ti bo nekdo psa dostavil pred vrata, ti že ni toliko do njega in bo očitno kar ostal tam kjer je.
In že stotič, pes ni bil ukraden, ker ti ga niso spulili iz rok ali ukradli iz avta ampak se je prosto šetal naokoli. Tako, da prosim ne išči krivde pri drugih ampak bodi raje hvaležna, da se je našel.