Alergija (Hrana?)

Katja · 1942

Katja

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
: 15 Oktober 2012, 18:49:46
Hej,

nekako sem že "obupana" zato se obračam na forum, kar sicer, priznam, ni v moji navadi :$ Upam, da bo kje kdo, ki bo prebral spodnje vrstice in mi  pomagal.

Imam Yorkshirko, staro 6 let. 2-3 lete je bila na RoyalCaninu, vse dokler kot laiki nismo ugotovili da vzrok njenih težav izvira iz te hrane (praznjenje žleze vsaka 2 meseca, mastna dlaka, ni imela energije ...). Potem je v SLO prišel Orijen in smo takoj štartali s to hrano. Najraje je imela piščančka, zato je zdaj cca 3-4 leta jedla le Orijen piščančka in bili smo vsi zadovoljni. Žleze nismo nikoli več izpraznili, dlaka je super (čeprav jo zelo redko kopamo, kljub temu da je Yorki. Ampak zakaj bi, če je dlaka v odličnem stanju), kakec je super.

Ker je na tabletah za epilepsijo že od 6 meseca starosti, vsak večer dobi cca 40-50g konzerve - v večini Schesir in Applaws, zato da pojemo tableto. Naše hrane pojé minimalno (govedina, goveja juhica.. nič pretirano začinjenega). In to je VSE kar naša psička jé.

Zdaj pri 6 letih pa so se začele alergijske reakcije. Skoraj prepričana sem da je vzrok hrana (v večini si grize tačke, tu in tam se pogricka še kje drugje). Koža je nekoliko suha (še vedno nima prhljaja!), nima nobenih rdečih flekov. Iz tega razloga sem sklepala, da je vzrok v organizmu. Preventivno sem peljala izpraznit žlezo, vendar ni bila pretirano polna.

Je možno, da so v Orijenu spremenili kakšno strukturo? Ali mogoče piščančki v reji dobivajo antibiotike in so kaj izmed antibiotikov menjali - pa da ima zato to reakcijo? Namreč čudno mi je, da bi reakcijo dobila po toliko časa.

Hrano sem takoj menjala. Zdaj je nekje 2 meseca na Acana Lamb&Apple in ni nič boljše. Rib mi ne jé, zato z ribjo "dieto" ne morem preizkusit. Tudi konzervirana hrana je sedaj le jagnjetina, divjačina (za kar mi je zelo žal, saj sem bila s strukturo Schesirja in Applawsa zelo zadovoljna, ampak imajo le piščanca in ribe).

Vsak veterinar me želi dat na Royal (neko dietno, whatever), čemur se upiram z vsemi štirimi. Saj sem striktno proti koruzi v prehrani mačk in psov, zato te veterinarske hrane absolutno odpadejo.

Potem imam v mislih še te pršice, ki so prisotne v briketih. Ampak pri nas ne pride v poštev zamrzovanje briketov, ker ima ona na razpolago hrano čez cel dan. Vem, napaka. Ampak več kot 1 leto in pol sem vztrajala, da bi jedla takrat ko ji jaz ponudim obrok - in najin uspeh je bil le to, da je jedla 2x na teden. Bila je tako shujšana, da sem obupala. Torej zamrzovanje ne pride v poštev.. Razen če se pršice v teh 24urah, kar ima hrano izven hladilnika ponovno ne razvijejo?

Takoj, ko bo mogoče bom šla delat preko Španije test alergij, vendar zaenkrat ne morem zbrat 300€ in zato se obračam na vas.

Torej, kaj bi lahko bil kar naenkrat krivec za tipično alergijsko reakcijo, glede na to, da nismo nič spremenili? Moja varianta je res samo v tem, da so mogoče pri proizvodnji Orijena nekaj spremenili. Možno da se motim, zato rabim nova mnenja o tem.

Upam na pozitiven odgovor,
LP, Katja
 



ARTI

  • *
    • Prispevkov: 128
    • Točke: 2
Odgovori #1 : 15 Oktober 2012, 19:39:41
Pozdravljena!
Z eno mojo psičko sem tudi imela težave s praskanjem. Povedali so mi, da je v Moravskih toplicah veterinar, Nabergoj Marko, ki ti iz sline, ki jo pošlješ na palčki za uha zaviti v alu folijo, naredi alergijske teste in ti pošlje seznam kaj lahko pes je. Zavedam se, da ni test 100%, vendar pomaga.Najbolj zanesljivi so krvni testi. Plačala sem približno 20 evrov.  Ime veterinarja vtipkaj v google in boš dobila naslov.
Srečno! Tamara


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 15 Oktober 2012, 20:54:42
Alergije izbruhnejo, ko se alergen nakopiči. Taka kmečka modrost, logika je...da človek in žival jesta pestro in raznoliko prehrano. S tem, se zmanjša možnost alergij...pa edino pravilno je za naš organizem in pasji seveda + SEZONSKO prehranjevanje.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!