Psarna Veli vir - Labradorec

ninci · 7871

ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
: 19 November 2012, 16:41:51
Ime na pesjanarju: Iddun
Ime psarne:   Veli vir
Vzreja : labradorci
Spletna stran: www.romanstarman.com
e-mal: [email protected]



Psarna Veli vir je bila ustanovljena, ko sem dobil svojo drugo rodovniško psico lovske, delovne vzreje. Blackthorn Idunn - Indi ni moja prva labradorka. V pasmo sem se zaljubil po zaslugi moje prve labradorke Kane. Nerodovniška labradorka mi je odprla vrata v svet kinologije. Z neutrudno voljo do dela in željo po sodelovanju z mano, naju je pripeljala na vrh. Skupaj sva dosegla vse kar je bilo pri najinem delu mogoče doseči. Bila je svetovna prvakinja, članica mednarodne IRO enote za iskanje zasutih pod ruševinami, sodelovala je pri iskanju zasutih v katastrofalnem potresu na Sumatri.

Lahkotnost, s katero sva dosegala najine cilje je bila neverjetna. Lahko vodljiva z veliko željo po delu, je velikokrat popravila tudi moje napake.

Labradorci so mi po njeni zaslugi prirasli k srcu.

Blackthorn Idunn je druga zgodba, ki komaj nastaja. Več energije, vendar na drugi način. S komaj dopolnjenimi 2 leti starosti je opravila najvišji IRO reševalski izpit za iskanje pogrešanih v naravi. Praktično brez treninga, je s I. oceno uspešno opravila TP-R (tekma v prinašanju), ki je v Sloveniji najtežja preizkušnja za prinašalce z hladno divjadjo.

Labradorci so vsestranski psi. Seveda so strastni prinašalci, za kar so bili tudi vgojeni. Nikakor pa to niso psi za vegetiranje na vrtu ali stanovanju. Potrebujejo ogromno gibanja in dela. Potrebno jih je zaposliti fizično, pa tudi mentalno.

Primerni so za dinamične ljudi, ki se veliko gibljejo v naravi. Seveda so najbolj srečni na lovu, primerni pa so tudi za mnoge druge kinološke aktivnosti in športe. Zaradi karakterja in fizičnih sposobnosti so odlični reševalni psi, fizična lahkotnost Field trial linij pa omogoča tudi ukvarjanje s kinološkimi športi z veliko teka in gibanja, ki zahtevajo hitrejše spremembe smeri.

Skratka, pes za aktivne!

Delovni psi naše psarne seveda najbolj blestijo v Field trial tekmah, ki so zelo razširjene in popularne v tujini. Večina prednikov je mednarodnih FT šampijonov. Mnogo generacij so pri vzreji iskali najboljše kombinacije, da bi dobili pse, ki bodo zmagovali. Lepota pri tem ni imela velike vloge. Pomembni so bili zdravje, volja do dela, veliko plenskega nagona in želja za prinašanje.

Pri vzreji želim najbolj slediti zdravju. Vsi testi pri prednikih in plemenjakih morajo biti brezpogojno brez hib. Komolci, kolki, oči in drugi genski testi morajo izkazovati, da so psi popolnoma zdravi. Nobenih pogojnih zdravstvenih rezultatov ne želim vključevati v paritvene kombinacije.