Tako da...ja povsem razumem Divo - gre še za en dodaten droben kamenček na kup zaj...a vzrediteljev, ki se drže pravil. V zadnjih dveh letih se jih je nabralo že mnogo. In res: gre bolj za princip, ker se kaznuje ravno kategorijo, ki ne krši pravil, ne objavlja v napačnih rubrikah in ne zavja kupcev.
Ali je oglašanje na portalu KZS res povsem brezplačno? če je, je pohvalno. Ko sem še imela legla, so bili namreč ob plačilu rodovnikov, vzrejnega referenta, tetoviranja .....dodani še stroški objave legla v kinologu. Ne glede na to, ali si objavo hotel ali ne. In na potal pridejo legla, objavljena v kinologu.
Hvala Lanabela. Ah, očitno bo kmalu polna luna.. Takrat sem jaz še posebej "občutljiva".

In me moti (baje) prav vse..
Ali je oglaševanje na portalu KZS brezplačno? Še zdaleč ne.. Vedno bolj se mi dozdeva, da se tudi na KZS igrajo "Igre brez meja"..In da tudi KZS postaja profitna organizacija..
Da sem član KZS, ki je pri nas edina organizacija,ki je pristojna za vodenje rodovne knjige in vzreje rodovniških psov, moram biti najprej član nekega kinološkega društva.. Plačuje se letna članarina.
In če želim priti do vzrejnega dovoljenja za svojo psico ali pa samca, je zopet potrebno plačati.. Naprej plačam Pristop k telesni oceni, ki je pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja. Nato se moram udeležiti vzrejnega pregleda, kjer zopet plačam.
če želim registrirati psarno, se registracija zopet plača (200 EUR).
In če se odločim za mladičke, sem dolžna v 20 dnevih od dneva paritve na KZS poslati dokument, ki se imenuje PRIJAVA PARITVE. In dobim od KZS račun za 15,00 EUR.. Ja, potem pa sem objavljena v njihovi reviji Kinolog in na njihovi spletni strani..
Še vedno je tako, kot si navedla.. Stroški objave legla.
Pa nikogar ne briga, če ostane psica "prazna".. Aja, lastnik samca pa mora ob uspešni paritvi plačati TAKSO ZA SKOČNINO.. Ja, dobro ste prebrali.. TAKSO, tako so to poimenovali

Da se jim ja ne bi kdo izmuznil.
In potem, če gre vse po "sreči" in pridejo mladički na svet, dobimo obisk vzrejnega referenta. Izpolnimo tisti orazec PRIJAVA LEGLA. Tudi ni zastonj.. Vzrejni referent nas obišče dvakrat . In tudi račun od KZS za strokovno delo (ogled legla + kilometrina), ki jo je opravil vzrejni referent. Enih 80 EUR.
Pa obvezno čipiranje mladičkov v leglu, cepljenje proti nalezljivim boleznim , pa nakup potnega lista (oz. cepilne knjižice), rodovniki..., vpis lastništva.
Ja, vse to je "delo" plačnika- vzreditelja..
Pa veš Pidog, da imaš prav.

.
Pravkar ugotavljam, da nas ZIZAJO "naši"... In iz leta v leto bolj.. Denar v "naprej"...Z vsakim novim ukrepom oz "sklepom".. Pobrati je treba pri "koritu"

...
Zdaj pa je še gospa Bolha zavohala posel in denar..
Saj so tekle vroče debate na sedežu KZS.. Predvsem jagri so se oglasili...
In povedali, da ne bodo "fojtrali" KZS, VURS-a in veterinarjev..
Počasi zapirajo svoje "proizvodne" linije.. Ja, gospodje in gospe na KZS pa se čudijo, da iz leta v leto upada vzreja lovskih psov.. Še pred tremi leti je bilo v populaciji skupno kotenih in evidentrianih lovskih psov 15%. Predlani 12%, lani pa je številka padla že pod 10%.
Kljub vsem prošnjam in opozorilom s strani jagrov, se ni zgodilo nič.. In "administrativni" stroški vse te papirologije in obveznega čipiranja v leglu so presegli ceno lovskega psa.

.. Ja, tu pa nema više ljubavi, kot rad Pidog reče

In ta ukrep obveznega zakonskega čipiranja zopet "hrani" proizvajalce čipov, VURS in veterinarske ambulante.. Halo???
In vsi, ki ste bili toliko proti tetoviranju mladičev, češ, da gre za mučenje živali, dovolite, da vam "zaupam", da se pri čipiranju že pojavljajo težave.. Ki so veliko hujše kot pa tisto "mučenje" živali..
V praksi se že dogaja, da se mladičkom na mestu "vboda" oz. aplikacije čipa vname in zagnoji "hrbet".. In poznam primer, ko so morali 8- tedenskega mladička operirati, mu izrezati čip in ga zdraviti z antibiotiki.. Pa ta primer ni osamljen.. Ja, zdaj se bomo pa vzreditelji poleg vsega ostalega, resnično začeli bati še čipiranja. In veterinarji za te težave "krivijo" proizvajalce čipov, le-ti "vračajo" krivdo na veterinaje in neustrezno apliciranje čipov... itd, itd... Blablabla.. Sroške zdravljenja pa nosi vesten vzreditelj. Ma najhujše pa je to, da trepetaš za mladička.. Boli ga, hujša, je pobit, neješč...
Na veterino pelješ zdrave mladičke, domov pa pripelješ gnojnega in vnetega mladička..
Ja, pa še nekaj.. Očitno sem si dala duška..
Moti me, vedno bolj, da ni na veterinarskih ambulantah "dvojnih" vhodov.. En vhod za bolane, drugi za zdrave živali... Ja, to pa "zakon" ne predpiše... Vsi pa vemo, da so mladički "rizična" kategorija in šele razvijajo imunski sistem...
Včasih so veterinarji prišli domov in doma pocepili mladičke.. Danes pa jim vsa ta papirologija in izpolnjevanje dokumentov ter obvezni sprotni direktni vnos čipirne številke v Centralni register in izpolnjevanje Potnega lista (ki ga je predpisal in v on-line sistem povezal VURS), to onemogoča.
Ma vsak nov "ukrep" je bistveno slabši od predhodnega.. Vse pa s sloganom za dobrobit živali.. Naj me koklja brcne..
Vse se vrti samo še okrog denarja.. In to "v naprej"...
Pidog, zelo se strinjam s tabo.. Lastni nas zaje....!!!!
In ko pristavi še gospa Bolha svoj piskrček, ja tu pa se neha. In to zopet in samo pri tistih, ki se držijo "pravil", pri tistih, ki pa delujejo po "svoje", tiste bo pa še naprej brezplačno oglaševala..
Pa veste, da se mi pravkar poraja ideja, da bomo številke administrativnih stroškov vrgli na papir in ugotovili, da bo pametneje spravljati na svet čistokrvne mladičke brez rodovnikov. Ja, kot je Pidog že velikokrat povedal, ljubezen do vzreje res nima meja...
Hvala Pidog, malce dolgo sem rabila, da sem razumela.. Hvala, da si me razsvetlil... Ja, Butalec sem.. Nič novega.