Slep in gluh pes - nasveti

thoranita · 9072

thoranita

  • *
    • Prispevkov: 296
    • Točke: 0
: 13 April 2013, 06:57:14
Torej naša Anitka je poleg vida zdaj izgubila še sluh, sliši le še Thora, ko zalaja. In zalaja z njim  :-* Ne sliši pa več govora in ploskanja, s katerim smo ji do zdaj pomagali, da se je lažje orientirala. Stvari so se tako precej zakomplicirale, ampak Anitka je vesela in zlata punca (le do 'vsiljivih' pasjih smrčkov nima več usmiljenja, bi lahko odprla Luknjanje smrčkov, s. p.  :P), ima dosti volje in poguma, samo jaz nimam idej, kako ji popestrit življenje, kaj počet z njo, ne bi rada, da bi se počutila osamljeno v temi in tišini ... in se priporočam za ideje in nasvete!



Coconut

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 13 April 2013, 08:30:54
Zdravo,

Sicer nimam izkušenj s kužki, ki so slepi in gluhi, imam pa popolnoma gluhega psa. Jaz sem skoraj vse ideje za delo z njim dobila v FB skupinah in spletnih straneh Deaf Dog Network in Deaf Dogs Rock. Še posebej mi je všeč prva omenjena FB skupina, ki je iz Anglije. Opazila sem tudi, da je gor veliko članov, ki imajo slepe in gluhe pse (na žalost predvsem doge in border collije, ki so že rojeni slepi in gluhi zaradi neodgovornih in nezaslišanih vzrejnih kombinacij, je pa tudi nekaj ostarelih, ki so kasneje izgubili čutila) in kljub temu delajo z njimi in jim omogočajo kolikor toliko "normalno" življenje. Nekateri so prav neverjetni, kako so se prilagodili. Če govoriš angleško, se vključi in napiši vprašanje, sigurno ti bodo pomagali!

Seveda pa se še sigurno lahko veliko z njo dela na dotik in vonj....

Jaz imam tudi vibracijsko ovratnico, ki sem jo imela namen uporabljati predvsem za odpoklic, ampak je moj kuža ne potrebuje, ker me skos spremlja z očmi in se ne oddaljuje rad od men tako, da mu lahko signaliziram, ko želim, da pride k meni. Uporabim jo samo še občasno namesto klikerja za učenje kakšnih trikcev. Mogoče bi pa tebi prišla prav? Fino je tudi, ker ima opcijo piska tako, da če slučajno psa ne najdeš (oz. on tebe), ga lahko lociraš, ker pritisneš gumb na "daljincu" in ovratnica piska. To seveda ni za na daleč, ampak za po hiši in vrtu bi bilo kar uporabno. Če se boš odločila ti lahko dam več informacij o opcijah vibra ovratnic.

Upam, da je tole vsaj malo v pomoč! Lep pozdrav



thoranita

  • *
    • Prispevkov: 296
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 13 April 2013, 08:47:29
Hvala za nasvete! Anita ima funkcijo piska vgrajeno - ko nas ne najde, začne piskat :P Za vibracijsko ovratnico se malo bojim, da bi jo prestrašila. Navajanje na njo pa verjetno poteka podobno kot navajanje na kliker? Grem zdaj še FB-skupini preverit. Sem ravnokar našla še eno luštno stran z mnogo uporabnimi informacijami.
Tvoj kuža se je gluh rodil ali je oglušel pozneje? (sorry, sem zelo malo na forumu, pa ne vem)



Coconut

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 13 April 2013, 09:06:24
Aha :) Moj je še mladi raziskovalec in se včasih kje zamoti s kakšno igračo, žvečko ali kakšnim prepovedanim užitkom tako, da za par minutk pozabi na nas. Ponavadi pa je tut panika, če mu izginemo iz vidnega polja. Je pa od rojstva že gluh tako, da je prilagajanje in navajanje sigurno veeeliko lažje. Tudi jaz nisem aktivna na forumu... bolj prebiram kot pa pišem in do sedaj še nisem videla teme o gluhih psih ali kakšnega zanimanja tako, da še nisem delila svojih izkušenj. Bojim se, da jih ni prav veliko v Sloveniji, ker sumim, da jih vzreditelji še vedno evtanazirajo. Podobno je verjetno s slepimi in tistimi, ki so oboje :((((

Vibra je pa čisto isto navajanje kot kliker, ja! Mogoče je fajn, če se ji prej da gor za nekaj časa, da se poistoveti s samo ovratnico, preden se začne z vibracijami. Jaz sem mu jo dala gor za kakšen teden. Vibracije pa so čisto rahle, mislim, da se ne bi smela prestrašiti, razen če je res zelo občutljiva. Jaz sem imela prej obraten problem, ker sem imela občutek, da jih sploh ne zazna oz. ni kazal nobenih znakov, da bi jih. So pa različni "vzorci" vibriranja lahko naštimani tako, da nekaj lahko pomeni... "gremo ven!", drugo "čas hranjenja", tretje "poišči žogico", itn... Boste videli, kako boste shajali brez- če pa si boste želeli še te vrste komunikacije, lahko ovratnico tudi posodim, da jo sprobate.



thoranita

  • *
    • Prispevkov: 296
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 13 April 2013, 09:43:07
Jooooj, to bi bilo super! Kje pa se te ovratnice kupi? Bomo res sicer še malo počakali - zdaj je komaj 1 teden, kar smo ugotovili, da nas ne sliši, tako da je še vse zelo sveže, jo moram še mal naštudirat in ona nas :) Potem pa mogoče res poskusimo z ovratnico! 
Tudi mene je presenetilo, da se zelo malo da prebrat na to temo ... 



Coconut

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 13 April 2013, 10:45:30
Kupi se jih lahko v tudi v Sloveniji... ampak so 1x drazje, kot ce se naroci iz Nemcije ali pa Češke. Jaz sem dala cca. 129 EUR namesto nekaj cez 200 EUR za popolnoma enako ovratnico in sem naročila iz Nemčije s tele spletne strani: http://dog-store24.de/shop/

Moja je znamke Dogtrace in je tisti tip ovratnice, ki ima SAMO vibro in nima nobene vrste elektrošoka. Nekatere z elektrošokom imajo tudi vibra funkcijo, vendar mislim, da je boljša takšna samo z vibro, da se slučajno ne bi kdaj zmotili, ker bi bilo več škode kot koristi  :-\
Moja je Dogtrace d-control, model 440 iz razpredelnice na dnu te spletne strani in je čisto zadovoljiva...
http://www.dogtrace.com/en/products/dcontrol/

Sporočite, če jo boste hoteli sprobati, ker pri nas ni v vsakodnevni uporabi...

Lp