Vprašanja bodočemu lastniku...

Neyka · 22464

Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #30 : 04 April 2006, 20:31:19
In če bo Zoya imela kdaj mladičke, za katere se bodo zanimali ljudje, ki bodo z njimi promovirali mojo psarno, ime moje psice, mojega vzreditelja in predvsem šli po poti, ki sem jo prehodila tudi sama...in mi bodo to dali tudi na pismeno...takšni ljudje si zaslužijo moje komplimente, predvsem pa tudi to, da jim mladička prodam po nižji ceni in jim s tem vsaj malo omogočim, da jim bo več ostalo za obiskovanje razstav.

Mogoče bo kdo med bodočimi kupci želel mladička samo zase in za na kavč. Od takšnega človeka ne bom jaz imela nobene dodatne koristi, ves moj trud in delo za promocijo moje pasme bo s tistim mladičkom izpuhtel v zrak. Takšni kupci bodo pri meni plačali polno ceno.

Mogoče se bo našel kdo, ki bo hotel samičko za razplod....takšni psi bodo pač po višji ceni. Zakaj ? Ker lahko od takšne psice v bližnji prihodnosti pričakujem konkurenco, ki pa ne bo šla na ime moje psarne.

ni mi asna tvoja logika..Mladicki in njihovi lastniki bi po isti poti kot ti, dali cez se pa se razstav,na koncu pa bi imeli razstavnega psa z mnogo sampionati, ki bi lahko pasmi prinesel mnogo dobrega. In ga ne bo smel pariti? Kot sem opazila, v pogodbi tega nimas. In kako s tem ne bi bila promovirana tvoja psarna? V rodovniku je ja navedena tvoja psarna. In kaj ce parijo brez "tvojega privoljenja" (ki ga v bistvu sploh ne rabijo).

In kako lahko psa za na kavc dajes po visji ceni? Verjetno je tudi pri tvoji pasmi pet in show kvaliteta. Ali tvoja psica daje le show? In kupcem z namenom razstavljanja verjetno prodas show kvaliteto. In na koncu dajes "slabsega" psa po visji ceni?



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #31 : 05 April 2006, 09:01:44
Meni je to tudi malce nenavadno. No, kolega iz Belgije kupcem svojih psov vrne 50% kupnine, ko opravijo IPO1 ali zaključijo šampionat.


dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #32 : 05 April 2006, 09:37:29
Meni pa se pogodbe ne zdijo OK, če jih ne podpiše oseba, ki je pripravljena na dogovor in kompromis. Na mojpes.netu je bil primer bokserja. Pes je bil pripeljan v Slo za razstave in vzrejo. S kupiranimi ušesi in bil prodan (ali oddan) s pogodbo. Ker novi lastnik ni masiral ušes psu, mu sedaj ne stojijo več dobro. In pes ni za razstave. Kaj mu v tem primeru pomeni pogodba?? Zunanji izgled psa je uničen.

Drugi primer (kot ga ima Urška): da psa ne usmrtis brez njene vednosti. OK, pa ga das usmrtit. Kaj ti pa lahko naredi? Tozi te. OK, za koliko? Za vrednost psa. Pa naj. Ampak psa pa ni vec. S pogobno pes ni cisto nic zasciten. Da o tem, da tozbe potekajo leta, niti ne govorimo.

Pa da ti v pogodbi pise, da ga lahko vzames: Simi je na enem forumu pisala, da na tujo parcelo brez dovoljenja lastnika ne smes stopit. Kako bos potem vzel psa??



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #33 : 05 April 2006, 10:32:12
Dog4ever...

Ja, psa ne sme usmrtiti brez moje vednosti in če smo natančni brez mojega soglasja. Tožba v primeru usmrtitve? Absolutno, vključno z ugotavljanjem upravičenosti le te. Pa če bi bil najmanjši sum o neupravičenosti le te bi se zagovarjal še veterinar.

Kaj pa storiš lahko brez pogodbe? Prav nič.

Psa nekomu pravno gledano ne moreš kar odvzeti, zato to določilo v pogodbah ni smiselno.


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #34 : 05 April 2006, 11:00:35
Citiraj
Zoya ima opravljenih 7 šampionatov, nešteto cacov, osvojenih cacibov in bobjev. Tudi samček, ki sem si ga izbrala za očeta Zoyinih mladičkov ima osvojenih 7 šampionatov ter oba imata kar nekaj drugih nazivov...mislim, da se vsak zaveda, da to ni zastonj.

Jaz vem, koliko truda, dela, časa predvsem pa denarja sem vložila v to.

In če bo Zoya imela kdaj mladičke, za katere se bodo zanimali ljudje, ki bodo z njimi promovirali mojo psarno, ime moje psice, mojega vzreditelja in predvsem šli po poti, ki sem jo prehodila tudi sama...in mi bodo to dali tudi na pismeno...takšni ljudje si zaslužijo moje komplimente, predvsem pa tudi to, da jim mladička prodam po nižji ceni in jim s tem vsaj malo omogočim, da jim bo več ostalo za obiskovanje razstav.

Hmm Miša pa saj ni rečeno, da bosta dva psa, ki imata osvojenih 7 šampionatov sploh dala potomce, ki bi bili zmožni osvojiti sploh kakšen šampionat. In če bi jaz želela mastinota samo za na kavč bi mi ga prodala za več, kot nekomu, ki bi želel psa za razstave?? Kaj pa če se potem izkaže, da tisti prodan kot razstavni pes ima recimo napačen ugriz se mu ne spustita oba testita, moj pes pa je perfekten v vseh pogledih? Torej je on plačal malo denarja za psa, ki ga ima potem lahko samo doma na kavču, jaz pa veliko denarja, za sicer super psa, ki bo tudi ležal doma na kavču?? Samo zato, ker je bil prvotni namen drugačen...

Obstajajo show in pet mladiči, ki jih dobri vzreditelji in poznavalci pasme prepoznajo že zelo hitro. In tisto najboljše ponavadi tudi obdržijo zase (hvala bogu). In pet psi so tisti za na kavč, ki se ponavadi prodajajo za nižjo ceno in so dosegljivi tudi tistim z bolj nizkimi žepi, pa jih imajo potem ljudje še vedno lahko za delo, primerni so lahko tudi za vzrejo, ker se da z primernim psom marsikaj popravit.
Če smo pa pri show psih pa jih prodaš po višji ceni. zakaj? Ker kot si rekla, ti bo tisti pes nekoč predstavljal konkurenco in ti od njega ne boš imela nič, razen da nosi in promovira ime tvoje pasme, na razstavah in v vzreji.

Še vedno se mi zdi za te show pse, ki ne gredo k kakšnim velikim in priznanim vzrediteljem naprej za razplod... najboljša opcija solastništvo. Solastništvo k človeku, ki bi imel psa na kavču, kar pomeni da ga bo razvajal 100/h , ti kot vzreditelj itd. pa poskrbiš za razstave, vzrejni pregled,....

Citiraj
No, kolega iz Belgije kupcem svojih psov vrne 50% kupnine, ko opravijo IPO1 ali zaključijo šampionat.

Tole se mi zdi super vzpodbuda. In se mi zdi bolj vredno razmisliti in motivirati kupce v tej smeri, kar se razstavljanja in šolanja tiče, kot pa določiti fiksne cene za razstavne in kavč pse, ko so stari 8 tednov. Konec koncev težko veš kako se bo pes razvijal, predvidevanja so... nas pa lahko še vedno kaj preseneti.
On pa si dela z tem promocijo na oba načina. Najbrž ima kar nekaj psov, ki so prilezli do IPO-ta in kar nekaj takih, ki so opravili vsaj en šampionat (čeprav so lastniki za oboje zapravili najbrž teh 50% kupnine). V njegovi vzreji pa se pojavljajo tako delavni kot razstavni psi, kaj hoče boljšega  ;)

Lp nina



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #35 : 05 April 2006, 12:36:50
On vzreja izključno delavce, ki pa so kot zakleto vedno lepši


dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #36 : 05 April 2006, 12:41:47
Urška; ja, saj te razumem, ampak pes je pa mrtev. Kljub temu, da ti tožiš lastnika in kljub temu, da je bil pes prodan s pogodbo. A ni smisel pogodbe, da se zavaruje psa?? Če ga tožiš, je lahko zadoščeno samo tebi, psu to nič ne pomeni in pomaga... Saj sem dala primer bokserja, kako mu pogodba nič ne pomaga. Niti tistemu, ki ga je pripeljal v Slovenijo...

OK, pa še konkretno: za kakšen znesek bi ga tožila? Vrednost psa? Za duševne bolečine ga ne moreš... Mogoče bi ga lahko za izgubo "dobička" (če bi se šlo za vzrejnega in razsavnega psa). A ta pogodba velja tudi za "kavč" psa?

Pa še enkrat: pes bi bil mrtev. Pogodba gani zavarovala. Zato pa pravim, da je bolje najti take lastnike, ki so zaupanja vredni...

Citiraj
Psa nekomu pravno gledano ne moreš kar odvzeti, zato to določilo v pogodbah ni smiselno.
Jap, to je tudi Simi nekoč napisala.



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #37 : 05 April 2006, 14:34:46
Koliko ljudi se bo odločilo za uspavanje brez privolitve, če vedo, da jih čakajo pravne posledice?

Meni se zdi to kar OK zaščita. In praktično edina, ki jo imaš. Znesek je v pogodbi fiksno določen in ni vezan na kupnino. Pri oddaji se pa vsakdo lahko zmoti. Ja, pogodbe so za vse pse, tudi za kavč pse. Po pravici povedano se po mojem mnenju bolje godi kavč psom kot pa tistim, ki gredo k vzrejno usmerjenim lastnikom. Samo tu imaš vedno pred seboj dve stvari - dobro posameznega psa in dobro pasme kot take. Pri usklajevanju interesov obeh strani pa včasih pride do nasprotij.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #38 : 05 April 2006, 17:30:05
Kakšna vprašanja postaviti kandidatu za nakup mladiča? precej je odvisno od pasme. Če prodajaš mastine, potem je res smiselno tudi vprašanje o premoženjskem stanju. So pač dragi za vzdrževanje, da o veterini ne izgubljam besed. če bi imela rotvajlerje, bi na vsak način iz pogovora skušala izluščiti, ali bodo bodoči lastniki sposobni psa primerno vzgojiti in socializirati.
Svojih mladičev sicer že nekaj let nisem imela. ko pa so bili, cena ni bila nikoli skrivnost, navsezadnje je 90% klicev izključno firbca za ceno. Prej ko jim potolažim firbec, prej imam mir pred njimi. cena za vse mladiče je bila enaka, sem pa občasno komu dala popust iz različnih vzrokov. Tistim, ki so se mi zdeli neprimerni za lastnika, sem to odkrito povedala in tudi zakaj. Igrice z višanjem cen za nesimpatične kupce mi nekako ne ležijo. Sicer je bil občasno kdo užaljen, je pač bil.

Prvi vtis sem dobila že po pogovoru po telefonu, če mi je bil kdo izrazito nesimpatičen, se nisem menila za obisk in ni dobil naslova. S tistimi, ki so prišli gledat mladiče, pa sem se pogovorila o tem, kaj pravzaprav pričakujejo od psa in kaj bi radi z njim počeli. Kje mislijo imeti psa, kdo ga bo vodil na sprehode, ali razmišljajo o šolanju, kako si predstavljajo vzgojo...

že na začetku so odpadli tisti, ki so iskali psa za čuvaja (sinonim za verigarja ali psa, spuščenega na neograjenem dvorišču) sem rekla da ne goldni in ne samojedi niso čuvaji in da tatovom še pomagajo nositi stvari iz hiše (vsaj za samojede to sicer ne velja, pa nič zato)

Gmotno stanje kupcev me ni zanimalo. občasno sem se zmenila tudi za plačilo na obroke, vendar je bilo to glede na zelo zmerne cene  res redko. Za goldne mi je bilo čisto vseeno ali gredo v hišo ali v blok, samojeda pa dala v blok samo izjemoma. Mladičke so dobili tudi popolni začetniki, ki so imeli sprva malo čudne predstave, kako bodo živeli s psom in impulzivni kupci, ki so se za nakup odločili v trenutku, če sem ocenila, da se bo z mladičem ujel in če je bil priporavljen upoštevati nasvete, ki jih je dobil (iz teh se je izcimilo nekaj mojih najboljših lastnikov)

Pogodbe sem imela sestavljene, bile so kar najbolj preproste z najbolj osnovnimi zadevamii, za vse ostalo pa je veljal ustni dogovor, ki je temeljil na medsebojnem zaupanju. Zanimivo je, da so se lastniki teh ustnih dogovorov doslej celo držali.
vsi kupci so imeli možnost, da mladiča v 10 dneh vrnejo ne glede na vzrok in dobijo povrnjeno celotno kupnino ( če je mladič v enako dobrem stanju kot je bil ob oddaji) V vseh letih je to možnost izrabil samo eden, ker je njegova 80 letna tašča zaradi psa udarila gladovno stavko in v 10 dneh ni odnehala.


MIŠA

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.859
    • Točke: 3
  • Mastino Napoletano
Odgovori #39 : 06 April 2006, 15:36:44
Nika in Nina,

ne vem, koliko sta vedve hodili po razstavah, koliko šampionatov in ostalih nazivov imajo vaši psi.  Jaz sem se v zelo kratkem času zelo potrudila in skoraj izpustila dušo, da sem z svojimi psmi ( in tujimi ) dosegla to, kar sem.  Zato znam prekleto dobro oceniti, koliko je vreden tak trud.

Nikjer v svoji pogodbi ne omenjam prepovedi ali dovoljenja o paritvi. Te dogovore bom urejevala z aneksi k pogodbi, tako kot to delajo vse dobre ( psarne ) firme.

Dobro se zavedam, da razstavni starši ne dajejo samo razstavnih mladičev, zato Zoyinih mladičkov ne bom prodajala po sistemu pet ali show kvaliteta. Prodajali se bodo po enakem sistemu, kot sem jo jaz dobila v svoji psarni: mladiček za na kauč bo imel polno ceno, razstavni mladiček bo imel polovično ceno, razplodni mladič pa višjo od normalne polne cene. Zakaj sem se tako odločila ? Ker sem jo tako kupila, sem mnenja, da bo najbolj pošteno, da tako prodajam tudi mladičke.

Vsa ostala stanja, kot so rejništvo mladička, solastništvo, odstop psa ali zamenjava psa, bom urejala v trenutku, ko bo do tega prišlo z aneksi k osnovni pogodbi, ki v bistvu zajema vse tisto, kar bo moral podpisati popolnoma vsak kupec Zoyinega mladička, tudi, če ga bo kupil za polno ali višjo ceno.

Glede zoofilije in bestialnosti pa čestitke, tistim, ki ste vedeli za kaj gre. Škoda, da nima tega nihče v svojih pogodbah zajeto. Tega je v resnici veliko več, kot si lahko mislimo. Ne samo v tujini, celo pri nas. Kako je zoofilija popularna priča tudi podatek, da obstaja na to temo celo privatni forum v Sloveniji, kjer se zbirajo po večini lastniki kužkov in debatirajo o svojih gnusnih dejanjih.

Naše mastinčice so mi zmeraj bolj podobne, vedno manj ubogajo mojega moža!
Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srčku.
Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #40 : 06 April 2006, 16:47:46
Kaj ni ponavadi to povezano - mislim razstavljanje in vzreja - zakaj za hudiča bi metal stran denar za šampionate, če ne misliš imeti legla? Sicer pa, pogoje itak postavlja prodajalec, kupec jih sprejme ali pa ne.
kar pa se tiče bestialnosti... se mi res ne zdi potrebno posebej pisati - to itak spada pod zlorabe. Za pasje boje pa sta obe moji pasmi k sreči povsem neuporabni - edino kot vaba za bojne pse, za te pa nihče ne meče denarja stran.


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #41 : 06 April 2006, 21:25:15
Iz vprašanj smo prišlo do pogodb in komu dati mladiča ::)

Neyka na eni strani sicer gre za vzreditelja corsotov, je cel vprašalnik, na kateraga mora odgovoriti nov bodoči lastnik. Bom vprašanja kar prevedena napisala tule:

Koliko odraslih živi v gospodinjstvo?
Koliko otrok + starost
Imate kakšno drugo žival?
Navedite vrsto živali in starost
Koliko psov ste že imeli do sedaj?
Če jih nimate več, kaj se je z njimi zgodilo?
Katero leglo vas zanima?
Se zanimate za samca ali samico?
Iščete kavč/show ali delavnega psa?
Koliko časa bo pes dnevno sam doma?
Kje bivate, hiša, blok, ...?
Ste lastnik ali najmenik?
Če ste najemnik, je bivanje živali dovoljeno?
Navedite ime in kontakt najemodajalca.
Vrsta vrta, ograjen, neograjen, ...?
Bo pes bival noter ali zunaj?
Imate primeren pesjak?
Ime veterinarja (kamor boste ali ste vozili psa):
Telefonska številka veterinarja:
Razložite zakaj si želite to pasmo:
Kako hitro si želite psa?
Kje ste slišali za nas?

...

Sicer kaj najbrž ne pride v poštev ampak vprašanj imaš kar nekaj ;)

Lp nina










Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #42 : 06 April 2006, 22:17:36
No zdej mam neki standard že sestavljen.

Prvo par pogojev

- Nerodovniška vzreja, pasji boji, ketna... odpade
- veliko stika z lastnikom
- dobra prehrana
- Posvet z mano ali vzrediteljico če se odločijo za razstavljanje in vzrejo, brez mojega/vzrediteljičinega dovoljenja psa ni dovoljeno uspavat ali prodat naprej,
- priporočam preventivno slikanje kolkov čeprav sta starša 1a glede tega


Vprašanja

Kako živijo (družina, samski)?
Koliko časa dnevno boste lahko namenili psu?
Kdo v družini se bo z njim največ ukvarjal?
Imate namen psa šolati, koliko poznate vzojo in šolanje psov?
Koliko poznate psamo, zakaj ta pasma
Kje bi pes živel?
Se zavedate življenjske dobe psa, da vse življenje rabi nego...
Se zavedate slinjenja njufkov?  ;D
Imate že kakšno žival doma, katere?
Imate namen hodit na razstave in vzrejat?
Ste se o tem pripravljeni posvetovat z mano ali vzrediteljico?

Dam jim tudi link do domače strani, kjer si lahko ogledajo leglo, rodovnike, opise staršev...

Interesa je kar nekaj ampak jih kar veliko nekam pošljem ko čujem besede ketna, čuvaj, vrt brez ograde, biznismen,...

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #43 : 07 April 2006, 08:43:53
Neyka, saj biznismen ni slabo ;) Saj če ima družino, potem ima družina čas za psa...

Neograjen vrt: a potem bi mi na celi črti odpadli ??? (pa čeprav je pes v hiši)

Urška:
Citiraj
Koliko ljudi se bo odločilo za uspavanje brez privolitve, če vedo, da jih čakajo pravne posledice?

Nisem spraševala, kdo bi uspaval psa, čeprav bi vedel, da ga čaka tožba. Zanima me, kaj ti pomaga pogodba (s katero naj bi zavarovala psa), če ga vseeno lahko uspava. Ja, posledice so že (kakšen bogataš se požvižga na njih), ampak pes je mrtev. To sem želela povedat, da s to alinejo v pogodbi ni pes nič bolj zavarovan kot če tega ne bi bilo...



Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #44 : 07 April 2006, 11:49:13
Neyka, saj biznismen ni slabo ;) Saj če ima družino, potem ima družina čas za psa...

Neograjen vrt: a potem bi mi na celi črti odpadli ??? (pa čeprav je pes v hiši)


Biznismen ki živi sam in dela cel dan ter bi puščal psa toliko časa samega.

Neograjen vrt pa v stilu da pes ne bo ne v hiši ne v pesjaku ampak skos prost zunaj. Tut naš vrt je neograjen ampak ima pesko pesjak v katerem je kadar ni nikogar in smo ga od malega navajali da je most meja, ki je ne sme prestopit brez nekoga izmed nas. Tako se tudi zdaj nikamor ne premakne četudi je zunaj sam. Mislim da razumeš v katerem primeru sem "gospoda" nekam poslala.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #45 : 07 April 2006, 11:54:28
Neyka, ja razumem ;) sedaj je bolj razumljivo napisano ;)



varja

  • *
    • Prispevkov: 811
    • Točke: 2
Odgovori #46 : 07 April 2006, 18:39:30
hm, miša, mene nekaj zanima. kako pa boš vedela, da je lastnik vzel kredit za psa? saj to ne piše na denarju, mislim pa, da ti tudi ne bo šel kdo tega razlagati?

aja, čisto iz firbca. katere šampionate pa ima Zoya? me zanima, ker si rekla, da sta bili dosti v tujini.

pozdravček!


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #47 : 07 April 2006, 20:30:57
Ker sem lih našla vse skupi...

Zoyini šampijonati...

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=653.msg15891#msg15891

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com