Skrb za konja

Gost · 34888

Love Horse

  • Gost
Odgovori #30 : 02 Junij 2013, 17:35:01
Pri 4 letih so me prvič dali na konja od takrat naprej sem pri konjih in vem veliko o njih
Finančno sem zmožna uzdrževati konja
2 na teden mam treding
1 na tedenj približno jaham konja od prijatlce ki je blizu mene in majo 3 konje
nisem naredila jahača 1 in 2 zato sem zdaj šla v kk kjer ju bom naredila ravno delam jahač 1
jahanja me je učila ena naša prijateljca k je poklicna trenerka
doma smo se malo pogovarjali in verjetno bomo kupili žrebca 175cm  in kobilo 170cm
glede hrane k ste pisali kolk more konj jest na dan čee konj od jutra do večira gara in vleče vozove v hrib rabi absolutno več hrane kot konj ki ne dela popolnoma nič
in prv tako se razlikuje količina porabe hrane breje kobile in 1 letnega žrebička



manca5

  • Gost
Odgovori #31 : 02 Junij 2013, 19:17:07
Zakaj pa žrebca?

Ne samo da je količina hrane odvisna od dela, starosti, teže, tudi 2 konja istega spola, starosti, pasme, teže, iste količine dela potrebujeta individualno dieto. Odvisno od posameznikovega metabolizma.



Love Horse

  • Gost
Odgovori #32 : 03 Junij 2013, 09:55:36
Ker je moj tata reku da di rat bel žrebeta pa še edini tko visok je in igriv ta temperamenten pa brez skrbi ni napadalen in moj tata ga zna obvladat je že poskusu in še zelo lep je pa noge ma močne in ravne pa tudi vrat ima v redu pa tudi veterinar je reku da je redu k ga je pregledu in ni mel nobenih pomirjeval
kobilo pa zato k bi isto meli žrebiške pa to in lepa je pa pridne pa sem sigurna da me nebo vrgla dol in dabom v enem kosu paje breja in a ni super in z žrebcem se že poznata samo mladič pa ni njegov bom daa linke slik na katerih sta podobna konja ker ju nisem slikala
bom opisala
žrebec temno rjav z belimi nogavičkaki in belo lio in temno rjavo grivo in repom
kobila bela in črna
žrebec http://www.equinepainmatters.com/res/img/home/horse.jpg  tako temen je samo ta nima nogavičk in lise
kobila  http://www.google.si/imgres?q=paint+horse&hl=sl&biw=1366&bih=705&tbm=isch&tbnid=uH2ChfjRinxJVM:&imgrefurl=http://hovetanimalcare.blogspot.com/2011/02/paint-horse.html&docid=Dj9RJ1SKK1AhwM&imgurl=http://3.bp.blogspot.com/-F6MnLl4T1KA/TWVsE1bbDrI/AAAAAAAAAEc/PZ_B3SEaXyc/s1600/paint-horse.jpg&w=550&h=535&ei=1UasUanLOaKJ4gSx6oHYBA&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:160&iact=rc&dur=573&page=1&tbnh=189&tbnw=195&start=0&ndsp=18&tx=110&ty=60 
ali http://www.google.si/imgres?q=mustangi+konj&sa=X&hl=sl&biw=1366&bih=705&tbm=isch&tbnid=jLRWLJNKs3_7rM:&imgrefurl=http://blog.dnevnik.hr/konjiusrcu&docid=X9p5HJw2CZuyaM&imgurl=http://img225.imageshack.us/img225/9800/painthorseuh4.jpg&w=320&h=256&ei=pUasUY-XNajE4gTrioGYDQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:40,s:0,i:205&iact=rc&dur=372&page=2&tbnh=180&tbnw=219&start=18&ndsp=25&tx=145&ty=31



_maja_

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
Odgovori #33 : 03 Junij 2013, 12:27:15
Da odgovorim na vprašanje glede krav in konj. Ja gredo skupaj, samo zgodaj jih je treba navadit eden na drugega. In tudi to drži glede zajedalcev. Ubistvu je fora, da kravam te konjski z. ne škodijo in jih 'pokosiji' brez kakršnih koli težau.
Imam 2 konja, ki sta 24/7 zuni in je to najbolš zanju. vsak teden dobita tavelko okroglo balo sena (smo jima naredli krmilnik, ki je pokrit, da ni seno slučajno mokro,...). Delata samo za vikend tako, da ne rabita nobenih dodatkov (občasno kak česen, redko briketi).
Imamo zelo zdrava konjiča, brez kolik, itd  8)



Love Horse

  • Gost
Odgovori #34 : 07 Junij 2013, 16:59:50
verjamem da sta sigurno bol zdrava če sta zunaj kot pa da sta dan in noč v vati z razkužilom



_maja_

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
Odgovori #35 : 08 Junij 2013, 13:31:46
JP, kr drži ja. Ne pa tisti , ki jih majo v boksu pa ob slabem vremenu še v dekco zavite... ja tud take majo... >:(



Love Horse

  • Gost
Odgovori #36 : 09 Junij 2013, 20:09:20
sicer  če je hladno in je kkonj moker ga je treba pokrit



manca5

  • Gost
Odgovori #37 : 09 Junij 2013, 21:07:59
Ne, načeloma konja v hladnem ali mokrem vremenu ni treba pokrivat - če je navajen biti večino časa zunaj, nepobrit, zdrav, itd. Morajo pa imeti zaveterje na razpolago. Kot opazujem moja dva v lauf štalci, se med dežjem ali snegom zadržujeta zunaj, ko je vroče ali vetrovno pa noter.

Kobila pa ima pozimi dekco in to zato ker ima probleme s križem, in imam raje da je na toplem, kot pa da napenja mišice, da se ogreva.

Ni vse naravno dobro. In definitivno ni vse umetno dobro. Treba je premislit kaj je najboljše za posameznega konja in ne it samo na bio eko itd...



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #38 : 26 Julij 2013, 08:42:52
Jaz sem doma na vasi, kjer bi npr. lahko poiskala koga, ki oddaja bokse in bi imela konja tam. To bi mi nekako bila najbolj elegantna rešitev, glee na to, da je blizu in bi lahko bila popoldan vsak dan tam. In tu so travniki, kjer bi imela konja izpuščenega - najbolj se mi namreč smili nek konj tu blizu nas, ki ga je nabavil nek kmet in kadarkoli grem mimo, je zaprt v boksu... Ker je lokacija takšna, tik ob cesti in pri pošti, ga grem vedno pogledat in ko sem se mu približala, je stegnil glavo in me hotel ugrizniti :D

Eni pravite, da imate lauf štale - kaj pa pozimi? A to pomeni, da ima poleg te štale tudi navaden boks, kjer je ponoči? Jahate potem te konje tudi pozimi in kje se gibajo pozimi, npr. v snegu? aja - pa kaj rabiš da postaviš tako lauf štalo - kakšna dovoljenja?

Tam kjer jaham, imajo bokse in pokrito manežo in se lahko jaha v vsakem vremenu. Boksi so tam kar dragi - po mojem kakih 300 eur mesečno. Mogoče celo več. Prednost je še ta, da je tam veliko ljudi z lastnimi konji, ki imajo izkušnje in na katere se lahko kto začetnik obrneš. druga prednost je ta, da če konj zboli, je tam vedno nekdo, ki to takoj opazi... Tam je verjetno zelo pogosto veterinar, ki potem lahko hitro ukrepa na vsako stvar takoj.

Zdaj me ful zanima - a konj res rabi vse to, kar nudijo taki klubi? Nekaj me mogoče pa moti - npr. tam je veliko konjev, tudi takih dragih, se mi zdi, da so zelo malo spuščeni, ker vsi skupaj ne morejo bit, verjetno pa nimajo toliko ograjenih travnikov... Potem jih dajo kar na tist ringlšpil...






amonra

  • *
    • Prispevkov: 278
    • Točke: 0
Odgovori #39 : 26 Julij 2013, 14:58:35
Prosta reja ali lauf hlev je v bistvu boks, kjer ima konj moznost se sam odlocit kdaj bo zunaj in kdaj not. Potrebno je imet vecji pasnik in 24urni dostop do vode in sena. Ponavadi se zunaj nkeje postavi v pasnik pokrit krmilnik, da konja prisilimo v gibanje tudi ob slabem vremenu. Ob ekstremnem vremenu pa krmimo tudi v hlevu. Konji v prosti reji sedaj ob tej vrocini cez dan ne pomolijo glave iz hleva vsaj do osmih zvecer :) Pasejo ponoci, ko je hlad in zjutraj se v hlev vrnejo in cel dan do noci spet pocivajo. To pomeni, da mi konju nastavimo s tem ko ga imamo v boksu cisto drug nacin zivljenja kot bi ga on sam v naravi izbral.
Ali je potrebna sprehajalna naprava? Verjetno za turnirske konje ja, v kolikor si samo rekreativni jahac, ki imas cas lahko konja sam sprehodis ;) Maneza se mi zdi potrebna,  kolikor je jahalisce pokrito se toliko bolje saj to pomeni da lahko delas tud ob slabem vremenu. Tam kjer ni pokrite pa jahas tudo v snegu seveda, prav tako so pozimi lahko cudoviti tereni delajo, sploh ko pade mehek sneg je teren pravljicen :)
Naceloma v velikih hlevih bos morala sama pazit na konja in ali mu kaj manjka, ker razen hranjenja ti nic kaj ne nudijo dodatno ob veliki kolicini konj. Tako da bi rekla da to je prej manjko kot prednost. Prav tako ima vsak hlev svojega veterinarja, ker ga tudi mora imet.



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #40 : 27 Julij 2013, 19:52:07
Zanimivo tole... Mislim, da bi svojemu konju res želela najboljše in to je to - svoboda... Ne pa da je zaprt v boksu cele dneve. Sem pa mislila, da če plačaš za boks 400 eur, da to pomeni, da si lahko brez skrbi... 400 eur je uf... Ogromno denarja.

Sam te lauf štale - mene zanimajo dovoljenja - na kak način to postaviš? Na travniku, travnik nima statusa zazidljivega zemljišča... Npr. sem pa opazila, d aima lauf štalo moj sosed, ki se ukvarja s konji že verjetno kakih 40 let, ne samo zase, mislim da je aktiven v nekaterih društvih... Zdaj ima še samo enega, ne bi pa še enega vzel v oskrbo (pomanjkanje časa...), konju dela pa družbo ena kozica. Tako da ga moram it vprašat kako je s tem. Ampak tu je ta lopa blizu ostalih obstoječih objektov.

Pri nas, ravno v tem delu kjer sem, je sicer ogromno pašnikov in kmetijskih površin, konjev pa niti ni tako dosti... Sploh ne najdem niti, kdo še oddaja bokse... Da vidim približno cene.



amonra

  • *
    • Prispevkov: 278
    • Točke: 0
Odgovori #41 : 28 Julij 2013, 10:16:55
Ko ga imas v boksu naceloma pomeni, da vsak poskrbi za vsakodnevno aktivnost svojega konja. In boksi so najboljsi za konje v treningu. V kolikor imas rekreativnega konja je bolje kaksen prost hlev. Tam, kjer je moja kobilica je se prost prosti hlev, ker imamo dva in potem tudi boksi, ki imajo lasten izpust ;)
Prost hlev ni samo lopa, kajti moras imet tam tudi vodo in seveda elektriko tako da kar postavit nekje sredi travnika tudi ne gre. Prav tako je se nekaj zahtev kam naj bo obrnjen in glede podlage :)
Lopa za orodje se lahko postavi na travniku z lokacijskim dovoljenjem, ce bi zahteval dovoljenje za hlev verjetno ne bi slo  :-\

Cena prostega hleva je naceloma nizja kot boksa in je nekje med 160-180eur. Pomeni boks in seno 24ur na dan. Boks cene so od 200 naprej vendar se je vedno dobro pozanimat od tistih, ki so ze tam kaj je manjko in ali so kaksne tezave, kajti obljubijo marsikaj potem pa zna bit hudo in tako se potem selis od enega do drugega. V glavnem nic kaj prijetna zadeva zate, se manj pa za konje. Taksne cene so na Stajerskem, Ljubljana in okolica so naceloma visje in Pomurje lahko tud nizje.



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #42 : 30 Julij 2013, 19:11:43
Uf... no jaz sem si predstavljala, da če daš konja nekam v boks, da to pomeni tudi, da ga vsak dan dajo nekam na pašo... Vsaj za par ur. Pa očitno ni tako... Potem če v kakšnem primeru npr. ne moreš prit h konju - kar se meni nekajkrat na mesec zgodi, pomeni, da je konj zaprt cel dan? Sam za jest mu dajo in skidajo... A sem prav razumela? Ker sem žal edina v družini, ki se sploh zanima za konje, je utopično pričakovat, da ga bo šel porihtat moj fant -  :o haha, ja to bo...  :'(

Ker našla sem v naših koncih, da oddajajo bokse s konji - cena 150 eur. Ni veliko, ampak če to pomeni, da je samo notri zaprt, je to veliko... V takem primeru najdem raje kmeta v bližini mene, saj sem s kmetov - pa sem lahko dvakrat na dan pri konju... Edini problemček je - nihče tu niam konjev, jaz bi pa rada, da ima moj konjiček družbo. No, dva sta - eni imajo samo en hlev in ni prostora za še enega, drugi pa noče... Eden ima pa cel kup islandcev in sprejme samo islandca... Od teh je pa tako izpuščen samo konj, za katerega sem prej rekla, da ima neka kar zgleda kto ena taka lauf štala...

Tu, kamor hodim pa jahat, pa niti ne vem cene... Lastnik je rekle, da če hočeš konja, te stane najmanj 300 eur mesečno - predvidevam, da je toliko boks. Tu so konji iz cele Slovenije in se vozijo po cca 100 km nekateri vsak dan... Predvidevam, da mora bit potem OK, vsaj to imam občutek, da je lastnik res v redu, on je tud tam trener.

Me pa tudi zanima, kje, poleg oglasov na bolhi, se lahko izve za kake take štale? Zanima me pa za Savinjsko - od Vranskega proti Žalcu, mogoče še do Celja, Nazarje, Mozirje in tisti konci, lahko pa tud bolj proti LJ koncu, sam ne do Domžal, je že predaleč in drago... Našla sem en forum nekaj kot barefoot ipd... sam mi ne deluje preveč aktiven. Ena je pa tud gor napisala, da je iskala tako štalo 2 leti  :o uf... Mogoče je zdaj že kaj drugače.



Scarlett

  • *
    • Prispevkov: 979
    • Točke: 0
Odgovori #43 : 30 Julij 2013, 22:10:15
V večini štal, kjer so konji v boksih dajanje konja v izpust, sprehajalno napravo ipd. ni všteto v ceno. To se ponavadi plača posebej ali pa štale tega sploh ne ponujajo. Ponavadi je všteto v ceno boks, kidanje, hranjenje. Ostalo poskrbiš sam. V boljših štalah imaš lahko komplet oskrbo, npr. je všteto tudi izpust, sprehajanje, lonžiranje, kovanje,...ampak je cena za tako stvar krepko višja. Poskusi si najti štalo čim bližje domu. Pa najlažje boš našla če boš malo povprašala naokrog, ljudi, ki se bavijo s konji. Vprašaj tam, kamor hodiš jahat. "Konjski ljudje" se ponavadi poznamo daleč naokrog in vsak ve za vsakogar ;) Vprašaj tudi kakšnega kovača, ki ga srečaš kamor hodiš jahat, ti pa sploh poznajo vse štale ;)



amonra

  • *
    • Prispevkov: 278
    • Točke: 0
Odgovori #44 : 30 Julij 2013, 22:47:24
Moras locit velike klube in taksne majhne hleve privat. V klubih bos vse kar ni kidanje in hranjenje doplacala, tudi uporabo pokrite jahalnice in se kaj. Vendar ni nujno tako in zato je dobro vprasat kaj je v ceni hlevnine. Imas pa moznost kaksnih privat nastanitev konja, kjer pac ne bos imela pokrite jahalnice in s tem posledicno ne bos jahala ob slabem vremenu in hudem mrazu :) Prav tako ni nujno da bos imeal na voljo manezo. Vse je pac odvisno kaj imajo na razpolago. Nekje recimo samo travnik :) Bo pa v ceni hleva sigurno pasa in dnevni izpust konja na paso kadar vreme to omogoca. Oglase lahko poices na raznih oglasnikih in preko znancev se malo pozannimaj, ce jahas pa ti bo verjetno znal kdo povedat kje imajo kak boks prost. Kot sem rekla se je pa dobro pozanimat od tistih, ki so tam kako je, ker ni vse vedno roznato ;( ali se dajejo konji ven in kaksna je kaj krma in ali je konji dobijo dovolj.  Na barefoot so vecinoma naravni konjarji in tam je problem v tem da iscejo poveecini lauf stale, ki pa jih je zaenkrat v Slo se zelo malo. Vsaj taksinh tapravih kot morajo bit. Sploh pa oskrbe v prostem hlevu, ker tam se ne hrani 2x dnevno ampak mora bit krma zmerom na razpolago in to nekaterim ne gre najbolje :)
Tvoj problem pa resis tako, da kupis sebi konja in zraven kaksnega ppoceni ponija ali pa vzames kaksnega starejsega za druzbo :)



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #45 : 31 Julij 2013, 08:17:35
OK, hvala :) Res škoda, da je tega še tako malo, sem gledala eno stran, kjer ponujajo opremo za konjerejo oz hleve... Ful slikic, večinoma iz Nemčije in Avstrije... Noro - škoda, ko pri nas še ni tega toliko. Našla sem en članek z načrti pašnikov z lauf štalami. Res fajn... Če bo kdaj finančna priložnost, bom investirala v obnovo ene razpadle kmetije. Se pa vidi, po urejenosti - da so to zelo velike finančne investicije...



Love Horse

  • Gost
Odgovori #46 : 31 Julij 2013, 12:04:53
Uf... no jaz sem si predstavljala, da če daš konja nekam v boks, da to pomeni tudi, da ga vsak dan dajo nekam na pašo... Vsaj za par ur. Pa očitno ni tako... Potem če v kakšnem primeru npr. ne moreš prit h konju - kar se meni nekajkrat na mesec zgodi, pomeni, da je konj zaprt cel dan? Sam za jest mu dajo in skidajo... A sem prav razumela? Ker sem žal edina v družini, ki se sploh zanima za konje, je utopično pričakovat, da ga bo šel porihtat moj fant -  :o haha, ja to bo...  :'(

Ker našla sem v naših koncih, da oddajajo bokse s konji - cena 150 eur. Ni veliko, ampak če to pomeni, da je samo notri zaprt, je to veliko... V takem primeru najdem raje kmeta v bližini mene, saj sem s kmetov - pa sem lahko dvakrat na dan pri konju... Edini problemček je - nihče tu niam konjev, jaz bi pa rada, da ima moj konjiček družbo. No, dva sta - eni imajo samo en hlev in ni prostora za še enega, drugi pa noče... Eden ima pa cel kup islandcev in sprejme samo islandca... Od teh je pa tako izpuščen samo konj, za katerega sem prej rekla, da ima neka kar zgleda kto ena taka lauf štala...

Tu, kamor hodim pa jahat, pa niti ne vem cene... Lastnik je rekle, da če hočeš konja, te stane najmanj 300 eur mesečno - predvidevam, da je toliko boks. Tu so konji iz cele Slovenije in se vozijo po cca 100 km nekateri vsak dan... Predvidevam, da mora bit potem OK, vsaj to imam občutek, da je lastnik res v redu, on je tud tam trener.

Me pa tudi zanima, kje, poleg oglasov na bolhi, se lahko izve za kake take štale? Zanima me pa za Savinjsko - od Vranskega proti Žalcu, mogoče še do Celja, Nazarje, Mozirje in tisti konci, lahko pa tud bolj proti LJ koncu, sam ne do Domžal, je že predaleč in drago... Našla sem en forum nekaj kot barefoot ipd... sam mi ne deluje preveč aktiven. Ena je pa tud gor napisala, da je iskala tako štalo 2 leti  :o uf... Mogoče je zdaj že kaj drugače.


Jaz vsake tolk časa grem v en klub pomagat malo in pol peljem konja iz bolksa vem pa druge noter. In pol ga pustim tam kako urco k mi vse ena k je zadovžena za to pove kaj naj naredim. In vsaki dan tko ona jih da vem in mislim da tudi tvojega konja