Kako šolati psa ?

lupus · 65580

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #150 : 09 Marec 2007, 15:43:01
Scythe: daljša vrvica je uporabna tudi, če se pes bolj oddalji. Vleče jo za sabo (malo pobrskaj, je bilo že parkrat napisano), pokličeš pa ga samo tedaj, ko je dovolj blizu, da lahko pohodiš vrvico če ne uboga. Če je vrvica dovolj nemoteča, če je ne prijemaš v roke po nepotrebnem, če na njej ne vodiš psa in če si toliko spretna, da pes ne ugotovi koliko je dolga je zadeva zelo uspešna.

Sailila:mladiči, ki so prezgodaj odšli iz legla imajo težave kvečjemu s tem, da so na lastnika pretirano navezani ne pa premalo. tako da tvoja težava ni v tem. Nekateri psi so po naravi bolj arogantni in upoštevajo vodnika samo toliko, kolikor je to najbolj nujno. Bodi iznajdljiva. Ena stvar je, da moraš postati za psa bolj zanimiva od okolice. Druga stvar pa je, da moraš razvajenemu cucku malo zagreniti življenje. Jasno mu daj vedeti, da do vsega kar je zanj prijetno lahko pride iizključno in samo, če sodeluje s teboj. Vsako stvar si mora zaslužiti. Poišči navodila za prevzgojo gospodovalnih psov, napisana so bila tudi na tem forumu že večkrat in se jih striktno drži. Ker je tvoj pes bolj težaven za šolanje, si moraš najti malo boljšo šolo. Recimo tečaj ki ga imajo v KD Krimu prav za pse iz azila, če si kje blizu Ljubljane. Nekam skratka, kjer dajejo večji pomen izgradnji odnosa vodnik - pes, učenju pozornosti, motivaciji...kot pa klasičnim vajam poslušnosti.


sailila

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Odgovori #151 : 09 Marec 2007, 21:20:34
florinca ta nacin sma delala in se delama(z klikerjem in cisto majhnimi koscki kuhanega prsuta-ker je to edina hrana ki jo res obozuje) ampak z to razliko da sma najprej zacela na samotnem travniku sedaj pa probam da me pogleda tudi v malo bolj zivahnem okolju(kot npr.doma,v mestu...)je pa ful razlika v njegovem pogledo ali pa v pogledu mojih pokojnih psov...ne vem...jackov pogled je bolj "nezaiteresiran" (drugace ne znam opisati).lanabela vem da moram postati za psa bolj zanimiva ampak trenitno mi zmanjkuje idej zato sem se tudi obrnila na vas...tudi to prakticiramo da si mora vsako stvar prisluzit in da vse kar je prijetno zanj pride nekako z sodelovanjem z mano ampak pri hrani smo nekako prisli do tega,npr. pri igri pa je to drugace,ker mene so pac ucili da je igra samo takrat ko vodnik to hoce in ne vedno ko si pes zazeli.no ce pac jaz trenutno se nocem igrati ali za igro zahtevam kaksno vajo od njega me bo gospod dal dobesedno na ignore in se pac sam zabavo ali pa sedaj je prisli tako dalec da pes nima vec taksnega veselja se cartat z nami ampak se bo sel raje drgnat ob "cesnjo" ki raste na nasi trati zraven terase...
doma smo v celju in sta samo dve pasji soli(vsaj jaz vem za dve :-\) in v prvi mi ne morejo pomagati ker je pac moj kuza histericna posast ::) pri drugi pa poznam "sefa" in sma se ze malo pogovarjala in se sedaj malo menima za kaksno individualno urico...
obema hvala za pomoc :)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #152 : 10 Marec 2007, 12:56:06
Ja treba se je znajti - če pes noče sodelovati z nami, naj bi do zaželjene zabave sam ne mogel priti - kar je pri iznajdljivih psih zelo težko. Prav tako je veliko lažje navaditi na sodelovanje ("zvest" tak pes itak nikoli ne bo) zelo majhnega mladiča, ki je kljub aroganci vsaj malce bolj odvisen od okolice. Mogoče ne bi bil odveč kakšen pogovor s pasjim psihologom, ki bi ugotovil, kaj v praksi (teorijo očitno poznaš) delaš narobe.


Ribica_Tina

  • *
    • Prispevkov: 194
    • Točke: 3
Odgovori #153 : 11 Marec 2007, 21:39:46
Sycthe: Šana se oddalji od mene tudi več, kot 10m. Če je v bližini kak maček (pri tem je ne ustavi nič), ki ga jaz opazim prva (ponavadi mi rata), pač pazim, da sem pripravljena in nima možnosti, da bi ušla. Zaprem ji torej pot, ki vodi do njega.
Če pa vidi kaj zanimivega, jo probam zamotiti s čim, kar ima res rada (kakšne igračke) in poskušam biti zanimiva (ja, tudi dret se začnem, če je potrebno ;D).

Psa pač ne moreš pustiti samega, če veš, da ti dela probleme z uhajanjem. Daš mu občutek, da je samostojen in se oddaljuješ od njega toliko, da ga imaš kljub vsemu na "dosegu" in lahko pravočasno odreagiraš. Saj situacija hipotetično ne bo trajala ves čas, ker je tvoj cilj opustitev vrvice.

Poizkusi ;)



Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #154 : 16 Junij 2007, 12:15:40
morm se strinjat daljše vrvice so zakon za učenje na daljavo  8)           js sem mojega psa z njo naučila skoraj vse vaje brez povodca pa tudi če se je oddaljil od mene sem najprej ga poklicala ali rekla 'ne tja' ali kaj podobnega..  če se ni odzval, pa sem brez besed in hladnokrvno stopila na vrvico, psa je cuknilo in prišel je nazaj.  Po nekajkratni takšni kazni se je takoj začel odzivati že na mojo prvo besedo ko sem ga poklicala :)

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/