Canicross

Gost · 8751

Kelly 097

  • Gost
: 02 Junij 2013, 10:38:21
Beseda Canicross je evropskega izvora. Cani – cane pomeni pes, cross pa premikanje v naravi (kros). Canicross je torej kros s psom.

Canicross ni zgolj sprehajanje psa. Je šport, kjer vodnik in pes tečeta, povezuje pa ju elastnična vrv. Toda obstaja veliko načinov kako in za kaj lahko opremo še uporabljamo. V canicross navezi ima pes na sebi posebno oprsnico, ki ga pri hoji ali vlečenju ne ovira, vodnik pa ima okoli pasu oprtan pas, na katerega je pripeta vrv, ki se stika z oprsnico psa.

Canicross je praviloma šport z enim psom. Več vlečne moči ni priporočljive, razen če uporabljamo opremo za canicross le za sprehode z manjšimi psi, ki ne vlečejo premočno.

Pri canicrossu pes teče oz. vleče pred človekom, ki ima roke proste. Pri tem športu nimamo v rokah povodca, kot pri običajnih sprehodih, saj bi nas pri teku oviral.

Canicross je za razliko od skijoringa (kjer pes vleče človeka na smučkah) in bikejoringa (človek vozi kolo in pes teče pred njim) primeren za ljudi vseh starosti in možno ga je izvajati v vseh letnih časih. Prav ta lastnost pojasni, zakaj je canicross izjemno popularen v mnogih državah po svetu.

Canicross je primeren za začetek treninga psa, če želimo, da bi se z njim kasneje ukvarjali s skijoringom, bikejoringom ali z vleko sani. Poleg tega lahko večino opreme, ki jo potrebujemo za canicross, uporabimo tudi pri drugih, njemu sorodnih športih.

Najlažji način je hoja, saj lahko tako najbolj obvladamo psa. Za razliko od teka, je hoja manj zahtevna in za oba, človeka in psa, manj naporna. Pri teku smo manj stabilni, saj smo pogosto z obema nogama v zraku, zato mora pes upoštevati naše ukaze, kdaj naj upočasni, pospeši, zavija in podobno. Lahko pa uporabite pohodniške ali smučarske palice in se s psom odpravite v hribe, pri tem pa imate povsem proste roke.







Vir besedila: http://freeweb.siol.net/vessna/canicross/701.html
Vir 1. slike: http://thefitdog.blogspot.com/2010/09/canicross-or-canix.html
Vir 2. slike : http://www.canadog.ca/canicross-the-dogs-view/
Vir 3.slike: http://rickyrun.blogspot.com/2011/12/el-canicross.html



Kelly 097

  • Gost
Odgovori #1 : 02 Junij 2013, 10:40:57
Se opravičujem, prepozno sem ugotovila, da je tema že odprta, le pod drugačnim naslovom.

Še enkrat se oproščam  :-\.



Weaver

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 506
    • Točke: -50
Odgovori #2 : 02 Junij 2013, 10:51:16
No jaz sem vseeno prebral...zelo zanimivo, bi pa v hribih zelo pazil, kje imam psa pripetega okrog pasu...ko sem lazil z orjaškim nemškim ovčarjem moje bivše, sem imel povodec v roki, saj je ravno tedaj enkrat nek pes zvlekel vodnico v prepad...no, kakšna šmarna gora ne bi smela biti problem ali pa majhen kužek


Kelly 097

  • Gost
Odgovori #3 : 02 Junij 2013, 10:52:18
Ja, to imaš pa prav.... Za v hribe ni ravno priporočljivo.



astraea

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 22 Januar 2018, 12:20:19
Ljubitelji canicrossa in rekreacije v naravi vabljeni na

4. VALENTINOV TEK DVOJIC NA KOKOŠ 2018, sobota 17.02.2018 ob 10:00

Tradicionalni tek parov za veliki pokal IV. Valentinovega teka dvojic na Kokoš.

Ena prireditev – tri tekmovanja!

1-Tek parov za veliki pokal Valentinovega teka dvojic na Kokoš v kategorijah: ženski pari, moški pari in mešani pari. Cena: 19 EUR vključuje tudi tekmovanje za PGT iz izven. Možne samo predprijave.! V darilnem paketu topla malica, topli napitki in spominska majica.

2-Gorski tek na Kokoš – tekmovanje posameznikov za točkovanje v pokalu Primorskih gorskih tekov in izven. Cena: 12 EUR vključuje samo tekmovanje za PGT. Prijave možne tudi na dan prireditve. V predprijavi je v darilnem paketu tudi spominska majica.

3- Pokal CANICROSS - tek s psi v kategorijah ženske/moški, polar/open, 1pes/2psa. Medalje bodo podeljene v kategorijah, kjer bodo prijavljeni vsaj štirje tekmovalci. Cena: 19 EUR vključuje tekmovanje za pokal canicross, toplo malico, tople napitke, priboljšek za psa in spominsko majico. Možne samo predprijave!

Več informacij: https://www.krasnadlani.si/
Prijave: http://www.protime.si/prijava/4-valentinov-tek-na-kokos