V začasnem varstvu sem 2 dni imela mlado mucko. Bila je prostoživeča, v zavetišču so jo oskrbeli, prestala je karanteno in vse brez problema. Mucka je bila cepljena, razgliščena in sterilizirana. Prvi dan je jedla normalno, proti večeru je vse izbruhala. Cel včerajšnji dan je mucka počivala, bila je depresivna, šla je samo na wc pa nazaj na posteljo, proti večeru je pa dobesedno spala v skodeli z vodo. Prvo sem pomislila na domotožje, saj je imela zavetišču družbo mladih muck, tukaj pa je imela samo mojo tigro. Proti večeru je mijavkala je od bolečin, milila sem jih s toplimi dekicami. Ker je bila že pozna ura sem jo hotela danes takoj zjutraj peljat k veterinarju, pa je bilo prepozno. Iz noči na danes je mucka umrla.
Kaj bi bil lahko vzrok?
Lahko bi se okužila v zavetišču s kugo, inkubacijska dobe kuge je 10-14 dni, kar se ujema, ker je bila mucka prejšnji teden še v zavetišču.
Lahko bi kje dobila kak strup... čeprav sem jo strogo pod nadzorom, nič ni šla ven, soba pa je vedno čista in razkužena vsak teden.
Lahko bi dobila prevelik odmerek zdravila?
Lahko, lahko lahko .... skrbi me, ker mam še mojo najdražjo muco doma in se mi bo svet podrl če se je s čim okužila. Danes grem k veterinarju po nasvete, poginulo mucko bi pa najrajši dala na obdukcijo, da vidimo kaj je bil pravi vzrok.
Kaj naj še naredim? razkužena je cela hiša, praskalnik in wc kjer je mucka bila sem sčistila, moja mucka ne bo imela dostopa do njega dokler ne izvemo kaj je. Je pa moja bila ravno cepljena proti kugi drugič, tako da cepivo verjetno še ni prijelo
Kakršen koli nasvet bi mi prišel prav, ni mi jasna smrt mucke čez noč, smilila se mi je ker ji nisem mogla pomagat... :/
Lep dan želim ostalim pesjanarjem, mi ga bomo preživeli v žalovanju in skrbeh

EDIT : moja muca je zjutraj bruhala belo peno in nekaj trave - je dolgodlaka pa se je verjetno nažrla trave in je bruhala - upam:/