Nemški bokser. Predstavitev in nekaj vprašanj.

Neven · 4099

Neven

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Lepo pozdravljeni.

Predvčerajšnjem (3.11.) smo dobili novega psa, starega 3 mesece pa pol.



Poimenovali smo ga Aaron. :)
Aaron je zelo igriv, prijazen in se zelo rad crklja, ampak ni vse zlato kar se sveti, zato bi imel par vprašanj, saj je to moj prvi pes.  ;D

Živimo v 3 sobnem stanovanju.
Trenutno je največji problem lulanje/kakanje v stanovanju. Ven ga peljemo na vsaki 2 uri ampak razen zjutraj ko se zbudi potrebe zunaj ne opravi. Naprimer, danes zjutraj smo ga ob 6ih peljali ven lulat in je takoj pridno lulal. Potem smo ga na vsaki 2 uri peljali ven in ni več nič lulal. Potem pa kar naenkrat ob 14:00 se polula doma. Kakal še ni danes, gremo pa na velik sprehod ob 16:00 tako da upam, da bo takrat. Včeraj smo bili zunaj in ni opravil potrebe, pridemo domov in se takoj polula. Mogoče ne lula zunaj ker je preveč osredotočen na vohljanje, skakanje, hojo..? Bi rabil samo stat na enem mestu in čakat dokler ne opravi potrebe? Ker ko čakam na mestu se vsede in tudi on čaka  :D.
Danes je 3. dan pri nas doma in je 4-5 doma lulal in 2-3 zunaj. Kakal je do sedaj vedno zunaj razen včeraj zvečer (povem kasneje kaj je bilo  :D).
Vedno ko potrebo opravi zunaj dobi pohvalo ter priboljšek. Ko pa se polula notri mu dam jasno vedeti, da to ni prav (ne kričim na njega, ...). Boksa sicer še nimamo, imamo pa namen ga čim prej kupiti, saj ga bo treba tudi navajat, da bo kdaj sam 8ur. Verjamem, da se bo naučil potrebo opravljati zunaj, ampak bi vas prosil za kakšno mnenje oziroma predloge.  ::)

Sedaj pa glede kakanja v stanovanju včeraj zvečer:  :D

Včeraj zvečer je Aaron rabil biti sam 1 uro (ja samo 1 uro in nič več!). V spalnici imamo samo posteljo in pisalno mizo trenutno, tako da sem bil prepričan da kakšne neumnosti ne more povzročit in sem ga zato zaprl notri. V spalnici je imel svojo dekico, vodo, igračke, itd.. Vgasnil sem luč in odšel delat, že na stopnicah sem slišal da laja, ampak sem si rekel, da bo hitro nehal.
Po 1 uri pride moja punca domov in že na stopnicah sliši lajanje (verjetno je celo uro lajal?), odpre vrata od spalnice in zagleda pravi KAOS !!!
Aaron se je pokakal in polulal. Stopil je v drek in ga prenesel po celi postelji, steni, dekici, itd... Prav tako lulanje je bilo vsepovsod. Ne morem si predstavljat kaj bi bilo če bi bil sam 8 ur. Zato bomo kupili kletko čimprej.  ;)
Sedaj pa me zanima, ali sem naredil napako, ker je bil v temi, pa ni videl kam hodi, da je stopil na drek? Je pa res, da preden sem odšel ga nisem peljal ven ker je deževalo za znoret. Zato mislim, da če bi opravil potrebo zunaj preden bi ostal sam bi bil čist?  ???
Pravtako, ko sem bil pod tušem je bil sam v dnevni sobi 15min je bilo že polulano, mogoče lula od straha? Hmm...

Ko gremo na sprehod je priden, razen tega da zelo vleče povodec, ker je vesel in bi na vsakega človeka skočil, da bi se igral, vsako smet bi dal v usta in seveda vse ga zanima, kar je itak normalno  ::)
Mogoče bi rabil ko vleče povodec se ustavit in ko neha vlečt začet spet hodit? Sej ko je že utrujen ne vleče dosti.  :P
Ko pa smo kje na travniku in je odvezan je zelo priden, pride na klic, ampak vseeno ga tujci zelo zanimajo.  8)

Vprašal bi vas tudi glede njegovih oči, saj so skoraj vedno rdeče. Vem da nekateri bokserji imajo vedno rdeče oči, nekateri ko so utrujeni, lahko pa je tudi alergija, kajne?

Hranimo ga 3x na dan (8:30, 15:30, 20:30) z briketi Happy Dog Maxi Baby, saj je že navajen na njih.

Zanima me še glede zobkov saj mu že rastejo novi in bi zelo rad kaj grizel. Kaj je najbolje? Kakšna kost, razne stvari v trgovinah za živali so tudi vredu?

Najlepša hvala za pomoč.  :-[

V ta forum bova jaz pa Aaron dopisovala napredek, dodala kakšno sliko, itd..  :)



Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 05 November 2013, 18:58:41
Dobrodošla  :).
Lahko ti napšem smo, kako sem to rešila jaz.
Tudi moja je bila stara malo manj kot 3 mesece, ko sem jo dobila, ampak pri nas se je začelo tako, da smo jo prvi dan peljali lulat zelo pogosto, na pol ure, potem naslednji dan na malo več kot pol ure, pa 45 minut...prve dni sploh ni imela mira  :P.
V stanovanju se je polulala samo 3 x in 1 x pokakala. Ko nas ni bilo doma, sem aktivirala starše, da so sodelovali in lahko rečem, da je bila zeloo pridna. Se je zgodilo, da se je polulala zunaj na terasi, ampak tam sem ji nastavila brisačko, za kar je dobro vedela, kakemu namenu služi. Ko je lulala v stanovanju, pa sem pobrisala še s kisom, da se ni čutil vonj.
Naša se je res hitro navadila, je pa res, da smo sodelovali vsi, kar se nas je našlo  :D. pri 6 mesecih je že zdržala celo noč .
Kar se pa tiče vlečenja, skakanja in pozdravljanja tujcev...sej je mladiček, to mora počet  :P.



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #2 : 05 November 2013, 19:05:38
Mogoče ti lahko pri kateremu izmed teh vprašanj pomaga tudi vzreditelj :)

Sicer pa čimvečkrat ven in bodite zunaj dokler ne opravi potrebe. Fino je, da ste po lulanju/kakanju še en čas zunaj, da ne bo pogruntal, da to pomeni konec sprehoda in bo začel zavlačevati z opravljanjem potrebe ;)
Boks bo verjetno pomagal, prav tako pa ga jaz ne bi kregala, če se mu nesreča zgodi notri, preprosto se delajte kot da se nič ni zgodilo, zadevo pobrišite in tako kot je Kimi napisala, še pošpricate s kisom.

Pri vlečenju, skakanju in preveč navdušenem pozdravljanju tujcev se pa ne strinjam s Kimi... že zdaj si zamislite česa pri odraslem psu ne želite videti in točno to morate začeti odpravljati pri mladičku. Mogoče je zdaj še luštno da vleče na povodcu in skače po ljudeh, ampak ko bo odrasel sigurno ne bo več luštno. Ni fer do psa da se mu kot mladičku dopusti vse sorte, ko odraste pa se kar naenkrat od njega zahteva nekaj kar je postalo njegov način življenja in komuniciranja.
Vseeno pa seveda poskrbite za dobro socializacijo, veliko igre, pohvale in mladičkastih zadev - vse to se ne izključuje z navajanjem na "vljudnost" :)

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 05 November 2013, 19:08:59
Ti dam prav Zoe. Začeti je treba čimprej, ampak pri njemu je komaj dva dni, seveda bo pokazal kaj zna hehe  :P :P.



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #4 : 05 November 2013, 19:13:03
hej

Vecino odgovorov na tvoja vprasanja najdes v sosednjih temah na tem delu foruma, samo pobrskati je malo treba  :P

Drugace pa cimprej nabavit hisni boks/kletko, kjer bo kuza kadar je sam, ko ste pa zunaj na sprehodu pa pocakat toliko casa, da naredi svoje. Pa ce je to samo enih 10m hoje sem in tja, samo pri miru ne biti, da se bo kuza usedel in vas gledal - tako ne bos dosegel nic. Ko pa naredi svoje (lula, kaka, karkoli ze mislite da mora opravit) pa ful pohvalit in dat priboljsek.

Glede kakca in postelje, mozno da ni videl (odvisno kok tema je bila), pa tudi verjetno spalnice se ni poznal, ni se znasel v prostoru, in seveda je bila osamitev sok za mladicka. Ko bo imel boks, se bo pocutil varnega v njem (seveda ga je tudi na boks potrebno navaditi, ne psa kar takoj zapreti noter) in bo boks vzel kot svoj brlog, pa se zna narediti, da scasoma tudi lajal ne bo vec ob vasi odsotnosti. Pa ce imas moznost ga tudi na samoto zacni postopoma navajat - najprej 5 minut, potem 10, pac postopoma stopnjujes.

Ti dam prav Zoe. Začeti je treba čimprej, ampak pri njemu je komaj dva dni, seveda bo pokazal kaj zna hehe  :P :P.


To ni izgovor - kaj zna. Mladicu je treba postaviti pravila vedenja od prvega dneva naprej, vkolikor mu neko stvar dovolis potem pricakuje, da bo vedno tako (in tako dobimo ven razvajene nevzgojene pse).  :P

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Neven

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 05 November 2013, 19:58:39
Najlepša hvala za odgovore.

Danes smo bili na sprehodu in je tekel z nami brez povodca na travniku. Seveda ga vse zanima in se zateče k drugim ljudem.
Po kakšnih 10min je lulal in kakal, seveda smo ga pohvalili in je dobil priboljšek  :-[

Domov smo prišli okoli 6ih, je spil veliko vode in po 5min sem ga peljal ven da lula. Seveda mu to ni uspelo, čeprav smo čakali kakšnih 15min. Kmalu bo dobil zadnji obrok in po 15min ga bomo odpeljali ven. Bomo probali počakat dokler ne lula. Danes je kakal samo 1x tako da mislim, da bi rabil vsaj še 1x, glede na to da je včeraj 3x...
Mogoče bi pomagal tudi časopis, da mu dam zunaj ker je navajen od vzreditelja lulat gor (baje).

Glede na to, da vleče povodec mislim, da bi bilo najbolje kupit oprsnico, da ga ne vlečemo za vrat kajne? In sicer ko bo povlekel, ga povlečem nazaj in počakamo dokler se ne umiri in potem hodimo naprej?

Boks pa imamo namen čim prej kupit, da ga začnemo navajat, ker nebi rad, da je problem če je sam doma kakšno uro/dve.  ;) Bil je tudi v boksu že pri vzreditelju tako, da mislim da nebi smelo biti problema glede tega.

Za spalnico pa kakanje pa mislim, da je bila res tema kriva. Ker v spalnici je že spal z nami prejšno noč in je bil priden. Ponoči ni še nikoli kakal/lulal v stanovanju. Prav tako bomo začeli s kisom špricat tam kjer je lulal, oziroma bomo mogoče kupili čistilo za nevtraliziranje vonja.  :)

Lp.



Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 06 November 2013, 13:06:08
Ma ne rabiš neko posebno čistilo, je kis čist ok.
Kolikokrat bo kakal je pa čist odvisno. Pravijo, da eni po določeni hrani kakajo več ali manj, samo naša že skoz kaka 3 x pa je jedla royal canin, zatem bosch in eucanubo, trenutno pa je spet na royalu in še vedno kaka 3 x na dan  :)



Neven

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 06 November 2013, 18:02:32
Danes smo naročili kletko velikosti: D 109 x Š 69 x V 75 cm. Upam, da mu bo dovolj velika vsaj za začetek, da se nauči biti sam in lulanje/kakanje  ::)

Pravtako smo naročili tole kost, mislite, da bo vredu za 3mesece in pol starega bokserčka?  :-[  http://www.zoohit.si/shop/psi/pasji_prigrizki_in_kosti/pasje_kosti/goveja_koza_stisnjena/245645