pasji meningitis

bajna · 14615

bajna

  • *
    • Prispevkov: 35
    • Točke: 0
: 07 November 2013, 14:01:15
živjo,

ima morda kdo izkušnje s to boleznijo? veterinar mi je rekel, da je pogosta pri odraščajočih beaglih in bokserjih. moja beaglica jo ima, pa me zanima, če moram poleg zdravljenja s tableti, biti pozorna tudi na kaj drugega?

hvala!



cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 08 November 2013, 08:55:48


živjo,

ima morda kdo izkušnje s to boleznijo? veterinar mi je rekel, da je pogosta pri odraščajočih beaglih in bokserjih. moja beaglica jo ima, pa me zanima, če moram poleg zdravljenja s tableti, biti pozorna tudi na kaj drugega?

hvala!


Meningitis is defined as inflammation of the meninges, which are the membranous layers that cover and protect the outside of the brain and spinal cord. Meningitis is painful and can be caused anything that triggers inflammation, including viral, bacterial, parasitic or fungal infections. Other causes are exposure to chemical toxins, infected bite wounds on the head and neck and bacterial migration to the brain from infected sinuses, nasal passages, middle ears or elsewhere. Dogs with meningitis have a high fever, stiff muscles, muscle spasms, hypersensitivity to touch and a stilted gait. They become depressed, lethargic and nauseous. Advanced cases of meningitis can cause extreme depression, blindness, progressive paralysis, seizures, confusion, agitation and/or aggression. Affected dogs may be unable to coordinate their movements, move in uncontrollable circles, stand up then stumble when trying to walk, or walk with their front legs spread far apart. Unfortunately, meningitis can be fatal.

vir: http://www.petwave.com/Dogs/Health/Meningitis.aspx

Še po slovensko če slučajno kdo ne razume:
Meningitis je definiran kot vnetje membranskih ovojnic ki prekrivajo in ščitijo zunanjost možganov in hrbtenjače. Meningitis je boleč in je lahko povzročen od česarkoli, kar povzroča vnetje, vključno z virusno, bakterijsko, parazitsko ali glivično okužbo. Drugi vzroki so izpostavljenost kemijskim toksinom, vnete vgrizne rane na glavi ali ob vratu, bakterijaska migracija v možgane iz vnetih sinusov, nosu, srednjega ušesa in od drugot. Psi z meningitisom imajo visoko vročino, trde mišice, mišične krče, preobčutjivost na dotike.. Postanjejo depresivni, omotični, v napredovanju meningitisa se lahko pojavi huda depresija, slepota, progresivna paraliza, napadi, zmedenost, razdraženost, agresija. Prizadeti psi lahko ne morejo koordinirati svojih gibov, se gibajo v nekontroliranih krogih, težko hodijo, ali hodijo z sprednjimi nogami tako, da jih držijo močno razširjene. Na žalost je meningitis lahko usoden.

Še tole:

 Meningitis can also be aseptic, which means that it is caused by a non-bacterial disease of unknown origin. Aseptic meningitis tends to affect young, large-breed dogs between 4 and 24 months of age. Meningitis is an extremely serious condition that should not be taken lightly.

isti vir


Meningitis je lahko tudi aseptičen, kar pomeni da je povzročen od nebakterijske bolezni neznanega vzroka. Aseptični meningitis prizadane večinoma mlade velikopasemske pse med 4 in 24 meseci starosti. Meningitis je zelo resna bolezen in se je ne sme jemati zlahka.

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 08 November 2013, 09:01:05
Pozorna bodi na vse simptome, ki bi se lahko pojavili, katere sem napisala spodaj, pa poišči še drugo mnenje. Upam da veš da prognoza pri meningitisu ni najboljša in če pes to bolezen preboli, lahko traja še leta zdravljenja in terapij da si popolnoma opomore.

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


bajna

  • *
    • Prispevkov: 35
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 08 November 2013, 11:18:46
uf, no tole pa zgleda veliko hujše kot pa to, kar mi je veterinar povedal! jaz sem jo namreč zelo hitro, ko sem opazila spremembe v vedenju, odpeljala k veterinarju, takoj je dobila injekcijo, drugo včeraj, sedaj je pa na tabletih. je še vedno bolj mirna, včasih jo malo zanese, drugače pa ni hudo.

bolj me zanima, kakšne bodo posledice, če sploh? in čemu se mora izogibati, če slučajno kdo ve? pri njej gre za avtoimuno obliko meningitisa, izvor ni jasen...



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #4 : 08 November 2013, 11:26:15
A kri niste jemali (hemogram, biokemija, klopne bolezni, pregledali urin)?
Proti kužnim je bila cepljena redno?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #5 : 08 November 2013, 11:49:56
Če se začne zdraviti takoj in poteka v mili obliki brez komplikacij, tudi posledic ni.


bajna

  • *
    • Prispevkov: 35
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 08 November 2013, 12:01:51
no, da opišem kako je bilo, psička je stara 8 mesecev (cepljena je bila 3x kužne, steklina), res je živahna, zato mi je bilo v torek res čudno, ker je v službi cel dan samo spala, ko smo prišli domov pa tudi, izogibala se je tudi drugih dveh psov, ki ju imamo. v sredo je celo dopoldne spala, tako da sem jo naročila k veterinarju, kjer so jo pregledali, izmerili vročino in vzeli kri, še pred odvzemom je veterinar rekel, da je verjetno meningitis. krvna preiskava je to potrdila, zato je takoj dobila injekcijo s steroidi, zjutraj je bila že bolj živahna. včeraj dopoldan je imela kontrolo, kjer je dobila še eno injekcijo in tablete za domov. danes je že veliko boljše, samo malo jo zanaša in rep ima spuščen.

aja, pri njej ne gre za virusni ali bakterijski meningitis ampak za aseptični.

meni veterinar ni dal nobenih posebnih nasvetov, kako ravnati z njo. zato pa sprašujem, če ima slučajno kdo takšno izkušnjo in če je kaj, na kar moram res paziti, da se to ne ponovi oziroma da ne pride do kakšnih posledic.

hvala vsem za odgovore!



cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 08 November 2013, 13:01:32
posledice so lahko gluhost, slepota, motnje koordinacije, motnje koncentracije, pareza možganskih živcev, epileptični napadi, hemiplegija.... lahko pa posledic ni ali so slabo izražene.

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 08 November 2013, 13:02:36
Če pa je aseptični kot praviš ponavadi mine sam od sebe v določenem obdobju in posledic ni ali jih je zelo malo ( recimo samo blago zanašanje kot si omenila)

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


pjotrca

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 27 November 2013, 02:31:26
Pozdravljeni,
tudi moj bokserček Santi trpi za to boleznijo.Dobil jo je pri sedmih mesecih in je potekalo nekako takole:

Najprej smo mislili, da je bolečina zaradi prvega dolgega in napornega  sprehoda in da si je kaj pretegnil in je dobil protibolečinsko injekcijo in če ne bi bilo boljše je dobil za domov tablete Rycarfa (protibolečinske) in je bilo potrebno, da jih je dobil, saj je bil vmes vikend in bolečina kar ni odšla ...Takoj v ponedeljek smo ga spet peljali k veterinarju in smo naleteli na drugega veterinarja, ki je diagnoziral vnetje pokostnice, saj je Santi bil velik za svojo starost in vnetje pokostnice je dokaj pogosto pri hitrorastočih psih (tudi otroci se s tem srečujejo). Dobil je injekcijo Medrola in takoj mu je pomagalo. Ker pa bi naj takšno vnetje bilo kratkotrajno, njemu pa se je bolečina ponavljala po enem tednu prenehanja jemanja zdravil, je začel veterinar sumit na druge bolezni, kot so borelioza, klopni meningitis in še neke vrste artritis ( če se ne motim) in je predlagal da testiramo kri in da vidimo, če se bo kaj na krvi poznalo. Kri smo poslali v Nemčijo, čakali smo tri dni na rezultate, ki so pokazali, da je vse OK s krvjo. Porem so naredili še ene teste,če bi mu karkoli drugega pomembnega primanjkovalo v krvi...Tudi tukaj so testi pokazali, da je vse OK. Potem pa je veterinar povedal, da sumi na SRMA, ker smo vse bolezni izključili) in da če želim, ga lahko peljem na pregled še k dr. Matkotu v Topolšico (na odvzem hrbtenične tekočine, ki bi to diagnozo dokončno potrdila) - ta poseg je drag in naj bi bil boleč,skratka je dokaj zahteven poseg in ga v moji kliniki ne opravljajo in jaz sem se odločila, da Santija ne bom več mučila, saj je že veliko pretrpel in sem se prepustila presoji mojega veterinarja, saj se je zelo trudil in zelo zavzel za Santija...
Santi je torej sedaj že eno leto na kortizonu. Sprva je dobil 3 dni zapored injekcije, potem je cca mesec dni prejemal 1 tableto na dan, potem pol tablete na dan in nazadnje pol tablete na dva dni. Ker se je dobro počutil, smo se po nekaj mesecih jemanja pol tablete na dva dni odločili, da poskusimo končati terapijo, pa se mu je bolečina žal vrnila po cca 4 dnevih. Potem smo poskusili spet s pol tablete na dan in potem kar hitro pol na dva dni, pa je bilo prehitro in smo se vrnili na začetek in na zelo počasno zmanjševanje doze (tako je tudi zapisano v protokolu zdravljenja). Sedaj je že več kot dva meseca celo na polovički tablete na tri dni, kar pomeni, da je stanje zelo zadovoljivo. Z veterinarjem se še zaenkrat nisva odločila, da bi prenehala, a enkrat bo potrebno in upam, da bo takrat tudi zadnjič in bo Santi potem zdrav :-)

Zdravljenje lahko traja tudi do 20 mesecev.Priznam da vča sih ne morem spati od skrbi,saj medrol ima kar veliko stranskih učinkov,a se tolažim, da polovička tablete ni več tako velika doza in da bo vseeno vse ok.

Vesela bi bila,če bi se se kdo oglasil svojimi izkušnjami,predvsem taki,ki so to bolezen ozdravili...

Hvala in lep večer še naprej




bajna

  • *
    • Prispevkov: 35
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 27 November 2013, 08:51:10
no, potem je imela Kora srečo, ona je namreč zelo slabo prenašala medrol, ves čas je lulala, bila je apatična, tako da sva se z veterinarjem dogovorila, da bomo čimprej znižali dozo medrola, tako da je jemala najprej 4 dni po eno na dan, potem 2 dni pol in še 2 dni eno četrtino. V ponedeljek (prvi dan brez tablet) sva imeli kontrolo in je bila super. Veterinar me je opozoril, da se sicer lahko ponovi, tako da sem pozorna na vse spremembe, zaenkrat je vse okej, spet je živahna, nič je ne boli.. :)



pjotrca

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 24 Februar 2015, 10:31:26
Pozdravljeni!

Sporočam, da je moj kuži po malce več kot letu in pol sedaj končno zdrav!!!  ;D

Ta bolezen se je začela pri njegovih 7 mesecih in zadnjo zdravilo je vzel avgusta 2014 (torej je jemal zdravilo leto in 9 mesecev). Na srečo so bili odmerki medrola večino časa res nizki (pol tablete na 2 ali 3 dni, zadnje pol leta na primer 1/4 tablete celo na 4 dni!

Lani sem se odločila, da poskusim še z alternativnim zdravljenjem, saj je kazalo, da je bolezen postala kronična. Obiskala sem dr. Nabergoja v Moravskih Toplicah, ki mislim, da ima edini v Sloveniji BICOM aparat za bioresonanco. Že po prvi terapiji se je pokazal pozitiven učinek in po 10 terapijah sem mu prenehala dajati medrol. Po enem mesecu se mu je stanje poslabšalo - sem mu dala 1/4 tabletke, je bil boljši in potem čez en mesec še enkrat malce poslabšanja in sedaj je že 7 mesecev brez zdravil!
Če ima kdo podobne težave - priporočam obisk pri dr. Nabergoju, kjer boste več izvedeli o bioresonanci ...

Sedaj  opažam sicer, da malce težje vstaja po dolgem ležanju in sprašujem, če je čigav kuži prebolel to bolezen in če ima kdo podobne težave po tej bolezni...

Hvala in lep dan želim



ursek81

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 15 Julij 2016, 21:06:43
Pozdravljeni!

žal se moram tudi sama pridružiti tej debati. Upam, da so vaši bokserčki in ostali kosmatinčki, ki so imeli to bolezen že zdravi. Pri nas pa smo ravno v obdobju prebolevanja. Naj povem kako se je vse skupaj začelo.... Naš Bal (novembra bo star 7 let) se je lani maja začel močno praskati po ličnici pod ušesom, peljala sva ga k veterinarju, kjer so ga zdravili zaradi alergije na bolhe (antibiotik), zadeva se je malce umirila a kmalu spet ponovila in tako je bil postopek ponovljen 3 krat nakar sva se odločila, da ga odpeljeva še po drugo mnenje. Takoj, so ugotovili hudo vnetje ušesa in praskanje naj bi bilo posledica le tega... spet zdravljenje z AB... za nekaj časa je bilo Ok nakar se je zadeva ponovila spet nekajkrat, dobival je primotren (seveda se je čez celotno zdravljenje tega kar nabralo). Med zimo se je zadeva popravila in bila OK nakar se je maja letos spet ponovila in ponovno smo dobili primotren (za 3 tedne), zadeva se je za 14 dni umirila in spet izbruhnila in sledilo je ponovno jemanje primotrena (več kot en mesec). Z veterinarjem smo se odločilo, da se zadeva operativno odstrani in bili smo naročeni na operacijo 5.7.2016.
A glej ga zlomka.... po tem, ko smo dorekli datum se je Bal čudno obnašal, ne vem kako naj rečem vendar to ni bil Bal (miren, utrujen,....), po pregledu seveda niso ugotovili nič, le da so mu iz ušesa potegnili nek košček travice, ki bi lahko bil vzrok, da je utrujen... ker zadeva ni bila bolje smo ga čez dva dni peljali ponovno na pregled, kjer spet nobene rešitve, razen tablet proti bolečini, ki so bile potrebne saj je Bal veliko jokal.
Vsakič, ko je vstal je zajoka, ko se je hotel uleči je zajokal, ko je skrenil z nogami je zajokal... grozno je bilo :( V ponedeljek, ko smo ga odpeljali ponovno na pregled, je veterinar glede na simptome rekel, da sumi na pasji meningitis in predpisal tablete... po tabletah je bil Bal v enem tednu vidno boljši, vendar še vedno z občasnim jokom in spotikanjem. Po 14 dneh pa smo končno dočakali veterinarja, ki je Bala zdravil že prej in s katerim smo bili dogovorjeni za operacijo in potrdil je to bolezen (sicer 100% potrditev nikoli ni možna, če se ne dela nekih testov, a glede na simptome in glede na to, da je po tabletih boljši je sigurno to pasji meningitis).
Tudi doza tablet se je zmanjšala zdaj trenutno dobiva 1,5 tablete na dan, to dozo pa naj bi v prihodnjem tednu zmanjšali na (3/4 tablete dnevno), upam, da res... Je pa res, da še ostajajo znaki bolezni in sicer spotikanje,težje vstajanje in s tem tudi sem in tja kakšen jok. In tu je zdaj moje vprašanje, na katerega imam verjetno že sama odgovor, a vseeno...ali je to normalno, da se še vedno spotika in težje vstaja (sama menim, da je)? In kot sem uspela razbrati to lahko tudi ostane za vedno?
Reči moram, da se mu je tudi karakter fulll spremenil.... včasih se nikoli ni hotel igrati z veliko žogo imel je samo neko žogo na vrvici (nanjo navezan že od malega, seveda, smo kupovali vedno enake), zdaj se igra z nogometno žogo, tudi brca jo prej nikoli in včeraj jo je velo pregriznil :)... prav tako je zelo lačen, kar vidi vzame (prej tega ni delal), npr zadnjič smo imeli piknik je čisto znorel, ko je videl kosti na mizi in jih hitel pobirati z mize, ko sem mu jih vzela je naše in ga pojedel, tudi tašči je iz pulta vzel nekaj hrane, prej tega nikoli ni počel. Res se je spremenil, se je to zgodilo tudi pri vaših?

Vesela bom kakršnekoli informacije. Upam, da bomo tudi mi prebrodili to bolezen in da bo Bal z nami še nekaj let.

LP



pitra

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 18 Julij 2016, 11:20:20
vsekakor je proti vsem vnetjem zelo učinkovita smola industrijske konoplje, eneko proti bolečinam.



Tiasshy

  • *
    • Prispevkov: 28
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 28 Marec 2017, 16:28:02
Jaz lahko povem izkušnjo moje tašče. Njen majhen mešanček je zbolel za meningitisom. Bilo je zelo hudo, veterinar je rekel, da mu je zakuhalo možgane. Vsaj tako je tašča razložila meni. Ampak po zdravljenju je preživel. Se je pa popolnoma spremenil karakter. Postal je popolnoma nepredvidljiv. Kar pomeni, da se igra z žogico in če mu kdo stopi na pot ga napade. Ker ima še štiri druge majhne pse, je bilo precej grozljivo... Prej je bil sobno čist. Po bolezni je lulal in kakal vse povsod. Še danes, kadar tašče ni za 5, 6 ur ima nesreče. Stanje se je izboljšalo po kastraciji (ja saj ve, prej ga ni imela kastriranega... To je popolnoma druga debata). Ampak še vedno ima trenutke, ko postane agresiven. Posebej je ogresiven okoli igrač in hrane. Celo tako da ni nobenih igrač v hiši, razen 500 žogic, da je res ziher da ima vsak svojo. Mislim, da če bi bil večji pes (ima 7 kg), bi ga dali uspavati. Predvsem rad napada mojo rotweilerko. K sreči je ona popolnoma mirna in prenaša vse izpade brez da bi jih vrnila.
Ampak je tako žalostno. Prej je bil popolnoma normalen živahen pes, danes pa... ni. Upam da se vaše zgodbe končajo drugače.