V teoriji so za vzgojo zahtevni dominantni psi, ki imajo v genih razmišljanje z lastno glavo. V praksi se je pri meni izkazalo, da so to eni izmed najbolj poslušnih psov, saj lahko te lastnosti zlahka obrneš sebi v prid, pod pogojem da poznaš svojega psa. Tu je pa zame hakeljc - vzgoja bo zahtevna, če psa ne razumeš in ne doumeš, kaj mu sploh hodi po glavi, to se pa zlahka zgodi, če pasme ne poznaš dovolj dobro. Če si imel že več različnih pasem, si se upam da naučil spoznati vsakega posebej in se vsakemu prilagodil v načinu dela.
Doslednost gre po principu, da česar ne bomo dovolili odraslemu psu, moramo že pri mladiču preprečevati. Jaz si to malo prilagodim - če ne želim, da bo 50kg mokra usrana mrcina letela direkt na kavč, mu je treba v mladosti dopovedat, da sicer kavč ni tabu, je pa potrebno povabilo iz strani lastnika.. Moji so si z nedoslednostjo prišli gor, da ko sem oblečena v pasja oblačila, lahko brez problemov skačejo po meni, ko pa sem malo bolj zrihtana, pa bognedaj da položijo taco na mene

Psi niso glupi in znajo povezat, kdaj ja in kdaj ne. če se pa zmoti, je pa naša krivda, ker smo bili nedosledni

simi, sile ne uporabljam kot korekcije, ampak kot vzgojni prijem. Ko se mi je Buda poskušal zrukat z drugim samcem kar tako za brezveze, ga tudi nisem 3 mesece prijazno prepričevala, da so moški predstavniki pasje vrste čisto neškodljiva bitja, ampak sem ga butnala po tleh in mu v betico zabila, da se to pač ne počne. Pri skoraj 4 letih se ne repenči, ne izziva, ampak tolerira in ignorira druge samce, če ga seveda kdo direktno ne napade. Sicer je večji del odnosa do samcev zgrajen na pozitivni motivaciji, takole pretepaško obnašanje pa je pač treba zatret v kali, takoj in učinkovito. Tu ne gre za telesno nadvlado, ker mu je kristalno jasno, da je fizično močnejši od mene. Mi pa ni žal, kar sem storila in sem ponosna, da imam do samcev prijaznega rusa.
pa ko že ravno pišeš o neignoriranju, me nekaj zanima. Pes ima uničene kolke, med česanjem mu ponesreči premakneš nogo, tako da ga fejst zaboli in v afektu zarenči ter prime tvojo roko. Kako bi ti postopala?