Rodezijski grebenar [Rhodesian Ridgeback]

Neyka · 142249

somesuchlike

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #150 : 02 Januar 2010, 21:05:51
Čisto sem zbegan =)

To zna biti zdrav občutek! :) Dvom te prisili, da razčistiš pri sebi in da res pridobiš informacije, ki so nujne, za odločitev. Da je grebenar lep pes, ni dvoma, za to človek ne rabi dolgega razmisleka, da pa je zahteven in koliko je zahteven, je pa druga in bolj zapletene zgodba.

Vendar jaz ne bi želel, da bi se tule ustvaril nekakšen BAU BAU pred grebenarji. Grebenarji so, da ne bo pomote, zelo stabilni, zelo zanesljivi psi. ko so enkrat pravilno vzgojeni in socializirani.

Če se boš kdaj mudil v Celju, se lahko oglasiš pri nas. Z veseljem te povabimo na sprehod z našim Thulanijem, pa še kakšnega grebenarja ti lahko predstavimo v Celju, ker jih je kar nekaj.




Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #151 : 02 Januar 2010, 21:17:20
Temu srečanju bi se še pa jaz pridružila, bova z maniakom skupaj sline cedila  :)



somesuchlike

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #152 : 02 Januar 2010, 21:23:07
Oba dobrodošla. Javita se z zasebnim sporočilom, pa se zmenimo. :)



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #153 : 08 Januar 2010, 01:12:14
Imam danes 100% odpoklic? NE!!! - Grebenarji so v določenih trenutkih gluhi in pika! Se zgodi, da ob mojem odpoklicu brezpogojno pusti srno, ki jo je začel goniti, se pa zgodi, da bo stekel k drugemu psu kljub mojemu odpoklicu in me ne šlivi niti 5%. Če bi bil nevaren ali napadalen, bi ga moral zaradi teh sicer redkih neposlušnosti imeti ves čas na povodcu.

Ko sem zunaj s svojimi psi ne želim, da k meni in mojim psom hodijo drugi psi. Preveč slabih izkušenj z okolico, tako, da dovolim kontrolirane stike samo s preverjeno normalnimi psi. In ne dolgo nazaj me je skoraj kap, ko je k moji psici (5 mesečni mladič) v gozdu pritekla grebenarka, ki se na klice vodnika ni odzvala. S seboj so imeli še (mislim da) dva grebenarja. Kako naj jaz vem, kakšen je značajsko pes, ki se mi približuje in se na klice vodnikov ne odziva? Takih srečanj ne maram in jih ne dovolim. Blazno neodgovorno s strani lastnikov.


somesuchlike

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #154 : 08 Januar 2010, 02:15:29
Ko sem zunaj s svojimi psi ne želim, da k meni in mojim psom hodijo drugi psi. Preveč slabih izkušenj z okolico, tako, da dovolim kontrolirane stike samo s preverjeno normalnimi psi. In ne dolgo nazaj me je skoraj kap, ko je k moji psici (5 mesečni mladič) v gozdu pritekla grebenarka, ki se na klice vodnika ni odzvala. S seboj so imeli še (mislim da) dva grebenarja. Kako naj jaz vem, kakšen je značajsko pes, ki se mi približuje in se na klice vodnikov ne odziva? Takih srečanj ne maram in jih ne dovolim. Blazno neodgovorno s strani lastnikov.

Se strinjam v celoti z Urško. Nisem pa prepričan, da ima to kakšno zvezo z grebenarji. Prej z vodniki.

Po pravici povedano se tudi meni zgodi, da sem pa tja Thulani preprosto ne sliši odpoklica in veselo obišče drugega psa, kljub mojemu dovolj ostremu nasprotovanju. To me vedno ujezi in užalosti. Drugemu vodniku vedno sledi opravičilo. Na srečo Thulani nikoli ne izzove konflikta, še več, če se pes na povodcu agresivno odzove na njegov prihod, se takoj umakne - takega psa pri vseh naslednjih srečanjih 100% ignorira in se mu ne približa več. In da ne bo pomote, to se vedno dogaja daleč od urbanega okolja in mestnih sprehajališč - tam je Thulani vedno na povodcu.

Moja dilema je sedaj: če se Thulani, recimo, v 90% primerov odzove na odpoklic, v , recimo, 10 % pa ne, ali ga naj zaradi tega imam ves čas na povodcu? Težko si tu odgovorim z DA, še težje to izvedem.
Sicer po vsaki takšni neposlušnosti sledijo dodatne vaje poslušnosti na povodcu (10meterskem) in pogostejši odpoklici 'brez razloga' z veliko motivacije za pravilno izpeljano vajo. Pes je sedaj star skoraj 3 leta in še vedno ima 'izpade' neposlušnosti, redko, pa vendar! Takšni so grebenarji, takšni so, najbrž, bolj ali manj vsi lovski psi.

Ker tudi jaz ne maram, da se Thulani srečuje s psi, ki ne morejo/smejo biti spuščeni, še manj s paničnimi ali vzvišenimi vodniki, ki morajo zaradi nezaupanja v svojega psa le tega imeti ves čas na povodcu, iščem terene, kjer redkeje srečujem druge sprehajalce. Vedno pa to ni možno. Najbolj neprijetno srečanje se mi je zgodilo res sredi gozda, na popolnem brezpotju, kjer sva s psom dobesedno gazila po grmovju! In evo gospe s psom, ki se je bil takoj pripravljen stepsti s Thulanijem. Zgodbo sem opisal drugje, zato je ne bom na tem mestu ponavljal.




barbara1

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #155 : 15 Januar 2010, 13:51:02
Citiraj
Se strinjam v celoti z Urško. Nisem pa prepričan, da ima to kakšno zvezo z grebenarji. Prej z vodniki.

Lepo povedano somesuchlike! Lahko bi brez upoštevanja odpoklica, do vas pritekla pudlica, maltežan ali pa namški ovčar, tu nima veze, da je bila psička RR. Vendar pa verjetno pudlica nebi predstavljala take grožnje v vaših mislih, kot jo lahko en 40 kg RR.

Jaz sem do sedaj samo spremljala razpravo o RR, o odpoklicu in nasplošno o vzogi le teh. Takoj, da povdarim, nisem strokovnjak na področju strokovnega šolanja, sem pa ponosna lastnica dveh RR (samec in psica) in celo svoje življenje že delam in živim z različnimi psi.

Da bo vsem takoj jasno, vem kakšen je občutek ko zagledaš RR v naravi in gibanju, čudovita žival, neverjetnih potez in fizičnih lastnosti, jemlje sapo, vendar pa se je treba zavedati, da to ni kuža za začetnike. Pa naj vsi olepšujejo karakterne značilnosti do onemoglosti, dejstvo je, da je RR zahteven pes, ki potrebuje ogromno pozornosti in dela, da dosežemo to kar nekateri imenujejo samo splošna socializacija. To ti vzreditelji malokdaj povedo, največkrat do tega prideš kasneje sam, kar je žalostno. Jaz osebno sem bila pri 3 vzrediteljih, pred nakupom prvega RR in nihče ni povdaril, da ni vse tako lepo kot izgleda.

Tu bi želela pohvaliti Thulanija, saj ga osebno poznam in je res lepo vzgojen kuža, sem pa mnejnja, da je njegov lastnik porabil precej časa in volje, da sta dosegla to kar je Thulani danes. Seveda mora biti to lastniku v veselje in izziv.

Torej vsem, ki se odločujete za to pasmo, resno svetujem, da razmislite koliko časa ste pripravljeni posvetiti vzgoji male žverce. Meni moja dva lumpa vzameta 100% prostega časa, vendar sem se jaz tega zavedala preden smo jih dobili. Prav tako sem mnenja da RR ni primeren za družine z zelo majhnimi otroci, ne da bi predstavljal direktno nevarnost za otroka, vendar pa je to izredno hitra in na koncu tudi težka pasma, ki nima občutka, da je oseba poleg njega težka pol njegove teže in jo že njegov rep lahko prekucne. To je seveda samo moje mnenje.

Odrasel RR po mojih izkušnjah potrebuje vsaj enkrat dnevno daljši sprehod cca. 1,5 - 2 h, kjer mu omogočimo, da porabi višek energije. Jaz osebno svoje sprehajam 2x dnevno po 1 -1,5 h in seveda manjši vmesni sprehodi za opravljanje potrebe. Tako kot pravi somesuchlike, pri RR ni pomembno, ali sneži, pada dež ali pa je zverinsko vroče, on mora ven, drugače nam bo višek energije izrazil kje drugje. Sedaj v teh zimskih kratkih dneh, jaz uporabljam naglavne lučke in svetleče ovratnice za pse, saj nas v gozdu najdete tudi v trdi temi. Moje mneje je tudi, da RR na vrvici potrebuje 2x daljši sprehod, saj je zanj sprehod ob lastniku nekaj najbolj dolgočasnega. Moji naredijo v turi, v katerti jaz naredim 10 km, vsaj 20 ali pa 30 km, saj jih je povsod dosti, njihova radovednost nima meja.
Naslednja stvar pa je odpoklic, kar je nekaj najtežjega pri vseh psih, pri RR pa je 100% odpoklic utvara  :P
Glede na njegovo samosvojo naravo je to tudi nekaj normalnega in pričakovanega. Sicer poznam nekaj primerkov, pri katerih odpoklic res ni noben problem, vendar le ti živijo z profesionalnim trenertjem, tako da ne morem reči, da je to nekaj vsakdanjega.

A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours.

A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours.


somesuchlike

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #156 : 16 Januar 2010, 22:57:55
... Lahko bi brez upoštevanja odpoklica, do vas pritekla pudlica, maltežan ali pa namški ovčar, tu nima veze, da je bila psička RR.

Tako je! Ali pa 40 kg rotweiler, ki bi brez opozorila napadel, tako kot se je danes zgodilo na sprehodu ob Savinji. Na srečo je bil Thulani dovolj spreten, da je situacijo obvladal v eni potezi. Lahko pa bi na povodcu bil kak drug, manjši pes, ki bi jo danes pošteno skupil.

... Naslednja stvar pa je odpoklic, kar je nekaj najtežjega pri vseh psih, pri RR pa je 100% odpoklic utvara...

Jaz mislim, da je 100% odpoklic utvara nasploh! Redki psi so tako natrenirani, da imajo 100% odpoklic. Mislim, da je 100% odpoklic celo veliko nasilje nad psom, saj mu moraš ubiti njegovo naravo, da to dosežeš. Če so službeni psi primeri poslušnih psov, ki imajo skoraj 100% odpoklic, moram zraven povedati, da službeni psi niso prijatelji, niso družinski člani, tudi niso socializirani, ampak 'stroji', ki jih vodniki morajo imeti ves čas na povodcu, razen takrat ko opravljajo službeno nalogo. Te cene jaz nisem pripravljen plačati za skoraj 100% poslušnost! Tako kot od svojih otrok ne pričakujem vzorno vedenje, ampak mi zadostuje primerno vedenje. Nekaj osebnostne note, nekaj nagajivosti, hudomušnosti in samosvojosti je zame povsem sprejemljivo! :) Da le ne ogroža okolice.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #157 : 17 Januar 2010, 16:17:08
kakšne neumnosti so pa to o služenih psih , sej ne morem verjet kaj eni nakladajo ::). Pisec je zagotovo vodnik službenega psa ali pa dolgoletni IPO3 tekmovalec, da se tako spozna na tematiko iz prve roke  :P.
Prvič službeni psi (aka policijski , vojaški) niso nobeni stroji, drugič imajo skoraj vsi izjemno slab odpoklic.
Če pa s službenimi psi misliš IPO pse, niso pa nič manj "družinski" in "prijatelji" kot vsi ostali (izjeme so povsod), njihov odpoklic izven poligona je pa (z nekaj izjemami seveda) ničen.
aja , pa to da niso socializirani bi me  tudi zanimalo od kje podatek  ;) ?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #158 : 17 Januar 2010, 18:13:09
Z zanimanjem sem si prebrala tole temo, ker imam z RG nekaj zelo dobrih in tudi zelo slabih izkušenj.
Poznam obe, v tej temi že omenjeni psički, Taiwo in Tabiso in res sta obe carici.
Samo nekajkrat pa sem s svojim psom zadnja dve tri leta srečala tudi psa, z imenom A., popolnoma enake starosti kot je moj. Na prvem srečanju, ko sta imela 10 mesecev, sta se zelo živahno in prijateljsko skupaj podila po travnikih. Na naslednjem se je pa zgodil mora zame, popolnoma nepričakovano. Pes je bil v družbi z dvema psicama, igrali so se na travniku, jaz pa sem se od daleč približevala z mojim tudi spuščenim. Bil je že mrak in bila sem, trapa, prepričana, da vidim eno od meni poznanih psičk RG. Če danes pomislim, bi lahko vedela, da se tidve ponavadi ne igrata tako prešerno z drugimi psicami  :-\. Moj je šel prav počasi prott njim v ponižni, napol plazeči hoji in prijateljsko mahal z repom. To mi je seveda takoj dalo misliti, da niso tam same psičke ???, a žal je bilo prepozno. Tisti pes je tako bliskovito napadel mojega reveža, ki se je poskusil ubraniti z nekaj rikverc odskoki (absolutno ni agresiven tip), ampka v dveh sekundah je bilo vse končano, tudi ugriz. Sicer je lastnik, mlad poba nad psom strašno zakričal, kar ga je hvala bogu ustavilo, da z napadom ni nadaljeval, moj pa je prišel na odpoklic takoj k meni in sva šla oba malo v šoku do doma. Šele doma pri luči sem videla strašno rano 1/2 cm nad očesmo. Zgrozila sem se  :'(. Veterinarska oskrba je bila k sreči odlična, a pes je dobil 6 šivov in močno dozo anestezije, tudi strošek ni bil majhen :-\. Srečna sem, da je moj pes ohranil zdravo oko in da kot po čudežu nima psihičnih posledic.

Ko sem po tem še nekajkrat srečala tega lastnika s psom (sicer ni iz našega konca), se je sprehajal v družbi še z drugim lastnikom in njegovo psico. Prav zadnji hip sem mojega pripela, ker je že bil ves razburjen (od strahu jasno). Kar me je najbolj začudilo, je bila nonšalanca tega lastnika, ko sem ga opozorila, da naj psa prime, saj sta sovražnika z mojim, oz. se ga moj hudo boji. Menda je celo rekel, da ni agresiven do psov ali nekaj takega, ampak že v tistem trenutku je njegov pes renčal in se začel bližati nama. To sem potem doživela še dvakrat, vedno na enak način. Prav danes npr. ga je moj pes zavohal na sprehajalni poti v gozdu in sem čez čas ugtoovila, da hodiva kakih 100 m za njimi - spet je imel družbo. Seveda sem se takoj obrnila nazaj ::).

Sicer je še zadnji moj komentar že za drugo temo, ampak gre za isti problem kot sem ga opisala na primeru s konkretnim RG-jem. Vam povem, da imamo v bližnji soseski še enega nevarnega psa mešanca s samojedom, ki je do sedaj ugriznil že veliko psov in 4 ljudi >:(. Lastniku se iztrga in napade ... . Z njim hodijo okrog brez nagobčnika in ga celo spuščajo, da se za nagrado še malo zleta. Nemogoče, res. Kaj lahko človek sploh naredi v takih primerih lastnikov agresivnih oz. nevarnih psov? Ker tudi če imam svojega psa ves čas privezanega, nikoli ne vem, kdaj in kje lahko tega krasnega soseda srečam in njegov pes napade mojega >:(.



somesuchlike

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #159 : 17 Januar 2010, 19:46:25
kakšne neumnosti so pa to o služenih psih , sej ne morem verjet kaj eni nakladajo ::). Pisec je zagotovo vodnik službenega psa ali pa dolgoletni IPO3 tekmovalec, da se tako spozna na tematiko iz prve roke  :P.
Prvič službeni psi (aka policijski , vojaški) niso nobeni stroji, drugič imajo skoraj vsi izjemno slab odpoklic.
Če pa s službenimi psi misliš IPO pse, niso pa nič manj "družinski" in "prijatelji" kot vsi ostali (izjeme so povsod), njihov odpoklic izven poligona je pa (z nekaj izjemami seveda) ničen.
aja , pa to da niso socializirani bi me  tudi zanimalo od kje podatek  ;) ?

Tole je primer pobalinskega obnašanja na forumu. Ko je deteljica res govorila neumnosti o RG, sem ji olikano dal v enem delu prav in jo korigiral. Tudi če sem o službenih psih napisal kaj narobe, ali se takole prostaško napadalno reagira na moje morda zmotno stališče?
To je res neverjetno s kom vse ima človek opraviti na forumih. Pa sem si že nekajkrat dejal, da se debat na forumih, kjer vlada primitivizem, ne bom več udeleževal. In vedno znova upam, da pa je morda vendarle mogoče voditi spodobno debato. Osebi, ki se takole obnaša na forumu, ne bi zaupal niti crknjenega psa, saj najprej ona sama potrebuje vzgojo in šolo vedenja.

To debato zaključujem.
Če koga kaj zanima o RG me lahko osebno kontaktira po mailu.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #160 : 17 Januar 2010, 22:15:06
somesuchlike- prosim, ne bodi mimozast  ::), saj je iz postov razbrati, da si odrasel moški  :).
Pozabi prva dva stavka - ne nanašata se nate, pač pa take na podobne trditve  ki jih je o službenih psih (in odpoklicu) (pre)pogosto prebrati in slišati, zato ta moj malce čustveni "vzklik" za uvod  :-[.
 Vsebina v nadaljevanju pa je tisto, kar sem imela namen povedat je  nekakšna "statistika" mojega osebnega opažnja pri obeh skupinah psov  8).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


barbara1

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #161 : 18 Januar 2010, 14:27:54
Jaz bi želela samo nasloviti naslednje besede na vse, ki pišejo kako jih RR napadajo oz., napadajo njihove ljubljenčke.  Predvsem tu ni toliko pomembno da je napadel RR, ampak da ste bili napadeni, sploh. Vsekakor je to šokanten in žalosten dogodek za vsakega lastnika psa, vendar pa ta rubrika ni namenjena tovrstnemu pisanju.

Tu naj bi se predstavila pasma. Tu naj bi vsi, ki se zanimajo za to pasmo podali vprašanja in dobili informacije o RR od vzrediteljev, lastnikov, itd.
Lepo da se povdari, da obstajajo tudi agresivni primerki, vendar pa nebi želela, da bi zaradi tega pasma dobila slabo ime.

Poglavitni problem je, da RR ratuje moden pes, kar posledično pomeni, da si ga omislijo ljudje, ki zanj nimajo dovolj časa, znanja in izkušenj.




A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours.


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #162 : 18 Januar 2010, 21:01:31
Somesuchlike (res je težko napisat) in barbara1, zdaj sta pa vse povedala. Glede na to, da sta očitno vzreditelja te pasme in jo dobro poznata, ne bi smela tako subjektivno užaljeno reagirati kot sta - ravno vidva bi morala kompetentno komentirati moj opis občasnih "srečanj" z enim od predstavnikov te vajine tako poetično opisovane pasme. Vsako pasmo se da takole kovati med zvezde, če jo vidimo samo z ene plati ...
Vsekakor sta dokazala, da nista sposobna prevzeti odgovornosti tudi za negativne plati te pasme in tega, da ni vsega kriv le lastnik, en del so tudi geni tega psa. Agresivnost do psov je še kako dedna lastnost. In mimogrede, to da so popularni, je tudi vajino delo, kar "reklamirajta" še naprej in pazita, da se kaj grdega ne pove in izve.
Na koncu želim poudariti, da v treh letih in pol, kolikor imam zadnjega psa, še nisem doživela takega ubijalskega napada, brez najmanjšega opozorila! So NAPADI in "napadi", ko psi samo pomerijo moči in si nekaj časa dokazujejo, kdo je glavni samec. To pa je bilo nekaj čisto drugega. Ponavljam, da sem zelo vesela, da moj pes nima psihičnih posledic tega napada, ker 99% psov bi jih imelo in bi vse življenje ostali invalidi.
Ne bom več smetila vaše teme o angelsko-kraljevski pasmi, obljubim, saj sem izvedela, kar sem pač mogla in morala v tej situaciji. Zdaj se vsemu, kar sem doživela, niti ne čudim več. Konec koncev so ti psi bili v Afriki (vama je ta beseda kaj znana?) vzgajani za lov na leve in podobne velike zveri, en pol manjši pes od njih je potem samo slab nadomestek ...



somesuchlike

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #163 : 18 Januar 2010, 23:36:02
Inka, noben moj post se ni nanašal nate. Tudi Barbare nisem razumel, da se direktno obrača nate ali ti kako nasprotuje.
 Zgrešila si kar v vseh predpostavkah. Najprej, jaz nisem vzreditelj. Sem samo lastnik grebenarja in člobvek, ki se je študijsko lotil spoznavanje te pasme. Prebral sem takorekoč vso kompetentno literaturo o tej pasmi. O njej sedaj vem veliko, ne vem pa vsega.
Drugič -  jaz te lahko razumem, da si si ustvarila določeno mnenje o tej pasmi na podlagi negativne izkušnje. Vendar ti za gotavljam, da sta Taiwo in Tabisa pravi predstavnici te pasme in ne grebenar A. Tudi vsa literatura, ki mi je na razpolago, od prvih resnih in kompetentnih študij o grebenarju iz 50. let prejšnjega stoletja pa do sodobnih 'monografij' o grebenarjih, vse eksplicitno navajajo kot najbolj tipično lastnost grebenarja do drugih psov, da jih ne zanimajo, da jih ignorirajo, da se po naravi do zadnjega izogibajo spopadu in to včasih tako močno, da dajejo videz strahopetcev. Večina grebenarjev, ki jih jaz osebno poznam so takšni. Vse kar odstopa ali bistveno odstopa od te karakteristike, ki je posredno zapisana tudi v pasemskem standardu, je anomalija, ki se razvije največkrat zaradi neprimerne vzgoje grebenarja, ne pa zaradi tega, ker so grebenarji po sebi nagnjeni k agresiji. Tudi če bi npr. resna študija pokazala, da v Sloveniji prevladujejo 'agresivni' grebenarji, bi to moral biti alarm samo za Slovenijo, ne pa za pasmo. Vprašati bi se morali, kakšne pse kupujemo, kje in pri komu, v prvi vrsti pa, KDO JIH KUPUJE, KDO JIH VZGAJA in KAKO JIH VZGAJA.
Tudi tvoja trditev, da grebenarje olepšujemo in jih povzdigujemo, je pretiravanje, vsaj v kontekstu tega foruma, kjer smo jasno opozorili, da je pes lahko nevaren, če pride v roke nekomu, ki ne obvlada zahtevnih pasem.
Moje mnenje glede tvojega neprijetnega dogodka pa je, da si na nek način imela 'srečo', da je to bil grebenar, saj jih je v Slovenji le kakih 70. Prav lahko bi to bil doberman, rotweiler, argentinska doga itd. in tvoj pes bi jo enaklo če ne še bolj skupil.
Za ilustracijo ti naj povem nasprotno zgodbo. Edini pes, ki je ugriznil Thulanija, in to v hrbet, je bil Avstralski collie. Ugriz je bil tako močan, da je bila potrebna medicinska intervenca, šivanje itd. Tudi pri tako močnem ugrizu je Thulani ocenil, da je collie premajhen za njega in ga ni napadel, samo umaknil se mu je. In moj grebenar ni čudežni grebenar, je povsem normalen, pravi grebenar!!!



barbara1

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #164 : 19 Januar 2010, 13:25:15
Z napisanim se v celoti strinjam z somesuchlike!
Inka v prvi vrsti, da se ti opravičim, v kolikor si moje besede vzela osebno. Povst res ni letel direktno na tebe, saj nisi edina, ki je tu pisala o podobnih dogodkih. V kolikor čutiš, da sem te užalila, se ti opravičujem.
Želela bi pojasniti par stvari, ki jih navajaš v svoji objavi.

Citiraj
Glede na to, da sta očitno vzreditelja te pasme in jo dobro poznata, ne bi smela tako subjektivno užaljeno reagirati kot sta - ravno vidva bi morala kompetentno komentirati moj opis občasnih "srečanj" z enim od predstavnikov te vajine tako poetično opisovane pasme. Vsako pasmo se da takole kovati med zvezde, če jo vidimo samo z ene plati ...
Ne jaz ne somesuchlike (koliko jaz vem) nisva vzreditelja, to da imam jaz 2 predstavnika pasme (samca in psico), izhaja iz mojega prepričanja, da ti psi najbolje funkcionirajo v družbi sebi enakih. Moja psička je pet kvalitete, kar pomeni, da ni razstavna psica in ni primerna za vzrejo, ker ima lepotno napako (belo tačko do komolca, kar po standardu ni dovoljeno za nadaljno vzrejo).

Jaz se opravičujem, če sem komurkoli dajala vtis, da pasmo kujem v zvezde. Res pa je, da so zame to eni najlepših in najpametnejših psov, tako da povsem pristranska nikoli ne bom.  ;D Sem pa v enem od svojih prejšnih povstov lepo obrazložila, da sem mnenja, da ta pasma ni za vsakogar, predvsem ne za začetnike. Obrazložila, sem tudi koliko dela, časa in truda nam vzame mali RR, da pri njem dosežemo kar nekateri imenujejo le splošna socializacija.

To, Inka, da ste doživeli NAPAD RR obžalujem, ni pa prav, da se nas vse meče v isti koš. Moji še nikomur niso nič žalega storili in upam, da nikoli ne bodo. Zavedam pa se, da imam hitro in eksplozivno pasmo, zato jih v urbanih okoljih ne spuščam z vrvice, saj se mi to zdi neodgovorno.

Kar se tiče genetskega prenašanja agresije na mladiče. Dejstvo je, da se je agresija pri določenih psih pokazala v kasnejših rodovih, vendar pa tudi tu stroka ni enotna, ker jaz nisem strokovnjak s tega področja, to ne bom komentirala.

Citiraj
Konec koncev so ti psi bili v Afriki (vama je ta beseda kaj znana?) vzgajani za lov na leve in podobne velike zveri, en pol manjši pes od njih je potem samo slab nadomestek ...

Jaz sicer tu ne bom razlagala popolne zgodovine RR, vendar pa je treba obrazložiti zakaj so bili te psi vzgajani v Afriki, da ne bo podobnih zmot. RR je bil v Afriki res namenjen za lov na velike mačke, vendar to ne pomeni do so plen lovili in ga na koncu pokončali. Krdelo RR so lovci spustili v lovišče na recimo leva, to krdelo je velikega predatorja izsledilo ter obkolilo in ga spravilo na mesto brez izhoda ( npr. ob drevo ali pečino), tu je krdelo zadrževalo plen, do prihoda lovcev, ki so na koncu plen ustrelili. Kot je meni znano se RR namenoma nikoli ne bo približal nevarnosti ali predatorju do te mere, da bi ga lahko poškodoval. RR pa je bil v svoji zgodovini, v Afriki, namenjen predvsem kot obrambni pes oz. čuvaj naselji, pred velikimi predatorji. Pse so čez noč namestili na strehe svojih bivališč, da so imeli boljši razgled nad okolico in v primeru približevanja nevarnosti, jih je pes na to opozoril. Dandanes RR v Afriki med drugim služijo, kot zvesti spremljevalci in čuvaji, turistov na ogledu safarijev. V primeru nevarnosti ali prepreke, poskačejo iz premikajočih se vozil in tečejo ob konvoju, ter odganjajo nezaželjene obiskovalce. Poznamo pričevanje nekega turista v Afriki, ki je pripovedoval, da so taki RR preusmerili čredo slonov, ki bi bila za skupino turistov lahko usodna. Da ne bo spet govora, da olepšujem pasmo, bom tu končala. Več o zgodovini bi vam znal povedati somesuchlike, saj je predelal veliko literature na to temo.

Na koncu Inka res obžalujem, da je vaš kuža moral izkusiti napad RR, vendar pa vam še enkrat polagam na srce, nismo vsi lastniki tako neodgovorni.



A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours.


barbara1

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #165 : 01 Februar 2010, 11:14:12
Pozdravljeni,

Ponovno organiziramo druženje ljubiteljev in lastnikov pasme rodezijski grebenar. Tokrat je to enodnevni seminar, ki se bo odvijal 7.2.2010 v Ljubljani, v sodelovanju z KD Barje.
Več o programu in ostalih podrobnostih si preberite tukaj.
http://www.rr-cubo.net/rrsport/sreanje-2010

Na seminarju si boste lahko pogledali tudi literaturo, ki je dostopna o pasmi in še kaj. Zaradi lažje organizacije in pogostitve prosimo za predhodno prijavo, vse informacije dobite na zgoraj navedeni spletni strani.

Mogoče ta objava ne sodi v to rubriko, vendar ste vsi, ki vas ta pasma zanima, vam je všeč ali pa plaši, lepo vabljeni. Vabljeni tudi vsi ponosni lastniki RR.

A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours.


BOND 007

  • *
    • Prispevkov: 94
    • Točke: 0
Odgovori #166 : 03 Februar 2010, 09:58:29
Zelo zanimivo branje zadnjih par strani. ;)

Tudi sam nestrpno pričakujem RR.
Prvič sem se z njim srečal jeseni 2007.
Od takrat dalje sem zbiral informacije, bral knjige...
Upam da bomo skupaj z njim "one big happy family".


Pozdravljeni,

Ponovno organiziramo druženje ljubiteljev in lastnikov pasme rodezijski grebenar. Tokrat je to enodnevni seminar, ki se bo odvijal 7.2.2010 v Ljubljani, v sodelovanju z KD Barje.
Več o programu in ostalih podrobnostih si preberite tukaj.
http://www.rr-cubo.net/rrsport/sreanje-2010

Na seminarju si boste lahko pogledali tudi literaturo, ki je dostopna o pasmi in še kaj. Zaradi lažje organizacije in pogostitve prosimo za predhodno prijavo, vse informacije dobite na zgoraj navedeni spletni strani.

Mogoče ta objava ne sodi v to rubriko, vendar ste vsi, ki vas ta pasma zanima, vam je všeč ali pa plaši, lepo vabljeni. Vabljeni tudi vsi ponosni lastniki RR.
Na seminar sem pa tudi že prijavljen.
Se vidimo...  ;D



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #167 : 01 Maj 2010, 21:22:01
Dali :-*




barbara1

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #168 : 27 Avgust 2010, 14:51:02
Pozdravljeni,


poletje nas počasi zapušča in tudi mi ljubitelji psov počasi zaključujemo dopuste, tako smo se odločili, da ponovno organiziramo, sedaj že tretje srečanje rodezijskih grebenarjev. Srečanje bo spremljal seminar o VZOJI IN ŠOLANJU PSOV VSEH PASEM.

LOKACIJA: Gostilna Pograjski dom
      Polhov Gradec 70
      1355 Polhov Gradec


KDAJ: 5.9.2010, s pričetkom ob 10:00

Več informacij lahko dobite na http://www.rodezijski-grebenar.net/rrsport/

Kontaktirate nas lahko preko e-maila na : [email protected] ali [email protected]
Preko telefona na 041 565 963 - Barbara


Lepo vabljeni vsi, ki si želite nedeljo preživeti v dobri družbi in v lepem okolju. Psi so dobrodošli, saj predavanje poteka na prostem. V primeru slabega vremena, bo seminar potekal v zavetju gostišča oz v notranjih prostorih.
Na predavanje ste lepo vabljeni vsi lastniki psov, tisti, ki boste to še postali in vsi katere kinološki svet zanima.

Lep pasji pozdrav  ;D

A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours.


rodezijski

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #169 : 17 Oktober 2010, 16:34:15
pozdrav vsem skupaj

Tako tudi sam sem letos 3.9. postal ponosen lastnik RG in verjamete al ne prebral sem ogromno o njem pred nabavo. Tud lastnik mladiča me je pred tem opozoril da je to zelo zahteven pes in je potrebno res ogromno časa za solanje. No vseeno sem se odločil in ga vzel in začel tudi z njim hoditi v igralne ure, kjer moram priznat proti pričakovanju je ogromno dobil na znanju in socializaciji. Vsekakor pa bova solo v  Mariboru nadaljevala, saj je sedaj tukaj cca 5 RG ki bomo skupaj začeli malo šolo povsem ločeno od drugih psov, saj kod se ve se te pse sola povsem drugače kod druge pasme.
No je pa res , danes naprimer sem se manj mu posvetil, in mladenič je že vzganjal vragolije:) .Potrebuje kod je že  negdo tu napisal 100% tvojega prostega časa.
Lep pozdrav



arči

  • *
    • Prispevkov: 126
    • Točke: 0
Odgovori #170 : 17 Oktober 2010, 21:04:24
rodezijski..lahko bi nam kakšne slikice posredoval  ;D :-[

"Dogs are not our whole life but they make our lives whole." [Roger Caras]


rodezijski

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #171 : 18 Oktober 2010, 14:12:08
Arci bi ce bi znal vzet z racunalnika dol:) z veseljem sam ne znam!
probal pa ne gre



BOND 007

  • *
    • Prispevkov: 94
    • Točke: 0
Odgovori #172 : 05 November 2010, 19:48:47
Naš "pajac"... Star 10 mesecev.  ;D










delfinčika

  • Gost
Odgovori #173 : 05 November 2010, 20:35:48
Arci bi ce bi znal vzet z racunalnika dol:) z veseljem sam ne znam!
probal pa ne gre


Kako ne znaš?
Lahko greš na shrani.si, tam daš to datoteko nato pa kopiraš kodo.



BOND 007

  • *
    • Prispevkov: 94
    • Točke: 0
Odgovori #174 : 05 December 2010, 21:58:12
Zimske radosti...  ;D








rodezijski

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #175 : 30 December 2010, 14:46:36
No moj Aron ima sedaj 6 mesecev in je prav sladek. Naredila sma igralne ure in Marca zacneva z malo solo. Moram priznat da je zelo ubogljiv in redno ponavljava to kar smo se tamucili. Imam veliko prostora okoli hise 2000m2 in non stop je aktiven a kljub temu greva dnevno na sprehod vsaj kaki 2 uri. Redno pride k njemu tud bratec in se igrata in divjata. A glej vrageca malega uro za tem ze isce kje naj kaj vlece trga. Zelo mu je vsec umetna trava (Tepih) ki ga mam zunaj pred vrati in sam na to se je zapikiral in ne vem vec kako ga naj odvadim tega :) , da ne bo ko je sam zunaj vlacu tepiha okoli. Sem ze nalozu kamenje na robove , verjeli al ne na enem koncu cca 30 kg pa je vragec vse skupaj potegnu dol. Od samega dolgcasa verjetno ceprav se ogromno ukvarjam z njim,
Noja upam da ga bo minlo

lp



BOND 007

  • *
    • Prispevkov: 94
    • Točke: 0
Odgovori #176 : 26 Januar 2011, 11:23:01
Mi smo pa stari že več kot 1 leto...  ;D








DOB

  • *
    • Prispevkov: 376
    • Točke: 0
Odgovori #177 : 26 Januar 2011, 12:06:59
Bond, krasen je :-* RR je ena mojih najljubših pasem (doga, doberman, rr), doolgo sem si ga želela, samo se mi nekako zdi da je malo prezahteven zame, tako da ostajajo le sanje :).



barbara1

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #178 : 04 Februar 2011, 13:15:59
SEMINAR O VZGOJI IN ŠOLANJU PSOV - SPECIALIZIRANA ŠOLA ZA RODEZIJSKE GREBENARJE

Počasi se že pripravljamo na novo sezono, zato se bomo ponovno srečali in spregovorili besedo ali dve o vzgoji in šolanju naših kosmatincev.


KJE:    Gasilski dom – PGD LJ BARJE
   Peruzzijeva cesta 101
   1000 Ljubljana

KDAJ: 19.2.2011, S PRIČETKOM OB 10:00 URI

Več informacij lahko dobite na http://www.rodezijski-grebenar.net/

Kontaktirate nas lahko preko e-maila na : [email protected]
Preko telefona na 041 565 963 - Barbara, 051671824 -Simon

Prijave na seminar sprejemamo preko podanega maila.


Lepo vabljeni vsi, ki si želite soboto preživeti v dobri družbi.
Na predavanje ste lepo vabljeni vsi lastniki psov, tisti, ki boste to še postali in vsi katere kinološki svet zanima.

A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #179 : 07 Februar 2011, 15:09:19
Samo nekajkrat pa sem s svojim psom zadnja dve tri leta srečala tudi psa, z imenom A., popolnoma enake starosti kot je moj. Na prvem srečanju, ko sta imela 10 mesecev, sta se zelo živahno in prijateljsko skupaj podila po travnikih. Na naslednjem se je pa zgodil mora zame, popolnoma nepričakovano. Pes je bil v družbi z dvema psicama, igrali so se na travniku, jaz pa sem se od daleč približevala z mojim tudi spuščenim. Bil je že mrak in bila sem, trapa, prepričana, da vidim eno od meni poznanih psičk RG. Če danes pomislim, bi lahko vedela, da se tidve ponavadi ne igrata tako prešerno z drugimi psicami  :-\. Moj je šel prav počasi prott njim v ponižni, napol plazeči hoji in prijateljsko mahal z repom. To mi je seveda takoj dalo misliti, da niso tam same psičke ???, a žal je bilo prepozno. Tisti pes je tako bliskovito napadel mojega reveža, ki se je poskusil ubraniti z nekaj rikverc odskoki (absolutno ni agresiven tip), ampka v dveh sekundah je bilo vse končano, tudi ugriz. Sicer je lastnik, mlad poba nad psom strašno zakričal, kar ga je hvala bogu ustavilo, da z napadom ni nadaljeval, moj pa je prišel na odpoklic takoj k meni in sva šla oba malo v šoku do doma. Šele doma pri luči sem videla strašno rano 1/2 cm nad očesmo. Zgrozila sem se  :'(. Veterinarska oskrba je bila k sreči odlična, a pes je dobil 6 šivov in močno dozo anestezije, tudi strošek ni bil majhen :-\. Srečna sem, da je moj pes ohranil zdravo oko in da kot po čudežu nima psihičnih posledic.

Za ta napad si kriva sama (v bistvu je sel tvoj pes "napasti" drug trop v mraku - vid psa v mraku ni nic boljsi od nasega, naj bi bil celo slabsi). Da ni bilo posledic pa se ne strinjam (psihicnih...), namrec, ce dobro razumem, ima tvoj pes sedaj probleme z enim drugim psom... skratka, za to si kriva sama in ce bos zelela odpraviti, bo potrebno kar zavihati rokave - v oceh svojega psa si zelo slab alfa, saj ko se mu ta pes pribliza, zacne agresivno reagirati, ker si bila ti v zgornjem primeru nesposobna ubraniti svoje kardelo (imam tudi jaz sedaj iste tezave, resujejo se bolj pocasi - predvsem zato, ker cisto vsakic, ko se nama "priblizuje" katerikoli pes, cutim dobesedno "napetost" v trebuhu - "zivci" - pa nobeden od psov v mojem primeru nima z RG cisto nic; imam pa jaz sedaj jaz malo strahu pred doloceno pasmo (tipom psov) na nacin, kot imas ti pred RG).

Edino v primeru, da bi ti v zgornjem dogodku imela psa na povodcu in bi sel tvoj pes brez zanimanja mimo teh psov, in bi omenjeni RG prisel do vaju in vaju napadel, potem bi bila to krivda mulota.

Prav tako ne bi noben moj pes ostal ravnodusen, ce bi drug v njega lajal, rencal (ali v njega buljil)... katerikoli pes (ce sem prav razumela, sedaj po 1. napadu vedno tvoj pes zacne "zganjati cirkus", ko srecata tega psa (to so posledice 1. napada mimogrede)) - 1 od mojih psov bi reagiral kot ta RG, 1 bi hotel, da ga dvignem, 1 bi se skril za mano in v primeru, da bi se mu tak pes priblizal, nakazal temu psu z ugrizom proti njemu, da se naj umakne (vendar brez dejanskega ugriza)... Skratka, ti bos morala ustimati sedaj svojega psa, tako kot moram jaz svojega (tistega, ki bi sel celo v akcijo, ker sem jaz itak nesposobna braniti).

Da pa mulo ne da psa na povodec..., pa pove velio o mulotu - taksni ne bi smeli imeti nobenega psa.