Lunette, najlepša hvala. Dala si mi veliko idej in razmigala možgane. Zdaj vidim, da premalo uporabljam nadomestna vedenja in poskušam psa naučiti kaj NE početi, kar ni možno. Razdalje ne morem vedno nadzorovati, ker morava skozi naselje, da prideva do travnika in gozda, kjer je precej utesnjeno. So pa tudi druge možnosti kako preprečiti neželeno srečanje, na katere nisem pomislila. Ravno danes sem imela npr. brain wave, da jo dam pred vogalom na sedi-počakaj in preverim če je coast clear

Naj na kratko opišem kako se je vse skupaj začelo. Ko je prišla k meni je bila že pubertetnica, hotela je spoznati vse in vsakogar. Na vse ljudi je skakala, razen otrok, te je lepo pozdravila. Naučila sem jo da ne skače po meni, tako da sem postala drevo, a od drugih ljudi ne moreš pričakovati da bodo stali ko pes skače po njih. Zato sem jo zadrževala stran od ljudi, ona pa je vlekla in se zaganjala. Drug problem je bil, ko so se ljudje sklanjali nad njo in stegovali roko proti njej, tega se še vedno boji in iz tega se je v bistvu razvilo umikanje in lajanje.
S psi pa se je na začetku hotela spoznati in igrati, vendar je pri tem zelo divja in bi me lahko podrla, zato sem jo tudi iz teh situacij vlekla stran, sledi frustacija in zdaj sva tu kjer sva. Tudi po pasjem bontonu se ne zna obnašati, k vsakemu plane ali pa piči delat kroge če je spuščena in bojim se da bo kdaj koga sprovocirala. Ima pa ene štiri pasje prijatelje, ki jih to ne moti in se lepo igrajo.
Tole nasprotno pogojevanje se v bistvu greva že od začetka poletja in prišli sva že do točke, ko je bila zmaga nekje na vidiku, vsaj tako sem mislila. V nekem obdobju je bila že sposobna iti mimo človeka ali psa brez divjanja. Potem sem jaz po eni strani popustila v pozornosti (napaka), po drugi pa sem mislila, da jo zdaj lahko naučim kako mirno pozdraviti psa ali človeka, ker je družabna in jo ne bi rada socialno izolirala.
Zdaj ljudi pozdravlja tako da se plazi k njim, kar je najbrž tudi nezaželeno vedenje, a je bolje kot skakanje. Ker prav vsak mimoidoči ne mara da pes rine vanj, sem to poskušala skontrolirati tako da počaka na dovoljenje, a mi ne uspe, samo frustrira jo. Potem sva srečali nekoga izza vogala, potem nekoga v temi in megli, potem psa ki ji ni simpatičen... In lahko začneva spet od začetka. Verjetno je problem v meni, verjetno prehitevam in preveč pričakujem prehitro in kdo ve kaj še narobe počnem.
Še enkrat hvala, Lunette, dogmantics sem že gledala, Yin pa še ne. Tile vzorčki zgledajo super, bova že danes probali.
Samo še eno vprašanje, kaj pomeni 'žnaranje'? Tega izraza ne poznam, sem pa že parkrat videla.