No po dveh mesecih sem končno dobila vse odgovore na vprašanja v zvezi z rodovniki nepriznanih pasem s strani FCI.

Stvar sploh ni toliko zakomplicirana, samo traja da ti odgovorijo vse organizacije.
Za vpis v slovensko rodovno knjigo ti vpišejo vse nepriznane pasme, na čakalno listo, seveda pa potrebuješ original rodovnik(ni važno katere države). Vzrejaš lahko pod začetnim rodovnikom, ki ga dobijo vsi mladiči, in ko je pasma priznan (če je, oziroma če bo), potem dobiš normalen rodovnik. Lahko se udeležuješ vseh tekmovanj, vendar le na državni ravni (ne pa na mednarodni). Pariš med seboj pa lahko pse ki imajo različne rodovnike (npr. psica iz države A, pes iz države B), samo da so (ponekod ne zahtevajo zdravstvenih testov staršev, vendar sama osebno bi se držala samo psov, ki imajo narejene HD in PRA teste).
Glede vzrejnega dovoljenja pa še nisem toliko raziskovala, ampak so me pa obrnili na eno gospo pri KZS, ki se baje ukvarja prav s temi dovoljenji za nepriznane pasme (me zanima kako ocenijo psa, če sploh nimajo opisa standarda), ampak s tem bom pa še počakala (ker še niti nimam psa in ga še en čas ne bo).
Upam da bo tole komu v pomoč